Машина за хляб - 11 част

  • 96 557
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 885
  • Мнения: 9 785
sem22, здравей! За съжаление не мога да дам обяснение дали се получава окисление или нещо друго /дано да грешиш Praynig/. Но мога да те посъветвам да пуснеш питането в подфорума Моят дом. Там влизат и специалисти, които дано могат да отговорят. Само за съхранението на хляба мога да кажа, че аз в шкаф не го държа никога Naughty - независимо дали е домашно правен или купен от магазина. Само и изключително в хладилник! Правя хляб веднъж в седмицата, просто защото не ядем много и съм държала и месец даже, без да съм изхвърлила заради мухъл или нещо друго. Ако е в шкаф, на третия ден ще е за изхвърляне вече. Ще следя темата, дано някой по-компетентен се включи и да ни светне по въпроса. Сега се сещам, че щом хляба е с прясно мляко, логично е да не е с голяма трайност, още повече като не се съхранява в хладилник.

# 886
  • Мнения: 4 406
11 дни пази хляб? и се чуди защо е мухлясал?  newsm78

# 887
  • Мнения: 386
sem22, хляб без консерванти и след 11 дни забравен в шкафа, какво очаква да намери твоята приятелка newsm78. Спокойно си меси хляб, ако не го ядете след N-дни престой, нищо няма да ви стане Peace.

# 888
  • София
  • Мнения: 10 211
sem22 ,според мен трябва да сте доволни от вида на хляба Wink.Това значи,че е истински и без консерванти.Същото като с киселото мляко-аз съм оставяла за един месец купено такова в хладилника-ми отваряш и ядеш и нищо му няма.А с домашното...друга работа е там. Peace

# 889
  • Мнения: 28 618
Благодаря на всички ви и се извинявам за глупавия въпрос, но и аз не бях виждала такова чудо.

Странно, вкъщи купешкият хляб мухлясва още на втория, третия ден. Може би, защото купувахме нарязан и пакетиран?  newsm78
На приятелката си кажи, щом има обичай да държи хляб по 11 дена, да яде смело - зеленкото е чист пеницилин, тъкмо ще спести от антибиотици.  Joy

Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 14:13 от Как' Сийка

# 890
  • София
  • Мнения: 10 211
Как' Сийка ,и на мен много пъти преди ми се е случвало да ми мухлясва нарязания и пакетиран хляб бързо,даже понякота и в магазина още виждах,че е мухлясъл.

# 891
  • Мнения: 4 406
опитът сами да си ремонтираме казанчето беше наполовина успешен- остта се върти с бъркалката, но не ще с тестото  Sad
търсачката не ми помага, моля някой да ми пише координати на сервиза в София, за да си поръчам ново казанче.в местния провинциален сервиз любезно ме отсвириха, защото "поддържането на отделяемите части не било тяхно задължение"

# 892
  • Мнения: 1 265
Момичета, много благодаря на ВСИЧКИ, които отговориха. Така си го представях и аз, особено за пеницилина. Едно време моят дядо и още четирима от цяла рота през Балканската война - само те са оцеляли - яли мухлясал хляб, а пък другите ги "отнесла" холерата. Но притеснението ми БЕШЕ повече заради покритието на казанчето. Да, ще питам и в "наш дом" - да видим някой химик какво ще каже. А иначе аз сега в момента пак пека. Желая ви лека седмица.

# 893
  • София
  • Мнения: 4 505
опитът сами да си ремонтираме казанчето беше наполовина успешен- остта се върти с бъркалката, но не ще с тестото  Sad
търсачката не ми помага, моля някой да ми пише координати на сервиза в София, за да си поръчам ново казанче.в местния провинциален сервиз любезно ме отсвириха, защото "поддържането на отделяемите части не било тяхно задължение"

При мен имаше същия проблем - когато е празно казанчето, върти, а когато е пълно - не. Свекърът ми го оправи в домашни условия. Мисля, че отвори самата машина и зави нещо на тази част, която върти самата бъркалка. Ако искаш, ще го питам, какво точно е направил. Иначе, всеки квартален майстор би могъл да го оправи.

# 894
  • На село
  • Мнения: 872
И на мен хляба от магазина ми мухлясваше на втория или третия ден - ненарязан купувах и го държах в наелонов плик извъх хладилника. Сега този, който си го правим с хлебопекрната, го държа в метална кутия за хляб и не ми мухлясва, но за ден, най-много два го изяждаме. Ако е с мая, става леко влажен, което е предпоставка за образуване на мухъл. Но с мая правя вече много рядко, наблегнала съм на содата.

# 895
И на мен хляба от магазина ми мухлясваше на втория или третия ден - ненарязан купувах и го държах в наелонов плик извъх хладилника. Сега този, който си го правим с хлебопекрната, го държа в метална кутия за хляб и не ми мухлясва, но за ден, най-много два го изяждаме. Ако е с мая, става леко влажен, което е предпоставка за образуване на мухъл. Но с мая правя вече много рядко, наблегнала съм на содата.

Ще споделиш ли някоя рецепта със сода? Пак ли всичко в машината става или после го печеш на фурна?

# 896
  • Мнения: 87
Признавам си,запалихте ме, най-сетне ще си правя хляба у дома...и ще слагам вътре каквото си пожелая... Wink

# 897
  • Мнения: 386
Маринова , може ли да споделиш рецептата  за хляб със сода Hug

# 898
  • На село
  • Мнения: 872
Хляб със сода

1 кофичка кисело мляко с разтворена в него 1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. олио
1 яйце
500 г брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар

Слагам продуктите в хлебопекарната в последователността, в която съм ги изредила. Пека на програмата за "бърз хляб", която при мен е 1ч.20мин. и след това включвам още 20 мин. допълнително печене. Хлябът не се надига толкова много, както ако е правен с мая, но пък става много вкусен. Аз го правя с 350г пълнозърнесто и 150 г бяло или типово брашно, но само с бяло брашно става също много добре. Ако не забравя, слагам още сусам и слънчогледови семки.

До тази рецепта стигнах по пътя на "пробата и грешката" след няколкко изхвърлени глетави хлебчета.

# 899
  • Мнения: 386
Маринова , Hug
Още утре ще пробвам и ще пиша за резултата при мен Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт