Отговори
# 165
  • в моя свят на мир и любов
Както се казва, всеки гледа от собствената си камбанария.

След като имаме само едно едно дете, защо да трябва да се съобразяваме с другите, които имат две деца - ами така де, да са мислили преди да раждат второ. Whistling

Нека сега майките на породени деца да мизерстват и да се мъчат, като не са мисли на времето. Crossing Arms

И защо Pepper реши, че като майка на един бъдещ член на обществото трябва да е с предимство пред майката на двама бъдещи членове на обществото. При равни други условия утре брутният продукт, създаден от двете деца ще е два пъти повече от брутния продукт, създаден само от едно дете.

И още нещо, Pepper, ако твоето дете се отглежда от държавата, то моите деца си ги отглеждам аз - аз си плащам всички длжими данъци на Столична община, аз  си плащам социалните осигуровки, аз си внасям здравните осигуровки, аз се грижа за благосъстоянието на мястото, където живея и по никакъв начин нямам чувството, че държавата ми отглежда децата.

Всъщност, даже съм ощетена, защото за моите две деца няма място в държавната градина и за моите две деца трябва да плащам две такси за частна градина, както и да плащам двойна заплата на детегледачка, защото ми се налага да си осигурявам двойно по-високи доходи.
И тъй като съм ощетена, искам обезщетение за това, че другите  деца са класирани и приети преди моите в държавната градина, и затова че вместо 60 лв, плащам по 700лв.на месец.

Последна редакция: чт, 05 юни 2008, 12:07 от luda

# 166
Сега пак в разговор с една мама се питахме- при какви предимств аняма да има недосолни?1 Ами наистина при всякакви критерии ще има недоволни
Обаче пък и при този недостиг на места, местата все някак трябва да се разпределят, нали така?!
Е, какви да са критериите за разпределяне на местата(да не позлвам думата предимства)?
критерият време беше ли достатъчно обективен по начина, по който се случи на 4 февр?

# 167
Плодовата фея, няма справедлив критерий, при който десетки семейства да бъдат оставени в безизходица.
Трябва нова насока при решаване на проблема и тя не се изразява в промяна на критериите.

# 168
  • София
Плодовата фея, няма справедлив критерий, при който десетки семейства да бъдат оставени в безизходица.
Трябва нова насока при решаване на проблема и тя не се изразява в промяна на критериите.

Абсолютно е така  Peace

Факт е,че само се насъскваме едни срещу други, което е ужасно. Факт е, че управниците трябва да оправят нещата. И трябва ние да сме единни, а не да се делим на софиянци, пришълци, с едно дете, с две и повече деца и т.н.

# 169
  • В ЛЮтеницата
Luda, нека да не си мерим нито камбанариите, нито платените данъци (и камбанарията ми е висока - имам достатъчно варианти за гледането на детето, вкл. и достатъчно финанси, а платените ми данъци за предишните 15 години - мисля, че са предостатъчно, за да искам да получа достъп до нещо (право на посещение на детето ми в детско заведение)  срещу тях. Дали ще се възползвам или не е друг въпрос - обаче искам избора да е мой. И аз - майката на едно дете, родила го на 36 години, работила и плащала данъци достатъчно дълго и майката - студентка, неработила и вече имаща две деца имаме еднакво право на достъп до ясла/градина или поне така стоят нещата в момента и няма други условности, като социален статус, а още по-малко - късмет. Факт е, че не може да бъде осигурен този достъп - според мен в близките една-две-три години. И именно затова, в предишен пост заявих, че съм решена да заведа дело с финансов иск. И считам, че за момента единствено финансова компенсация за родителите на неприетите деца е справедливо решение.
Твоето положение е не по-розово от моето именно, поради факта, че не можеш да се възползваш от глупавото предимство - ако едното дете е вече в детската градина - да имаш право и другото да е там. Това предимство е от времето, когато места имаше за всички и можеше да се позволи лукса родителите с две деца да се възползват от удобството да са на едно място. (Аналогично с казармата - за да имат възможност родителите да ходят едновременно на свиждане.)
Майка, чието голямо дете току що е започнало училище защо трябва да е по-малко облагодетелствана от тази, на която и двете деца са на градина??? Ако трябва да има критерии - колкото и абсурдни да ни се виждат - редно е всички майки с две деца да са с предимство, а не само тези, на които децата им са за градина/ясла. Нека едното да е с по-голяма тежест от другото, но мисля, че в този си вид предимството за брат/сестра е абсолютно неправилно.

(п.с. luda, що се отнася до бъдещите данъкоплатци - ами по добре две майки с по едно дете да ходят на работа и да произвеждат БВП, с който ще има повече средства за да се разкрият достатъчно детски градини, отколкото една майка с две деца. Приеми това като шега, защото децата за мен в никакъв случай не са "бройка". И не наличието на система за отглеждане на деца в детските градини ме е накарало да родя. А това, което е най-важно за мен е да ми е здраво детето. Пожелавам същото и на теб!

# 170
мамчета, нека запазим добрия тон, както до тук Hug
Ясен е големият проблем- липсата на места, по него също трябва да с едейства
Но в краткосрочен план предстои реформиране на алгоритъма за класиране, и за това е и тази тема
просто да си я обсъдим, всеки да си каже мнението!
каква да е новата насока за решаване на проблема, luda ?

