Как да им кажа

• 26 096
  • 243
  •   1
Отговори
# 120
kate_ash
А какво ще правят, ако решат да живеят в Южна Африка? С местенето от едно място на друго всеки път ли ще привеждат детето в съответствие с местните обичаи? Накрая на това дете и очите му сигурно ще дръпнат, ако решат да живеят в Китай, защото там най-добре ще се чувства, ако има азиатски черти.
RadostinaHZ , смятам, че всяко семейство си има постоянен адрес, а не се мести от едно място на друго. Това, че може да имаш роднини в държава с коренно различни навици и обичаи от нашите, незначи, че трябва да се съобразява сем-то с тях. За това имах в предвид, че ако си живеят тук няма основателна причина детето да е обрязано и също така, като порасне може да не се чувства много приятно от този факт, но ако израстне в страна където всички момчета са обрязани, за него това ще е напълно нормален обичай.

# 121

Стана ми смешно, "посегателство над душата" Laughing, ако не ти кажат, че си кръстен/а, ти как ще разбереш ми е много интересно, ще го усетиш ли "посегателството" ?

А възпитанието усеща ли се? С кръщенето се започва възпитанието на християнина, няма начин да го пропуснеш. Доста е елементарно да свеждаме всичко до физическо усещание, все едно човешките същества нямат чувства отвъд телесната болка, не усещат вина, задължение, социален натиск.

Ами всъщност не е задължително, аз съм кръстена, но родителите ми не са ни най-малко вярващи, даже напротив. Предполагам са ме кръстили, защото "така се прави", но и да не бяха ми е все едно, не виждам абсолютно никаква разлика.
С обрязването не е така. Laughing

# 122
  • София
kate_ash
А какво ще правят, ако решат да живеят в Южна Африка? С местенето от едно място на друго всеки път ли ще привеждат детето в съответствие с местните обичаи? Накрая на това дете и очите му сигурно ще дръпнат, ако решат да живеят в Китай, защото там най-добре ще се чувства, ако има азиатски черти.
RadostinaHZ , смятам, че всяко семейство си има постоянен адрес, а не се мести от едно място на друго. Това, че може да имаш роднини в държава с коренно различни навици и обичаи от нашите, незначи, че трябва да се съобразява сем-то с тях. За това имах в предвид, че ако си живеят тук няма основателна причина детето да е обрязано и също така, като порасне може да не се чувства много приятно от този факт, но ако израстне в страна където всички момчета са обрязани, за него това ще е напълно нормален обичай.

Разбирам какво имаш предвид. И все пак, семейството се превръща във ветропоказател, чията посока навъртене зависи от мястото, където живеят младите. На мен не ми се струва много разумна такава стратегия, защото прави детето заложник на обстоятелствата, които засягат предимно неговите родители. Образно казано, утре това дете може да отиде да живее в държава, където може да се окаже, че е различен. Затова мисля, че такова решение не трябва да се взема според това къде ще живее детето, а според съвестта на родителите и тяхната отговорност.

# 123

Стана ми смешно, "посегателство над душата" Laughing, ако не ти кажат, че си кръстен/а, ти как ще разбереш ми е много интересно, ще го усетиш ли "посегателството" ?

А възпитанието усеща ли се? С кръщенето се започва възпитанието на християнина, няма начин да го пропуснеш. Доста е елементарно да свеждаме всичко до физическо усещание, все едно човешките същества нямат чувства отвъд телесната болка, не усещат вина, задължение, социален натиск.

Ами всъщност не е задължително, аз съм кръстена, но родителите ми не са ни най-малко вярващи, даже напротив. Предполагам са ме кръстили, защото "така се прави", но и да не бяха ми е все едно, не виждам абсолютно никаква разлика.

А обрязаното дете как ще почувства разликата бе, джанъм?  newsm78

# 124
  • софия
Правиш каквото смяташ за необходимо според теб и като приключиш казваш на бабата и дядото. Аз лично ги разбирам и съм против обрязването, но това не е важно никак в случая. Нетолерантна съм и към представителите на исляма, което си е мое лично мнение.

# 125
  • ВАРНА

А обрязаното дете как ще почувства разликата бе, джанъм?  newsm78

Обичките даже по- се забелязват  Mr. Green

# 126
И отново нито един разумен, логичен аргумент, който да обуслови необходимостта / в случая/от тази диващина.Един ден от детството на това невинно същество трябва да мине под знака на упойки/мислите ли, че е толкова безобидно за здравето да се прави ей така, по прищявка/, медицински манипулации,болки, кървища, дискомфорт/най-малко/ Оставете религии и противопоставянето на родителите, кажете какъв е смисълът на това допотопно изтезание.Всъщност, как, прави каквото знаеш ,но недей да се ръководиш единствено от желанието да правиш напук на родителите си.

