Вече време е да пазаруваме, ОКТОМВРИЙСКИ дрешки да купуваме!

• 14 587
  • 295
  •   1
Отговори
# 105
  • в здрача
Благодаря на всички за пожелянията  Hug
Еднократната помощ си е еднократна - изплаща се за раждането на детето.  Помня, че слагаха печат върху гърба на акта за раждане, че си я получил и имаше някакво забавяне, в смисъл не очаквайте  да е веднага. Ако не се лъжа сега е 200 /или 250 беше  newsm78/ лв за първо дете и 600 за второ.

# 106
   Ама това еднократната помощ за детето ли е?Защото първия път като родих трябваше да занеса акта за раждане на детето и отзад ми удариха печат,че са ми изплатили еднократната помощ.Ама не са ми искали доходи за 6 месеца назад и такива други неща.Та същото ли е - еднократна помощ при раждане,просто сега искат декларация?

# 107
  • в здрача
Да, еднократната помощ за раждането е. Само че сега гледам, че са необходими:
1.оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лична карта (за справка).

само дето не знам сега кой ще ги изплаща, преди май бе работодателя, пък си ги теглеше от НОЙ, или се бъркам с майчинството.
Иначе има и еднократна помощ при бременност. За нея се искат 6 месеца назад дохода, ама не знам тя за кого се отнася. Предполагам че става дума за неосигурени жени или такива с ниски доходи, ама колко ниски не знам.
Намерих го:
Право на еднократна помощ при бременност имат:

·        Неосигурените жени;

·        Бременните жени, осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, които не получават обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямат необходимия осигурителен стаж по чл.48а от Кодекса за социално осигуряване. Помощта се изплаща в размер, пропорционално на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл.48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.

# 108
  • Варна
Майлили, виж какво ми писа на ЛС една много мила мама, от друга отчетна, Абел, за което много й благодаря.

Цитат
Здравей,

мернах, че се чудиш за механизма за поставяне на кошницата в колата.

Всъщност има 3 начина, показвам за Пег Перего, че тях съм гледала:
1. с коланите
http://www.pegperego.com/page.php?sid=1310f558d6440465c6b1e05aae … 00000139&cl=N
2. със специална база + коланите -
http://www.pegperego.com/page.php?sid=1310f558d6440465c6b1e05aae … 00000140&cl=N
3. с база с ISO fix механизъм, ако колата разполага с такъв. Ти казваш, че вашата има, за целта обаче ви трябва съответната ISO fix база, която да съвпада с модела на кошчето.
За да онагледя примера, ще ти покажа аз какво съм си харесала:

http://isofix.pegperego.com/p.php?l=en&p=1
http://isofix.pegperego.com/p.php?l=en&p=3

Има кратки клипчета, които показват кое и как се поставя. Има и тестове, изобщо - разгледай го сайта, мисля, че ще се ориентираш по клипчетата кое и как
А после трябва да провериш дали и вашата фирма предлага такава база за вашето столче, isofix има на много фирми - и на чико и на макси-кози...
Поздрави

# 109
  Tsv,много ти благодаря за изчерпателния отговор.Преди наистина си взимахме еднократната от работодателя,а той си я взимаше от НОЙ,ама сега явно е по-сложно а и не ми е много ясно кой точно ще ни я изплати newsm78.Ама както и да е,ние да родим и бебоците да са здравички пък с другото ще се оправим.А за другата май въобще не се класирам,че аз се осигурявам на 1200лв сега.

# 110
  • София
Уууу, тия пък за 200лв ще ти искат документи все едно за кредит кандидатстваш. Егати простотията! Като са държавна институция да се координират с ЕСГРАОН  да им ползват базата данни.

http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … /products_id/3499
Пуки, ето тук пише как се закрепя кошчето.

