Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Червенобуза водна костенурка

 • 115 909
 • 495
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 405
От вчера сина ми се сдоби с такава. Казва се Нинджа и е голяма колкото дъното на буркан. На голям буркан. На две години е.
Има ли някакви специални изисквания при отглеждането й? Или храна и смяна на водата при нужда са достатъчни. В аквариума има камъчета, малки и големи. Тя се изкачва по големите, за да диша въздух.
Изобщо не съм запозната с отглеждането на водна костенурка. Ако имате такава споделете как я отглеждате.  Grinning

# 1
 • Мнения: 2 700
Преди няколко години за малко и ние да си вземем костенурка, но като се зачетох в нета реших, че ми е прекалено сложно отглеждането. Ето какво изрових на първо време.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 4 818
Аз имах една Гергина, която отглеждах няколко години и стана доста голяма. Имаше нужда да яде и червейчета, от рибарския магазин. Селски марули тоже пасе. Иска лампа да я огрява, за да се пече на сушинка и да вири крака и опашка на припек. Понякога я пусках да се разхожда из къщата, но се крие из дупки и ниши и трябва зорко наблюдение.
Един път й чистих аквариума и съм я оставила в незащитено временно жилище, откъдето хукнала да бяга, скочила от втория етаж и изчезнала. Търсих, рових, няма го гадината. Надникнах през терасата, Гергина стои в тревата и не мърда. А колко кучета разхождат там.. Въх, въх! Прибрах бездомницата у дома и я прегледах. Беше й се пукнала корубата 1см отстрани, показваше малко стрес, но като я върнах в обиталището й дойде на себе си.
Животинето порасна много, колкото разперена педя. Подарих я на един младеж и той твърди, че Гергина добрува и царува, ама дали не е на супа, не мога да знам.

# 3
 • Мнения: 3 405
Благодаря Simple Smile Ще прочета внимателно. Значи и припек и трябва?
Ще ангажирам детето да се занимава с нея Simple Smile Всякакъв споделен опит ще ни е от полза  Grinning

# 4
 • Мнения: 19 297
Само, ако ви омръзне някой ден, не я пускайте навън!
Червенобузите костенурки са хищници и въздействат негативно на естествената фауна.  Tired
Ако не се лъжа, в Софийския зоопарк приемат такива излишни костенурки.

# 5
 • Мнения: 2 700
Како Сийке, не ги приемат доброволно.  Stop
Просто на хората им е лесно да ги пуснат там без някой да ги види, а от зоологическата са се видяли в чудо от новодшли... Наскоро даже даваха предаване по телевизията.

Анджелина , като си помисля сигурно не е чак толкова трудно да се гледат, защото не познавам по-волни хора от кумовете ми, а вече поне десет години гледат две червенобузи костенурки. 

# 6
 • Мнения: 35
Мммда,не е трудно,даже е приятно-поне за мен.Значиии,най-голямата ми хубавица я гледам от 9г.,следващата е на 8,а най-малката на 3.Не е голяма философия според мен.Ще споделя моя опит.Трябва да се направи нещо за да се даде достъп до сушинка.Дали ще е някакво по-високо камъче,някакво декоративно корабче по което да се катери,мостче,вие си преценете.По зоомагазините се предлагат достатъчно и най-различни неща.А може и пясъка(респ.камъните),които са на дъното да ги наредите повече от едната страна за да се получи полегат бряг.Ядът всичко производно от месо.Аз на моите им давам пиле(не сурово),салами всякакви,консервата на кучето(особено я обичат),кюфтенца,изобщо каквото месно сте готвили предлагате по няколко парченца.От готовите сушени скаридки давам само като добавка,защото си е мъчение за животинчето да яде само тях.Вярно,че водата се замърсява повече когато храната е месна,но поне гадинката е щастлива.Храня по веднъж на ден или през ден.С този режим на хранене сменям водата на 2-3 дена.Всяко ново нещо,което вкарвам в аквариума го изварявам.Аз нагревател не ползвам,защото съм осигурила достъп на слънце(до прозореца)през лятото,а през зимата стаята е доста топла и не позволява температурата на водата да спадне под 18-20 градуса.Някъде септември-октомври отказват да се хранят и заспиват зимен сън.Като за всяка костенурка е различно.По време на зимният сън се движат(сменят сушата с водата).Събуждането пак е различно,но ако до април най-късно не се е събудила сама се налага вие да я събудите.Това става чрез постепенно излагане на слънце.5-10 дена след събуждането се предлага храна по малко,докато влезе в ритъм.Не се оставя да спи в мръсна вода зимният сън.Когато видите,че става ленива и отказва храна,се сменя водата да няма акита и да не е мътна и се зазимява,като не сменяте до събуждането.Когато не се храни,водата не се замърсява,за това не се притеснявайте-няма да мирише.Ами това е.Може да изглежда малко сложничко,но не е,когато започнеш да го практикуваш.Ако някой се интересува за награватели,термометри,помпи и т.н. да потърси научна информация и литература.Аз не мога да дам съвет.Смятам,че отглеждам доста здрави и растящи костенурки и се надявам да съм била полезна:) Laughing

