Лятна - магрибско - образователна - 1

• 59 273
  • 292
  •   1
Отговори
# 150
значи хамам било баня Embarassed а аз си мислех,че е човекът, който ексфолира тялото на желаещите посетители с не знам какви смески  ooooh! при нас в тея хамами има и една стая с огромен кръгъл топъл камък и можеш да си полежиш върху него... мн е приятно, отпускащо някак.. почти като след масаж... тук естествено са поевропейчени-> има басейни, и различни видове сауни, и масажисти, и стаи за релакс с разни приятна музика (звуци от природата) и различни светлини .....има барове..та тук дори цял ден  може да откара човек.

# 151
да, хамаам е баня, а смеските са расуул. То може цял ден да откара човек. Наистина. до баните има и кафененца - особено в центъра на Париж, в по-обисновените, в които маросканките ходят - се седи от 40 минути до 3 часа. Аз много не мога да седя, пък и предпочитам да позяпвам как върви живота навън.

Ами ал- Яшби, как бе, мила на хамаам с това бебенце? Поне иди разузнай какво се случва. Няма да те пуснат. Не съм чула досега арабка да е родила в банята. ти да не си първата?  newsm78

тя свеар като дойде и може да каже как се понасят с децата на хамаам. Много е живописно и весело!

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 17:07 от akhyal_katya

# 152
Време за дизайн

Нека фибулата да се вижда
Още 500 години преди Христа, римляните използвали фибулата – брошка или безопасна изгла с дълго рамо, за да прикрепят здраво гънките на дрехите си. Първите фибули са направени от кости на животни и не са така добре обработени, но в последствие направата на това украшение и използването му при келти, викинги и саксонци, прави от „базопасната” игла произведение на ювелирното изкуство.
Родове и династии започват да вплитат гербовете си в дизайна.
Едва през 19-ти век дамите решават, че могат да носят фибулата като украшение, а не като аксесоар, използван на функционалност на дрехата. Ето едни от най-красивите амазигски фибули. Те са останали като моден аксесоар в Мароко и сега все още се произвеждат и продават, наред с тежестите за тюрбани, носени от туарегите.

Дори и сега, някои амазигски родове дават фибули като дар за даровете на булката при сватбените церемонии. Така аксесоарът може да се използва за прикрепяне на фулара за рамото или за дискретен набор на широка пола.

# 153
  • София
не знам защо, но ходенето на хамам ми се вижда много притеснително мероприятие  Embarassed все си мисля, че ще бутна нещо, ще ритна някоя кофа или я съм се хърлузнала на сапуна и пльос върху някоя възмутена мароканка  Rolling Eyes

# 154
Ами ал- Яшби, как бе, мила на хамаам с това бебенце? Поне иди разузнай какво се случва. Няма да те пуснат. Не съм чула досега арабка да е родила в банята. ти да не си първата?  newsm78
Катя А, ами аз да не съм арабка, бе жена  Joy Една аслъ хиджаби рускиня съм си ...  питай всички от блока ни  CrazyА и не ми се ражда в хамам  Wink
Харесвам фибулите - особено чифта от последната снимка!
Петя 911 знам за джакузито и сауната ... ама аз зарад клюкините искам да ида  Peace Дано докато стане време за хамам, подобря арабския - да не пропусна нещо важно, хей!  Laughing

# 155
  Скица ! hahaha

Тази дума хамаам  сама по себе си какво значи, щото на иврит хам значи горещо ....Да нямат общ корен нещо думите пак ...

Свеар ще разкаже , снимки няма да даде , ама поне да каже  hahaha (майтапя се , снимки от обща баня - малей!)  Crazy

# 156
Svear чакам аз рецепти с кеф.Да попитам нещо-Испания 7 века е била под арабско владичество-половината от страната,доколкото ми е известно това са били сарацините.Та тези сарацини откъде са се взели в Испания-имам предвид не идват ли от Мароко?

# 157
Испания  :   http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B … D0.BD.D0.B8.D1.8F

По-долу има мюсулманска  Испания и берберите ..... история.

# 158
не знам защо,  все си мисля, че ще бутна нещо, ще ритна някоя кофа или я съм се хърлузнала на сапуна и пльос върху някоя възмутена мароканка  Rolling Eyes
Joy              Joy                      Joy

Няма   да  стане подхлъзването  защото  се  обуват  гумени  чехлички 

а  а  кофите  са  тежки  когато  са  пълни   

и  сапуна както  и  другите  принадлежности  са   в  специални   пластмасови  кошницки   

и  седиш  на  тапи    гумено  килимче  и  не  мърдаш  а   това  за   въдмутената  мароканка  ще  я срешнеш  със  сигурност  даже без  повод  hahaha

Кате     когат о  ходя  на  баня  с  децата  за  мен  важи  поговорката   

с  деца  на  баня   да  ти  изядат  сапуна

Joy              Joy         

трудно  е  с  много  деца  но  аз  им  правя  смени  първо  идват  двете  средните  после  голямата  идва    завежда  ги  в  къщи  да  седят  с  юнака   и  после  се  връща  при  мен   в  хамема  и  тогава  аз  вече  съм  приключила  и   я  погвам  нея   Crazy

криси     не  съм  те  забравила   мила     извинявай  до  скоро 

Ум  Яшби    по  време  на  бреме    понякога  ходя  но  ако ти  е  за  първи  път  недей  Hug

затова  пък  има  специален  масаж  за  родилки  на  40 ден   макар  някои  го  правят  и  на  втората  седмица  след  раждане  за  връщане  на  табобедрените  стави   

до  скоро   момичета   

сандия   и  на  теб  ще  ти  отговоря  но  утре   ин  ша  Алла   bouquet

# 159
свеар, мерси, че си дава такъв интересен отговор, а и така темичката дошла напред.   bouquet

А аз вчера направо откачих от срещи с администрацията, но има неща, които трябва да се уредят: аз в Бг за малко, мъжът ми в Англия, а нами пък и утре в Мароко е почивен ден - ще разкажа и за него тематично. Що така си почивате бе, хора като дните за изваждане на документ са ни броени. Спокойни души сте, ееййй. Машалла.

Вече сме говорили за това какаво ядат мароканците, а какво пият, какво освен чай?

По-високи и сигурни доходи – повече разходи за минерална вода и напитки.

Ръстта на доходите на част от населението на Мароко – още в началото на 2005-на година се отразява изключително благоприятно на ръстта на продажби на бутилирана вода и безалкохолни напитки – 18% в рамките на една година. Междувременно, производителите на води и безалкохолни въвеждат нови марки, нови форми и обем на опаковките, за да се насочат към различни групи потребители. Така или ичане, новите вкусове и форми на опаковките са съобразени със вкусовете на месните хора. Следват неизменните активни реклами и промоционни продажби. Неубедително, но все пак добре и успешно се развива и продажбата на студен чай.

Coca-ColaМароко е лидер в продажбите и е в конкуренция с местните производители на монерална вода Eaux Minérales d'Oulmès
Мароканският пазар на газирани напитки е поделен между няколко мултинационални производители . Coca-Cola оглавява п родажбите от 2005-та година насам като се концентрира основно върху продажбата на газирани напитки, тъй като местните хора предпочитат прясно изцедени плодови сокове, семействата купуват портокали със щайги, а пазарът на бутилираната вода е разпределен между местни производители.

Съвсем изненадващо, местната компания  Les Eaux Minérales d'Oulmès, която държи първенство по отношение на бутилираната вода,  през 2003-та година започва да предлага продуктите на PepsiCo. Така, навлизайки и на пазара на бутилирана вода и на газирани напитки, Les Eaux Minérales d'Oulmès става изключително успешна. Различна е и маркетинговата стратегия на двете фирми. Докато Coca-Cola разчита главно на реклами, промоции и спонсориране на събития, Les Eaux Minérales d'Oulmès предпочита за залага на по-ниски цени. 

Често можете да видите на трапезата на някое семейство да пият кока кола и да хапват вкусен тажин. При нас обаче това наистина е невъзможно. Газираното не е на почит, но за сметка на това прясно цедените сокове се харчат с литри.

Йелоу, ама то в хамаам-а няма къде да се разхождаш, че да буташ нещо. Сядаш, както казва светлето, и се полиииваш. Добре, че не знаеш още арабски, че да не се включваш в клюките, ама виж ал-Яшби като го научи и как млада майка ще ходи да клюкари. хахахаха

А за този масаж за родилки - дааааа, аз и да не съм била родилка, са ми го правили. Супер е! Направо ставам 18 години по-млада! Не, сериозно, много е хубаво усещането след това - ставите ти са като въздушни.

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 11:05 от akhyal_katya

# 160
Сапунът, без който не можем
Първият сапун бил намерен в глинен цилиндричен калъп по време на археологически разкопки в древния Вавилон. Предполага се, че бил направен около 2800 г.пр.Хр. Имало и надпис - сместа била приготвена от пепел с животинска мас при силно варене.
1300 г. по-късно сапунът проникнал и в Египет, както ни пояснява папирусът от селището Ебер. Описана е комбинация от животинска мас, олио (или зехтин) и алкална сол, служеща за миене и намаляваща нараняването на кожата. Красивата Клеопатра, любима на Гай Юлий Цезар, (I в.пр.Хр.) използвала различни напарфюмирани сапунени смеси. Нещо повече, ваната й винаги била пълна с прясно мляко. Така кожата се запазвала свежа и еластична.
Древните гърци обаче не ползвали такъв вид сапун, особено спортистите. Потните тела, намазани преди състезанието с олио (това важело особено за борците), били покривани от смесица между кал, пепел, пясък и пемза. След това със стригили (нещо като метални сърпове) се изчиствало всичко от тялото. Гръцкият лекар Гален все пак измислил някакъв сапун, но с целебна цел.
Съвременното име сапун идва от една древна латинска легенда. Край р. Тибър имало възвишение, което се наричало Сапо. Там се правели жертвоприношения с животни. При дъжд остатъкът от мас (или лой), смесен с прахта от огъня, се разливал към реката. Там жените перяли дрехите и постепенно почнали да ги търкат с тази смес.
С падането на Римската империя (476 г. сл.Хр.) настъпил залез на сапуновата смес. Само в отделни южни райони на Испания и Италия се произвеждала тази полезна вещ. За хигиената, която и преди това не била на някакво високо ниво, настъпили тежки времена. През тези години Изтокът направил сериозни крачки в областта на парфюмерията и изработката на сапуни. По време на първия кръстоносен поход слабопросветените западноевропейски воини нямали никаква представа от тези ценности. Някои дори сутрин, след нощен запой, закусвали със сапуни, които ухаели приятно.
Едва през ХIII в. във Франция (през Марсилия) проникнал сапунът като стока, идваща от Изтока, Апенините и Пиринеите. Един век по-късно той стигнал и до Англия. Въпреки това къпането било рядкост. Дори живялата доста по-късно Мария Антоанета го вършела веднъж месечно.
Истинската баня ставала в голяма каца, заедно със спалните дрехи. В такова облекло хората вършели и полови актове. В някои случаи съпрузите през целия си брачен живот не можели да се видят голи. Такива просто били каноните на църквата.
На приемите в Западна Европа, особено в топло време, и мъже и жени смърдели на нечистоплътност.
Докато във Франция, Италия и на Албиона сапунът се правел основно от олио или зехтин, то в Скандинавия се използвало рибно масло. В Османската империя, особено сред привилегированата класа, се подържало високо ниво на хигиена.
Какво било положението във войската? Нито гръцките хоплити и римските легионери, нито рицарите ползвали сапуни, камо ли персонални. По време на Първата световна война (понякога) и през Втората световна при първа възможност на войниците се раздавали пакети цигари, калъп сапун за пране и пешкир.
Едва през ХVIII в. къпането и миенето със сапун се поставя на нов, по-висок пиедестал.
През 1930 г. Джон Брек патентовал своето изобретение, което нарекъл шампоан. На хинди думата "шампу" означавала "масажирам" (мачкам, замесвам). Изобретението излязло в два варианта - за суха и за мазна коса. Звездите от Холивуд започват веднага да купуват "Момичето на Брек".

http://banq-toaletna.blogspot.com/2008/06/blog-post_7743.html

# 161
водопадите в мароко

Има и това.... водопади. В тази топла и пустинна страна има няколко водопада, които са атракция както за местни, така и зда туристи.

До селцето Сети Фатма можете да стигнете с такси  - събирате се 5 човека и тръгвате - препоръчително е да сте 5 човека от едни пол, особено ако сте местни.