# 171
как да обсъждаме нещо което не познаваме, имам предвид новата система

# 172
А като обсъждаме старата, но вече не можем да я променим...

# 173

каква да е новата насока за решаване на проблема, luda ?

Вече го казах и по-горе, като се обезщетят семействата, за чиито деца няма места в държавната градина.

Да си представим, че желаещите да постъпят в държавна градина деца са 5000.

И капацитетът на държавните градини е  5000 места, съответно общината ще финансира 5000 деца,

То би трябвало да е същото, ако  капацитетът е едва 3000 места, но трябва да получат еднакво финансиране пак 5000деца.

Всички останали критерии, при които 2000деца ще останат извън системата, а родителите им ще бъдат поставени пред по-трудни условия за отглеждането им, без да са обезщетени за това,  са и социално, и морално несправедливи.

Не мога да се съглася с никакви условия, включващи райониране или пренебрегване на едни деца пред други заради някакви измислени предимства.

А другият вариант - със строителството на нови градини и осигуряване на обучен персонал за тях, ми се струва направо хипотетичен. Безумно многото пари, предвидени за дървени бараки в неизвестен край на София, вече отдавна са разпределени в кой джоб колко да влезнат. Но това вече е съвсем различна тема.

# 174
  • В ЛЮтеницата
Luda, за финансирането говорим едно и също и съм напълно съгласна. Но все пак как да се прецени кои да са 3000-те деца, които ще са посещаващи държавна детска градина и кои да са 2000-та. Т.е. необходимо е да има критерий - какъв предлагаш да е?

# 175
  • гр.София
 Ако Общината плаща държавната субсидия на всяко,дадено в частна градина дете,може би немалко деца ще си останат в частните градини.
 Други майки пък ще си останат вкъщи и ще си гледат децата-това си е труд ,защо да не получават пари за това?

За критериите и точките. Грубо нахвърляно :
 Дете с безработни родители-1т.
          с един работещ-2т
          с двама работещи-3т.

Родители с 1 дете-1т
                    2 деца-2т
                    3 деца-3т.

Живеещи или работещи в района-еднакви точки в плюс.

Дете с двама родители-1т
          с един-2т
          без-    3т.

Дете с брат/сестра в градината-получава допълнителни точки, но не е с предимство. Може да го изпревари дете с работещи родители от квартала-примерно.

Близнаците-също не влизат автоматично както сега. Но задължително са закачени един за друг (т.е. при прием на единия-влиза и другия)

По въпроса за районите. Прави се карта на София с нанесени само градините-съответно разстоянието между две най-близки градини се дели на 2-там е разделната линия Mr. Green
 Не че пречи да кандидатстваш за градина не от твоя "квадрант"-просто ще получиш по-малко точки за нея ( или хич).

Последна редакция: чт, 05 юни 2008, 21:58 от blanc

# 176
  • В ЛЮтеницата
  Дете с брат/сестра в градината-получава допълнителни точки, но не е с предимство. Може да го изпревари дете с работещи родители от квартала-примерно.

Като цяло звучи доста справедливо, но това предимство да се ползва само при осигурен прием за всички желаещи деца в даден район. Peace

# 177
  • София
Браво, blanс! Най-съдържателния и конкретен пост до тук.

Pepper, то си пише, че не е "предимство", а дава допълнителна точка. Това "само при осигурен прием на всички" и ти знаеш, че не може да го бъде в краткосрочен план, а темата е ориентирана в тази посока.

# 178
Ако Общината плаща държавната субсидия на всяко,дадено в частна градина дете,може би немалко деца ще си останат в частните градини.
 Други майки пък ще си останат вкъщи и ще си гледат децата-това си е труд ,защо да не получават пари за това?

За критериите и точките. Грубо нахвърляно :
 Дете с безработни родители-1т.
          с един работещ-2т
          с двама работещи-3т.

Родители с 1 дете-1т
                    2 деца-2т
                    3 деца-3т.

Живеещи или работещи в района-еднакви точки в плюс.

Дете с двама родители-1т
          с един-2т
          без-    3т.

Близнаците-също не влизат автоматично както сега. Но задължително са закачени един за друг (т.е. при прием на единия-влиза и другия)

По въпроса за районите. Прави се карта на София с нанесени само градините-съответно разстоянието между две най-близки градини се дели на 2-там е разделната линия Mr. Green
 Не че пречи да кандидатстваш за градина не от твоя "квадрант"-просто ще получиш по-малко точки за нея ( или хич).
        Взе ми думите от устата , така мисля и аз .Но за районите на съседни  градините , според мен , трябва леко да се припокриват .Тези , които живеят на границата , са еднакво отдалечени и от двете градини , коя да изберат. Района, може би ,трябва да е от две "части", първия ,по-близкия, да носи повече точки , а по- периферния и задтъпващ се с периферния район на съседна градина , да носи по-малко точки .
      Но какво правим , ако има 2 места , а имаме 5 деца с по 3 точки /от примера по-горе/.Добавяме , критерий време - "ред на подаване на кандидатурата за съответната градина ", без преди това да има " ред на регистрация в системата ". Една от грешките на 04.02 беше тази.

# 179
  • София
За районите, според мен е по-удачно да се разреши кандидатстване[color=black] само в един район[/color]-всеки да си избере по местоживеене или по месторабота. При сегашното положение с транспорта, това си е живо закрепостяване-родителя трябва да си търси работа в района или да плаща на някой, да му прибира детето.

Общи условия

Активация на акаунт