проста продавачка

• 17 302
  • 149
  •   1
Отговори
# 75
  • Чикаго / София
Мнението напълно ми се припокрива с мненията на zlatnata tolumba! Peace

Човек има различни приоритети в живота си, минава през различни периоди! В момента работя като касиерка в магазин. Не смятам, че е срамна работа. Казала съм на всички мои познати какво работя. Работата ми позволява да прекарвам повече време с децата си, от това в момента имам няй-голяма нужда. Събота и неделя съм с тях, взимам ги рано от градина, през повечето дни от седмицата, и прекарвам с тях целия следобед - блаженство! Simple Smile

Не знам до кога ще съм на тази работа /работа я от 4 месеца/, сигурно ще я сменя след време, защото заплащането е малко. Но за сега е перфектна - гледам си децата, ходя на училище, упражнявам си езика.

В България съм работила като продавачка на сладолед, на вестници, касиерка в бензиностанция, барманка, накрая вече работех по специалностт си. Така се издържах докато следвах - беше ми приятно даже.   Сега тук започвам пак от начало, но в момента амбициите са ми да имам работа, която да ми позволява да съм повече време със семейството си.

Срамна работа няма.  Държа се с уважение към всеки, важното е да работи.  Peace

# 76
Струва ми се, че самото понятие "проста продавачка"
най-вече пасва на занимаващите се с подобна работа
пушещи пред поверените им магазини в България. Тук
никоя продавачка, дори и най-простата, не би решила
да излезе пред магазина и да запали, или пък да говори
по мобилния, докато отсреща й се суети клиент. Може
би е добре да дефинираме "проста продавачка". Защото
едва ли всеки от нас има едно и също разбиране за "проста".
Що се отнася до продаването, да го можеш, си е чист талант!!!

# 77
Спретната униформа. Добър ден. Довиждане.
Закачалката? А торбичка? Помощ за опаковането...

На ония от Витошка не им викам прости продавачки,
а прости курви. Ще ме прощавате за обобщението и
определението, ама точно преди да тръгна имах сблъсък.
Прясно ми е. Мангото на Витошка. Отврат.

# 78

На ония от Витошка не им викам прости продавачки,
а прости курви. Ще ме прощавате за обобщението и
определението, ама точно преди да тръгна имах сблъсък.
Прясно ми е. Мангото на Витошка. Отврат.

Това за Мангото на Витошка е вярно.  #2gunfire
 #2gunfire
Купуват те и те продават с поглед преди да решат дали да те "обслужат"

# 79
  • Там,където се събуждам щастлива.

Възможно е на баба ти да не й е било достатъчно, но това са били други времена, когато жените рядко са се изявявали извън дома си и не е било прието да работят за пари навън. А може и да е била доволна, защото това са били нормите на обществото тогава и тя се е чувствала на мястото си ... Слава-богу, жените еволюираме и променяме вековни стереотипи последните десетилетия.

Също така е вярно, че придобиването на добро образование е доказателство за развитие на мозъчните гънки, но не е достатъчно да легнеш на тези лаври и да кажеш - "Ок, доказах че мога да мисля, сега започвам да се забавлявам". Това е много грубо казано, по-скоро е доказателство за интелектуален мързел или неспособност да реализираш на практика знанията си. Истината е, че да си продавачка/сервитьорка/чистачка е доста изморително физическо занимание, което рядко изисква сериозен умствен труд и отговорност. Поради тази причина е по-лесно да се упражнява, с условието, че не те мързи.

Не съм съгласна с теб. Баба ми беше единствената от нейното поколение жени, които познавах, която не работеше. Даже всички мои съученици ме гледаха  Shocked, като им казвах с какво се занимава. За съжаление, бях сравнително малка и никога не успях да я попитам защо така беше решила.

Честно казано за мен труда на гореизброените от теб професии въобще не е лек и не само физически, но и психически, а и доста често се иска и интелект. Тук да си продавачка или санитарка (примерно) искат да учиш 4 години. 

# 80
Тук да си продавачка или санитарка (примерно) искат да учиш 4 години. 

Калинка, какво влиза в задължителните дисциплини на четири годишното образование, за да бъдеш продавачка или санитарка?

