Раждане в къщи

• 46 446
  • 612
  •   1
Отговори
# 165
Най-сетне успях да го открия и пускам линка към сайта на една канадска акушерка и дула. На мен ми беше любим през бременността, още повече, че и тя има близначки (за съжаление  линка с разказа за нейното раждане нещо не работи  Sad) При всички случаи има много информация, аз лично, четейки нейните препоръки, си занесох за раждането energy bars с мюзли, ядки и шоколад за да имам достатъчно енергия за този така важен процес Simple Smile Има и много интересни разкази и снимки.

http://www.breechbabies.com/contents.htm

# 166
О, много ти благодаря fata morgana, той даже е за бебета които се раждат първо с краката - супер. Има много интересна информация и за това как да ги обърнеш.
Мег, аз всъщност не мисля да викам в къщи дулата...срещам се с нея предварително за да ми даде съвети и да ни покаже масажи, но само ако се наложи да съм в болницата, тогава мисля да й се обадя, за да се застъпва за birth plan-а ми Wink

# 167
Meg1 ,
Паздрави за бебенцето, чудесното раждане у дома и прекрасния разказ!      bouquet

П.П. Извинете, мислех че пиша в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=208777.0  Blush

Поздрави за всички мами и бебенца!   bouquet

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 19:09 от Бяло Цвете

# 168
Момичета, днес написах birth plan-а си. За всеки случай, ако ми се наложи да ходя в болницата поради някаква причина. Искам да съм готова за всеки възможен вариант.
За тези които не са чували - това е документ, който пише родилката преди да роди - след което той се дава на доктора при който ще раждаш, а също и когато те приемат в болницата - на сестрите и акушерките които се грижат за теб.
На тези които им е итнересно да разгледат един такъв birth plan, ето го моя:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Birth Plan
Maria Stoyanova

No medical procedure will be allowed without my prior consent, or in the event of my incapacity – my partner's and my doula's.

My partner Kalin and my doula Jessica will be present during my labor and birth. My kids Martin and Daniel may have to be present too if there's nobody to take care of them.

Labor:

I want to walk whenever I feel I need to.

I don't want any routine foetal monitoring.
I understand that you need to listen frequently to the foetal heart. A doppler device may be used but continuous monitoring like cardiotocography may be applied only if there is medical indication for it (and no more than 30 minutes, while I am able to choose a position).

I would like to use the jacuzzi.

I don't want any medications. No oxytocin. No intravenous fluids.

No vaginal examinations and no artificial rupture of membranes.

Do not speak to me during contractions or when I appear to be concentrating on my labor.

Second stage:

I would like the room to be warm and the lights dimmed while giving birth. Please avoid excessive noise.

I want to give birth in any position I feel is best for me at that time. If the birth is happening away from the bed, I don't want to be moved from that position.

Me or my husband will be the first to touch the baby's head. I want my husband to catch the baby.

No episiotomy.

Third stage:

The third stage of labor will be physiological, not managed. The use of oxytocin and manual removal of the placenta is to be reserved for true medical emergencies.

The cord will not be clamped or cut until the placenta has been birthed and the cord has stopped pulsating however long that takes.

Baby:

Immediately after birth the baby will be placed skin to skin on me and covered with a blanket. The baby will not be wiped or cleaned in any way.

Apgar and well baby checks will only be done by observation while the baby is on me. Weighing and measuring may be done much later after the birth.

Do not perform any procedures or treatments on my baby without first obtaining my permission. This includes cutting the umbilical cord, bathing the baby, giving the baby any fluids, testing PKU, etc.

No vitamin K or other injections!

No eye ointment!

The baby will not be taken out of parents' sight. Either me or my husband must always be present.

In the event the baby is unwell:

Any procedures must be explained in full and informed, written consent must be obtained before any intervention is performed.

A parent will remain with the baby at all times.

The baby will be fed only breast milk.

As much skin to skin contact with parents as possible while the baby is unwell.

Thank you for reading this and respecting my wishes!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ще се радвам, ако някой забележи някакви пропуски и ги сподели!

# 169
Escorial, стискам ти палци да ти уважат всичко от плана, ако се наложи, защото моя ( уж прегледан и удобрен от лекарката ми, която после се оказа не на смяна и раждах при един абсолютен тъпанар) хич и не искаха да го погледнат и ме изтормозиха ужасно! Аз съжалявам малко, че не си взех дула тогава, защото мъжът ми се занимаваше с малкия и в началото не беше там, като ми вдигнаха нервите в болницата.  Rolling Eyes
Успех!

# 170
foetal вероятно е fetal или? нямам представа в каква болница и в кой град ще раждаш, но някои от нещата просто няма как да се случат в болницата, в която аз раждах. а и самият план не е задължителен за лекарите и мед. персонал. това го пише на много места и официални документи. въпрос на ситуация е доколко мед. лица ще се съобразят с него  Peace

# 171
simplyaven,  ще ражда в къщи.

escorial, на места ми звучи страшно твоя план. На мен няма да ми стиска да направя такова нещо, но аз съм и пристрастна към медицината - мъжът ми е лекар.
Стискам ти палци и се надявам всичко да мине гладко и приятно за теб и околните! fingerscrossed
Ноември беше, нали?

Много и различна полезна информация получих от тази тема.   bouquet Остава само да забременея.  Confused
Не знаех, че се пише план. Мислех, че това е някаква стандартна бланка, на която чекваш тук там нещо.