# 127
  • ВАРНА
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=291637.0

Май и при кръщене съществува опасност за здравето на детето  Thinking

ПП Ще изчета цялата тема, за да видя има ли мнения, от рода на  - вие сте луди да си простудявате детето...  може да се разболее от пневмония... защо подлагате детето на тоя стрес - непознат човек в черно да го полива с ледена вода...

Последна редакция: вт, 10 юни 2008, 01:11 от hugh

# 128
аз ги виждам нещата така :
стъпвате си здраво на краката с твоичкия,изнасяте се от мама и тате и си заживявате самостоятелно и независимо.
минава време,ти вече си решила искаш или не искаш да направиш това с детето,
ако пък е минало малко повече време то ще е достатъчно голямо за да си каже дали иска да е като татко си или не.
тогава ако прецениш казваш на вашите,ако изобщо имаш какво да им кажеш по въпроса.
не дай си боже пък се случи (не ти го пожелавам) да се разделите с таткото, може ситуацията да се промени напълно.

при всички положения решенията за детето ги взимате вие!правилни или не,винаги ще има две мнения!
все пак те съветвам да сложиш всички за и против на кантар преди да вземеш крайното си решение.
говоря само за теб,защото предполагам,че мнението на мъжа ти е окончателно.

дано всичко се нареди по най-благоприятния и безболезнен начин!
физически и емоционално! за всички!

# 129
И отново нито един разумен, логичен аргумент, който да обуслови необходимостта / в случая/от тази диващина.Един ден от детството на това невинно същество трябва да мине под знака на упойки/мислите ли, че е толкова безобидно за здравето да се прави ей така, по прищявка/, медицински манипулации,болки, кървища, дискомфорт/най-малко/ Оставете религии и противопоставянето на родителите, кажете какъв е смисълът на това допотопно изтезание.Всъщност, как, прави каквото знаеш ,но недей да се ръководиш единствено от желанието да правиш напук на родителите си.
Съпругът ми е американец и е обрязан. Въпреки, че той предпочиташе да обрежем синът ни остави това решение на мен, предвид предразсъдъците в България по повод тази процедура.
Не чувствам потребност да се аргументирам за решенията си пред когото и да било. Почувствах се длъжна единствено да прочета де що намеря по въпроса преди да реша какво да правя и да говоря с докторите. Имах естествено своите колебания, но веднъж решила, че ще го обрежем нямах вече никакви душевни терзания дали постъпвам правилно.
Манипулацията я извършиха в болницата на другият ден след раждането с местна упойка. Самата тя трае минути. Малкият е изплакал за секунди. Дали са му нещо като нашите близалки и той блаженно засмукал. Посъветваха ме в следващите три дни при смяна на памперс да мажа с вазелин, нищо повече, а детето не показа никакъв, ама никакъв дискомфорт. Нямаше кървищата, дискомфорт, диващина и един ден от детството минал в упойка. Аз не видях такова нещо.
Сега по темата. Аз уведомих родителите си, когато се прибрах в България с бебето. Просто свалих памперса и им показах. Реакциите бяха нормални, да не кажа позитивни, както и на приятелите ми. Може просто да ги поставиш пред свършен факт. Все пак ти решаваш за това дете, не родителите ти.
Може също така да им съобщиш решенито си и просто да ги оставиш да го смелят, да свикнат с мисълта и постепенно с времето да го приемат.

# 130
Една коронка на зъб да ти направят пак е неприятно,понася се болка и местна упойка, която не е от най- желаните изживявания, едно боцване за вземане на кръв от пръстчето, пак е неприятна интервенция, но всичко това се прави поради някакви причини.Затова писах, че не виждам смислен аргумент за обрязването или наложителна причина и разбира се, далеч съм от мисълта, че някой дължи на някого обяснения за решенията си.Просто аз се чудя каква е необходимостта ей така, самоволно без лекарско предписание да се наранява целостта на човешкото тяло.

# 131
  • София
Не ти ли стана ясно вече? Който не може да разбере нуждата от обрязване е задръстен и с предразсъдъци. И щом го правят американците, значи е хубаво (вече няколко пъти са дадоха такива примери).

# 132
Не съм прочела всичко, но според мен да не казате на родителите си.... след като за вас така е по-добре(вие си решавате все пак)... го направете,но само вие да си знаете...!

# 133
По никакъв начин не бих съсипала детето си по този начин , за да доказвам на някой принадлежността му към някоя етническа група. Ще му дам право на избор. Може и да не иска да бъде обрязан като порасне. То това да не са  да си слагаш и махаш когато  поискаш.

# 134
Радостина, ти това ли разбра от моят пост?
С две изречения обобщи нещо, което не съм казала.

Общи условия

Активация на акаунт