Раждане в къщи

• 45 987
  • 612
  •   1
Отговори
# 570
Добре де, защо просто не се раздели темата на две? Тази тема започва с конкретно питане. Мисля, че ще е интересно да се направи тема за това как е в различните страни/континенти, вместо да се разводнява тази тема.

# 571
Момичета-кокичета  Grinning

Факторът "здраве" зависи от много неща, не само от начина на раждане. Не виждам защо трябва да се прави литературен анализ на 5 реда и да се дири под вола теле. Като човек, занимаващ се с интерпретация на измервания и дълго време занимавал се с, хъм  newsm78, наука  Laughing (може да се каже и "наука"), искам да споделя най-отговорно, че далеч не всяко научно изследване, публикувано  някъде, е смислено (най-меко казано) . Постоянно четем как еди-какво си повишавало риска от дадено заболюване с някакви проценти. За съжаление думата риск няма много общо с думата вероятност. Относителният риск е една маркетингова измислица, взета назаем от застрахователните компании (които трябва да си продават застраховките, ерго да плашат хората успешно) и от 70-те години на миналия век се използва от 99% от научните публикации за надуване на резултатите.

Та искам да кажа, че за да е здраво едно дете, не е важно само как е родено. Здравето състояние на тялото, духа и разума и това състояние се създава и поддържа непрекъснато, с всеки избор, който правим ежедневно. Както няма една храна, която да ни прави "здрави" (важна е съвкупността от храни, които консумираме всеки ден), така и не вярвам, че секциото ще е причина за астмата на детето ви, ако това дете се отглежда адекватно. А ако не се отглежда адекватно, то може да се разболее от много неща, и няма секциото да е причина за това.

Хубаво е да не се преекспонират нещата, защото някои млади бъдещи майки са много впечатлителни и може години наред да имат кошмари, само защото някъде са прочели, че раждането със секцио повишава риска детето да се раболее от еди какво си...

# 572
rikk , подкрепям на 100%  Peace

# 573
Колко смела майка!!!Браво!!!
Никога не бих се решила да раждам в къщи! Naughty

# 574
Хей колко много съм изпуснала...защо понякога форума спира да ме информира за отговори по темите, за които съм абонирана... ехх

rikk
,
Питала си ме преди няколко странички защо са преглеждали бебето в болницата: Защото ако плацентата се роди в болницата, се води, че и бебето там се е родило и трябва да го приемат. А като го приемат - го преглеждат - рутина!
Това е Wink

А за целия спор, който съм изпуснала...много се извинявам на всички  Confused
Имам един въпрос към спорещите - въпрос, който да си зададат сами на себе си и да си отговорят сами - какво е Природата за Вас? Какво означава, как я определяте? Имате ли конкретно определение или и Вие като мен непрекъснато я преоткривате и опознавате?

И накрая, но не на последно място Simple Smile :
Честита Нова Година на всички!
Пожелавам Ви много щастие и здраве през Новата Година и винаги да се чувствате прекрасно в кожата си! Wink

# 575
Здравейте момичета!

Записвам се в тази тема, защото търся информация за нормално, естествено, хубаво и недирижирано раждане. Ако знаех повече нямаше да допусна при първото окситоцин и пукане на мехура от акушерката и още какво ли не. Толкова се радвам, че има жени, които търсят и настояват за НОРМАЛНИ условия на раждане и не смятат, че около тях трябва да пъртхат 100 доктора, които да викат "напъвай" или "дай да направим едно секцио, че да приключи мъката"!!!!

Търся информация и ваши мнения за акушерки и лекари, които подкрепят нормалния и естествен процес и се намесват само при истинска нужда. Моля ако имате имена под ръка... Сега се впускам да чета, защото съм изтървала много.

# 576

rikk
,
Питала си ме преди няколко странички защо са преглеждали бебето в болницата: Защото ако плацентата се роди в болницата, се води, че и бебето там се е родило и трябва да го приемат. А като го приемат - го преглеждат - рутина!
Това е Wink

Благодаря ти, escorial, аз даже вече съм забравила, че съм питала, ама темата така се измести в един момент...

Тези дни препрочитах темата пак и исках да те питам още, мислиш ли, че ако не беше напъвала нямаше да се разкъсаш?

Щастлива нова година и на теб!

# 577
Azalea , Здравей, къде живееш?

rikk ,
Интересното е, че при първите две раждания имам епизиотомия и двата пъти на едно и също място. Сега си мислех, че 100% ще се разкъсам точно там, защото кожата не е толкова здрава вече на това място. Обаче, така стана, че около влагалището нямам грам разкъсване! Т.е. мястото с епизиотмията е здраво. Разкъсванията са нагоре - в другата посока. И си мисля, наистина, че ако не бях напъвала нямаше да се разкъсам.
Аз напъвах наистина като за последно Wink Направо си умирах да напъвам. Не успях да се удържа. Може да е било инстинкт, който е предпазил бебето от някакъв проблем...може би е трябвало бързо да излезе, кои знае...може и просто да е било защото се чувствах много уморена накрая и исках всичко да приключи бързо.
Но си мисля нещо друго...въпреки, че имах само дула с мен и въпреки, че тя не се бъркаше изобщо в процеса на раждането, в един момент ми каза - "Може би е по-добре да се разхождаш, вместо да седиш на едно място." И понеже аз си знам, че това е по-добре - тръгнах да ходя...Да обаче се чувствах много уморена и хич не ми се ходеше. Въпроса, който си задавам е - ако бях слушала тялото си...и бях си починала, вместо насила да тръгвам да се разхождам, дали щях да съм толкова уморена накрая, по време на напъването, че да искам да напъвам само и само за да приключи всичко...
Та така...
Тя жената е искала да ми помогне...и аз самата си знам, че този съвет е добър - да се разхождаш по време на контракциите...но дали е бил най-доброто за мен в този момент?
Понякога с най-добри намерения може да навредиш....дори и да искаш силно да помогнеш, в крайна сметка да стане обратното.
Не казвам, че тя ми е навредила - тя беше толкова незабелжима, че повече нямаше как Wink Аз точно това и исках.
Това си мисля тея дни... Wink

# 578
Но си мисля нещо друго...въпреки, че имах само дула с мен и въпреки, че тя не се бъркаше изобщо в процеса на раждането, в един момент ми каза - "Може би е по-добре да се разхождаш, вместо да седиш на едно място." И понеже аз си знам, че това е по-добре - тръгнах да ходя...Да обаче се чувствах много уморена и хич не ми се ходеше. Въпроса, който си задавам е - ако бях слушала тялото си...и бях си починала, вместо насила да тръгвам да се разхождам, дали щях да съм толкова уморена накрая, по време на напъването, че да искам да напъвам само и само за да приключи всичко...

Това вече няма значение, нали? Simple Smile

Чета разни истории за раждания и ми прави впечатление, че именно напъните (съзнателните) причиняват разкъсванията, но също така много жени споделят, че е много трудно в момента на напъна да възпреш желанието да напъваш... малко объркано стана, но мисля, че разбирате какво имам предвид.

Що се отнася до твоето раждане, аз вярвам, че във всеки момент си правила най-правилното нещо за теб за момента.  Simple Smile

# 579
Да, права си, че сякаш има такава зависимост...
По това, което и аз съм чела може да се направи подобен извод. Не се бях замисляла досега дали е на 100% вярно, но така изглежда Wink

# 580
Ескориал, живея в София. Първото ми раждане беше тук, в болница Вита. Съжалявам че няма акушерки и лекари, които да следват естествените импулси на тялото и наистина да служат на родилката. Аз съм от по-страхливите и едва ли бих се решила на раждане у дома, поне на този етап. Но не се знае...Simple Smile Чудя се къде може да се научи повече за техники при раждане, които да помогнат на родилката да се справи сама. Определено при следващо раждане (надявам се да има още:)) бих искала да не съм в блажено неведение и да се отнасят с мен като с болна, защото това е отношението за сега.

# 581
аз имам чувството че ако не бях напъвала нямаше да се разкъсам изобщо, но от къде можех да знам че бебето ще тръгне да излиза с първия напън.. мислех че ще си напъвам поне един час, като с първото напъвах час и половина и се надявах с един силен пуш да си спеспя малко от чакането.. даже не съм била изморена Embarassed за следващият път ще знам Crazy

# 582
Azalea ,
По думите ти ми се струва, че просто трябва да преодолееш страха от болката. Тялото ти може да се справи само, без никаква външна намеса. То си знае как. Това, което може да му попречи е твоят страх.
А как да преборим страховете си...това на много места може да се научи и със сигурност не се прочита в книгите. Най-вече е работа със самия себе си.

А иначе, може да погледнеш книжките, които сме препоръчвали от самото начало на темата. Също и много сайтове съм давала аз. Там можеш да прочетеш и да видиш много раждания...

# 583
Azalea

За книги с информация за пози и други съвети, можеш да се обърнеш към майките от Естествено чрез уебсайта им:
www.estestveno.com
Те могат и да ти препоръчат акушерки и лекари за естествено активно раждане в болница.

Ако пък решиш да е вкъщи, също има достатъчно хора да те подкрепят.

За разкъсванията и аз бях чела, че клекнала поза и да не се напъва, са най-сигурния начин да се избегнат. По-късно, акушерката, с която говорихме препоръча горещо да се държат топли компреси на перинеума, когато главичката започне да се вижда. Желанието да напъваш обаче е много силно и човек трябва да се подготви как да го намали. Става основно чрез шумно издишане и вокализиране, но по принцип тялото те води отлично и не е нужно да му мислиш много.
Аз си правих компресите (нещо никак не ми беше комфортно да ме пипа друг, пък бил той и мъжът ми) и доста се постарах да не напъвам, но самото дете много си напираше да излезе. Все пак, нямам никакви разкъствания Simple Smile

# 584
Що се отнася до страха от болката, а и някои други страхове, свързани с раждането, на мен доста вдъхновяващо ми се отрази книгата Painless Childbirth: An Empowering Journey Through Pregnancy and Childbirth by Giuditta Tornetta.

Искам да попитам момичетата, раждали във вода, с какъв маркуч си пълнихте ваните (в случай че не са били в собствената ви баня)?

Аз си поръчах надуваем басеин за раждане, но се чудех за маркуча, защото знам, че някои (всъщност повечето) полимери отделят частици и т.н....

Общи условия

Активация на акаунт