МАЙчета полу- добрички искат само на ръчички (6)

• 12 313
  • 267
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Това за запека предполагам ит о си е до дете.Синът ми нито като беше само на кърма, нито като мина само на АМ нито после е имал запек (т и адо сега не е имал такива проблеми) За сега с щерката също нямам проблеми, нито като я кърмех нито сега като е на АМ.Давам й Нутрилон Peace Според мен си е до организъм.Аз например никога не съм имала проблеми с изхождането , нито кафе ми трябва нито нищо, сестра ми пък обратното (незнам как е била като бебе де).
наистина педиатрите препоръчват по- ранно захранване на бебетата с упорит зпек.Аз лично бих предпочела плодовото пюре пред плодовото сокче, вече съм писала защо

# 211
Здравейте

Отдавна не съм влизала,но нали не трябва много да седя на компа,а и с Ивет сутрин сме на разходка,после спиме и пак навън.

Днес не излизахме даже сме се затворили заради тези експлозии от Челопечене.
Някой друг стреснал ли се е като мен заради това?

За захранването и аз ще започна по-късно,въпреки запека който все се оплаквам,че имаме.
Сега сме го увладяли малко и слагам спирачки на захранването.

Ще се опитам да сложа една табличка,която си е направила една педиатърка и ми я изпратиха.

МММММММММММ не става защото ми е пратено като doc

ще го сложа в следващ постинг

# 212
хранене в кърмаческа възраст

Храненето в кърмаческа възраст е изключително важно за правилното физическо и интелектуално развитие на детето.
     Първоначалната еуфория от създаването и масовото навлизане на хуманизираните млека в храненето се замени от констатацията на редица неблагоприятни последици от изкуственото хранене. Ето защо, призива за връщане към майчината кърма е особено актуален днес.
      Кърмата е уникален продукт, резултат от еволюция продължила милиони години и в този смисъл е в състояние най-пълно да задоволи потребностите от храна и вода през първите 4 – 6 месеца от живота на детето.Тя притежава многобройни защитни фактори, които предпазват кърмачето от болести на дихателната система и чревни разстройства в първите месеци от живота , когато собствената му имунна система не е достатъчно развита. Предпазва от алергизиране в кърмаческия период, като от една страна тя не съдържа алергени , а от друга страна свързва и блокира случайно попаднали чрез други храни вещества които могат да причинят алергии. В този смисъл особено важно е кърменето на деца в чиито семейства родителите страдат от алергични заболявания. Кърмата съдържа стимулиращи фактори по отношение на храносмилателната система. Тя постепенно подготвя интестиналната имунна система за приемането на немлечни храни, намалява чувствителността към алергени и стимулира развитието на толеранс към храните.Кърменето оказва психологичен ефект по отношение на майката и бебето. Доказано е, че кърмените деца са по-спокойни, емоционално по-стабилни с възможности за по-лесно вграждане в обществото в бъдеще. И не на последно място, кърменето е по-евтино и по-лесно.
    Поради тези и още много други причини, майките трябва да получат всестранна подкрепа от семействата си, акушер – гинеколозите и педиатрите в усилията да кърмят рожбите си. Успехът по отношение на кърменето до голяма степен зависи от психологичната настройка на майката и желанието й да кърми още от началото на бременността. Напоследък се отчита благоприяния ефект от по-продължително кърмене , даже до двегодишна възраст.
      Много малко са противопоказанията за кърмене и случаите на пълна липса на кърма. Ако по една или друга причина кърменето е невъзможно, кърмачетата се хранят с адаптирани млека.Тези млека са разработени на основата на кравето мляко, като техния състав максимално е приближен до състава на майчината кърма. Поради зачестилите случаи на алергии към белтъка на кравето мляко, вече при всички кърмачета на изкуствено хранене се препоръчват хипоалергични млека в първите 6 месеца от живота. А  децата с доказана алергия се хранят със специални напълно хидролизирани млека поне до еднагодишна възраст.
   Една примерна схема за хранене изглежда така:
·   Кърмене в първите 4-6 месеца без прием на плодови сокове , плодови пюрета, краве и соево мляко.

