Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 208 520
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 945
здравейте дами,
имам нужда от помощ. май  Rolling Eyes
имам 2 деца - петра ена 2 г. и 4 месеца, а камен е на почти 10 месца. имам сериозни съмнения, че камен е хиперактивен. до момента не може да седне на дупето си и да се заиграе с играчки /кубчета, книжки, черпаци или каквото там буди интерес у другите деца/ дори когато аз съм до него или ако е в скута ми; не може да пълзи или ходи дори сносно, защото е твърде припрян и тутакси се пльосва по корем; не спи добре нито през деня, нито през нощта; не понася разходките навън, защото те са свързани с престой в количката, не се заиграва в банята с играчките и къпането преминава в прдпазване т това да си разбие главата в пода или да се удави, не стои в столчето си за хранене - храня го в проходилката, като го пракирм пред ТВто, та барем малко се позагледа и не се налага да го гоня насам-натам /инак се храни чудесно и наддава добре/. всъщност, не застава кротко и спокойно за повече от 1-2 минути. не ми е приятно да го кажа, но има и други мноооого много неща, които не може да прави.
и понеже знам какво следва - направление при неролог, ЕЕГ с пълна упойка и след това предписване на успокоителни, то съвсем не знам какво да правя. 100% успокоителни няма да давам. което пък обезсмисляходенето при специалист на този етап.
моля, ако имате време и желание, опишете какви са били вашите деца на тази възраст. така ще мога да сравня и да намеря /или пък не/ общи белези. дано не намеря  Rolling Eyes
ще чакам да пишете  Peace

На 10 месеца, какво искаш да прави, няма да седи и да реди пъзели, я се стегни.Дори и да е хиперактивен, на тази възраст никой не може да го установи със сигурност, а за успокоителни пък изобщо не си помисляй.Може да се само по-буен.
Моя син го водих на невролог на 2 години и половина, тогава му изписаха тиоридазин и го пи 3 месеца, повлия се много добре и го спряхме.Сега е по-скоро в долната граница на хиперактивните, нашия проблем е основно в говора и трудното задържане на внимание.Но работим с логопед и психолог и нещата вървят в добра посока.

а за говора - петра е на 2.4. говори, но не добре и често е неразбираема. прави еинствено прости изречения с макс. 4 думи. 
Как искаш да говори едно дете на 2.4 ?!
Изречения от 4 думи, че това е супер!
Несхватливо?!
Много си е добре детето даже.
Ти ако видиш моето на 4 как говори сигурно ще го помислиш за малоумник?!

# 946
  • София
Вечерница, вчера си мислех, че е много важна учителката и след като има хора, с които детето се чувства добре, трябва да ги търсим. Донякъде и ние определяме избора им на учители, а това е нещо, което ги формира за цял живот.

# 947
Благодаря на всички за милите думи!
Днес има малко развитие в положителна посока.
Получавам помощ от една семейна консултация и жената, която идва да се срещаме (един вид попечител), ни предложи да запишем Мирел на занималня - специализирана за такива деца  с по-обстойни занимания от страна на педагозите там. Миналата седмица се освободило място. Мястото на занималнята е в другото училище,където искам да я преместя. Сега ще чакам час за среща с педагозите там другата седмица и да подпишем, че приемаме условията и да ни осигурят мястото.
С това си осигурявам сигурно разрешение на директора за преместване.

# 948
Моля Ви кажете ми за добър специалист във Варна. По описанието на статията си мисля че и моят син има такова заболяване

# 949
Вечерница   радвам се за  добрия развой  на събитията .Пожелавам на красавицата Мирел   да  открие  своята най-добра  и разбрана учителка   Hug  bouquet

# 950
 joliraf, аз за сега не съм видяла такъв специалист във Варна, но нека другите да кажат.
 На нас ни предстои първи клас. Подготвителната му година е кошмарна. От страх и чудене ще изтърва срока за записване. Има ли някой идеи къде дете с такава диагноза ще бъде посрещнато добре?

# 951
Аз може би ще отклоня темата от Варна. LaughingАз работя от 10 години за семейство с 2 от трите им деца -момчета ,диагностицирани с дефицит на вниманието,хиперактивност , а другото с дислексия и дефицит на вниманието.За успокоение на майките-#1  е вече в колеж,живеейки самостоятелно и справяйки се забележително добре.И двете са били диагностицирани преди 5-та си година.Лечението им е било медикаментозно(аддерал,риталин,фокалин за училище) и психотерапия, както и life coach .Много помогна в един определен момент ,когато самите родители на децата бяха окуражени да се тестват за самите заболявания.И познайте какво показаха резултатите....Това са и поведенчески заболявания и за съжаление децата копират поведението на родителите си.Много е важно да се наблегне на приучаване на навици,които да помагат на децата в бъдеще-от това какъв ни е дневния график ,до таймерите когато гледаме телевизия..Много е хитро това приятелствио между детето и алармата,която му напомня ,че е време за следващото занимание:)И двете момчета страдаха  от страничните ефекти на риталина-безсъние и липса на апетит.Също гледането на телевизор  беше сведен до минимум,захар -само плодова,спортове-всички неколективни(но, с голям разход на енергия).Ще се радвам ,ако съм била полезна с писанията си:)

# 952
Моля Ви кажете ми за добър специалист във Варна. По описанието на статията си мисля че и моят син има такова заболяване
   joliraf1, Милена Топалова преглежда в Мед. комплекс Младост - на 5 етаж.Мисля, че е психиатър.Нямам лични впечатления.Успех!

# 953
 Veselcheto, на мен поне ми беше много полезна. Аз не съм си правила тестове, но мисля, че и аз съм имала в някаква степен дефицит на вниманието и хиперактивност. За съжаление вече се замислям и за малкото ми дете дали няма подобен проблем. Не разбирам дали е хиперактивно или просто копира поведението на батко си.
 Това за таймерите е добро. Още днес ще си набавя от онези кухненските.
 А сега се стягам за колоездене. Предвидила съм 10-тина километров пробег. така и двамата няма да имаме сили да буйстваме Simple Smile
 Между другото купих нещо, което се нарича Яйце на Колумб. Различни дървени фигурки се подреждат в разнообразни форми. За моя голяма изненада големият ми син задържа вниманието си повече от два часа на него.

# 954

На нас ни предстои първи клас. Подготвителната му година е кошмарна. От страх и чудене ще изтърва срока за записване. Има ли някой идеи къде дете с такава диагноза ще бъде посрещнато добре?
   galq, училище "Найден Геров" имат много добър психолог.По мои наблюдения, никога не е отказала разговор с родители,които имат нужда от съвет.Мисля,че ако поговориш с нея винаги би ти казала дали има подходящ учител,който да поеме детето ти в първи клас.

# 955
Няколко неща, макар и малко разхвърляно...
Даването на медикаменти освен ако са изчерпани другите възможности не е добра основа за взаимоотношения. Съвсем между другото в практиката ми детските учителки са повече от хиперактивните деца, без да искам да обидя никого...
Започването на лечение с Concerta на дете на 4 год. възраст е едно доста смело начинание. Опита при лечение с този медикамент в България все още е доста малък, но дори и навън на тази възраст не са много смели. Лично съм искал от фирмата вносител данни за лечение на деца под 6 год. и те са много оскъдни... така че само ако е много наложително и ... внимавайте.
Някой попита да специалист във Варна. Не се препоръчвам и нямам претенции за възможности, но ако някой иска консулт може да заповяда в клиниката по детска психиатрия в МБАЛ "Св. Марина" всеки предиобед (Консултите са безплатни).

# 956
Пропуснах едното нещо...
Под 4-5 годишна възраст само с голяма фантазия можем да говорим за Хиперкинетично разстройство с нарушение на активното внимание. Да голяма част от децата могат да бъдет разпознати и в по-ранна възраст, но съвсем не винаги едно дете, което трудно се задържа на едно място на 3 години в последствие си остава хиперактивно. Всъщност много често предучилищна и първи клас са ключовия момент за поставяне на диагнозата, т.е попадането в една среда - високо структурирана, където очакванията за спазване на определени рамки са много. Тогава някои от "палавите" деца успяват да се справят, а други не успяват, което ги кара да се чувстват дискомфортно и стават още по-раздвижени и неподчиняеми.

# 957
Галя,  аз едно се чудя...как дете, което може 2 часа да се занимава с нещо може да се подозира за дете с проблем с вниманието  Shocked

Моя син има друг проблем (СИД), но когато външната стимулация му дойде в повече се държи като нажулен с коприва... Внимание е дума която въобще не може да се използва в тези моменти.
Но когато си прави терапията нашата терапевтка винаги започва с "успокояване" - правим специални упражнения където детето се притиска и след тях може да работи около 2 часа на масата. Той е едва на 5 години - тези 2 часа са направо ужасно много за възраста му...но той се справя без проблем.
В нормална ситуация - примерно в градината или у дома - при късмет ще го задържим на едно нещо каквото и да било примерно 5 или 10 минути...  Но терапевтите ни са категорични - сина ми няма проблем с вниманието - проблема е друг и над другия проблем трябва да се работи, а вниманието ще си "дойде на мястото" когато детето преодолее начина по който той възприема света със сетивата си.
Споделям ти това, за да не се "хвърляте" на ХАДВ след като детето ти МОЖЕ и да си задържа вниманието...
Много деца без проблем не си задържат вниманието в час,, просто защото не им е интересно. Което не ги прави деца с проблем. Само защото има и сутуации в които те могат и да го задържат.

Между другото, когато четох за проблема на сина си в много статии пише, че много голям процент от децата със СИД са неправилно диагностицирани като хиперактивни, и това е проблем, защото терапията при двете състояния е различна ...  Дете примерно със СИД, поставено на риталин (защото симптомите на ХАДВ и СИД са понякога абсолютно идентични) може и да се влоши много..

Последна редакция: сб, 23 фев 2008, 18:21 от [desi]

# 958
Галя,  аз едно се чудя...как дете, което може 2 часа да се занимава с нещо може да се подозира за дете с проблем с вниманието...
Деси, позволявам си да се включа, въпреки, че въпроса не е адресиран до мен, но бих искала да споделя моето мнение. При моето дете също има занимания, които са му приятни, и може да ги извършва продължително време. Въпроса е, че в живота се налага да се вършат не само приятни за нас неща, а доста и по задължение, и защото така е редно, така трябва. Целта е да се разшири обхвата от действия и занимания, които да му харесват, или поне да бъдат извършвани продължително време и концентрирано. 

# 959
  Деси, това, което е написала Мартинче е и при моето дете. Понякога задържа и по час вниманието си, но това става или пред компа, или пред телевизора. Никога  не е стоял така с някаква образователна цел. За това и писах за яйцето на Колумб. За мен самата това е чудно и за това споделих.
Иначе повярвай, ХА му е сигурна. Диагностицирана му е два пъти в СФ, няколко пъти във Варна, решение на ТЕЛК и ежедневно се доказва в учебните занятия.
 Аbsent, поне ще поговоря с психолога, пък каквото кажат. И друг път са ми казвали за това у-ще, че са по- широко скроени. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт