Фета – на етикета трябва да пише точно това и да е произведено в страна от ЕС (иначе фетата може да няма много общо с истинското бяло саламурено сирене). Фетата е по-скоро овче сирене.
Бринза – доколкото знам това е името за аналога на нашето бяло саламурено сирене на някои славянски езици. Остава да се види от какво мляко е направено и каква масленост има.
И в двата случая млякото трябва да бъде пастьоризирано.
Фета и българско сирене
Прилики:
- саламурено сирене
- солено сирене
- консумира се добре узряло
- от непастьоризирано мляко (в оригиналните рецепти, но промишлено обикновено се пастьоризира)
Разлики:
- фетата е основно овче мляко и малко козе мляко (горе-долу ¾ към ¼)
- българското сирене традиционно е или краве, или овче
- маята е различна
- маслеността е различна