# 111
  • Варна
Уууу, тия пък за 200лв ще ти искат документи все едно за кредит кандидатстваш. Егати простотията! Като са държавна институция да се координират с ЕСГРАОН  да им ползват базата данни.

http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … /products_id/3499

Сега писах на Симонови и надявам се и те да вкарат малко разяснения. Незнам момичетата дето оставят всички покупки за след раждането, как ще смогват. ooooh!Аз така блокирам, пък не ми се мисли ако отложа.

# 112

Joy направо ме уби с това изказване.Ако знаеш колко още неща изискват и те връщат по 100 пъти за мижавите им 25лв детски.

# 113
  • Варна
За еднократната помощ за раждане наистина  искат служ.бележка от работодател за 6мес. назад,но мисля че не се изплащатн от НОИ, а от Социално подпомагане,или Социални грижи...-не знам сега как се казва тая служба

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 17:53 от Госпойца Димитрова

# 114
  • София
Пуки, аз докато се намотам и някой вече ти е отговорил  ooooh! Много хубави примери ти е дало момичето, че и клипчета даже  Simple Smile И все пак трябва да видиш вашето упътване, защото дори и минимални би могло да има разлики между отделните марки за поставяне на кошчето в колата.

Съни, аз в работата си постоянно се занимавам с разни държавни институции и знам каква бюрокращина е навсякъде, но за толкова години мозъкът не ми го побира още как може елементарни неща винаги да се правят по възможно най-сложния начин  Thinking Ама ще продължавам да се чудя на луковите глави дето ни управляват.

Аз като самоосигуряващо се лице си внасям болничните директно в НОИ и ми ги изплащат по посочена от мен банкова сметка. Толкова са тъпи. Не им стига че в заявлението декларираш по коя сметка си искаш парите, ами и трябва да представиш документ от банката за съществуването на сметката. Би трябвало да е мой проблем дали сметката ми е налична. Не ми е все тая като трябва да съм на легло да обикалям да си вадя всевъзможни документи.
За работещите по трудов договор, болничните се внасят чрез работодателя в НОИ, а се изплащат директно по банкова сметка.

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 17:45 от mylili

# 115
  • София
Момичетата, които са в болничен,изплатиха ли ви нещо за май месец?

# 116
Момичета мога ли да прекъсна за малко темата за кошничките и осигуровките?  Нещо са ме налегнали кожни проблеми, но не знам от бременноста ли са или е нещо друго. Първо излизат ми косми по брадата и врата Sad голям ужас. Аз по това което четох реших, че е от факта, че бебето е мъжко и произвежда тестостерон. Ама знам ли, ми ако си остана така  newsm78 Другото е още по-неприятно. Излизат ми едни образувания като бенки, ама не точно. Пак са кафеви, но не са плоски или леко релефни, а са съвсем кръгли е се държат на една много тънка кожичка. Аз и преди си имах една - две на врата, ама сега са поне 10 вече. И то последните 2-3 месеца се появиха. Едно ,че ме дразнят ужасно и все се закачат в нещо, а освен това и ме е страх да не е нещо злокачествено. Чудя се на кожен ли да отида или да питам първо гинеколога. Нещо днес ми е ден за хипохондрия май Sad

# 117
Здравейте момичета!
Аз днес съм цял ден на легло, сутринта имах за 30мин 3 контракции и после изведнъж понамаляха, но все още имам някоя друга и си лежа. А бебчо не е спрял да се върти, рита, подскача, чак ми изкарва акълите понякога. Аз вчера ядох люто или по точно пикантно, дали се дължи на това? Някой дали не е бил в същата ситуация? Рових в нета, ама нищо не намерих, дали лютото може да предизвика контракции, или пък люто дразни бебето и от неговото движение се появяват контракции? Или пък магнезия не влияе защото преди седмица започнах да пия и желязо? (магнезия го пия 2часа след желязото) А иначе от като пия желязо започнах да усещам контракции примерно 2-3 на ден, а преди това имах толкова на седмица. Дано да имате някой отговор че малко да се поуспокоя!  Praynig
Аз съм в четвъртък на преглед и тогава ще питам, а иначе ми казаха ако имам повече от 6 контракции на час да се обадя.

