Отговори
# 180
много добри разсъждения до тук, само за районирането...трябва да е по- опрпстено, например наистина за най- близката имаш точка, за другите- не
Съжалявам, и знам че най- близката не винаги е най- добрата( и моя случай е такъв), обаче иначе става много сложно и ми се струва че не е удачно9все пак ще иа и други критерии)

# 181
Аз съм работеща майка.Имам две деца.Голямата е на градина, малката е с детегледачка.Бащата също работи.От тази камбанария много лесно мога да се съглася с критерий за точкуване за работещи и двама родители.Обаче.....не е справедлив този критерий отново.Голяма част безработни не вярвам да са умишлено безработни.Няма да навлизам в теории за мързела на българина, но в голямата си част родители с деца не скачат от радост, че са безработни, ако допуснем, че са.Какво се случва, когато благодарение на 2 точки по този критерий децата им не получат място в градината?За да Търси работа  човек полага усилия, свързани ходене по обяви , интервюта, влагане на някакви средства за да има външен вид на тези интервюта и т.н.Това няма как да се случи, ако денем тези хора няма къде да оставят децата си и да вършат всичко това.Аз лично познавам такива. Thinking

# 182
  Желанието на родителите , да си дават децата по месторабота е продиктувано от натиска да се взимат децата по-рано от края на работното време , или от по-дългото работно време на родителите.Ако се направи така ,че родителите на децата оставащи до по-късно заплащат някаква офищиална такса , на час за извънреден престой в градината , те няма да искат да приемат децата им по месторабота.Дали ще ги дават на някоя баба или в градината е едно и също.Незнам дали е възможно това , но примерно до 20ч.би могло да има някой в градината  с децата , срещу допълнително заплащане ,разбира се .

# 183
Много добра идея! Мен лично много би ме устройвала...

# 184
Донякъде.Реално в СФ нещата много загрубяха откъм размери, разстояния и т.н.Ако преди 5 години от нас до работата ми старата стигах за 40 минути, то днес това се случва за повече от час, а вечер-за два часа чисто.Дори и да работя до 17.00-аз няма как да стигна до 19.00, ако автобуса малко закъснее примерно.Да, водех детето по месторабота поради  физическа невъзможност да смогна до 19.00.
Да има дежурен до 20.00 ми се струва химера малко...дори и срещу Добро заплащане.Егати-тия деца ще са в градината сутрин от 7.30 до 20.00...чак мъчно ми става... Tired

# 185
За да не става струпване  на кандидатстващи по едно и също време в системата , трябва да се определят различни стартови дати , но не по райони /общини / , а по възрастови групи.Например дата за  Ясла 1 , дата за Ясла 2 , дата за 1-ва градинска  и т.н. С предполагаемото отваряне на системата, през  септември,  ще стане сащото струпване на родители и хакери.
 Да се даде възможност за размяна на места ,между  деца вече приети в градина .Съществува ,възможност , макар и рядка  за това . Ако няма с кого да си размениш мястото , чак тогава да  трябва да кандидатстваш по общия ред за освободило се място в текуща група.

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 09:42 от dsg

# 186
Какво ще кажете за това за критерий да бъде и възрастта на детето. В смисъл, че щом държавата ти дава 2 год. платено майчинство, но ти решиш да се "отървеш" от детето преди това, това да ти трупа отрицателни точки. По този начин се дава шанс на тези с изтичащо майчинство да влязат. Някак си абсурдно ми се вижда приема в яслена група да е от 10 мес.  Shocked
Относно времевия критерий трябва да го има, накрая на списъка, но да го има. Виждам, че сред класираните има такива дето са кандидатствали в 21 ч, защото са били сигурни, че ще ги приемат с предимство.

# 187
Пак ще пиша - стига с това райониране - аз може да искам детето ми да посещава не най-близката, а най-добрата (по моя преценка) градина. А и друго с което съм съгласна, е че след като държавата ти отпуска средства да си гледаш детето со 2г. възраст - с предимство (или по-голям брой точки) да се ползва родител, чието дете е навършило 2г. 