·   Захранването ( замяната на едно кърмене или хранене с биберон с кашеви храни с по-висока енергетична плътност ) става най-рано в 4-ия месец / 16 седмица / , а по-добре в 5-ия – 6-ия месец. Това зависи от състоянието на детето, културата на майката ,  количеството на кърмата, съветите на медицинския персонал и традициите в храненето на населението.Ако детето е на естествено хранене , наддава добре , спокойно е и майката е съгласна , захранването може да започне от 6-ия месец / 22 – 24 седмица /.

У нас по традиция захранването започва със зеленчуково пюре / може и с млечно-плодова зърнена каша / най-рано от 16-та седмица , т.е. от 4-та седмица на 4 –ия месец , а може и от 6-ия месец / 22 – 24-та седмица /.Децата се захранват внимателно само когато са здрави. Новата храна се внася преди млякото , като количеството й постепенно се увеличава и за 7- 10 дни достига пълна порция. Така едно кърмене или хранене с биберон се замества със съответната храна за захранване.
   Уместно е  захранването да започне с един зеленчук , а следващия да се добави след седмица. Подходящи за захранване са зеленчуковите пюрета от картоф , тиквичка , карфиол , броколи , бяла тиква и др. зеленчуци. При приготвянето им се добавя растително масло – слънчогледово , маслинено или царевично. На пазара има голямо разнообразие от индустриално приготвени зеленчукови пюрета.
   След 3-4 седмици , когато детето вече е свикнало с новата храна и едно хранене / обедното / вече е заместено , се включва и втората храна за захранване – млечно-плодова зърнена каша. Това става през 5-ия месец / 19-20 седмица / или 7-ия месец / 26 – 28 седмица / , в зависимост от това кога е започнало захранването с първата нова храна. Първите каши на зърнена основа , с които се захранва кърмачето е препоръчително да бъдат на основата на оризово или царевично нишесте , с оглед на това да се избегне ранното внасяне на глутен.Също така при деца с алергия към кравето мляко или деца от семейства с алергии , кашите трябва да са безмлечни или да се приготвят с млякото , което детето приема.
   От 6-ия месец / 22-24-та седмица / или 8-ия месец / 29-32-ра седмица / към зеленчуковото пюре се добавя месо / пуешко , пилешко , заешко / , като се увеличава постепенно , в началото през ден , а после и всеки ден с изключение на един седмично.
   През 7-ия месец / 27-28-ма седмица / се включва 1/4 сварен жълтък , а при деца от семейства с алергии , това може да стане след 1-та или 2-та година. При поносимост жълтъка се увеличава до 1/2  през ден , а към 10-ия месец  по един жълтък през ден.
 Друга традиционна храна, която може да се включи в 7-ия месец е попара със сирене.
     През 8-ия месец / 30-32-ра седмица/ или 9-ия месец / 33-36-та седмица / като предястие се включва супа с мляно месо , може и с хляб.
     През 10-ия месец / 40 седмица / детето постепенно преминава на преходна храна.Тя съдържа основните хранителни съставки от продукти използвани от възрастните : различни видове брашна , меса , хляб , млечни произведения, растителни мазнини , плодове , зеленчуци и др. Те трябва да са обработени по такъв начин, че да съответстват на възможностите на храносмилателната система на детето на тази възраст.
   Сутришната и вечерната порция мляко / кърма или шише с адаптирано мляко / остават.

Кърменето е необходимо да продължи до 4-ия – 6-ия месец , още по-добре до еднагодишна възраст, като по-продължителното кърмене и след тази възраст е възможно , ако майката има желание за това. Когато кърменето е невъзможно , детето се храни с адаптирани млека . Захранването не бива да става по-рано от 4 навършени месеца / 16-тя седмица /  и по-късно от 6 месеца / 24-та седмица / .

Захранване от 4-ия месец               Захранване от 6-ия месец
         4 –ти месец / 16 седмица /            зеленчуково пюре         6-ия месец / 22 -24 седмица /                 зеленчуково пюре
          5-ти месец / 20 седмица /       млечно-плодова зърнена каша         7-ми месец / 26-28 седмица /      млечно-плодова зърнена каша
          6-ти месец / 24 седмица /         месно-зеленчуково пюре         8-ми месец / 29 – 32 седмица /месно-зеленчуково пюре + ¼ твърдо   сварен жълтък
          7-ми месец / 28 седмица / попара със сирене + ¼ твърдо сварен             жълтък          9-ти месец / 33-36 седмица /               попара със сирене          супа с мляно месо и хляб
          8-9 месец / 32-36седмица /           супа с мляно месо и хляб           11-ти месец / 42-44 седмица /                       преходна храна
           10- ти месец / 40 седмица /                    преходна храна   

Правилно проведеното хранене и захранване в кърмаческа възраст има отношение към формирането на апетита и изграждането на добри хранителни навици в бъдеще.

