Майчинството - счетоводно - 10

• 108 238
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 365
Дали не е проблем, че се води записано на ясла в момента (а не от септември)? Аз реално ще го пусна отново да посещава яслата септември....но на документи то е записано. Мога ли при тези обстоятелства да подам молба за 100% майчинство и септември отново да подам за 50%?
Не знам дали съм ясна в питането  newsm78

Ясна си  Simple Smile
Мисля че сравняват присъствието, не дали е записано детето. Ако изобщо гледат нещо.

# 1 366
Здравейте момичета ,
Казали били по телевизията, че майчинството се увеличава от 1 Януари на 3 год  Thinking
Чул ли е някой нещо и имате ли предположения , ще хване ли това някои от нас като заварено положение ?
Блгодаря ви предварително! Peace

Не съм чула. А и докато не видя промени в КТ, КСО и др. в "Държавен вестник", не вервам!

# 1 367
Стики, мерси отново!

# 1 368
# 1 369
Здравейте всички. Ще ви изложа "историята си" Grinning за да съм максимално ясна в питането си. Преди 1 година напуснах работа за да дойда да живея при приятеля си в Испания. Сега съм бременна и мислим да се приберем и да живеем в BG. Междувременно във фирмата където работех са ме осигурявали до началото на тази година  Hug, и по принцип имам 6 месечен непрекъснат осигурителен стаж, но това май не означава че след като родя ще имам право на каквото й да е обезщетение?(след като в момента се водя безработна) Така ли е или греша? И мислите ли че е вариант да убедя бившия си шеф (или някоя друга фирма) да ме води на работа при него, като ползвам неплатен отпуск в размер на 6 месеца, колкото да  да ми се признае трудов и осигурителен стаж? newsm78? Ако имате мнения и съвети... ще съм ви благодарна. Мерси Peace

# 1 370
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте всички. Ще ви изложа "историята си" Grinning за да съм максимално ясна в питането си. Преди 1 година напуснах работа за да дойда да живея при приятеля си в Испания. Сега съм бременна и мислим да се приберем и да живеем в BG. Междувременно във фирмата където работех са ме осигурявали до началото на тази година  Hug, и по принцип имам 6 месечен непрекъснат осигурителен стаж, но това май не означава че след като родя ще имам право на каквото й да е обезщетение?(след като в момента се водя безработна) Така ли е или греша? И мислите ли че е вариант да убедя бившия си шеф (или някоя друга фирма) да ме води на работа при него, като ползвам неплатен отпуск в размер на 6 месеца, колкото да  да ми се признае трудов и осигурителен стаж? newsm78? Ако имате мнения и съвети... ще съм ви благодарна. Мерси Peace

Ако са ви прекратили трудовия договор не могат да ви водят натрудов договорсъс задна дата. Трудовите договорисе регистрират в НАП при сключване и прекратяване в определени срокове. Можете да се уговорите да ви водят от тук нататък ,но със задна дата не

# 1 371
Здравейте пак от мен! Не съм много сигурна, че въпросът ми е за тук, но все пак да пробвам. От 9 август трябва да ми се пусне 45-дневният отпуск за раждане и майчинство /или както там се казва/. Понеже ходя на консултация в друг град, някой може ли да ми каже дали трябва да отида точно на датата там, за да ми го издадат? Или колко дни по-рано или по-късно няма да е проблем? Благодаря!

# 1 372
  • Майничка
Здравейте пак от мен! Не съм много сигурна, че въпросът ми е за тук, но все пак да пробвам. От 9 август трябва да ми се пусне 45-дневният отпуск за раждане и майчинство /или както там се казва/. Понеже ходя на консултация в друг град, някой може ли да ми каже дали трябва да отида точно на датата там, за да ми го издадат? Или колко дни по-рано или по-късно няма да е проблем? Благодаря!

По-късно няма да е проблем, но по-рано не става.

# 1 373
gargamela, а колко по-късно, знаеш ли? Ден, два, седмица, има ли значение?

# 1 374
Здравейте,
Бременна съм във втори месец и работя в България като ме осигуряват на пълна заплата, но другия месец заминавам за чужбина където смятам да родя. Как мога да получавам майчинство? Ясно ми е, че не трябва да напускам работа и фирмата е съгласна да не прекратява договора ми, но как да се водя - в отпуск или в болничен? Изразходвала съм платения си отпуск, в неплатен ли да изляза? Мога ли да взема болничен, ако не съм в България?

# 1 375
  • Майничка
gargamela, а колко по-късно, знаеш ли? Ден, два, седмица, има ли значение?

Специално за този тип болнични, май нямаше ограничение във времето, в смисъл, че болничният се издава на датата, на която си отишла, но с начало 45 дни преди предполагаемия термин. На самия болничен се отбелязва "късно потърсен". Предполага се, че в амбулаторните листове от предишните ти посещения е отбелязан терминът.
За по-сигурно може да провериш по телефона, а ако лекарят ти е познат, може да ти издаде и да изведе болничния в твое отсъствие и после само да го отбележи в личната ти амбулаторна карта, когато ти го дава.

# 1 376
gargamela, благодаря ти!

# 1 377
  • Beyond the Frontiers
Здравейте,
ще прекъсна отпуска си за гледане на дете до 2 години, има ли срок за предизвестие, че се връщам на работа и има ли някаква бланка за молбата. Молба-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО- тази я намерих, но за другата??? А има ли значение, че детето е в частна ясла?
Мерси предварително

# 1 378
Здравейте!Относно моя казус доста писах,искрено благодаря на Дейзи Г и на Стики  bouquet Имам още един въпрос.НАкратко ще опиша ситуацията, за да не ровите.На снаха ми й предстои раждане август в Англия.Има необходимия осиг.стаж 6 мес.В България е осигурявана от януари до май включително, след което е прекъснат трудовия договор.Познати отказват да я назначат сега за няколко дни, страхуват се от евентуални проверки и т.н, имат пълното право.Въпроса ми е, ако представи документ от местоработата си в Англия, че юни и до средата на юли е работила, периода ще бъде ли признат за трудов стаж от НОИ и ще има ли право на обезщетение за майчинство?

# 1 379
Благодаря ти Стики    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт