Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 2 708
куки ... имаш правописна грешка и ей богу не разбирам какво искаш да ми кажеш!

Редактирано изглежда така, надявам се да го разбереш:

Ей за този съзнателен избор ако говорим, случайно да си си помисляла, че някои породени деца са поради изричното желание на родителите да са такива. Аз и съпругът ми искахме да имаме деца с малка разлика и ако природата беше определила можеше и с още по - малка да са. А без кондом стават както породени така и близнаци  Peace

# 46
  • София
  • Мнения: 2 708
Копирам поста на една мама от срещата вчера, която доста подробно е описала какво стана, ще допълня някои неща малко по - късно в отделен пост

Малко инфо от вчерашната среща.

За първи път присъствах и за сега няма да споделям лични впечатления от самото провеждане, защото от една среща само генерални изводи не мога да правя. Имам някои препоръки към организаторите, но първо ще опитам да ги обсъдя с тях на следващата среща (ако имат желание да ме изслушат) и тогава ще пиша повече.

Обсъдени бяха следните критерии:

1. Постоянна адресна регистрация в София в предходните 1 или 2 години
2. Деца, живеещи в района на ДГ
3. Брат и сестра в същото детско заведение
4. Близнаци и тризнаци
5. Многодетни семейства с три и повече деца до 10 години
6. Деца на двама работещи родители
7. Деца, чиито родители са студенти
8. Деца на работещи служители в системата на народната просвета
9. Деца, на които поне един от родителите или дете от семейството е с инвалидност от 71% до 100%
10. Сираци и полусираци
11. Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство
12. Деца, посещаващи самостоятелни ясли на територията на гр. София
13. Социален критерий
14. Време

Отпадат (не мога да кажа колко категорично) критерии 6, 11, 12 и 13. Критерий "Време" не разбрах дали остава.
Причините за отпадане на 6. Работещи родители е мнението, че е трудно доказуемо с минимум документи и че остава спорен въпросът с достоверността и проверката на документите. Директорите се консолидираха около това мнение и общината ги подкрепи.
Причините за отпадане на 11 Приемни семейства ще опитам да ги формулирам по-подробно ако някой от вас прояви по-голям интерес.
Причината за отпадане на 12 е мнението че яслите са отделно от образователната система и са на друг принцип на приемане на децата. Един от аргументите е че всяко дете трябва да мине за прием през информационната система. Обсъждането не се различаваше съществено от дискутирането на въпроса в настоящия форум. Същите аргументи ЗА и ПРОТИВ. Останах с впечатление че особена тежест за директорите и представителите на общината представлява фактът, че яслите не са към тяхната система.
Причините за отпадане на 13 Социален критерий е мнението на присъстващ на срещата юрист, че не е законно да се дискриминират едни за сметка на други на база доходи, социално и обществено положение.

По критерий 2 се направи следното уточнение - взимат се точки ако детето кандидатства за някое ДЗ на територията на целия район, в който е постоянната му адресна регистрация. Примерно район "Витоша" - точки за всички ДЗ в този район. Надявам се че съм достатъчно ясна.
По критерий 4. Близнаци - кандидатстват на общо основание и ако единият бъде приет, автоматично се приема и другият. Не ми стана ясно защо тогава ще се точкува. Или и този критерий е отпаднал, но аз нещо не съм доразбрала. Имаше опит към тази точка да се добавят и породените деца, но не стана.
За 5. Многодетни семейства ми се струва че надделя мнението възрастта да е до 18 години, но и за това не съм сигурна (седях в единия край на масата и не чувах добре всичко което се говореше в другия край).
За 7. Студенти - мисля се доуточни за редовна форма на обучение.
За 8. - не се стигна до никакво обсъждане. Общината и директорите бяха категорични и нищо не можеше да ги разубеди. Тяхното мнение е че всички работещи в системата на образованието трябва да ползват това предимство.
За 9. нямаше съществени противоречия.
За 10. също. Опитахме по тази точка да добавим децата с баща неизвестен, но не разбрах защо тези деца отпаднаха от системата с критериите и в същото време не бяха включени никъде в останалите критерии. Вероятно ще се разглеждат в групата на "Специалните случаи" (ще се опитам да обясня и за тези случаи).

