Отговори
# 240
-да има тежест дали родителите са гласували за кмет в последните избори (в крайна сметка хората не се водят че живеят в даден район, не плащат данъци, не гласуват, не се интересуват кой ги управлява, но имат изисквания и желаят да ползват "услугите" на дадената община)

[/quote] #Crazy

# 241
  • София
Моите предложения са следните:

Смятам, че факторът "време" трябва да отпадне почти напълно от критериите за записване (по-нататък ще поясня защо казва "почти напълно"). Точковата система в този смисъл представлява една приемлива алтернатива.

Предлагам класирането да се формира от сбора на различни предимства, като всяко предимство да носи различен брой точки според важността си.

Примерно степенуване на предимствата:
1.местожителство по документи и на двамата родители- гр. София
2. деца на родители с 90% инвалидност
3.близнаци и деца от многодетни семейства (3 и повече деца)
4. брат или сестра в същото детско заведение
5. адресна регистрация в гр. София от две или повече години
6. работещи родители
7. адресна регистрация в района на детското заведение, за което се подава молбата

Много ми се иска да можех да добавя фактора "доход", защото според мен той е много важен, но е безсмислено  поради практиката за осигуряване върху МРЗ.

Харесва ми предложението да се добави още едно предимство за гласувалите за кмет.  Peace

Искам да уточня, че нито един от тези фактори няма да е решаващ сам по себе си, крайният резултат ще се формира от сбора на точките на няколко налични критерия.
След класацията по основните предимства кандидатите с еднакъв брой точки ще се отсяват въз основа на часа на подадената регистрация.

При записването на  приетите деца  ще се представят документи за всяко едно от заявените предимства. В случай на установена измама или фалшификация заетото място да бъде освободено и предоставено на следващото дете от листата на чакащите.

Детските градини са една социална услуга, предоставена и финансирана от държавата. Както беше споменато в друга тема, държавата няма ангажимент да осигури места в детските заведения за абсолютно всички деца. Разбира се, паралелно и неотклонно трябва да върви борбата за осигуряване на повече такива места, за връщане на дадени под наем сгради на детски градини, за строеж на нови, за финансиране и развиване на алтернативи форми, като родителските кооперативи. Но докато този дефицит съществува, просто не е възможно абсолютно всички желаещи да имат равен старт. 

Относно техническата част около Интернет регистрацията- да има срок, в който всички желаещи да могат да направят начална регистрация с потребителско име, имената на детето и ЕГН-то, а при стартирането на реалното класиране вече да се въвежда подробна информация.

# 242
  • София
sweetkids_mama, не става ясно каква е разликата между критерий 1 и 5, както и това възходящ или нискодящ ред е?

# 243
Според мен не става ясно изобщо какво е новото, което да го няма в сегашната система, освен идеята за районирането.  Shocked То не стига, че сега повечето места се запълват от тези с предимство ами измисляте още предимства.  Crazy 

# 244
  • София
Предимствата в моето предложение са степенувани в низходящ ред. Критерий 1 обхваща всички с адресна регистрация в София , а критерий 5 дава допълнителни точки въз основа на давността на регистрацията.

Увеличаването на критериите за предимство дава възможност да се игнорира почти напълно факторът "време" при регистрацията. В предложения от мен списък само 2, 3 и 4 точка са по-специфични, останалите точки спокойно покриват една голяма част от кандидатстващите семейства.

Аз лично възприех настоящата тема като отворена за предложения в рамките на дадената реалност в момента- а именно, места недостигат и очевидно това няма да се промени с магическа пръчка за 1-2 години. Изобщо не обсъждам необходимостта от паралелна борба за повече места- това не подлежи на коментар. Но смятам, че е немислимо да се връщаме към старите варианти с рушветите, даренията, влизането с връзки и пр. Също така, за всички стана ясно, че състезанието "бързи пръсти" при тазгодишната проба на интернет регистрирането беше нелепо. Значи трябва да се мисли за някаква относително по-справедлива система от критерии за класиране. Просто на този етап не е възможно всички желаещи да бъдат класирани.

