Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кофеинът и децата

  • 2 298
  • 3
  •   1
Отговори
Кофеинът и децата

 Поради естеството си на наркотик кофеинът, в каквито и да е дози, е вреден за децата. За съжаление той е приет като лечебно средство (при нощно напикаване например) за деца над две години, макар и в минимална доза от половин таблетка (50мг).

Историята с кокаина и хероина от края на 19 и началото на 20 век се повтаря. Тогава рекламни плакати по улиците напомняли на родителите, че техните деца могат спокойно да дишат и весело да си играят, ако използват лекарството на "Байер АГ", съдържащо хероин. Днес положението е почти същото, с тая разлика, че вместо хероин, се препоръчват продукти с кофеин и теобромин.

Въпреки, че децата разграждат сравнително бързо кофеина от организма си – за около три часа елиминират половината от постъпилото в организма количество кофеин, многократно е доказано, че детският организъм е много по-уязвим към въздействието на метаксантините кофеин, теобромин и теофилин. И въпреки, че кофеинът в шоколада е в няколко пъти по-малко количество, отколкото в кафето, то неговият ефект е подсилен от теобромина и другите въздействащи на нервната система вещества, като фенилетиламина, анандамида, захарта. От тази гледна точка е нелогично да не даваме на децата си кафе, а да им разрешаваме какаови продукти и кола. И ако шоколадът е нездравословна храна за възрастните, то колко по-вредна е за децата. Ето защо като израз на просветена обич към нашите деца е важно да подчертаем следното:

Крайно нежелателно е на децата да се дават шоколад, шоколадови бонбони, вафли и каквито и да е изделия с какао. Те формират наркоструктура в детската личност, излишно превъзбуждат и изтощават неукрепналата нервна система, водят до агресия, често стават причина за алергии, мигрена и кариеси, забавят перисталтиката на червата, предизвиквайки запек. И още един момент, на който е добре да обърнем внимание – поради характера си на афродизиак, шоколадът води до преждевремнно полово съзряване, което пък е свързано с много допълнителни проблеми от морално-етичен и психологически характер.

Ето мнението и на Д-р Димитър Пашкулев31: "В периода от 1 до 5 годинки. . .незрелостта на нервната система, черния дроб и жлезите, прави целесъобразно въздържането от тежки и възбуждащи храни, включително от така съблазнителния шоколад" 32

 
източник: www.duh-i-istina.net/vavilon_hrani.php

# 1
  • Мнения: 2 655
Много полезна статия.
И ние с татко мислим по единтичен начин.
Аз отказах кафето след дългогодишна употреба ежедневно по няколко. Сега се чувствам като нова. Не искам детето ми да изпитва същия кошмар и зависимост.
Дано повече мами я видят тук.

# 2
Аз не съм майка  Hands Clap ,но мисля,че наистина  тази статия е много добра за майки те!~

# 3
Радвам се 4е ви е харесала статията. Дами пазете се от кофеина.

Общи условия

Активация на акаунт