Ще има група деца, които условно са наречени "специални случаи". Доколкото разбрах те ще се приемат извън останалите. Не ми стана ясно на квотен принцип ли ще са местата за тях или ще се откриват допълнителни места в групите. Това са по-особени случаи, които не могат да се точкуват по-приетите критерии и ще трябва да се гледат индивидуално. Имаше идея това да става от директорите с комисия от трима човека, но процедурата по същество не е обсъждана. Тук могат да влязат самотни майки, вкл. деца с баща неизвестен, някои по особени социални случаи и др.

Нещото, което поне за мен беше притеснително е че настоящият адрес не беше поставен за обсъждане или поне аз останах с такова впечатление.
Пак се извинявам за това че много от нещата не мога да кажа категорично, но наистина не чувах добре какво говорят половината от групата. И ако от време на време Минчева не казваше нещо на по-висок глас и по-категорично нямаше със сигурност да разбера какво точно е решено. Предполагам че всяко решение е условно и предпоследно, но нямаше време за по обстоятелствени дискусии.
Само да добавя за критерий "Време", който на практика не беше обсъждан - идеята беше че ако има повече деца с равен брой точки да се взема предвид и кога са заявили желание да влязат в ДГ. Не ми стана много ясно.

Накрая стана на въпрос нещо, което ме изненада. Минчева започна да говори за това какво ще се обсъжда на следващата среща и спомена че това са критерии и че трябва да се определи квота за децата, които ще влязат по тези критерии, а за масовия случай - останалите места. А аз си мислех, че критериите са за това от масовия случай да отсеят тези които са най-нуждаещи се и те да влязат в ДГ.
Остана за обсъждане и тежестта на всеки критерий.

И една малка критика към пишещите в този форум (включвам и себе си). Трудно се отстоява позиция, когато липсваш. И не можем да се сърдим на никого, че нещо не е прието или поне обсъдено, защото когато си сам или си малцинство никой не се вслушва в твоето мнение. Далеч съм от мисълта че подобни срещи трябва да стават бойно поле и че всеки трябва да дойде да си излее гнева и разочарованието , но ако смяташ че си прав е хубаво поне да направиш опит да присъстваш и да си аргументираш мнението.
Моята грешка беше, че подцених ситуацията и не си направих някои предварителни консултации с експерти. Визирам критерий Работещи родители и респективно документите за доказване и тяхната проверка. А и много съжалявам, че не направих всичко възможно да се включа в работната група от самото начало.

# 47
  • Мнения: 3 245
Куки, цитата беше от твоя тема, но не беше твой!

И ти ли остана с подобни опасения от срещата и обсъжданията като Ели?

# 48
  • софия
  • Мнения: 555
куки... та нали точно това казвам и аз
че родителите са взели решение да имат породени деца
докато с близнаците може да вземеш решение - дали да ги има или да ги няма само след като са вече факт (изключвам варианта с докторите, макар че и там ако искаш една яйцеклетка, едва ли ще ти откажат), но не може да избереш - дай да остави ей тоя близнак, а другия да го махнем - нали?

# 49
  • София
  • Мнения: 2 708
Вени, ОК  Peace  Кои опасения точно имаш предвид, защото аз има най различни такива Simple Smile

Сега за вчера да допълня Ели (Hrisa)

