Отговори
# 1 275
....
Теоретично за мен най-добре би било да се приемат най-напред децата от семействата с най-нисък доход на член от семейството, ......'

Другият аргумент против този критерий е, че много често се укриват доходи. Само че не е наша работа да следим кой лъже, к....
.....

ПРОТИВ!
Наша работа е кой укрива доходи, защото е честа практика!
за мен идеята на данъците е не да плащам и да не ползвам, а от моите данъци да има социални придобивки и за мен, и за другите

Не мога да кажа че съм абсолютно против. Подоходният критерий може да се въведе, но когато институциите си свършат по-добре работата със сивата икономика. Не е моя работа да се правя на икономическа полиция. Бях предлагала ако се използва обаче да бъде за определяне на дължимите такси, като има таван на таксата - примерно цялата сума за издръжка на дете в ДГ. За такъв вариант бих гласувала ЗА. В случая ще плащам и ще ползвам и ще дам възможност да има повече социални придобивки за другите. Но това е по-далеч от темата и едва ли нещо подобно може да се регламентира за 2009.

Другият проблем е че държавната ДГ не е задължително определена като социална услуга, а услуга в помощ на всички граждани. Ако се въведе подоходен критерий както го предлага Кабо Алма - нямам абсолютно никакъв шанс. Съгласна съм с Кабо Алма, за образованието и социализацията на деца от някои маргинализирани групи, което би спестило доста социални и други проблеми в бъдеще, но за съжаление всичко това трудно може да се организира и контролира адекватно в настоящия момент. А и съм работила с такива групи и моето наблюдение е че са най-малко заинтересованите от даването на децата си в ДГ.

Ще се поразровя за "регистрираните социално слаби семейства" да видя какви са критериите и ако мога да намеря инфо как се контролират. Последните две три години доста се ограничи раздаването на социални помощи и може би това би било добър критерий за сравнително малка група хора, които наистина имат нужда от предимство.

# 1 276

Да си представим следната ситуация. Семейство с 2 деца има общ (брутен) доход от... да речем, 2000 лв. Което, по принцип, е добър доход. От тях месечно за данъци плаща 200 лв., което (струва ми се) е издръжката на 2 (може би на едно да е по - реалистично, не знам) деца в ДЗ. Само че точно на това семейство децата не са попаднали в ДЗ. И за двете деца семейството в частно ДЗ е принудено да плаща 800 лв. Така... Значи, станаха 2000 - 200 = 1800 лв. Сега ме мързи да смятам точно колко са осигуровките върху тази сума, пък и зависи дали са самоосигуряващи се (към 32... ако не са станали 34 %), или работят на трудов договор, така че нека предположим някаква средна стойност от 20 %. И така, станаха 1800 - (.2*1800) = 1440. Да предположим, че нашето младо семейство е закупило жилище с ипотека или плаща наем - все някъде трябва да живее, нали? И в двата случая дава към 500 лв. на месец за това. Значи, 1400 - 500 = 940. Сега да не забравяме таксата в ДЗ - понеже ако не работят, няма да имат и този висок доход, нали? И така: 940 - 800 = 140 лв. месечно за режийни, храна (вкл. на децата), транспорт, сметки - абе, каквото си искате, както щете, така ги харчете.

Да разгледаме сега семейството с 2 деца, които има доход от 600 лв. Децата са в Държавно ДЗ, понеже имат нисък доход - онова, горното семейство, дето плаща издръжката на 2 деца в Д ДЗ, плаща за издръжката на двете (или поне на едното) им дечица там. И така, те имат 600 - 60 = 540. Да махнем и осигуровките: 540*0.8 = 430. Сега да намалим с разходите за държавно ДЗ: 430 - 40 = 390. Нашето семейство, понеже е бедно, социално слабо и т.н. и има доход под 450 лв. на работещ член от семейството, е е докопало до общинско жилище и плаща, примерно, 80 лв. наем. 390 - 80 = 312 лв.

Т.е, децата на второто, бедното семейство, ефективно разполагат със  172 лв. ПОВЕЧЕ от децата на богатото семейство, което плаща разходите на бедното! (И тук без да споменаване евентуални помощи за увеличената цена на тока и др. подобни).

И какво сега, това справедливо ли е?
Разчетите ми са напълно реалистични. Нищичко измислено няма в тях.

И не е ли по - справедливо в такъв случай И ДВЕТЕ семейства да получат, примерно, по 200 (или 300, или повече, не знам какви са разчетите за издръжка на дете в ДЗ) лв. месечно "на ръка"?

Пълна измислица. Първо това, че богатия плаща 800лв за ЧДГ си е негов проблем. Все едно някой да ми каже, че едно семейство излиза, че е по-бедно защото детето учи в университет в чужбина, а детето в другото семейство учи в БГ.  Crazy
Бедните, които са се уредили в общинско жилище също са малко. Все пак там играят парите иначе чакаш 15 години.
Това, че богатия може да си позволи да плаща кредит за жилище пак си е негов проблем. Аз пък искам да карам кола за 100 000 лв и съм теглила кредит. Сиреч видите ли много съм бедна.
Друг е момента, че някои хора плащат кредит за ново жилище изплащайки го с наем от друго.

# 1 277
Не е измислица, когато така наречения "богаташ" е принуден да плаща 800 лв. за частна ДГ, защото няма избор, а от друга страна на така наречения "беден" му се осигурява предимство, което му спестява разходи. Тогава се получавата подобни несъответствия.
Подобни сметки съм гледала преди доста години, когато се определяха таваните на доходите за детските и социалните помощи. Имаше същите несъответствия.

# 1 278
  • София
Аз съм съгласна с Ели ( Хриса) -
съгласна съм да се заплаща такса според доходите. Да има възможност да се освобождава от такса - и съответно горна граница за такси на родители с по-високи доходи. Това обаче не решава проблема със социално слабите.

Детските градини не са форма за подпомагане на социално слаби семейства. Държавата подпомага под други форми - например - енергийните помощи, или пък детските надбавки ( колкото и смешни да са те като суми). Но не трябва да се прекалява, за да се стимулира т.нар професия "социално слаб". В момента равнището на безработица е ниско, истината е, че има търсене на квалифицирани или ако не толкова квалифицирани, но пък добри работници. Така, че с желание  - постигат се и по-високи доходи. Още повече, че проучванията сочат, че българинът работи три пъти по малко от средния европеец - е няма как да са ни високи заплатите при тази производителност. Не случайно и обезщетението за безработица намаля по отношение на срока, в който се дължи. Като се вземе това предвид, както и огромния брой хора, който все още предпочитат да се осигуряват на минимално възможното, а да вземат останалото на ръка...и по този начин могат да се ползват от този критерий, - не съм съгласна да се дава чак такова предимство по социален критерий - затова и не гласувах за него.
Сираци, полусираци, инвалиди, многодетни семейства, близнаци, братя и сестри, самотни майки ( но, не и тези, които живеят на съпружески начала, и само ползват придобивки от това, че се водят самотни майки) - гласувам за тях дори и с ясното съзнание, че аз не ползвам тези предимства - и съответно има огромна вероятност детето ми да не бъде прието.    

Та това е моята камбанария, от която гледам - единственото предимство, което имам в момента е постоянния адрес. Предполагам, че много от нас имат само това предимство и без времеви критерий при равен брой точки, не мога да разбера как точно ще се подреждат....то

# 1 279
Права си. Но пък си мисля, че ако семейството е социално слабо, защото майката не работи, за да гледа дете е по-добре детето да тръгне на ДГ и семейството да излезе от графата "социално слаби". Затова ми се ще да проуча малко въпроса.

# 1 280
Няма да успея да прочета всички мнения, за съжаление. Ето моя въпрос: Защо за приема на 2008 нямаше предимство за самите деца с увреждания, а само ако има родител с увреждане??? По закон тези деца мисля имат предимство.