можете да ползвате и автобус от Маракеш, при все че този тип транспорт е ужадно бавен.

Така, кажете на шофьора, че отивате до водопадите и той ще ви закара мааалко срлед селцети, където ежегодно се провеждат берберски фестивали. Ще видите 7 водопада, които правят от малкото селце уникално и привлекателно за туристите място.

# 162
Поклоненията на евреите в Мароко

В един период от историята си, Мароко е дом на около 300 000 евреи и много мароканци още са горди и почитат юдео-мароканското си наследство. Ежегодно голям брой марокански евреи посещават крайбрежния град Сафи и са много добре приети и почитани от местните мюсюлмани. Необяснимо е защо и как религиозните различия могат да бъдат арена на нечовешки конфликти и трагедии. В Сафи евреи и мюсюлмани се молят заедно.

Понякога през почивните дни, в Сафи се събират около 400 евреи – от близките градове, от Франция,  Америка, Канада и Израел. Център на поклонничеството е храмът Рабби Абрахам Вен Змиро , който спасява евреите от преследване в Испания през 15 век. Почитаният равин живеел в Сафи, там се намира и гробът му сега и там живеят и негови наследници.
По време на поклонението винаги свири оркестър от еврейски и мюсюлманнски музиканти. Изпълняват традиционна музика. Пее се на арабски, иврит и френски. Особено важна е традиционна песен, в която се казва горе-долу следното: „Бог е един, но някои Го почитат седнали, а други - прави като и двете форми на почит са приемливи, понеже Бог се почита със сърцето!

В неделите, в които има поклонически пътувания, е обичайна практика равинът да се моли за здравето на Мохамед 6 и неговото семейство. За посетителите ТОВА е проява на толерантност и разбирателство.
По настоящем в Казабланка живеят около 4 000 евреи. Някои се опасяват, че живеят в мюсюлманска страна и главно материални причини им пречат да се върнат в Израел. Така или иначе, днес само в Казабланка има 32 действащи синагоги и евреите, избрали да живеят в Мароко упражняват религията си свободно.

Някои евреи, които ходят в Мароко всяка година, защото усещат, че корените им са там.

Голяма част от евреите са напуснали Мароко през 1948, когато се създава държавата Израел, други през 1956 - годината, в която Мароко получава независимостта си от Франция, други - по време на израело-арабския конфликт.
"В Сафи никога не е имало расизъм," казва Хаим Охана, един от 10-те евреи, оставали в Сафи.
поклонническите посещения се наричат мосем на арабски и Hilloula на иврит.

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 19:19 от akhyal_katya

# 163
Добро утро, момичета!
Ох, от толкова много пътувания точно през тези дни, съвсем настана каша в моята глава относно дати и празници ва мароканския народ, но ето да внеса яснота:

вчера, 30.07 беше Празника на Трона. На този ден, младият, прогресивен и почитан от всички - от някои повече, от други по-малко монарх Мохамед 6-ти поема управлението на страната. Във всички градове има празници, обикновено Монарха прави обръщение към нацията и не работят учрежденията. Това нашето мило семейство го усети пряко.... вървим срещу времето така да се каже - за едни документи всяка датичка и час дори са ни от особено значение.

Днес, 31.07.2008 е знаменателен за мюсюлманите ден: Исраа - ал Мираж - Пророкът Мохамед /САУС/ прави нощното си пътуване до Синай. Ще пусна линк и благодаря на една мила съфорумка, която ми го пусна - така ясно обяснено. Дано не се приеме като пропаганда. В магриба религията е така вплетена в живота и културата, че действително е невъзможно да се отмине и този факт. Освен това много от нас общуват с мюсюлмани и понякога различия в езика или други фактори, им пречат да разберат какъв ден е точно.

http://www.islamofbulgaria.net/forum/index.php/topic,192.msg483/ … cseen.html#msg483

Пожелавам лек и усмихват ден на всички и на всички, които чакат приятели и познати от страни, които са преценени като "рискови" и които изискват визи за влизане в Бг, да ги дочакат. Ей в такива моменти се сещам, че хората са щъркели.     bouquet  bouquet

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 08:26 от akhyal_katya

# 164
  Вижте каква тема имало 2007  година (ноември) ..Аз лично сега я открих случайно.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=239070.120

Общи условия

Активация на акаунт