Отговори
# 1 290
Относно това, че богатия е принуден да си дава децата на ЧДГ  -  има ли кой да си дава децата на ЧДГ ако дохода на майката \заплатата\ не надвишава значително тия 800лв? Защото в противен случай може да се спекулира с това, че децата са на ЧДГ.

Не знам дали те разбирам правилно, но... Има семейства, които все пак са принудени в известна степен да си дадат децата на ЧДГ по много причини - за да работят и двамата, за да изкарат повече пари, да се прави кариера, не на ппоследно място, за да се социализира детето и да прекарва времето си с други дечица. Или поне аз така разбирам някой неща. Естествено има и семейства, з акоито ходенето на частна ДГ/училище е въпрос на престиж, но те едва ли се бутат на опашките пред държавните детски заведения.

Ами мислъта ми беше, че при всички случаи целта е и двамата родители да работят. Това е ясно. Но ако майката почне работа и не взима заплата повече от таксата за ЧДГ, не виждам смисъла изобщо да почва работа, като изключим социализиренето. Ако пък все пак взима по-голяма заплата, с какво е по-бедна от майката, която си седи вкъщи. Не мисля, че трябва да се гледа кой има жилищен кредит, кой на квартира и т.н.

# 1 291
  • София
аз мисля, че тук основно говорим за родители, принудени да си дадат децата в частни детски градини, поради факта, че не са се класирали в общинските. Онези мнооого богатите ( въобще не говорим за доход 2000 лева) или пък с особени претенции - те въобще не кандидатсват  
С две думи - искали са, кандидатствали са, чакащи са и докато чакат имат следната алтернатива - или да дадат детето си в частна детска градина, за да може да работят или единят ( обикновено майката) да спре да работи ( автоматично да се лишат от нейния доход), за да гледа детето. Ясно е, че ако нетният доход на майката е по-голям ( дори и със 100-200 лева) най-вероятно е да се избере този вариант. По-добре 100 отколкото 0 нали. Други могат да предпочетат детегледачка, но и тя струва колкото детската градина, дори повече и със сигурност не може да задовили нуждите от общуване на едно 3 годишно дете.
Общо взето като гледам накъде вървят нещата преспективата за частна детска градина "грози" и моето дете. Не гледайте на тях като на лукс, за съжаление те се превръщат за повечето работещи родители в крайна необходимост. И въобще защо се отплеснахме на тази тема, като темата е критерии за кандидатстване и аз не разбрах  newsm78  

Плодова фея - приятно изкарване на морето  grinning039   Nature Sunny. Да се върнеш с нови сили за форума  Wink

# 1 292
И въобще защо се отплеснахме на тази тема, като темата е критерии за кандидатстване и аз не разбрах  newsm78 

Не сме се отплеснали съвсем. "Разговорът" тръгна от това да има ли критерий доход.

# 1 293
  • София
И въобще защо се отплеснахме на тази тема, като темата е критерии за кандидатстване и аз не разбрах  newsm78 

Не сме се отплеснали съвсем. "Разговорът" тръгна от това да има ли критерий доход.

Laughing
аз си мислех, че пък тръгна от това за критерия "социално слаб", а доходът - като критерий за определяне на различна такса за посещаване на детска градина..... Те са вързани нещата де....

Ако наистина обсъждаме това да има критерий "доход" - съм против. За да не става дълго да дам на кратко аргументи защо:
- ДТ не са социални заведения ( писах по-горе). Това е придобивка за всички граждани на съответната община ( в случая със София - Столична голяма община - защото съм и против районирането - заради невъзможността да си взема детето след работа до 6 часа, въпреки че работното време на ДТ е до 7 - всички знаем какво е отношението на служителите там). 
- поради укриване на данъци не е възможно справедливо доказване на размера на дохода.

Аз гласувам за критерии, които могат да се доказват и са неоспорими- писах по-горе кои

# 1 294
  • София
Относно това, че богатия е принуден да си дава децата на ЧДГ  -  има ли кой да си дава децата на ЧДГ ако дохода на майката \заплатата\ не надвишава значително тия 800лв? Защото в противен случай може да се спекулира с това, че децата са на ЧДГ.

Не знам дали те разбирам правилно, но... Има семейства, които все пак са принудени в известна степен да си дадат децата на ЧДГ по много причини - за да работят и двамата, за да изкарат повече пари, да се прави кариера, не на ппоследно място, за да се социализира детето и да прекарва времето си с други дечица. Или поне аз така разбирам някой неща. Естествено има и семейства, з акоито ходенето на частна ДГ/училище е въпрос на престиж, но те едва ли се бутат на опашките пред държавните детски заведения.

Ами мислъта ми беше, че при всички случаи целта е и двамата родители да работят. Това е ясно. Но ако майката почне работа и не взима заплата повече от таксата за ЧДГ, не виждам смисъла изобщо да почва работа, като изключим социализиренето. Ако пък все пак взима по-голяма заплата, с какво е по-бедна от майката, която си седи вкъщи. Не мисля, че трябва да се гледа кой има жилищен кредит, кой на квартира и т.н.

В този смисъл си против един вид "социален критерии" (слагам го в кавички, защото все още не е дадена дефиниция на този критерии, а аз поне така го разбирам).

- ДТ не са социални заведения ( писах по-горе). Това е придобивка за всички граждани на съответната община ( в случая със София - Столична голяма община - защото съм и против районирането - заради невъзможността да си взема детето след работа до 6 часа, въпреки че работното време на ДТ е до 7 - всички знаем какво е отношението на служителите там). 

Точно това и аз имах предвид. И както някой беше писал малко по-нагоре (не се сещам точно кой, да ме извини), това е държавна политика, чието изпълнение държавата делегира на общините.

# 1 295
  • в моя свят на мир и любов
Desem,
аз съм "богташката" с двете деца, частна детска градина и детегледачка.  Joy JoyИскрено ме разсмя с мнението си за мен.
Финансовото ни състояние е като на всички останали семейства с двама работещи родители, изплащаме и ипотека, и заем.
Частната градина за мен не е въпрос на престиж, а необходимост, наложена от обстоятелствата.

Подоходният критерий е обсъждан в началото на темата и беше определен като абсурден.
Личното ми мнение е като на catty m.

Аз специално казах по-рано, че финансовото състояние е доста променливо понятие, не може да се решава въпрос за 5-6 години напред само защото в настоящият момент имаш или нямаш заплата.
Или трябва всяка година да се преразглежда имущественото състояние на родителите и на този, който е получил увеличение на заплатата, детето му да изхвърча от детската градина.

# 1 296
И аз мисля, че доста се отплеснахме от темата.

# 1 297
  • гр.София
 Щом градината е придобивка за всички граждани на Софийска община-нека детето ми се състезава наравно с детето,което има вече брат(сестра) в градината!

# 1 298
Щом градината е придобивка за всички граждани на Софийска община-нека детето ми се състезава наравно с детето,което има вече брат(сестра) в градината!

и да побързаме отсега да се запишем N-то "вишу" редовно или вече изпуснахме срока за подаване на документи.... Simple Smile

# 1 299

и да побързаме отсега да се запишем N-то "вишу" редовно или вече изпуснахме срока за подаване на документи.... Simple Smile
На ви сега, да сте си правили сметката навреме smile3534

# 1 300
  • София

Права си. Но поради липса на достатъчно места се налага и нуждата от някакви критерии за предимство.....за съжаление.

Аз на няколко пъти направих и едно предложение, на което май никой не обърна внимание - фактор "време" да остане - обаче да се даде възможност 50% през интернет - 50% от местата - подаване на молба при директора на съответното детско заведение.
Освен това - да се определи само процент от местата, за хората с предимства - например 30%, ако не успеят там, просто си чакат с останалите. За да е най-справедливо. Само, че май така връщам назад обаче назад. Но нямам нищо против да дискутираме и моето предложение  Embarassed

# 1 301
  • гр.София
 Пух,помня това твое предложение. Но не разбирам,какво точно ще става при директорките-ще има опашка,ще получиш входящ номер, а тя после ги вкарва в С-мата ли? Каква е разликата със сега? Пак можеше да подадеш на място, а те да те регистрират. А ако при Дир-ките отидат малко хора? (Уф,не разбирам,наистина)
 А че ще си променят мнението за прием по време-не се съмнявам.Или трябва да измислят 1 000 критерия,за да не съвпаднем половината семейства по точки.

# 1 302
Против съм нещо по записването да зависи от директорите. На мен в този смисъл, въпреки кусурите и сривовете, системата ми харесва. Лошото е, че нищо не се чу и разбра конкретно за квотата бройки - някои я нарекоха "кметска", а други "директорска". Последно има ли я или я няма. Защото ако я има - това опорочава системата.

А иначе за доходен критерий - против съм ако се приемат децата съобразно доходите - това ще стимулира укриването на доходи още повече. Но със сигурност аз поне не съм против да си плащам тавана на таксата ако някой реши да въведе променлива такса, независимо дали всички останали деца в групата са се "уредили" да плащат минимума. Не ме интересува кой какво плаща при условие че "моята" такса ме устройва.

# 1 303
Аз пък съм против да се плащат различни такси за една и съща услуга.

Ако аз плащам 3 пъти по-висока такса от твоята, детето ми три пъти по-добра услуга ли ще получи?

Ти, като отидеш в магазина, да не би да носиш бележка за дохода си и според нея да ти продават хляба за 1 или за 5лв.

Това е глупост някаква.

# 1 304
  • гр.София
 Хриса, писаха майките от работната група в другата тема- 310 (горе-долу) деца са приети чрез общинска квота. Как и защо-не разбрах. Това са специални случаи ( Приемам,че половината от тях са наистина остронуждаещи се-тези,на които и сега гласувахме да влизат директно.А останалите? ) Това е много сериозна бройка Rolling Eyes
 Ако има далавери те вече са при общинарите , а не при директорите.

luda, а защо има градини, в които гледат децата по-добре и от частници? Има такива , а таксата си е една и съща.

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 19:40 от blanc

Общи условия

Активация на акаунт