# 1 281
  • София
Няма да успея да прочета всички мнения, за съжаление. Ето моя въпрос: Защо за приема на 2008 нямаше предимство за самите деца с увреждания, а само ако има родител с увреждане??? По закон тези деца мисля имат предимство.
Аз лично си мился, че това се дължи на факта, че за тези деца има специални градини, в които и приемът е по други критерии.

# 1 282
  • гр.София
 А този социален критерий не може ли да се въведе само за тези категории,на които така категорично се дават точки-многодетни,близнаци,самотни,брат(сестра)? Всички останали (от тези групи) да не се смятат автоматично за по-нуждаещи се.

# 1 283
  • София
Както и преди, когато се обсъждаше това - против съм определяне на таксата спрямо дохода. Не знам защо, но си мисля,ч е ДГ не са заведения само за социално слаби, а за всички. Смятам, че таксата трябва да е една и съща за всички. Защото се влиза пак в порочния кръг - плащат се по-високи такси от определена група (която обикновено не е голяма, тъй като укриването на доходите е една доста разпространена практика), други плащат по-малко, трети изобщо не плащат такава, т.е. ако се сумира накрая прихода от такси ще е равен на сегашния или незначително по-висок. Но не знам защо хора, които реално си обявяват доходите да плащат повече?

А и, според мен, семейство с доход 2000 лв. на месец не може да се квалифицира като "богато", по-скоро средна класа. И примера, който беше даден, е доста верен, защото ако децата на такова семейство посещават ЧДГ, то това е по принуда (в голяма част от случаите). Нямам нищо против да се стимулират социално слабите семейства, но това вече май не е тема на тази тема (класиране 2009). А е чааст от нещата, които следва да с енаправят в близко бъдеще, заедно с увеличаване местата в ДГ, мотивиране на персонала в детските заведения, подобряване условията и т.н.

# 1 284
В крайна сметка Дг не са към социалното, а към образователното министерство Rolling Eyes

Момичета, довечера заминавам на моренце, ще се върна на 14.07.  grinning039
който желае да ползва анкетата за срещата, както и която желае част от темата- да заповяда!
ще ползвам изключително кратката си отпуска, за да си почина, вкл и от форума!да не говорим колко се радвам да се махна от софия след вчерашните събития  Crazy

# 1 285
  • Върху лъчите на Слънцето.
Приятна почивка!  smile3548  Nature Sunny smile3549

# 1 286
  • София
Това е и моето мнение казано по-назад в темата.
Ще ми се и богаташката luda(да ме прости, ако бъркам ника, но мисля, че точно тя беше в това положение с 2 деца да плаща за ЧГД) да се изкаже по въпрос за "богаташите"

Прияна почивка, Феичка. Много слънце ти пожелавам Nature Sunny

# 1 287
Приятен пьт и ползотворна почивка! newsm01 photo sun

# 1 288
Относно това, че богатия е принуден да си дава децата на ЧДГ  -  има ли кой да си дава децата на ЧДГ ако дохода на майката \заплатата\ не надвишава значително тия 800лв? Защото в противен случай може да се спекулира с това, че децата са на ЧДГ.

# 1 289
  • София
Относно това, че богатия е принуден да си дава децата на ЧДГ  -  има ли кой да си дава децата на ЧДГ ако дохода на майката \заплатата\ не надвишава значително тия 800лв? Защото в противен случай може да се спекулира с това, че децата са на ЧДГ.

Не знам дали те разбирам правилно, но... Има семейства, които все пак са принудени в известна степен да си дадат децата на ЧДГ по много причини - за да работят и двамата, за да изкарат повече пари, да се прави кариера, не на ппоследно място, за да се социализира детето и да прекарва времето си с други дечица. Или поне аз така разбирам някой неща. Естествено има и семейства, з акоито ходенето на частна ДГ/училище е въпрос на престиж, но те едва ли се бутат на опашките пред държавните детски заведения.

Плодова фея, приятна почивка и от мен, да си починеш хубаво, да се забавляваш и после с нови сили  Mr. Greenи

Общи условия

Активация на акаунт