Отговори
# 570
Предлагам деца,които са в самостоятелни ясли,не към ОДЗ да имат предимство или автоматично да се прехвърлят към ЦДГ догодина.

Е ,тогава съвсем ще се намалят шансовете на останалите деца.Както е трагнало и на училище няма да може да ги пратим.

Ами по мои изчилсения шансовете ще са равни на тези деца, които кандидатстват за градински групи в ОДЗ-та или нещо бъркам. Ама така ще се заставят родителите да си пращат децата на яссли  Confused

# 571
"Да има такъв критерий- да е постоянен ИЛИ настоящ адрес   в София"   
"Да има такъв критерий- адрес в град София"

Тези два критерия не са ли еднакви в същност?Процентите им от анкетаат трябва да се сумират, според мен.

Да, или да се изтрие  "Да има такъв критерий- адрес в град София", защото не е ясно за какъв адрес става въпрос. И при мен дава възможност за повече от 1 отговори. Трябва анкетата да позволява само 1 отговор да избира, ако може да се коригира или да се пусне нова. Даже в случая не да се сумират, а е по-редно направо да се изтрие второто, защото  ако един и същи човек е отговорил с ДА и на двете - тогава не  е редно да се сумират. Така ще е отчетен един глас два пъти.

# 572
Предлагам деца,които са в самостоятелни ясли,не към ОДЗ да имат предимство или автоматично да се прехвърлят към ЦДГ догодина.

Hug подкрепям това предложение напълно, ама не ми се вярва да стане, защото в яслите децата са разпределени в по 3-4 групи, а в една част от ЦДГ е само по- една или две май за повече не съм чувала

Това няма как да стане, защото са към 2 различни институции - яслата и ОДЗ и ЦДГ-тата

# 573
Но децата,които не са били в ясла,защото няма места,няма да отидат и в градина

# 574
  • гр.София

Трябва анкетата да позволява само 1 отговор да избира,

Не трябва ли да са два?
 Веднъж да има ли точки и по какъв адрес. И веднъж -от колко години да е?

# 575
Моля администраторите по темата да трият всички коментари , извън темата.
29 страници , от които половината са в стил " кавга на Женския пазар" .
Едва успявам да следя хората, които има какво да кажат, преложат и на къде отива оформянето на критериите.
Никой, който се включи няма да има търпението да чете толкова страници плява, а така се намалява качеството на объсждането. Naughty

Ама какво ви става?!?!? Напротив, според мен това не е караница, а защита на своето искане за еди какво си. И мисля, че точно за това е темата. Понеже повечето явно не са от Сф и затова гледат да да го няма това с жителството.
Напълно подкрепям Гневна.  Peace
newsm10

Не, мила, не е това причината, нещата не са толкова елементарни, аман от такива егоисти, които гледат само собствените интереси. Защо не допускаш варианта, че не всички са като теб - с елементарно и еднопосочно мислене!
А никак не ми се ще някога животът да ви принуди да се преместите някъде ( било то в "мръсната" провинция или в чужбина) и да ви посрешнат със собственото ви безсърдечно отношение -  пришълци, заемащи работните ни места, детските градини на децата ни, дишащи НАШИЯ въздух!

# 576

Трябва анкетата да позволява само 1 отговор да избира,

Не трябва ли да са два?
 Веднъж да има ли точки и по какъв адрес. И веднъж -от колко години да е?

Ами според мен - не, след като има толкова възможни варианти - всеки има възможност да посочи само 1 . Поне така мисля аз.
При мен обаче позволява повече от 2 отговора да посоча.

# 577
# 578
Браво, най-накрая да се появят, мислещи майки. (това го казвам от личен опит и 'пасивно-активна' в именно този форум и по темата от повече от половин година)
И отново да предложа нещо за кой ли пореден път с някаква вяла надежда че ще го прочете някоя от майките които ''активно''вземат присърце тази кауза - разбира се нищо лично......
1. Относно предимствата - нека има но да ползват само оределен процент от общата бройка ( колко са хората с увреждания в БГ - 10 % - ами значи нека за предимство да са 10% от общия брой места - всички останали да се класират на общо основание
2. за останалите деца извън системата - нека въз основа на доходите на семейството се решава каква дотация да получават семействата на тези деца. (така ако някое социално слабо семейство е извън класацията да вземе максимален размер дотация за детето - и за да не кажете че циганите нарочно ще задържат децата си в къщи - допълнителното условие е и двамата родители да са на работа, в противен случай да се определят допълнителни условия за получаването на въпросната сума).
 Срещу какво съм против при сегашната система:
- предимствата на 2-ри деца - поне 4 градини мога цитирам в които са приети само деца с предимства и има чакащи с предимства - а да не говорим че има квартали в които по две-три градини са приети само децата с предимства- което на практика значи че нормалните обикновени деца нямат въобще достъп до градините а  правото им е само привидно. С една дума ДИСКРИМИНАЦИЯ.
Има и нещо друго на всички им е ясно че едно е да възпитаваш само едно дете и друго е да имаш две и малкото да се учи и общува с по-голямото.
-начина на записване и класиране - само две неща посочвам - НАБОР 2006 ( дискриминирани по отношение на места - великият БГ гении отново го измисли прекрасно и създаде условия в условията) и неотчитането на вече подадени молби за ДГ - така много семейства кандидатстваха за втори а догодина и за трети път ще кандидатстват.
- спекулацията с липсата на места - има такава но реалната им бройка не е тази която е представена.
- неуспеха за прекъсване на корупционните практики
И много други неща могат да се напишат но основното, нека престанат да ни лъжат с толкова добрата социална политика. ''Социалното'' трябва да е за ВСИЧКИ и да се върви от общото към частните случаи, а не съвсем законно да си набутват вторите деца ( браво на майките от Варна че не са го въвели при тях този абсурден критерии) и т.н.
И друго - писна ми да се вади винаги на показ белъото - този имал баба другия дядо. Всички трябва да имат равен старт и шанс ( изкл. инвалидите), и този от провинцията и не на селяните.
Не мога да разбера защо се самоизяждаме като единственото което трябва да направим е справедливите си искания да ги отправим към когото трябва и да искаме докато не получим ВСИЧКО, а не отново и отново да ни залъгват с обещания.
И вместо да има куп теми с предложения, нека има теми с активност, действия и отчет за свършеното вече.

# 579
  • София
hi-mama, blanc е права, анкетата трябва да позволява поне 2 отговора:
1. Ако сте против точки за адрес, стига ви и 1 опция (първата)
2. Ако обаче сте ЗА, трябват ви поне 2 опции (какъв адрес да бъде критерият и от колко години)

И аз мисля като dsg, че опциите "настоящ ИЛИ постоянен адрес в София" и "адрес в София" напълно съвпадат и трябва да се слеят. Много моля, ако Плодова фея няма да я има за уикенда, някой модератор да слее гласовете (като евентуално изключи гласовете на един и същ потребител, маркирал и двете опции).

blanc,  и да нямаш документ за настоящ адрес в София, като ти пише софийски адред в ЛК, това е предостатъчно. Ако няма изрично заявен различен настоящ адрес, той съвпада с постоянния по ЛК. Да не говорим, че такъв документ с адресната ти регистрация винаги може да се извади от общината. В твоя случай няма причина за тревога. По-скоро има дебат засега да се наложи настоящ адрес, за да не бъдат дискриминирани хората, които например живеят от години на квартира и са си спазили закона да се регистрират по настоящ адрес. Аз самата съм със съвпадащи адреси, но не смятам за редно да се налага постоянен.

Понеже engine питаше какво става ако сменим квартала, според мен трябва да става следното:
- ако се приеме адрес по район на местоживеене, тогава ако идваш от друг район, губиш точките
- ако се приеме адрес по район на местоживеене, тогава ако си се местил само в този район и предната регистрация е достатъчно ранна, не губиш точките
- ако се приеме адрес в София, тогава ако просто си сменил адрес в София, но предната регистрация е достатъчно ранна, не губиш точките
Тук не коментирам изобщо дали трябва да се приеме такова правило и дали да е по район, това всеки да си го каже в анкетата, вкл. и аз

# 580

''Социалното'' трябва да е за ВСИЧКИ и да се върви от общото към частните случаи, а не съвсем законно да си набутват вторите деца ( браво на майките от Варна че не са го въвели при тях този абсурден критерии) и т.н.
И друго - писна ми да се вади винаги на показ белъото - този имал баба другия дядо. Всички трябва да имат равен старт и шанс ( изкл. инвалидите), и този от провинцията и не на селяните.
Не мога да разбера защо се самоизяждаме като единственото което трябва да направим е справедливите си искания да ги отправим към когото трябва и да искаме докато не получим ВСИЧКО, а не отново и отново да ни залъгват с обещания.
И вместо да има куп теми с предложения, нека има теми с активност, действия и отчет за свършеното вече.

[/quote]

# 581
Моля администраторите по темата да трият всички коментари , извън темата.
29 страници , от които половината са в стил " кавга на Женския пазар" .
Едва успявам да следя хората, които има какво да кажат, преложат и на къде отива оформянето на критериите.
Никой, който се включи няма да има търпението да чете толкова страници плява, а така се намалява качеството на объсждането. Naughty
Нарочно не модерирам темата. Чета я, следя я, пиша в нея, въпреки, че децата ми отдавна посещават градина, а големия вече ще е първолак.
Според мен е важно да се видят настроенията, пък били те и нелицеприятни. Може пък някой от общината да влезе и да прочете какво точно мислят хората.
Така и ще остане без триене.
Само за пореден път апелирам - без офф-топици и излишни караници. Ясно е, че хората са изнервени, а позициите не могат да бъдат сближени, но малко култура в спора е добре дошла за всички.

# 582
  • София
Аз посочих 4 критерия и не намирам да се изключват взаимно!

# 583
  • Върху лъчите на Слънцето.

И отново да предложа нещо за кой ли пореден път с някаква вяла надежда че ще го прочете някоя от майките които ''активно''вземат присърце тази кауза - разбира се нищо лично......
1. Относно предимствата - нека има но да ползват само оределен процент от общата бройка ( колко са хората с увреждания в БГ - 10 % - ами значи нека за предимство да са 10% от общия брой места - всички останали да се класират на общо основание
2. за останалите деца извън системата - нека въз основа на доходите на семейството се решава каква дотация да получават семействата на тези деца. (така ако някое социално слабо семейство е извън класацията да вземе максимален размер дотация за детето - и за да не кажете че циганите нарочно ще задържат децата си в къщи - допълнителното условие е и двамата родители да са на работа, в противен случай да се определят допълнителни условия за получаването на въпросната сума).

Добре, а тези които не се водят на работа , защото са имали мал шанс да забременеят търсейки такава, и поради здравни причини (за да задържат бебето си) са си останали у дома , НО искат да работят?

И, да уточня - относно местожителството и предимствата за работещите родители -аз не се заяждам, а просто изказвам мнението си , което и ще повторя : мисля, че не е редно работещите да имат предимство пред безработните и че столичани трябва да имат предимство пред останалите.

# 584
  • София

Добре, а тези които не се водят на работа , защото са имали мал шанс да забременеят търсейки такава, и поради здравни причини (за да задържат бебето си) са си останали у дома , НО искат да работят?
И, да уточня - относно местожителството и предимствата за работещите родители -аз не се заяждам, а просто изказвам мнението си , което и ще повторя : мисля, че не е редно работещите да имат предимство пред безработните и че столичани трябва да имат предимство пред останалите.
По отношение безработни, работещи - напълно съм съгласна. Нещата с работата са динамични и не е ясно при кой родител , как ще се стекат нещата. Освен ако общината не постави и регламент - справка от НОИ за осигуровки. Но тогава, ще имат проблеми родителите, които работят с нерагламентирани договори.
Имам въпрос. Какво означава софиянец?
Според мен, единственото, което може да се сложи като критерии това е адрес в София, за някакъв разумен период.
Пак ще се повторя с пример: Съгласните ли сте да дойда от  някой друг град през месец януари 2008 - цялото семейство, на квартира и през февруари да кандидаствам за градина,? Като с две малки деца, аз със сигурност ще имам предимства пред друго работещо семейство, живеещо тук одавна и с едно дете.
След всичко , което съм изчела в този форум...едва ли някой ще се съгласи, освен самият частен случай.
За мен е задължително да бъде сложен критерии - доказано живеене в София от 1 година.

Последна редакция: сб, 14 юни 2008, 21:52 от Ellypr

Общи условия

Активация на акаунт