там КЪДЕТО ПИШЕ

ЗАХРАНВАНЕ ОТ 4-ТИ МЕСЕЦ И ЗАХРАНВАНЕ ОТ 6-ТИ МЕСЕЦ СЕ ЧЕТЕ ВЕРТИКАЛНО (НАДОЛУ)
попринцип излиза като таблица,но тук не стана така
Дано разберете кое за кое е защото се разминават и като редове  ooooh!    Embarassed

# 213
  • ул. "Мечтание"
Здравейте момичета.
Едва успях да ви изчета и ще си призная, че ужасно се изнервих от целия този спор, защото той определено не е полезен, но няма да коментирам нищо повече, освен това, че ме дразни факта, че мами с първа рожба си позволяват да правят такива сериозни умозаключения, които са базирани на чуто и прочетено, но не и на преживян житейски опит.

Извинявам се, но това звучи изключително грубо! Трябва ли да напомням, че и вие (майките с повече от едно дете, или тия с по-големи деца) все някога сте тръгнали от същото място?! Нека не се обиждаме моля! Наслушах се вече на такива разделения... Не мисля, че имаме по-малко акъл в главата си, че да не си правим умозаключения! Или какво, да не мислим, щото видите ли, някой бил с по-голям опит от нас? Винаги ще има някой който може и знае повече - било то от мен или от теб, или от някой друг...
Всеки сам си определя кой и за какво да слуша, чии съвети да следва и въобще да следва ли нечии съвети... ПРЕСТАНЕТЕ С КАТЕГОРИЗАЦИИТЕ И НАПАДКИТЕ, МОЛЯ!!!

# 214
Алабала, първия, а даве и вторият ми цикъл след раждането на Борис бяха мн. по-обилни от нормалните ми, 3тият като че ли беше нормален, а 4ти нямаше Simple Smile казватм че е ноирмално да е доста по-обилен, или дълъг. извинявай, видях първото ти питане вчера, но и за това забравих да пиша.

oncheto мерси за предоставеното инфо!

Относно захранването, мисля пак да е късно. С Борис започнахме от 6тия месец, бавничко, славничко, със зеленчук, но ударихме на камък, не ги искаше, минахме на оризова каша, като с най-неутрален вкус. Много бавно започна всичко, не съм захранвала по схема, а следяхме бебо. Нито следяхме лъжичките и грамажите, когато твърне глава спираме да даваме. Сега си хапва доста добре, още не всичко, защото имахме съмнения че Атопичният му дерматит се дължи на АБКМ. Не е злояд, напротив, да чукна на дърво.
 Захранване на 4-5 месеца също ми се струва разумно, но не и на 40 дена, или преди 3тия месец. И пак, само за сравнение, тук няма захраване преди 4 месеца. Нито един педиатър не го препоръчва, само ако има запек бебенце, сокче от сливи , но само това.

megelinka защо не НАН или Фризолак?

И дапитам, погача, на 40тият ден ли, или може и ден два след това. Че в събота, на 40 дена не можем да я направим, евентуално в неделя.

# 215
Здравейте и от мен,аз ще задам малко тъп въпрос за което се извинявам предварително.Като се казва захранване през  6тия месец се има предвид 5 навършени месеца нали така,не 6 навършени?

# 216
  • София
Алабала,моят първи цикъл още продължава,вече 20 дни. CryНяма как да отида на лекар,няма на кого да оставя малкият.Наистина е като кръвоизлив.И аз съм с второ секцио като  теб.

# 217
Малиии какви спорове, та чак кавги сте заформили  Crazy
Аз вече купих пентаксима. На осми ще ни го слагат  ooooh!

exence, и аз се обидих от твойто изказване. Личния опит, не винаги може да се приложи при всички.
Майките ни имат личен опит, но какво от това? Да не са по-добри като са ни давали мед и вода със захар и какви ли не много по-кофти неща?

