Майчинството - счетоводно - 10

• 108 361
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 230
Би трябвало да са го занесли.  newsm78
Ти нали имаш ПИК? В сайта на НОИ на е-услуги може да си провериш с него дали болничният ти е предаден. Много добре са го направили - с диагноза, дни, това което от счетоводството са попълнили.

Опопитах в НОИ, не е занесен, попитах в счетоводство - чакат да съберат на всичките си клиенти, и тогава ги носят. Няма лошо, но дали не е фатално? Този от 30.05 трябваше ли да е занесен вече, на 100% - при нас са го оставили заедно с юнските ...

Какъв е срока за подаване на болничните след внасяне на осигуровките? За май месец са ми платени, а болничният от последният ден не е предтавен - да не би защото обхваща само 1 ден от май, да може да се занесе с юнските?

А къде е това, с диагноза дни - на кой линк?  Embarassed

п.п. мерси предварително

Grinning
АМи щом не са ги занесли в двудневен срок, ще плащат глоби. Вие със счетоводна къща ли сте та така се разсейват?

А информацията е също на сайта на НОИ - е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/

# 1 231
има ли подобна страница, където мога да видя на какво са ме осигурявали през последните 6 месеца , за да изчисля колко ще ми бъдат болничните/все още ли са 80% newsm78/...нещо 2008 г. не ми е активна...дава ми данни само за предишни години...може би , аз не гледам , където трябва...

В сайта на НОИ - е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видиш осигурителния си доход.
За месеците, когато си имала болничен, ще са повече суми за месеца - събери ги.  Wink

# 1 232
Благодаря ти, Стики!  bouquet

"Чл. 69. (1) Размерът на паричното обезщетение за безработица на лицата, които са работили при пълно работно време, е 60 на сто от п ....

Четеш стар вариант на КСО. Сегашната алинея е:
Чл. 54б. (1) (*) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на паричното обезщетение за безработица на безработните лица е 60 на сто от средномесечния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за последните 9 месеца, през които са подлежали на задължително осигуряване за всички осигурени социални рискове, и не може да бъде по-малък от минималния и по-голям от максималния размер на обезщетението за безработица.

Как мислите, дали на първата страница да публикуваме и линкове към КСО, КТ и някои други нормативи?
Peace

# 1 233
Стики, благодаря за отговора - счетоводна къща, но сега там останаха по-малко служители и е голяма лудница, затова гледам да не занимавам много много.

Значи, в крайна сметка, от това забавяне може да ги глобят, но за мен ще има ли последствие, да не изгори болничния? Или само забавяне, т.е. ще си ми  бъде изплатен?
всъщност, аз не мога да кажа дали има забавяне, това не мога да разбера, след като болничния обхваща само 30.05??
Иначе юнските че не са занесени приемам, защото осигуровките на цялата фирма не са оправени.
А мога ли някъде да видя каква д1 е подадена за мен?

# 1 234
Верги, ще глобят фирмата, а не счетоводната къща. Така че топката е у вас. Повечето сч. к. само обработват болничните, а от фирмите имат грижата да ги занесат в НОИ. 

Болничните може да се изплатят до 3 години. Така че, споко.
За Д1 не знам на сайта. Не съм разучила. По-скоро по ПИК ще си видиш осиг. доход. Дните в осигуряване. Друго не ти трябва. А и тя се подава за всички служители наведнъж.

Ти какво мислиш по въпроса ми по-горе?  Wink

# 1 235
  • Варна

Как мислите, дали на първата страница да публикуваме и линкове към КСО, КТ и някои други нормативи?
Peace
Добра идея.

Вергилия, няма къде да видиш каква Д1 точно е подадена. Ако с ПИК влезеш в системата за проверка на социални осигуровки, може да видиш някои неща, но не всичко.

# 1 236
  • Варна
Момичета, тези двата линка по-горе само аз ли не мога да ги отворя?  Rolling Eyes

# 1 237
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Да попитам и аз нещо:
Живея в чужбина, ще раждам тук! Искам да получавам майчинство в България! За това ми е необходимо да имам платени 6 месеца трудов стаж! Може ли така да направя: имам познат, става ми работодател!
1.Плащам му осигуровката върху 500 лева доход и така представям документите?
2.Кога трябва да представя документите на социалните, преди или след раждането на бебето?
3.Колко е осигуровкта върху различните суми за работни заплати (моля за линк или инфо на 100 200 300 400 500 лева)?
4.Има ли такъв вариант да мога да получавам майчинство и колко ще бъде то?
5.Т.е. на мен рентабилно ли ще ми бъде да платя тези осигуровки?

Благодаря на отзовалите се!   bouquet

# 1 238
Прочети какво съм писала в първото мнение на темата - мисля че там има отговори на въпросите ти.  Wink

dolly, ако имаш проблем с линковете, следвай другите връзки -
сайта на НОИ - е-услуги -...

# 1 239
Искам да питам дали още се изплащат 90% от нетната заплата за отглеждане на дете до 9 месеца?
Благодаря ви предварително!!!

# 1 240
Може ли да ви попитам нещо и аз Rolling Eyesзащо този месец ми бяха само 75лв а миналия 150лв.Преди това си ми превеждаха по 220.Дали има връзка това че детето миналия месец навърши 9 месеца,а пък дотогава нали се води болничен newsm78 или не е така newsm78много ще съм ви благодарна за отговора  bouquet

# 1 241
Може ли да ви попитам нещо и аз Rolling Eyesзащо този месец ми бяха само 75лв а миналия 150лв.Преди това си ми превеждаха по 220.Дали има връзка това че детето миналия месец навърши 9 месеца,а пък дотогава нали се води болничен newsm78 или не е така newsm78много ще съм ви благодарна за отговора  bouquet

След като е навършило 9 месеца, ти попълвала ли си декларация и молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 год?

# 1 242
  • София-Младост
Искам да питам дали още се изплащат 90% от нетната заплата за отглеждане на дете до 9 месеца?
Благодаря ви предварително!!!
90% от дневното среднобрутно възнаграждение, но не повече от средно нетното. И не до 9 месеца, а в рамките на 315 дни от първия болничен лист.

# 1 243

След като е навършило 9 месеца, ти попълвала ли си декларация и молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 год?
Да попълвах но това беше преди 2-3 седмици и наистина е възможно по-късно да са изпратени документите Rolling Eyesблагодаря Stryper  bouquet

# 1 244
Здравейте мамчета, един бърз въпрос: Знае ли някой какъв е размера на здравната вноска на месец за самоосигуряващо се лице по чл. 40,   ал. 1, т. 2 от ЗЗО
Код 560402  по време на майчинство :
240 лв - 6% -14.40 лв.??? или 240 лв. -3.6%= 8.64 лв.??

Общи условия

Активация на акаунт