Относно критерия "Време" - беше предложен вчера и за сега остава. Условието беше да важи когато има повече от едно деца с равен брой точки. И тогава времето на кандидатстване да определи кое дете да заеме мястото. Според мен това е дискриминация на деца, родени към края на годината, при положение, че ще може да се кандидатства още с получаване на ЕГНто, тоест малко след раждането.
Допълвам за причините за отпадането на точка 12. Деца, посещаващи самостоятелни ясли на територията на гр. София - така ще се дискриминират деца, които не са посещавали въобще детски ясли и са гледани в къщи
Относно социалния критерии - директорите ще имат право да приемат такива деца като "специални случаи" и над бройката, но с комисия от 3 члена + директорката. Под социален критерии се разбират деца в семейства със социално слаби нужди, тези семейства са регистрирани в соц. служба, имат си соц. надзорник и т.н. Не могат да бъдат като един от критериите, защото противоречи на конституцията на РБ, там е казано нещо от сорта, че гражданите на държавата не се делят по доход, а и ДЗ не са соц. услуга
За близнаците положението е следното, тъй като това са критерии, които ще се точкуват, а не предимства, то близнаците ще получават някакви (още не е ясно какви) точки и ще имат еднакъв брой такива и положението ще си е същото както и в момента. Ако пак се случи да бъдат разделени, то ще бъдат събрани над обявената бройка
За многодетните остана 18 г, тъй като до тогава по закон за деца
За служителите на нар. просвета важи за целия персонал на ДЗ, за служителите на общината, училищата и МО, като някои директорки казаха, че и до сега са ги приемали с предимство, сега ще е регламентирано и ще носи определени точки
За децата с баща неизвестен - сметна се, че това е предпоставка за спекулиране родителите умишлено да не вписват бащата на децата си и да се възползват от този критерии. Директорките ще имат право да приемат някои такива деца като специални случаи
Допълвам обяснението за специалните случаи на Ели (Гриса), това ще са деца, които са в тежки положения и не са описани в критериите. Директорката ще може да допуска допълнителен прием над бройката за такива деца. Тук влизат и случаите с втория близнак ако е приет само единия. Не знам точно колко допълнителни бройки биха могли да бъдат отпуснати, някъде съм чела за 10 % (тоест 2 - 3 деца на група) но не съм сигурна дали е така, това следва да се уточни.
Когато се говори за адрес, то се отнасяше за постоянен такъв, настоящ въобще не е обсъждан. Но за сметка на това няма минимум, тоест може и вчера да сте си изкарали постоянен адрес и да се възползвате от точките. Важи адреса на майката
Относно квотата за децата, която следва да се обсъжда следващия път. Доколкото намекнаха става въпрос за това определен % деца да отговарят на тези критерии и определен % да не отговарят на нито един. Но това според мен е абсолютно нелогично щом говорим за критерии, а не за предимства. Ето например всичко деца с постоянен адрес София влизат в тази квота, защото отговарят на поне един критерии.
Коментираше се тези критерии да влезнат в сила от 01.01.09 г, но стана ясно, че след като СОС ги одобри след 3 дни ще влезнат. Но по мои наблюдения ще стане точно за Януари 2009 г и текущите приеми след януари вече ще са с новия регламент
На срещата беше поканена от общината една майка, която е юрист по образование, написала е писмо до общината с някои интересни неща, като например факта, че повечето родители не са наясно (и не го правят съответно), че при постъпване на детето в ДЗ майчинството се прекратява и трябва да се върнат на работа, това, че 40 лв на месец е изключително малка сума, при положение, че за гледачка се плаща почти толкова на ден, че заплатите на персонала са необосновано ниски ... Тази майка даде някои напътствия от юридическа гледна точка за критериите, къде би могло да има проблем и т.н.

# 50
  • София
  • Мнения: 2 708
mama_hero съвсем съгласна съм с теб относно възможността за съзнателен избор при двата случая, и аз имах същото предвид и при нас, имали сме избор и сме го направили, ясно ми е, че вие такъв немате. Само че по - горе въобще не коментирах това, говорех за изказването ти
Може би те не знаят какво е кондом... ай стига - моя син на 10 знае за какво служи и знае, че ако не ползваш такова нещо става - бебе.
  Приветствам това, че синът ти на 10 г знае що е то кондом и за какво служи  Peace

# 51
  • София
  • Мнения: 6 651
Kато гледам критериите, пак ще сеи кандидатстваме по време. ooooh!

# 52
  • Мнения: 3 245
Дано не стане проблем с тази липса на срок за постоянен адрес! Не съм съвсем сигурна, но мисля, че за да си извадиш постоянен адрес някъде трябва да имаш собственост - на мен ми искаха Нат. акт за собственост!

Фактора време наистина ощетява новородените! А и мисля, че масово ще има с еднакъв брой точки - незнам дали го осъзнават това!

Горките многодетни, които тази година неможаха да се възползват, защото децата им са над 10, а сега...!
Това за квотата е безумно - не им схващам мисълта!

За въпросната майка-юрист - евала! За майчинството - масово не са наясно и незнам дали по някакъв начин може това да се конторлира!