# 245
Няколко точки биха могли да се вземат и от деца , некласирани , тази година,които ще си останат чакащи.
Остава и въпроса какво ще стане със старите им кандидатури, т.е. направените на 04.02.2008г., как ще се съвместят с новия регламент.

От сайта  са ми дали този отговор, но отдавна, може да се промени нещо.
    Запитване: 2008-04-24 07:56:28
 Тазгодишна кандидатура за Ясла2 на ОДЗ, защото, докато стоим и чакаме детето расте, автоматично ли ще стане кандидатура за 1-ва група на същото ОДЗ.В кой момент ще стане това?

Отговор: 2008-04-28 23:18:27
Да, преместването в друга възрастова група ще става автоматично. Системата ще се стреми непрекъснато да класира детето Ви при наличие на свободни места в заявените детски градини.

Неможаха да ми отговорят обаче, в кой момент ще стане това отчитане на преминаване в друга възрастова група.....

Техния отговор , на въпрос за преместване в друга градина на вече прието дете.
Отговор: 2008-03-24 11:38:51
След като приключи класирането, приема на деца и съответно тяхното преместване ще става на принципа на "свободния прием" т. е. ако има свободни места подавате молба и детето ви ще бъде записано в друга детска градина.

За , децата родени 1-2 месеца около границите на възрастова група да имат избор в коя група да кандидатстват.Но нека родителите им бъдат наясно ,че това се отразява на това, колко годишни децата им ще тръгнат на училище.
Предучилищна група да не се кара два пъти в градината , задържа  се освобождаването на  места да първа група.Който иска да повтаря , да повтаря , но в училище.
Деца посещаващи ясла2 на ОДЗ , "автоматично" преминават в 1-ва група на същото ОДЗ.Трябва ли , деца посещавали  Самостоятелна ясла да получат някакви точки за кандидатстване в ЦДГ? Освен това ги исписват едните -юни , другите септември....

Последна редакция: пн, 09 юни 2008, 07:32 от dsg

# 246
Абсолютно съм съгласна с точките на sweetkids_mama.

Само да добавя, че държавата е длъжна да осигори място за всички деца в детски заведение в цялата страна, но София не.
С темповете на застрояване и заселване на София това става невъзможно, дори да се върнат всички стари детски градини.
Абсолютно съм съгласна с точка 5-та и 1-ва. Даже трябва да си разменят местата.

# 247
  • София
Що ми се струва, че само се върти и суче около районирането?

През изминалата седмица ми направи впечатление нещо, следейки списъците в системата - първо, май не фактора "време" е определящ за калсирането, а факторът "предимство". Защото има деца приети с предимства, кандидатурите на които са подадени месец-два след старта на 4 февруари. Т.е. времето идва евентуално на второ място. И още нещо - записването - в едното ОДЗ, където кандидатствахме, всички деца за яслите са с предимство, но за една седмица записване, има няма 1/3 от тях са се записали. Защо? Като почти съм сигурна, че повечето предимства за брат/сестра. Защо трябва да се кача второто класиране? Считам,че трябва да се направи максималното, за да се разбере за второто класиране колко свободни места има. Трябваше да въведат задължително записване, ак си приет на първо желание.

sweetkids_mama, би ли онагледила предложените от теб критерии със съответни точки?

# 248
Аз лично възприех настоящата тема като отворена за предложения в рамките на дадената реалност в момента- а именно, места недостигат и очевидно това няма да се промени с магическа пръчка за 1-2 години. Изобщо не обсъждам необходимостта от паралелна борба за повече места- това не подлежи на коментар. Но смятам, че е немислимо да се връщаме към старите варианти с рушветите, даренията, влизането с връзки и пр. Също така, за всички стана ясно, че състезанието "бързи пръсти" при тазгодишната проба на интернет регистрирането беше нелепо. Значи трябва да се мисли за някаква относително по-справедлива система от критерии за класиране. Просто на този етап не е възможно всички желаещи да бъдат класирани.