Марианка, за контейнера за пелени погледнах, специално този шоп няма доставка до бг. Но знам че и по магазините контейнера може да се намери за 9-10€ и мога да го пратя лично по пощата към бг. Не ми е проблем! Но Софко ме наклони на друга тема с тези касетки и сега ще проуча как стоят нещата дали няма по добри модели, които не се нуждаят от скъпите торбички-касетки. Ще докладвам някой ден!
Марианка, казвай какво си си купила веднага Naughty !

В събота бяхме до един магазин да гледаме отново количките. Гледахме Скате отново, бутахме го, сгъвахме го, разпъвахме го, абе всичко възможно правихме с него и въобще съм почти убедена че това ще нашата количка.  Този цвят ще е: http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … /products_id/3460
Продавачката каза че досега няма рекламации на Скате-а и хората са доволни.
Друга количка която гледахме беше Плико П3, но жената изрично каза че не е за новородени(поради легналото положение, че не било пълно легнало) и ни отказа. Както и че не става много за зимно бебе.
Гледахме и други немски модели, които бяха с огромни колела и бейби порт и цените бяха около 600€, и според мен Скате-а си заслужава повече.

Аз кошчетата за кола тук масови купуват Макси Кози, и аз преди бях давала линк с тестове на такива кошчета. За 2007 на първо място беше Макси Козито КабриоФикс, за 2008 e Ромер Байби-Сайф (като искам да поясня че 2008 Макси Козито го няма е тестваните модели  Wink ).
Кошчето на Пег Перего(Три Фикс) ми беше също похвалено от друга продавачка, а клипчето пуснато от Пуки му направи много добро впечатление.
Ние преди бяхме с идеята да купим и кошче и изо фикс система. Но тъй като нямаме да пътуваме на дълго разстояние, най вероятно до магазина и обратно  Grinning, за нас не си заслужава такава системата или пък само ако я намеря на старо и изгодно.

Tsv, Честита ти рожденничка! Да ти е все така лъчезарна и да ти помага много!

Айде ако се сетя още нещо ще пиша пак.

Абе никой не каза за слинг-шала? Нали няма спецефична кройка, просто се взема едно парче плат 520 на 90 и се поръбя и готово?

# 118
  • Варна
........................ Излизат ми едни образувания като бенки, ама не точно. Пак са кафеви, но не са плоски или леко релефни, а са съвсем кръгли е се държат на една много тънка кожичка. Аз и преди си имах една - две на врата, ама сега са поне 10 вече. И то последните 2-3 месеца се появиха. Едно ,че ме дразнят ужасно и все се закачат в нещо, а освен това и ме е страх да не е нещо злокачествено. Чудя се на кожен ли да отида или да питам първо гинеколога. Нещо днес ми е ден за хипохондрия май Sad
Мими, забелязах си и моята шия,че имам такива образувания-аз мисля,че са от слънцето, и въпреки че съм с по-матова кожа и никога не изгарям, се мажа със слънцезащитен крем по цялото тяло,защото сега ходя с рокли, и ръцете ми са голи, мажа си целия врат и изобщо всички видими части.
Мен ме наплашиха,че ако не се мажа ще ми излязат кафеви петна от слънцето-е, нямам такива,но пък ми излязоха въпросните малки бенчици,които ме е страх да не разраня
Не мисля да ходя на лекар, но другата седмица съм на ЖК и ще питам акушерката

# 119
Мими, това за окосмяването не е така, че защото чакаш момче. Още преди да знам пола, започнаха да ми излизат косми на корема и се рових в инет и дори броях бременните които казваха че и те се окосмили като водих статистика колко имат момчета и колко момичета и накрая излезе наравно. Сега да не ми се смеете че съм водила статистика, ами като си нямам работа  Laughing .  Та от от тогава знам че това не се дължи на пола на бебчето. Това си е от хормоните  Sad.
За другия проблем не мога да кажа нищо.

Общи условия

Активация на акаунт