Ние бяхме на екскурзия и ни се отрази супер!
http://www.trempotour.com/i.php/hoteli/selski_kashti/view.html?hid=23725 ето тук бяхме. Много е хубаво за малки деца. Животни, поляни, рекичка, кът за игра...абе супер!
На мен първия цикъл още не ми е дошъл. Дано се забави повече, че не е добре дошъл  Joy

# 218
Здравейте момичета
Не съм писала ама редовно ви чета.... Hug
Да ви се оплача ...нали още сме с жълтеницаи правихме изследвания на билирубина...оказа се висок Sad...и педиатърката при която ходих ни каза да спрем да се кърмим 72 часа,да давам АМ за да видим дали не е от кърмата,тъй като било много вероятно....много съм разтревожена и ми е едно... #Crazy.та сега се цедя и хвърлям..за да не ми секне...оффффф дано вече се оправи мъника че ще полудея...давам му 120 мл и си ги хапва...незнаех точно колко яде защото той си сучеше и така.И сега е един кривичък ,постоянно търси гърдите ми...горкичкото..дано мине таз жълтеница Praynig Praynig Praynig
ЕЕЕЕ оплаках ви се

# 219
  • у нас
Относно ваксините миналата седмица по Часът на мама даваха точно за това. Вече имало избор да се окажеш от задължителните ваксини. Но казаха, че неваксинираните деца са опасни дори и за тези, които имат такива сложени.

Тук не си ли противорчат "леко"? newsm78

аз малко късно отговарям, ама докато седна да се разпиша на компа вече минава полунощ. А сега ме чака и прането да го простра  Hug

За ваксините обясниха, че неваксинираните деца са опасни за такива с ваксина, защото това, че едните имат ваксина не ги застрахова, че няма да се разболеят, а просто ще го изкарат по-лесно. Нали като се сложи имунизацията организма си изгражда антитела и по този начин по-лесно протича. А при децата, които нямат имунизация няма от къде да дойдат тези антитела и доста по-трудно протича целия процес.

Вени, ти сега като не му даваш 72, после смяташ ли да го кърмиш пак? Нали не е хубаво като не го кърмиш известно време и после пак да почнеш  newsm78  Да ти кажа честно малко странно ми се струва вече почти два месеца да сте с жълтеница.

Мушмуроче, на много хубаво място сте били на почивка. Ама бебчето не е ли много малко за такива почивки  newsm78 

Здравейте и от мен,аз ще задам малко тъп въпрос за което се извинявам предварително.Като се казва захранване през  6тия месец се има предвид 5 навършени месеца нали така,не 6 навършени?

да, пет навършени месеца.  Peace

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 00:02 от Sinara

# 220
Да наистина много дълго ни държи....ама при нас има и отежняващи фактори,с таткото кръвните групи са ни несавместими..
надявам се силно са кърмя  отново ,сега се цедяи хвърлям  Sad

# 221
  • София
Вени аз така и не знам кръвната група на мъж ми. Аз съм А+, Алекс е А-, стояхме 9 дена в болницата, заради жълтеницата. Само на лампа го пекоха.

# 222
Добро утро.Вени защо си хвърляш кърмата?Събирай я и я замразявай.

# 223
Добро утро.Вени защо си хвърляш кърмата?Събирай я и я замразявай.

Ами защото мила вчера ми беше толкова изнервено и притеснено и запалих няколко цигари ..а не бях палила от както забременях...ама имам намерение да си кърмя детенцето така че ги хвърлям..дано само  наистина не спре..че с баткото ей така за едно денонощие и се пресушийх Rolling Eyes...та сега на 3 часа се цедя...
Аn Mary ние докато бяхме в болницата нямахме силна жълтеница и затова не ни пекоха...появи се по късно...и сега питах засега не се налагало ...пробваме с даването на АМ,по принцип имало голям успех...ще видим  Praynig

# 224
  • София
В болницата бяха казали "ако до 3 дена не се разболее най-вероятно няма да се разболее". Алекс на 2рия ден се жлътна, по скоро беше оранжево-червен.

Общи условия

Активация на акаунт