Да, много точно си ме разбрала! Разбира се, че трябва да изискваме повече места непрестанно !Но з амомента трябва да обмислим положението, което е в момента!
Обещавам, когато имам възможност , да извадя списък с предложенията, да ги дискутирам еотново и да ги занеса след това в общината, заедно с други мами като шапчицата!Разбира се, ако някой има желание, да се включи в обработване на предложенията и каквото и да е друго- няма проблем, целта е обща и е добре да работим повече хора заедно!
Въвъ връзка с поста на dsg : и мен ме протеснява как става и кога прехвърлянето на кандидатурата ни от ясла 2 към 1 група, все пак с това прехвърляне вече можем да кандидатсваме и за ЦДг, не само за ОДЗ, което значи че автоматично прехвърлян ени отнема шанс за кандидатсване в още ДГ
Освен това и аз мисля че децата от яслена група трябва да имат поне някакво предимство при прием- така беше досега, макар и негласно, така е и логично(лично мнение, но пък не мисля че е несправедливо- в много от по- старите квартали има доста или само самостоятелни ясли и ЦДГ-та)
Друг притеснителен въпрос: Какво става с децата, които в момента чакат като резерви за текущия прием по критерий време, и после се въведе нова система и те вероятно няма да са на същите позиции? Аз бих била много бясна да съм резерва 1-10, и в един момент да с еокаже че съм станала резерва 58 например, защото са сменили критериите...
И друго си мисля...критериите трябва да са доста изчистени, а и да се доказват с документ, в този смисъл ако искаме предимство по район, че и да го избираме...не знам, по метсожителство е най- лесно доказуемо и просто, всички други критерии- по месторабота например...струва ми се че е излишно, по- трудно доказуемо и има възможности за манипулации, а и в крайна сметка би означавало автоматично предимство за работещи родители, нали така?!Защото ако няма предимство за работещи родители, защо да има за работещи в района?! Освен това за предимство по местожителство- на мен ми се струва достатъчно изискване за софийска регистрация на единия родител, чак по квартал(иска ми се, но пак мисля че много сложно става) май е излишно, или ако има, поне да е определено по улици конкретно! а това е доста работа, която не знам общинарите дали ще се нагърбят да свършат(може всъщност директорите д аго правят) както и изискване за срок във връзка с това колко да е живяно на този адрес(в повечето училища има такова преидмство, практиката показва че децата, които го ползват, не са толков амного, но пък няма скандали че не могат да посещават училището , което им е до вратата)

# 249
  • гр.София
 Да,в уч-щето на сина ми тази година бяха очертали точно по улици рамките на района.Но в близост има още 2 уч-ща.
 А иначе някой ще се възмути,как Дир-ката е измислила точно тези улици.

Да разбирам ли,че ,sweetkids mama, предлагаш нулиране след година на сегашните чакащи опашки? Това донякъде е справедливо към майките на 2006 и 2007 набор,които тази година не кандидатстваха. Защо да са виновни,че искат децата им да тръгнат на 3 години, а не на ясла?
 Най-много на чакащите вече да се даде точка. Също и на посещаващите чиста ясла.
 А какво ще правим с породениете деца?Те в сегашната кампания как ще се класират на второто класиране newsm78 . Трябва и за тях да се отворят допълнителни бройки , а не да изместят вече класирано дете.

# 250
  • София
На мен пък много ми се иска да се отчита факторът доход, но с положителна стойност за високите доходи. Все пак не може хем да плащаш по-високи данъци, хем все да си ощетен, когато ти се налага да ползваш услугите произтичащи от това.

# 251
  • София
Мисля, че няма да изместят вече класирани деца, но незнам какво ще се случи!

sweetkids_mama, разбрах те сега и съм за твоите критерии!

Но какво ще стане с опашките...мисля, че те са си за тази година за определената градина и определената възрастова група, а за догодина ще се кандидатства за по-висока група и когато това допуска и нови градини/ ЦДГ/, просто си кандидатстваш нанова! За ОДЗ-тата , обаче явно ще трябва да се запази тази опашка!

# 252
  • sofia
По предложената точка 5 не виждам как може да се провери.
А по ред причини аз съм регистрирана в община Овча купел, а мъжа ми в Панчарево (по постоянен адрес) но има и настоящи адреси - кое ще се гледа с приоритет, или си избираш - пак доста сложно за проверка(удостоверяване)
Разумно е предложението за децата посещаващи ясла да се дава допълнителна точка при кандидатстването в ЦДГ.

Плодова фея, за училището районирането може да е удачно, защото то е задължително, а и детето след определена възраст се движи само, докато за ДГ не е точно така.

Още един личен довод. Аз живея в Герман и примерно освен нашата ЦДГ искам да кандидатствам и в тази в Горубляне, НО тя се води към община Младост. А на мен ще ми е физически невъзможно да водя малкия на градина в Лозен, Панчарево, Казичене или Бистрица (не се чудете - на тези места са ни дежурните през лятото)......тъй че за адрес в София, но по общини вече е прекалено.

Последна редакция: пн, 09 юни 2008, 10:48 от vesi1

# 253
По предложената точка 5 не виждам как може да се провери.
А по ред причини аз съм регистрирана в община Овча купел, а мъжа ми в Панчарево (по постоянен адрес) но има и настоящи адреси - кое ще се гледа с приоритет, или си избираш - пак доста сложно за проверка(удостоверяване)
Разумно е предложението за децата посещаващи ясла да се дава допълнителна точка при кандидатстването в ЦДГ.

Плодова фея, за училището районирането може да е удачно, защото то е задължително, а и детето след определена възраст се движи само, докато за ДГ не е точно така.

Още един личен довод. Аз живея в Герман и примерно освен нашата ЦДГ искам да кандидатствам и в тази в Горубляне, НО тя се води към община Младост. А на мен ще ми е физически невъзможно да водя малкия на градина в Лозен, Панчарево, Казичене или Бистрица (не се чудете - на тези места са ни дежурните през лятото)......тъй че за адрес в София, но по общини вече е прекалено.
Защо да не може да се провери?Сменявала сьм си личната карта,но постоянният ми адрес от 40 год.си е сьщия.След,като сьм родила 2-те ми деца,сьм ги записала на този адрес/а не на някакьв си там "временен"/,и живеят на този адрес.В Община"Младост"всичко си е записано на документи ,и винаги могат да ме проверят.Значи аз мога да бьда точна с тази Община,но за 2-те ми деца място в квартала няма в нито една ДГ ooooh!Дано се освободят заетите градини от:даньчни,социални,частни у-ща и т.н. #Cussing out

# 254
  • София
 Най-много на чакащите вече да се даде точка. Също и на посещаващите чиста ясла.

Е, не, това с допълнителни точки за децата от чиста ясла си е супер нечестно. Нали затова има сега електронно записване, защото преди директорките си правеха каквото искат и нямаше никаква прозрачност. Сега в чистите ясли е същото. Според мен просто трябва и те да влязат в електронната система, едва после да се обсъждат допълнителни точки.

Истинска случка - живея в Редута, при нас наблизо има 2 чисти ясли и 1 ЦДГ с 2 филиала. Аз съм подала молба в чистата ясла миналия ноември, входящ номер 153, никакви шансове и за тази есен. По електронен път кандидатствахме в 3 ОДЗ, не сме приети (в едно от тях, 67 Мечо Пух всички приети и всички 10 резерви са с предимства!). ОК, единственият ми изход е частна ясла за 1 година поради липса на баби и тем подобни опции, после ще кандидатстваме за ЦДГ, която е точно срещу нас и все пак няма "запазени" места, защото няма яслени групи. Сега, нали не искате да ми кажете, че моето дете пак няма да има шанс за ЦДГ, защото вече веднъж не е било прието В ДРУГО детско заведение, не по моя вина. В същото време, в "чистата" ясла тези дни тръгна детенцето на бивша служителка, което е по-късен номер от нас. Ама не мога да го докажа, а и ми е унизително да се разправям. Докато яслите не станат прозрачни, според мен никакви предимства и точки не трябва да има за тях.

Общи условия

Активация на акаунт