# 53
  • софия
  • Мнения: 555
Не искат имот за смяна на постоянен адрес

# 54
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 4 756
За настоящия адрес на родителите - никой ли не повдигна въпроса? Нито директорки, нито от общината? Или това е пореден опит да се противопоставят софиянци на не чак толкова софиянци? Има много млади семейства, чиито постоянен адрес е при близки нейде в София, а сменят настоящ почти всяка година по една или друга причина. Нали като смени човек жилището си, по закон се иска смяна само на настоящия? В Общината може да са си заложили вече по-високи приходи от масова промяна на постоянни адреси и лични карти. А това влече промяна на още редица документи и загуба на време и пари за родителите.  Crazy
Би трябвало да е предимство мястото, където живее детето, настящия адрес . . чудно ми е решението за постоянен и то - на майката.  Thinking

Не искат имот за смяна на постоянен адрес
Искат съгласието на собственика на имота.

Надявам се, че в по-предния пост МО не означава Министерство на Отбраната?  newsm78

Фактора време наистина е в ущърб на децата, родени в края на годината.

А говори ли се нещо за нови детски и градини и места, освен обявените, все така недостатъчно, в сайта kg.sofia?

Кога ще бъде следващата среща? Всеки ли може да присъства?

# 55
  • софия
  • Мнения: 555
не не се иска..... аз лично си сменях адреса септ. 2007г. - все пак не е било много отдавна да ми изфиряса от главата
....... всеки собственик или ползвател на жилище може да възрази пред кмета на общината срещу ползването на неговия адрес от трети лица. Тази норма бе вписана в закона през 2004 г. и имаше за цел да спре множеството измами с нарочното посочване на грешни адреси от хора с нечисти намерения.


--------
Постоянният адрес се заявява чрез подаването на заявление от съответното лице до общинската администрация или до службите на МВР по закона за българските документи за самоличност. Заявяването се извършва лично

# 56
  • Мнения: 110
Здравейте, попаднах във форума и ми се ще да се посъветвам с някой, който живее в Англия. Не знам обаче как да се позиционирам в правилния чат. Някакви съвети?

# 57
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 4 756
Всъщност, критерий 1. е за постоянния адрес, а 2. за настоящия . . или аз поне така го разбирам, при повторното четене.

Остава ми питанка защо да се взема постоянния адрес на майката, а не просто на единия родител?

Кога ще бъде следващата среща и може ли всички желаещи да присъстват и вземат участие в обсъжданията?

# 58
  • Мнения: 4 465
Всъщност, критерий 1. е за постоянния адрес, а 2. за настоящия . . или аз поне така го разбирам, при повторното четене.

Остава ми питанка защо да се взема постоянния адрес на майката, а не просто на единия родител?

Кога ще бъде следващата среща и може ли всички желаещи да присъстват и вземат участие в обсъжданията?

Това за майката съм го пропуснала. Но логиката вероятно е, че децата се водят след раждането си автоматично на адреса на майката. Ако майката смени постоянен адрес, сменя и на децата (но не автоматично). Разбира се не го прави ако по някаква причина не реши да си ги остави на предишния адрес.

# 59
  • София
  • Мнения: 2 708
Всъщност, критерий 1. е за постоянния адрес, а 2. за настоящия . . или аз поне така го разбирам, при повторното четене.

Остава ми питанка защо да се взема постоянния адрес на майката, а не просто на единия родител?

Кога ще бъде следващата среща и може ли всички желаещи да присъстват и вземат участие в обсъжданията?

Това за майката съм го пропуснала. Но логиката вероятно е, че децата се водят след раждането си автоматично на адреса на майката. Ако майката смени постоянен адрес, сменя и на децата (но не автоматично). Разбира се не го прави ако по някаква причина не реши да си ги остави на предишния адрес.


Точно това е логиката защо адреса е на майката  Peace

Като МО визирам Министерство на Образованието  Simple Smile

За смяна на постоянен адрес аз лично не мога да кажа, но може да се провери  Peace

За нови градини в момента не сме говорили, може би следващия път най - вероятно ще се избистрят въпросните критерии и след това подхващаме и тази тема

Следващата среща ще е на 23.07 и който има желание може да присъства

Общи условия

Активация на акаунт