# 7
 • Мнения: 3 405
Охо, полезна и още как Simple Smile
Благодаря за споделения опит.

# 8
 • Мнения: 35
Охо, полезна и още как Simple Smile
Благодаря за споделения опит.
Моля,пак заповядай,ще се радвам ако мога да помогна.  bouquet

# 9
 • Мнения: 2 418
Ние също имахме у дома две костенурки, но казаха че детето ми има алергии и ги махнахме (подарихме ги на магазинера от когото ги бяхме купили, направо с аквариума). През лятото ги слагах някъде на слънце, а зимата бяха до камината на топло. Моите никога не са спали зимен сън. Както е писала и agriogata дава се месна храна. Аз им давах всичко що е месно. А как ядяха черен дроб  Whistling. Наистина с това месо водата става много мръсна и започва да мирише. Само това сменяне е трудно, иначе другото се поддържа лесно. Аз също съм ги пускала в къщи на разходка, но децата винаги ги наглеждаха, че ако се скрият незнам  Crazy... Едната костенурка беше доста страхлива, знаете ли как съскаше, но другата ми беше доста добричка. Синчето ми, тъй като тогава беше по-малко, пипаше само кротката. Даже и книжка си бях купила. Ако искаш мога да я потърся и да ти я сканирам, да ти я пусна  Wink .

# 10
hora shte si kupyvam kostenurka 4ervgenonbyza po kolko hrana da i davam  newsm78

# 11
 • Мнения: 67
От вчера сина ми се сдоби с такава. Казва се Нинджа и е голяма колкото дъното на буркан. На голям буркан. На две години е.
Има ли някакви специални изисквания при отглеждането й? Или храна и смяна на водата при нужда са достатъчни. В аквариума има камъчета, малки и големи. Тя се изкачва по големите, за да диша въздух.
Изобщо не съм запозната с отглеждането на водна костенурка. Ако имате такава споделете как я отглеждате.  Grinning
Здравей.
Искам да кажа само, че трябва да си миете ръцете всеки път когато пипате червенобуза костенурка понеже на черупката и има много бактерии и микроби и има опасност от заразяване. Това е важно за децата да го знаят, иначе са лесни за гледане. Ако може е хубаво да има лампа, на която да си суши черупката (и островче, на което да излиза). Яде на практика всичко и обича жива риба (рибки за стръв става). Хубаво е да и се купува и калции от време на време има го в зоо магазините изглежда като костенурка.
Колкото повече яде и колкото и е по-голям аквариума толкова по-бързо расте. Може да стане 50см голяма. Mr. Green
п.п.моля за извинение ако съм повторила някого Embarassed

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 971
И аз да се включа тук. Отглеждахме няколко години в къщи такава костенурка. Действително се нуждае от сушинка и над сушинката от лампа... аз бях сложила в аквариума й подходящ голям и  полегат камък, по който да се изкачва и над него светеше нощна лампа. За тях е удоволствие да се препичат.
Също да добавя, че аз я храних в отделен леген,  пълен с вода за да не се цапа толкова често водата. Тя си беше свикнала и се хранеше там. Даже много често след хранене се изакваше в същия леге, а не в аквариума.
Много обичаше риба цаца, лапаше ги цели рибките /сурови/
Друго не се сещам...

# 13
 • Мнения: 8 955
Здравейте! Прочетох малко по-горе, че костенурките заспиват септември-октомври. Да, ама мойте май вече заспаха. Имам две. Едната е съвсем малка, а другата малко по-голяма. И се чудя дали са болни или са изпаднали в летаргичен сън. До преди една седмица не можех да им смогвам на храна, дето се вика. А сега само спят. Дали пък не са болни нещо?

# 14
 • Мнения: 1 312
Здравейте! Прочетох малко по-горе, че костенурките заспиват септември-октомври. Да, ама мойте май вече заспаха. Имам две. Едната е съвсем малка, а другата малко по-голяма. И се чудя дали са болни или са изпаднали в летаргичен сън. До преди една седмица не можех да им смогвам на храна, дето се вика. А сега само спят. Дали пък не са болни нещо?
Виж дали са им затворени очите или имат спусната прозрачна ципа отгоре.
Също провери за твърдостта на черупките.
Костенурките настиват много лесно/дори и през лятото/,при задълбочен проблем не се учудвай ако ги чуеш да кихат Wink
Течението и рязката промяна на температурата на водата им се отразява зле.
Лампата,под която да се напичат не е желателна,а задължителна както при всички влечуги отглеждани в домашни условия.
Светлината е изключително важна за тях-6 до 8 часа на ден е достатъчно да е осветен аквариума.
Температурата на сушата,непосредствено под лампата за печене трябва да е 35-40 градуса.
На водата-25-28 градуса.
Храната е важно да бъде разнообразна и пълноценна/не само сушени скариди,гамаруси и тубифекси/,а месо,котешки гранули,сурова или жива риба,глухарчета,салата,ябълки/спанак-не!/.
Калций и витамин D3 трябва редовно да им се добавя в подходяща форма/никога калций за хуманни цели/.
Счукани черупки от яйца са също много полезни.
Водата не се сменя директно с чешмяна,а с обработена,престояла минимум денонощие и темперирана/не повече от 3-4 градуса разлика с тази,която е в аквариума им/.

Общи условия

Активация на акаунт