# 81
Вярно е че неквалифицираната работа не изисква интелектуално усилие, въображение и т. н. Но пък мислите ли че няма много по-престижни професии, които също са еднообразни и се свеждат само до машинално прилагане на това, което преди си научил? И каква е разликата тогава по отношение на интелектуалното развитие? От друга страна пък и една "проста" продавачка може да си чете извън работа и и да води по-интензивен интулектуален и духовен живот, отколкото един "сложен" административен мениджър например. Това поне на теория де, на практика може би рядко се получва така Mr. Green

# 82
Добре че Грийндрийм се намеси. Точно от такъв насъщен пример имахме нужда. Тя е блестящото доказателство, че докторатът не прави умен.
Докато четем такива глупости за експлоатирани гънки, години на учене и окачествяване на човешкия род, еволюция не може да има.

# 83
  • Германия

......
Всичко това съпроводено с гледане в очите и приятелски поглед.

Това съм го срещала и в дълбоката БГ-провинция, продавачката беше и собственичка на магазина.

Тези, които те преследват по петите вътре или стоят отпред и чоплят семки или пафкат са прости, но не и продавачки за мен.
Няма срамен труд, важното е да си доволен от него.
 Peace

# 84
по моята специалност, за жалост, вакантни места няма и няма да има. родена съм за принцеса Flutter
така че, за да не седя без работа, бачкам всичко. особено ако е за да нахраня детето си.

# 85
Добре че Грийндрийм се намеси. Точно от такъв насъщен пример имахме нужда. Тя е блестящото доказателство, че докторатът не прави умен.
Докато четем такива глупости за експлоатирани гънки, години на учене и окачествяване на човешкия род, еволюция не може да има.

именно  Laughing Laughing

Все пак, колкото и да сме еднакви, хората/жените понякога се различаваме   bouquet

greendream (с най-топли чувства, не се заяждаме, само си писателстваме тук  Hug)

Няма проблем, златна толумба, може и да се окажем колеги  bowuu

# 86
  • Там,където се събуждам щастлива.
Тук да си продавачка или санитарка (примерно) искат да учиш 4 години. 

Калинка, какво влиза в задължителните дисциплини на четири годишното образование, за да бъдеш продавачка или санитарка?

За санитарка: учат за състава на почистващите препарати, симптоми на заболявания ( ако почистват, докато има болен в стаята и нещо му стане да знаят как да реагират), език. Всъщност работата на санитарката е доста често свързана и с миене, преобличане на пациенти. Учат как да го правят в зависимост от различните заболявания и други.

Преди време познавах една иранка, която беше страхотна в аранжирането на цветя. Така и не успя да си намери работа, тъй като искаха диплома ( там пък учат различните цветя, комбинации, как да се отглеждат, разсаждат и т.н.)

Последна редакция: нд, 20 юли 2008, 23:49 от Kalinka

# 87
  • Германия
Понеже стана дума за обучението за санитарка, се сетих за зълва ми. В момента се обучава в по-висок ранг доячка на крави. Аз като селско дете винаги съм си мислела, че доенето на крави не е голяма философия, хеле пък ако става с апарати. Така сега тя зубри на теория какъв е състава на млякото, как може да се повлияе на качеството и количеството и прочие тънкости. На края на обучението ще има и повишение на заплатата и. Иначе същата тази моя зълва има професия стъклар, или както там се наричат хората правещи разни неща продухвайки стъклото.

# 88
Калинке, Холандия е построила социализма. Щом в санитарка инвестират 4г обучение, колко ли са им заплатите !!!

В Италия под нивото на мед. сестрата не е санитарката.
Има ниво помощник мед. сестра. Курсовете за такива са формативни, 1г.
Това, което правят се изчерпва до ниво венозен източник, т.е сменяне на системи ( самата бутилка, не пипат пациента), обгрижване ( тоалет ) на лежащо болен, смяна на постелъчно бельо, помощ в разнасянето на храна и хранене на болния. Учат  малко анатомия, оказване на първа помощ, сигурно имат и няколко часа психология.
Това е инвестицията. Заплатите им сигурно са 6-700 евро.
Санитарките са чистачки.  На тях им дават препаратите и им казват къде да чистят, нямат досег до  пациент, нито право на решения с кво да чистят... Други задълбочени познания не са нужни.  Санитарките чистят бани, тоалетни, подове, стаи, помагат в разнасянето на храната, но не хранят
Заплатата им е минимална и рядко говорят италиански. Има винаги търсене.
Изключено е да се инвестира в 4г обучение на санитарка, обучението на самата мед сестра мисля, че  е горе долу толкова.
Заплатите им са към 1200 евро на специализирана сестра и 25г. стаж ( етърва ми).

# 89
при нас за санитар се учи 1.5 год
после работата е гарантирана
заплата 1600 евро

Общи условия

Активация на акаунт