Консултация с психолог - тема 2

• 58 314
  • 431
  •   1
Отговори
# 105
Miria, здравейте,

Разбирам тревогата Ви - тя още повече вероятно се усилва от напрежението, че в момента сте сама, с две деца и, предполагам, на моменти смятате, че не се справяте с родителстването. Моят съвет е да не се обвинявате излишно - няма перфектен родител, по-важното за едно дете е да има родител, който го обича, признава грешките си и търси пътя към детето си. "Помогнете ми да си върна детето" е много силна фраза, която ме убеждава, че Вие търсите пътя към детето.

Вижте, доколкото разбирам от разказа Ви, мога да предположа, че момиченцето Ви е в двойна криза - от една страна стои това, че тя вече е ученичка с всичките не особено приятни за едно дете отговорности. Кризата на първокласника е сериозен проблем за повечето деца, нужно е време мотивът "трябва да направя това" да надделее над "искам да направя друго", т.е. детето да структурира времето си, да свикне с новия режим и задължения, да си намери приятели в училище - всичко това отнема време. В същия момент обаче Вашето момиче е и в съревнование с бебето, което всяко едно дете, дори най-любвеобвилното и нежното, преживява болезнено. Автоагресията на детето е израз на емоционалния хаос, който преживява в тази ситуация детето. То има нужда повече от всякога от Вашето внимание и грижа, която е ясно, че с малко бебе на ръце е много трудна. Но все пак - ако имате възможност да оставите поне за малко грижите на детето на възрастен човек, примерно, използвайте го. Не е нужно да е за половин ден, разбира се, понякога 1 час, посветен само на по-голямото дете, с официалното обявяване, че това е "нашият общ ден заедно", примерно, може да помогне повече. Излезте или поговорете и поиграйте с детето вкъщи, посветете му този 1 час, който опитайте да е наситен с Вашето внимание и обич. През другото време опитайте да проявявате търпимост към някои агресивни прояви, но винаги търсете причината на това поведение. Агресията от Ваша страна няма шанс да промени нещата.

Желая Ви всичко най-добро! Hug

# 106
# 107
Здравеите синът ме е на 1 и 9 месеца и от две седмици ходи на ясла.Учителките му казват ,че сутрин бързо спира да плаче и после е спокоен стига те да са около него, но ако излезнат започва да плаче.Аз си го обеснявам с факта, че като е с тях се чуства по сигорен и го е страх да не би и те да изчезнат като мама.В петък учителката ми каза, че ако продалжава така трябва да го пратя на психологл. По принцип тои не стои сам в къщи все ме вика с него , спокоино дете е, но се стряска на вън ако някое дете пищи силно идва и се гушка.Моля ви кажете ми това психически проблем ли е според вас или просто е моментно състояние?ІДаите ми съвет как да помогна на детето си.

# 108
Здравеите синът ме е на 1 и 9 месеца и от две седмици ходи на ясла.Учителките му казват ,че сутрин бързо спира да плаче и после е спокоен стига те да са около него, но ако излезнат започва да плаче.Аз си го обеснявам с факта, че като е с тях се чуства по сигорен и го е страх да не би и те да изчезнат като мама.В петък учителката ми каза, че ако продалжава така трябва да го пратя на психологл. По принцип тои не стои сам в къщи все ме вика с него , спокоино дете е, но се стряска на вън ако някое дете пищи силно идва и се гушка.Моля ви кажете ми това психически проблем ли е според вас или просто е моментно състояние?ІДаите ми съвет как да помогна на детето си.

Здравейте, untira,

Нормално адаптационната криза при привикване към ясла/детска градина е доста по-дълъг от две-три седмици. Индивидуално е, но като норма се приема 2-3 месеца, като след третия месец е желателно да се посети психолог. Вероятно на самите учителки е крайно неудобно да се съобразяват със страха на детето да остане само, но едно такова ранно и излишно прехвърляне на детето към психолог, не мисля, че е основателно засега. По-добре говорете с учителките и им обяснете, че явно това е начинът на детето да изрази все още страха си от това ново и непознато място, нека да му отделят малко повече време и да не го оставят само по възможност. Отделно е добре и Вие самата да му отделяте време вкъщи, да говорите с него за яслата и да се опитате да разсеете страховете му. Просто е нужно време.

Всичко най-добро! Hug

# 109
Нормално адаптационната криза при привикване към ясла/детска градина е доста по-дълъг от две-три седмици. Индивидуално е, но като норма се приема 2-3 месеца, като след третия месец е желателно да се посети психолог. Вероятно на самите учителки е крайно неудобно да се съобразяват със страха на детето да остане само, но едно такова ранно и излишно прехвърляне на детето към психолог, не мисля, че е основателно засега. По-добре говорете с учителките и им обяснете, че явно това е начинът на детето да изрази все още страха си от това ново и непознато място, нека да му отделят малко повече време и да не го оставят само по възможност. Отделно е добре и Вие самата да му отделяте време вкъщи, да говорите с него за яслата и да се опитате да разсеете страховете му. Просто е нужно време.

Всичко най-добро! Hug[/color]
[/quote]                                                                                                                       Благодаря ви за бързия отговор ,но за съжаление останових че детето е започнало да се страхува от контакт с деца ,дори когато е с мен .Не смее да се отделичи от мен .Започна и да реве когато иска нещо и ако не го получи ляга на земята.Преди яслата на вън беше много контактен , а сега не е  беше спокоен и никога не е плакал по този начин .В къщи говорим за яслата в началото искаше да ходи въпреки ,че плачеше там ,сега като го питам казва че не иска.В момента е болен и сме си в къщи ,но от понеделник незнам как ще се оправяме имам чуството че ще ни бъде по тежко и от преди .   Как да преодулем страха     

# 110
Здравейте. Имам една молба. Може ли някой да ми даде координати на психолог и психиатър от Варна, но такива които работят в екип, защото не знам то4но от какъв специалист има нужда сина ми. Благодаря предварително   bouquet

# 111
Здравейте. Имам една молба. Може ли някой да ми даде координати на психолог и психиатър от Варна, но такива които работят в екип, защото не знам то4но от какъв специалист има нужда сина ми. Благодаря предварително   bouquet
Здравейте-тоест имате нужда от клиничен психолог-такива има в МБАЛ св.Марина -Варна,най-горе са психиатричните клиники,а-на първия етаж е детско отделение.Ако имате съмнения ви съветвам да отидете при някой от психолозите там.Пожелавам успех!

untira 1 -възможно е да се е случило нещо в яслата,което да плаши и травмира детето.Консултация с колега ще даде повече яснота по въпроса.В някои детски градини също има психолози.

# 112
Вероника благодаря за отговора   bouquet

# 113
Здравейте,искам да се обърна към вас-имаме проблем-синът ми е на 4г.5м.- ходи на детска градина ,но никога не е посещавал тоалетната по голяма нужда там.Отскоро има проблем,който смятам ,че е на психологическа основа-стиска се и не иска да ходи до тоалетна-един път се е изпускал в гащичките в детската градина(не сме му се карали-просто му обясних,че на неговата възраст не е добре да му се случват такива неща),вчера отново и то в къщи.
 Може би причината е,че съм прекалено строга с него.
 Ако сте имали такива случаи - моля споделете вашият опит.Искам да помогна на детето си.
 Благодаря предварително.

# 114
frika здравейте-имала съм подобен случай с детенце от предучилищна група,което не искаше да посещава тоалетната в училище-но всеки случай е сам за себе си.
Информацията не е достатъчна за да се каже дали става дума за енкопреза или не.Важно е дали става дума за първично или вторично естество на проблема-тоест дали е в следствие на траваматично събитие в живота на детето. В такива случаи помага фамилната психотерапия за да се подобри психосемейния климат,понякога се препоръчва и промяна на обстановката.

# 115
 Благодаря Ви за бързия отговор-не  е настъпвала промана в живота му,единственото ново нещо за него е,че ходи на карате- но не мисля ,че е от това- толкова е горд и доволен.
 Според Вас необходима ли е консултация с Ваш колега.Състоянието на детето се влоши от около 2 седмици,преди това почти всеки ден ходеше  по голяма нужда без проблеми в къщи.
Предварително Ви благодаря за отделеното време.Ако е възможно - посочете ми подходяща литература по въпроса.С много уважение- Вероника Русева

# 116
Здравейте frika -не бих могла да ви насоча към литература,защото не е ясно за какво точно става въпрос при вашето дете.При една консултация с колега ще получите яснота.Пожелавам успех!

# 117
  • Бургас
искам и аз да разкажа за моята дъщеря и проблема ни-гризка си ноктите и кожичките на ръцете (извинявам се ако е отговаряно)....как мога да й помогна да го преодолее.А това го прави в момент когато е притеснена и неуверена,когато се сблъска с нещо ново и непознато за нея и когато й е скучно...Много ще съм благодарна ако ни помогнете.

# 118
Много интересна тема, съжалявам, че чак сега я откривам   bouquet
Бих искала да споделя за сина ми. В момента е на 3 години и 9 месеца. Първият му досег с яслата беше на година и четири месеца,съвсем за малко, на година и 9 месеца тръгна редовно. Не мога да кажа ,че ходеше с желание, по-скоро  се примиряваше с това. Миналата година се преместихме от София в Бургас, тръгна направо на градина, макар да нямаше все още три години, много се натъжаваше сутрин ,когато го оставяхме  Sad макар че сякаш посвикна. Даже имаше период , в който се обръщаше и ми казва "Чао,мамо" и аз тръгвах някакси по-спокойна на работа. Единствено сборните групи не му понасяха, категорично отказваше да ходи в сборна група. Зимата имаха една такава за известно време, изобщо не искаше да ходи. След това лятото отново беше голяма драма стези сборни групи. Мъжът ми го гледа тогава  вкъщи за около месец, тъй като работи на смени и имахме тази възможност. След това обаче стана някакъв ад - не иска да ходи на градина, казва ми "Бият ме, госпожата ми се кара,готвят гадно, искам тати да ме гледа". Настават едни истерия сутрин, панаири, рев. Говорих с госпожите му, те отначалото още го хвалят, че е много кротък, което наистина си е така, не е агресивен, ако някой го удари, по-скоро ще се разреве, от колкото да отвърне. Когато ми казва "Коцето (примерно) ме бие" и аз му казвам"Ами ще го биеш и ти Crossing Arms"( вече и аз не знам какво да му отговоря,когато ми каже така), той ми казва"Ама не искам..."
Сега от началото на седмицата пак тръгна на градина, бяхме го спряли пак за известно време, сутрин едва го изкарвам от вкъщи, прави опити да се отскубне от мен и да избяга, пищи ,изобщо нещо страшно Cry Казва ми,"Ти не ме обичаш,искам да съм бебе, за да не ходя на градина" и разни подобни.Иначе си има приятл4ета там, казват ми,че си играе, вечер като го взимаме е спокоен, , разказва за градината, сега ходи на танци и много му харесва, казва,че утре пак ще дойде, обаче на сутринта се повтаря същото Tired  Вече наистина не знам какво да правя, притеснявам се, че е много чувствителен и тези панаири сутрин могат съвсем да го травматизират.
Наистина не знам как да реагирам в цялата тази ситуация..
Благодаря на всички ви предварително   bouquet

# 119
искам и аз да разкажа за моята дъщеря и проблема ни-гризка си ноктите и кожичките на ръцете (извинявам се ако е отговаряно)....как мога да й помогна да го преодолее.А това го прави в момент когато е притеснена и неуверена,когато се сблъска с нещо ново и непознато за нея и когато й е скучно...Много ще съм благодарна ако ни помогнете.
Здравейте s.sarova -гризането на ноктите е както вие сте забелязали от една страна намалява тревожността,скуката също носи тревожност.От друга страна е акт на агресия към самия себе си.Детето дори на 6 години трудно успява да изрази  с думи преживяванията си-затова използва телесните сигнали-гризане на нокти,усукване на коса,скъране със зъби.В един друг аспект гризането на нокти може да бъде мислено и като желание да не бъдеш агресивен/ноктите се използват в животинския свят за нападение и защита/ или по-точно неприемане на агресивността.Често родителите са нетолеранти към детската агресия-към здравата детска агресия.Това,което не бива да правите е да е фиксирате върху проблема-примете,че гризането на нокти е само върхът на айсберга,по този начин детето иска да сподели как се чувства и го прави чрез тялото си.

Общи условия

Активация на акаунт