Пренаталното възпитание или как формираме детето си

• 26 545
  • 349
  •   1
Отговори
# 135
BirdsFlu, в последният си постинг  казваш "в резултат на  всичките ми усилия" не са се случили нещата от  предродилното възпитание...Но кои неща - тези, които ти си очаквала, нали? Ако си била искрена и с благородна нагласа по време на бременността, в което не се съмнявам, бъди сигурна, че детето ти ще заобича не само немския, ами и други предмети и занимания, които тепърва ще те изненадват (нали не си с 5-годишно търпение за изненади? Wink). Може да не е по същия начин като твоят, но е много вероятно един ден, когато порасте, само пред себе си да има необясним  афинитет към точно този език. Имам точно такъв пример със себе си и майка ми. И добре, да не е пренаталното възпитание (което майка ми също е прилагала, но не с тези думи облечено), но на роден език казано: "крушата не пада по-далече от дървото".
А съфорумката Радостина, мисля всички разбират, точно сега и в този момент, но темата е такава, че предполага повече бременни четящи майки, които  в този си период живеят мааалко над земята, поради очакваната радост (и това е един прекрасен период, както ти сама пишеш в последния си абзац) и предпочитат да виждат розовата и прекрасна страна на нещата. И точно в този момент нямат нужда от такъв реализъм или поднесен по начинът, по който дарагата съфорумка го прави.Не, че не е права. Simple Smile

Радостина, прощавай, че не се обърнах лично, а в 3-то лице, но опитай да бъдеш ти толерантна, след няколко години, ще станем повече луди и теб ще разберем Wink. Пак извинявай!

# 136
Странни работи чета тук ........ Поне се забавлявам. Позитивната енергия била новата мода  Laughing
Раждането не било чудо, а най-обикновеното нещо на света .....  Laughing Сигурно е почти като да отидеш до тоалетната, нали?  Laughing Laughing
Тези твърдения няма смисъл да се оборват, освен да ти стане тъжно за тези които са ги написали.
Обаче на мен ми става по-скоро смешно.

# 137
  • София
Странни работи чета тук ........ Поне се забавлявам. Позитивната енергия била новата мода  Laughing
Раждането не било чудо, а най-обикновеното нещо на света .....  Laughing Сигурно е почти като да отидеш до тоалетната, нали?  Laughing Laughing
Тези твърдения няма смисъл да се оборват, освен да ти стане тъжно за тези които са ги написали.
Обаче на мен ми става по-скоро смешно.

Joy

# 138
Опорочи  се темата , а ..... и се оспами даже .....
Що ли друго не очаквах ..... Tired

# 139
Людмиле, пак слагаш солчица в раните  Laughing
E kak, от личен опит знаем, че ЕБХ е по-забавно от смяна на памперси. Но това е друга тема.
А и тази май се изчерпа вече, да я закриваме...

# 140
E kak, от личен опит знаем, че ЕБХ е по-забавно от смяна на памперси. Но това е друга тема.

Не наливай още масло в огъня. Всеки прави избор за себе си....твоето дете е без памперс, моите бяха с памперси, това прави ли ме по-лош родител?! Може би, а може би не?! Може ти и аз да сме еднакво добри родители!

# 141
  • София
Това ЕБХ е направо върхът на сладоледа! Направо няма нужда и от пелени - бебетата по голи дупета като в Африка да карат или увити в парчета плат като едно време. И сапун няма нужда да ползвате, освен ако не е домашно сварен. А за купищата пране изобщо не смея да си помисля, защото едно бебе се напикава поне по 10 пъти на ден.
Но не забравяйте като станат на подходяща възраст да ги заведете в МакДоналдс, че да не се цепят от другарчетата си.

Людмиле,

да не би ти да си останал в отпуск по бащинство и да си поел грижите за детето повече от година? Ако е така и си спазвал пропагандираната от теб ЕБХ, може и да ти повярвам. Поредната лудост. Не зная колко са привържениците на неизползването на памперси, но едва ли са много, особено ако трябва да се справят сами с цялото домакинство и бебето.

# 142
То било много весело тук! Mr. Green
Само не мога да разбера щом другия има различно мнение, непременно трябва да донесете от 10 кладенеца вода, само и само да го изкарате малоумен.
Всеки гледа от неговата си камбанария и може да прецени за собствената си душевност кое му приляга повече.
Дишайте дълбоко и се кефете на живота с всичкия му цинизъм! Peace

# 143

Не наливай още масло в огъня. Всеки прави избор за себе си....твоето дете е без памперс, моите бяха с памперси, това прави ли ме по-лош родител?! Може би, а може би не?! Може ти и аз да сме еднакво добри родители!
Въпрос е на виждане. Ние избрахме да не ядем месо за да спрем убийствата на животни. Избрахме да не ползваме памперси за да намалеят планините от отпадъци  и голите сечища, които децата ни ще наследят...

# 144
RadostinaHZ, EБХ има вече доста привърженици, както кърмене на поискване, късно захранване, носене на бебетата(а не- не го разглезвай, че ще ти се качи на главата!!!),  отказ от ваксини...
Но всички тези теми действително са въпрос на личен избор. А най- често се разразява лют спор.
Важното според мен е информираността!
Когато човек е информиран, че има черно бяло, сам ще прецени за себе си кое да избере.
Мисля че и тук ставаше дума за това от самото начало- информиране на майките за определена теория.
Всеки сам за себе ще прецени до колко ще я разбере, приеме  и ползва. Никой, никого не насилва да повярва в нещо, още повече да обвинява.

Веч, на едно мнение сме с теб, само не разбрах кой е малоумен Laughing
Всички сме разумни хора тук, нали?

# 145
  • София
Кърменето, захранването и носенето на бебетата са ми ясни, дори ваксините. Но това с памперсите ми напомня за разказите майка ми и баба ми как се гледа бебе само на памучни пелени - пране и гладене до умопомрачение, разранени ръце и безкрайна умора и липса на време за други неща. Вярно, сега има перални и сушилни, но ако бебето не стои по няколко часа с един и същ напикан или насран памперс няма как да му се възпали нещо. Ние, жените защо ползваме съвременните дамски превръзки, а не се върнем към тези от плат отпреди въвеждането на санитарните материали за еднократна употреба? Ама не ми се вярва някоя жена да го направи, защото се сеща какъв тормоз и неудобство е, да не говорим за хигиенната страна на въпроса. Тогава защо да го причинява на бебето и на себе си? Или сте достатъчно млади, че да нямате никакъв спомен от времената "преди памперсите"? Защото аз много добре помня как беше, нищо че нямах деца по онова време. Бях завършила гимназия и имах приятелки с бебета.

Хубаво е човек да е информиран, но е за препоръчване да помисли малко преди да възприеме единствено на емоционална основа едно или друго нещо.

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 22:07 от RadostinaHZ

# 146
Аз лично си спомням годините преди памперса. Не съм на 20г. все пак Simple Smile
За женския въпрос също има решения Wink, но да не се отклоняваме от темата. За всеки влак си има пътници.
Дори бих казала, че понякога се връщаме назад към по- добро. Преди 10-ина години щеше ли да кажеш: "Кърменето, захранването и носенето на бебетата са ми ясни, дори ваксините."? Не! Тогава ако беше споменала за тези неща, щяха да те обявят за луда.

Хубаво е човек да е информиран, но е за препоръчване да помисли малко преди да възприеме единствено на емоционална основа едно или друго нещо.

Точно това правим- мислим, обсъждаме.
Надявам се да ти е приятно, защото се отнасям само и единствено с уважение към мнението ти.

# 147
Кърменето, захранването и носенето на бебетата са ми ясни, дори ваксините. Но това с памперсите ми напомня за разказите майка ми и баба ми как се гледа бебе само на памучни пелени - пране и гладене до умопомрачение, разранени ръце и безкрайна умора и липса на време за други неща. Вярно, сега има перални и сушилни, но ако бебето не стои по няколко часа с един и същ напикан или насран памперс няма как да му се възпали нещо. Ние, жените защо ползваме съвременните дамски превръзки, а не се върнем към тези от плат отпреди въвеждането на санитарните материали за еднократна употреба? Ама не ми се вярва някоя жена да го направи, защото се сеща какъв тормоз и неудобство е, да не говорим за хигиенната страна на въпроса. Тогава защо да го причинява на бебето и на себе си? Или сте достатъчно млади, че да нямате никакъв спомен от времената "преди памперсите"? Защото аз много добре помня как беше, нищо че нямах деца по онова време. Бях завършила гимназия и имах приятелки с бебета.

Kaкво толкова? Нали целта е да опростяваме нещата и да съхраним Земята.
Ние го отледахме без памперси, с памучни пелени първите 5 месеца. Имаме пералня, има простор отвън, какъв е проблема? Отгледахме го сами, без баби, лели, редом с 8 часовата ми работа в града,грижа за 3 градини, събиране на дърва за зимата и ред други стопански дейности, и той винаги е бил с нас, защото нямаше на кого да го оставяме. На 5 месеца благодарение на ЕБХ сам си поддържаше хигиената и ни сигнализираше за нужда като голямо дете. За какво са памперси щом детето носи обикновени гащи. Много по-лесно е така.

Има един феномен, който ние, западните родители не осъзнаваме. Когато започнах да превеждам първите материали за ЕБХ се натъкнах на него:
"Моя приятелка, която е работила в корпуса на мира в Африка забелязала, че жените носят със себе си навсякъде голите си бебчета без да има каквато и да е следа от изцапано по дрехите им! Само забелязвала как от време на време някоя майка отива до храстите с детето. Любопитна, тя проследила няколко майки и открила, че те, както и в Индия, поддържат детето в клекнало положение, докато то послушно си свърши работата. И когато запитала една от тях как разбира кога на това малко бебе му се ходи, майката недоумяваща я погледнала и отвърнала: „А вие как знаете кога [ви се ходи до тоалетна]?”

Изпитах това усещане за знаене, когато работех с децата: една симбиотична, телепатична комуникация, интуитивно познание, което е дадено по рождение на всички ни."

Ето ключа и смисъла на пренаталното образование, раждането у дома, ЕБХ - комуникация с детето. Изграждане и поддържане на майчина интуиция сякаш детето продължава да е част от тебе, да усещаш емоциите и нуждите му все едно усещаш себе си.

Знам, това не се поддава на обяснения но е факт за мнозина. Например Мирена безпогрешно усещаше кога се е събудило бебето у дома, дори когато е далеч в градината и не го чува.

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 22:48 от Ludmil

# 148
  • София
Направих сравнение между памперсите и женския въпрос, защото става въпрос за почти едно и също нещо - наличието на благинки на цивилизацията като дамските превръзки и памперсите. Това е така да се каже помощно средство. Храненето и възпитанието на децата са друго нещо и там може би си заслужава да се направи крачка назад. Има биологични закони, които не можем да пренебрегваме с лека ръка и в този смисъл кърменето и захранването се отнасят към поддържане на биологичната система и те са отработени с хиляди години човешка еволюция.

Приятно ми е, когато не се стига до почти религиозно следване на една или друга идея и изключване на рационалното.

Людмиле,

За какви 3 години с памперси ми говориш? Около 2-годишна възраст децата вече могат да се контролират. Хайде, и твоето бебе го разхождай по голо дупе при нашите климатични условия и го слагай да пикае по улицата, тъкмо ще е другарче на кучетата. Може и така да е, дори ми стана любопитно, но условията са различни. Като стана въпрос за Африка зная, че в някои градове например, серат и пикаят кой където свари по улицата, а като завали дъжд излизат със сапуна да се къпят.

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 22:53 от RadostinaHZ

# 149
Направих сравнение между памперсите и женския въпрос, защото става въпрос за почти едно и също нещо - наличието на благинки на цивилизацията като дамските превръзки и памперсите. Това е така да се каже помощно средство. Храненето и възпитанието на децата са друго нещо и там може би си заслужава да се направи крачка назад. Има биологични закони, които не можем да пренебрегваме с лека ръка и в този смисъл кърменето и захранването се отнасят към поддържане на биологичната система и те са отработени с хиляди години човешка еволюция.

Приятно ми е, когато не се стига до почти религиозно следване на една или друга идея и изключване на рационалното.

Людмиле,

За какви 3 години с памперси ми говориш? Около 2-годишна възраст децата вече могат да се контролират. Хайде, и твоето бебе го разхождай по голо дупе при нашите климатични условия и го слагай да пикае по улицата, тъкмо ще е другарче на кучетата. Може и така да е, дори ми стана любопитно, но условията са различни. Като стана въпрос за Африка зная, че в Ангола например, серат и пикаят кой където свари по улицата, а като завали дъжд излизат със сапуна да се къпят.
2 години е норма в България, а преди 80 години е била 1 годинка. Виж на запад отдавна се рекламират памперси за 4 годишни... И пропагандата им внушава, че родителите трябва да чакат, че големи деца с памперс е нещо нормално. Племенникът на Мирена, като бил  в Холандия в първи клас, се закачал с момичетата в междучасията като им дърпал... памперсите. Същото е положението в Канада, където сестра ми е детска възпитателка - деца в предучилищна носят памперси. Не знам, но за мен това е по-ужасно и от онези хора в Африка и Ангола...

Ако пропагандата им успее да промие достатъчно мозъци в България и у нас ще стане така...

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 23:19 от Ludmil

Общи условия

Активация на акаунт