Отговори
# 1 260
Феичке, ако пускаш нова анкета не може ли да се коригира първият критерий по някакъв начин. Не съм юрист, но ми се струва доста лесно атакуем по съдебен път.
Логиката ми е че ако се има предвид само постоянен адрес, а реално услугата ДГ/ДЯ се финансира със средства от републиканския бюджет (мисля че държавата делегира предоставянето на услугата и дава пари за това) това може да е доста дискриминиращ критерий. Логично е да остане само при условие, че услугата се финансира изцяло от местни данъци и такси, което мисля не е вярно. А като се замисля и тогава не е логично. Аз лично съм плащала години местни данъци и такси пък съм имала само настоящ адрес.
Както и да е е хубаво ако има такъв критерий той добре да се съгласува с юристи, защото ако аз не успея да вляза в ДГ и имам 99% щанс да осъдя общината за дискриминация със сигурност ще го направя.

А и повтарям предложението си работещи и учещи родители да се обединят в един критерий. Съответно да носят един и същ брой точки.
Може би да се включи и критерий за регистрация в Бюрото по труда за да могат и тези които по някаква причина не работят и не учат да имат някакъв шанс. Визирам основно групата на много младите майки, които не са имали възможност да почнат работа или да се запишат студенти преди да родят. Вижда ми се справедливо, защото в момента на такъв родител, по тези критерии, детето му няма никакъв шанс.

# 1 261
критериите са ни предоставени така, в този вид и формулировка, така сме ги написали и ние
Пишете си предложенията, те ще са от полза за мамите, които ще са на срещата на 10 юли!

# 1 262
Дано да мога да отида, но си пиша аргументите в случай че някой от присъстващите родители реши че имат смисъл и успее да ги използва при евентуално обсъждане.

Само моля да си дадете мнението за моето предложение за регистрация в Бюрото по труда, защото в първите страници на темата имаше доста разгорещен спор за възможностите на родителите да ходят по интервюта и респективно да си намерят работа ако детето не е прието в ДГ и ми се ще такива родители също да получат шанс.

# 1 263
  • гр.София

Никой не може да ме убеди, че близнаците имат по-голямо основание да влязат в ДЗ, отколкото децата сираци или полусираци. Анкетата показва само, че близнашките мами от форума дружно и организирано са гласували. Нямам нищо против тях. Само малко ми е криво, че някои от тях дори за миг не са се поставили на мястото на децата сираци и са гласували само в собствен интерес. Впрочем, това засяга и други категории гласували, така че да не се засягат. Sad

Peace

# 1 264
Гласувам за два критерия за предимство: райониране по местоживеене и работещи родители. Където и да са на работа родителите, едва ли имат ведомствена ясла или градина, а в близост до дома си могат преди и след работа да оставят и приберат децата си без затруднение.

# 1 265

Никой не може да ме убеди, че близнаците имат по-голямо основание да влязат в ДЗ, отколкото децата сираци или полусираци. Анкетата показва само, че близнашките мами от форума дружно и организирано са гласували. Нямам нищо против тях. Само малко ми е криво, че някои от тях дори за миг не са се поставили на мястото на децата сираци и са гласували само в собствен интерес. Впрочем, това засяга и други категории гласували, така че да не се засягат. Sad

Peace

И аз малко трудно проумявам че някой може да гласува за Близнаци и да пропусне да гласува за Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %. Хора всякакви. Има и други нелогични за мен резултати.
Аз гласувам на принципа - първо: кой бих пуснала преди мен на една виртуална опашка и второ: това което ми дава справедливо предимство пред всички останали кандидати.

# 1 266

И аз малко трудно проумявам че някой може да гласува за Близнаци и да пропусне да гласува за Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %. Хора всякакви. Има и други нелогични за мен резултати.
Аз гласувам на принципа - първо: кой бих пуснала преди мен на една виртуална опашка и второ: това което ми дава справедливо предимство пред всички останали кандидати.

Да , и мен ме изумява гласуването Confused , по същите причини .
И аз гласувах на същия принцип .

# 1 267
  • София
Ми явно и другите са гласували на същия принцип: 
"Аз гласувам на принципа - първо: кой бих пуснала преди мен на една виртуална опашка и второ: това което ми дава справедливо", гледайки всеки от своята камбанария

# 1 268
Само да напомня, че можете да си променяте гласа!
Ако някой сега се е разкаял  Laughing
И второ напомняне- все пак думата имат дирекцията и СОС, ние само предлагаме

# 1 269
Ми явно и другите са гласували на същия принцип: 
"Аз гласувам на принципа - първо: кой бих пуснала преди мен на една виртуална опашка и второ: това което ми дава справедливо", гледайки всеки от своята камбанария

Ми всеки гледа от своята камбанария, въпроса е колко му е висока камбанарията. Ако логиката при гласуване е кой има по-голяма нужда от теб самия, гласуването ще бъде доста по-различно. Като ти е ниска камбанарията гласуваш на принципа: Дай да чукна само критериите, които на мен ми дават предимство. Ако социалния критерий беше по-конкретен щях да мога и него да го оценя по достойнство, но така ми беше трудно да го отметна и него. Сега ми тежи на съвестта, но няма да си променям гласуването докато не се избистри малко.

# 1 270
  • в моя свят на мир и любов
Аз се разкаях и си изтрих гласа.

И без това от всички изброени критерии не мога да реша кой е по-по-най важен и трябва да му се даде предимство, а е безсмислено да гласувам за всички.

# 1 271
Социалният критерий е моето предложение.
Много мислих по въпроса за доказването.
Теоретично за мен най-добре би било да се приемат най-напред децата от семействата с най-нисък доход на член от семейството, като постепенно се запълват бройките - докъдето стигне. Знам, че мнозина са против, защото очакват срещу по-високите си платени данъци да получат по-свободен достъп до общинската услуга, но всъщност в случая става дума за една мрежа за колективна сигурност - да се даде възможност преди всичко на децата с най-малък шанс да получат адекватно образование и социализиране. Защото днес се борим тези деца да не заемат местата на "нашите", но утре, когато същите тези деца пораснат, ще се чудим откъде да вземем пари за социалните им помощи и за издръжката им в затворите. И как да спасяваме "нашите" деца от нападения, грабежи и убийства.
Другият аргумент против този критерий е, че много често се укриват доходи. Само че не е наша работа да следим кой лъже, кой укрива и колко. Всеки си носи наказателната отговорност за невярно подадена декларация. А и моите наблюдения са, че все повече хора излизат на светло поради една или друга причина. Друг е въпросът, че това е бавен процес.
Мислех си, дали да не остане като социален критерий само "регистрирани социално слаби семейства" - по данни на социалната служба.
Все още нямам категорично мнение.

# 1 272
  • София
....
Теоретично за мен най-добре би било да се приемат най-напред децата от семействата с най-нисък доход на член от семейството, ......'

Другият аргумент против този критерий е, че много често се укриват доходи. Само че не е наша работа да следим кой лъже, к....
.....

ПРОТИВ!
Наша работа е кой укрива доходи, защото е честа практика!
за мен идеята на данъците е не да плащам и да не ползвам, а от моите данъци да има социални придобивки и за мен, и за другите

Кабо Алма, в някоя от темите имаше сметка с примерни доходи, ако детето е ЧДГ или ДЗ...

Нещо в страни от критериите, но все пак важно за догодина!
Гледам това: http://kg.sofia.bg/?page=tablici_merki_1 и се чудя тези с по-късните договори, няма ли да издават помещенията по-рано.
Специално за едно от ОДЗтата чух слух, че им се предлага да се преместят в училище, за тази учебна година става въпрос (за тези, които ходят на работните срещи мога да пратя и името на ЛС). Та се чудя дали няма да има промяна в тази таблица?

# 1 273
  • София
Да ви питам нещо- как ще се доказва броя години на постоянния адрес? Сетих се, че моята л.к. е сменяна няколко пъти; последната е издадена през 2007г., но постоянният ми адрес е в София от 15г. Удостоверения от общината ли ще се вадят?

# 1 274

Хайде помислете и за тези които живеят на квартира и поради финансови съображения се налага да си я сменят. Значили това, че детето му няма да ходи на ДГ заради краткото време, което са живели на даден адрес.

От тази гледна точка трябва да се въведе критерий родителя да е живял от няколко години В София без значение колко пъти се е местил от квартира на квартира.

Хм, а децата на родители - редовни студенти, които са дошли от нейде си, живеят в Студентски Град - ако са се доредили - или някъде на квартира, постоянният им адрес е в родното селце, а в София са за пръв път и се борят с всичко... тях поради що ги прецакваме?
Малко грубичко, ама ги прецакваме точно, защото са дошли от нейде си. Защо да имат повече шанс да влезнат в градина от някой, който цял живот си живее в София? Освен това те са прецакани само по този критерий, по друг може да са на далавера.

Изобщо не смятам, че трябва да имат някакви привилегии, даващи по - големи шансове на техните деца. Но ми се струва, че би било справедливо да имат равни такива...

За студентите си има Студентски град. Една мама беше предложила те си да си влизат в градините строени за тях в този Студентски град.

Общи условия

Активация на акаунт