# 188
Да уточним , не говорим за "предимства "вече , а за "критерии".Но не всички майки получават , жалкото майчинство 2 години , има такива които получават  и по-малко , за по- кратък период от време.Това са неусигурените , за една година получават по 100лв., в момента незнам колко е.А осигурените , но на трудов договор  имат и неплатен отпуск о т 6 мес , ако не греша .А осигурените , но  работили на граждански договори , нямат неплатен отпуск и не им се пази работно място.

# 189
Какво ще кажете за това за критерий да бъде и възрастта на детето. В смисъл, че щом държавата ти дава 2 год. платено майчинство, но ти решиш да се "отървеш" от детето преди това, това да ти трупа отрицателни точки. По този начин се дава шанс на тези с изтичащо майчинство да влязат. Някак си абсурдно ми се вижда приема в яслена група да е от 10 мес.  Shocked
Относно времевия критерий трябва да го има, накрая на списъка, но да го има. Виждам, че сред класираните има такива дето са кандидатствали в 21 ч, защото са били сигурни, че ще ги приемат с предимство.

Аз вече няколко пъти пиша, но няма кой да чете  Wink. Ето и пример в цифри : в ОДЗ-то има място за 80 деца в ясла, но само 50 деца за 1-ва група, няма как и 80-те деца в яслата да са от един и същи набор. Защото за 30 от тях няма да има място при прехвърлянето от ясла в градина. За това на много места и има деца от 2 набора. тези деца не пречат по никакъв начин на по-големите.
Колкото до предложението за районите, какво става с новите такива, като Манастирски ливади където изобщо няма градини? Ето карта вижте какво е положението http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=bg&msa=0&m … 0.160675&z=13

# 190

Да се отървеш Shocked не е на място в тази тема, много моля.Живота не е това, което беше.Седейки 2 години вкъщи много жени биха загубили добрата си работа, съответно-стабилността в семейството.И изпадат в положение---2 точки, защото са без работа.Това е Личен избор освен това.А също-много професии изискват твоето присъствие и отсъствайки 2 години-губиш или позиции, или направо работата.
За новосъздадените квартали без инфраструктура-тежко е....и късно.Там с проекта за нов квартал трябваше да е заложено 1-2-3 ОДЗ-та.

# 191
  • В ЛЮтеницата
Живота не е това, което беше, но и не става хем да се върнеш, за да си запазиш добрата работа (и същевременно да взимаш 50% от майчинството, затова, че работиш), а същевременно на друга мама, която има право само на една година майчинство и след нея не получава обезщетение да не е с предимство. Просто трябва да се взима правото за обезщетение за тези от най-малката група.

# 192
Да, аз например даже незнам тези 50% майчинство къде са и как са.Аз съм тръгнала на работа и Майчинството не ме вълнува.
Майчинството на кой е само една година, само незнам...

# 193
 На неосигурените майки , без трудов стаж.Те нямат и отпуск за раждане и отглеждане -315 дни .Само еднократна помощ за раждане и една година обещетение, което е по-малко от "майчинството".

# 194
  • София

Да се отървеш Shocked не е на място в тази тема, много моля.Живота не е това, което беше.Седейки 2 години вкъщи много жени биха загубили добрата си работа, съответно-стабилността в семейството.И изпадат в положение---2 точки, защото са без работа.Това е Личен избор освен това.А също-много професии изискват твоето присъствие и отсъствайки 2 години-губиш или позиции, или направо работата.
За новосъздадените квартали без инфраструктура-тежко е....и късно.Там с проекта за нов квартал трябваше да е заложено 1-2-3 ОДЗ-та.

Peace

Мисля, че много вече задълбахте с критериите - райониране, сега възрастта на детето, дай да накажем безработните родители, ама и родителите, които искат да се върнат на работа и да се "оттърват" от детето си, ами ако искате да се въведе и расов и полов критерии. Извинете ме, но това не е правилен и демократичен подход. И накрая става така, че май ние сме наказаните, но не искаме да натиснем общинарите да се спазват законовите изисквания и да се наблегне на стореж на градини и ясли.

Но иначе децата са бъдещето на нацията...

Общи условия

Активация на акаунт