с помоща на Ауро / La cocina de Auro
Продукти:
300 гр. специално брашно за хляб / в Испания-harina de fuerza/
200 гр. нормално брашно
80 гр. захар
5 гр. сол
20 гр. мляко на прах
2 пакетчета суха мая /при мен 2 равни с.лъжици/
230 гр. вода /топла/
1 яйце среден размер /60 гр./
40 гр. свинска мас или маргарин /при мен св.мас/
1 к.л.ванилия
Глазура:3 с.л. пудра захар,лимонов сок и вода
Приготвяне:
❧ Смесваме сухите продукти-брашната,захарта,солта,млякото на прах,сухата мая,ванилията
❧ Прибавяме леко топлата вода и разбитото яйце.Оставяме да ферментира 8 мин.
❧ Идва ред на мазнината.Разбъркваме всичко и месим докато тестото спре да лепне по ръцете и стане еластично и гладко...около 5 мин./добавяме брашно,колкото е необходимо/
❧ Оформяме тестото на топка ,покриваме с кърпа и оставяме на стайна температута да втаса 45 мин.
❧ Разстиламе на намаслена повърхност и разточваме на кора с дебелина 1 см.С формички за донати /аз нямам и използвах чаша и малка капачка/ правим донатите и ги оставяме върху намаслена хартия да втасат още 45 мин./при мен 1 час/
❧ Загряваме олио в дълбок тиган.Намаляме огъня...донатите лесно изгарят...Пържете ги за кратко време от двете страни,докато придобият блед златист цвят.
❧ Изваждаме ги върху абсорбираща хартия и топли ги намазваме с глазура/при мен разбита пудра захар с няколко капки лимон и вода/ Може да ги украсите с разтопен на водна баня шоколад.
Да ви е сладко! Много вкусни са и се изяждат за отрицателно време!