# 172
Планът ти ми звучи съвсем нормално, дано да го уважат ако се наложи да идете в болница. За съжаление моят опит в тази насока показва че на никой не му дреме какво пише в плана ти за съжаление.. с първото ми раждане изрично бях написала че не желая да раждам легнала и все пак бях принудена да раждам в тази най-неудобна поза Confused Общо взето дори не приеха плана ми, никой не му обърна внимание... въпреки факта че нямах никакви усложнения!
Сега като си помисля първото ми раждане е било като някаква неприятна медицинска процедура в сравнение с второто.. ако изобщо може да се прави сравнение Crazy
Този път май всичко беше както го исках, само дето предварително бях решила да не се слага вит.К, но като се роди бебка имаше синина на лявото слепоочие и се притесних малко така че и го сложиха за всеки случай..

Забелязах че има много грешки в разказа ми, но незнайно защо не мога да го редактирам така че се извинявам тук за бисерите. Исках да отбележа че акушерките са пристигнали в 6 а не в 3, всъщност само час и половина преди раждането Wink Също така съм забравила да пиша че кърмих Виктория по едно време (за да я приспа) така че може би това също е ускорило нещата Laughing

# 173
escorial, дано наистина да има кой да прочете и вземе насериозно плана ти - има ли начин да знаеш ако раждаш в болница при кой точно лекар ще е? Ако има, може би е добре да им покажеш плана възможно най-скоро и ако лекаря се противи на някои неща, да си търсиш нов такъв... Или поне да водите преговори по въпроса, ако си съгласна на компромиси.

Поне в САЩ повечето лекари (изключвам midwives) просто ще игнорират много от нещата в плана ти, като това да раждаш в каквато позиция искаш, fetal monitoring също няма как да не ти правят в болница, а това мъжа ти да хване бебето си е чисто liability за болницата. Изобщо, добре е че си решила да раждаш вкъщи защото май само така ще имаш раждането което искаш... дано да мине всичко по план!

И не на последно място - и аз си мислех че искам (или не искам) много неща - като например да не ми се пукат водите, никакъв интернал fetal monitoring, никакъв питоцин (тук да питам, защо всички му викат окситоцин? окситоцина е човешкия, биологичен хормон, в болниците се вливат системи със синтетичния питоцин...), и т.н., но доктора ми така и не ме пита. Спука ми мехура при 7 см разкритие - и какво от това, впрочем, не ми усложни по никакъв начин раждането - после бутна веднага телчето за fetal monitoring (от тези дето се прикачат за главата на бебето), а след като родих, ми сложиха и система с питоцин за да излезе плацентата по-бързо. И въпреки всичко това имах чудесно раждане и съм страшно доволна от лекаря си. 

Виж, за къпането, капките и всички процедури по детето ще е добре да "напомните" на сестрите на смяна защото те със сигурност няма да са чели плана ти. Детето така или иначе ще го вземат в nursery за мерене и теглене, но може мъжа ти да отиде с него. Ние направихме така. Той им казал че не искаме да къпят детето и след като са го изгледали странно, по съвет на дулата ни, им обяснил "it's a cultural thing." (Да знаеш, ако се наложи, този аргумент работи безотказно. Поне в Америка на никой не му се рискува да заведем дело срещу болницата за дискриминация, незачитане на религиозните ни права или каквото там му хрумне на човек  Mr. Green)

Успех!

# 174
escorial, Трънче, защо не искате / не сте искали да къпят бебето?
Питам от чисто любопитство, не е критика или заяждане.

# 175
simplyaven,  ще ражда в къщи.

и аз така знам, но някои неща ми прозвучаха като написани за болница, а пък едва ли ще се случат в болницата.

Не знаех, че се пише план. Мислех, че това е някаква стандартна бланка, на която чекваш тук там нещо.

може да ползваш бланка (има на много места, дори в списания, в Интернет), а може и сама да си го напишеш. аз бях тръгнала да ползвам бланка, защото ме мързеше да пиша всичко и ме беше страх да не забравя нещо, но не я ползвах.

# 176
Планът на ескориал е за всеки случай, ако се наложи да ходи в болница. Дано не се стига до там де...
Не ме е излъгала паметта значи за бланките. Въртеше ми се в главата, че дори съм виждала.

# 177
Някои болници имат специални бланки. Дават ти ги на консултация 1-2 месеца преди термина, и искат да ги изпратиш в болницата, в която ще раждаш. Оттам нататък ти влизат в картона, и всеки (уж) ги чете .. Много хора просто си намират нещо онлайн и отмятат, защото просто там всичко е подредено, и има шанс да не забравиш нещо.

Много хора не искат да се къпе бебето веднага, за да се запази естествената връзка (миризма, флуиди) с майката през първите минути и часове след раждането, за бондинг.

# 178
Планът на ескориал е за всеки случай, ако се наложи да ходи в болница. Дано не се стига до там де...
Не ме е излъгала паметта значи за бланките. Въртеше ми се в главата, че дори съм виждала.

именно. затова се чудя тия работи с осветлението и шума като как се случват в болница, но може да има по-луксозни просто. в нашата това е абсолютно невъзможно, да не говорим, че подобно искане би им прозвучало зле. аз не спах 4 нощи от шум, но... това е болница.

# 179
именно. затова се чудя тия работи с осветлението и шума като как се случват в болница, но може да има по-луксозни просто. в нашата това е абсолютно невъзможно, да не говорим, че подобно искане би им прозвучало зле. аз не спах 4 нощи от шум, но... това е болница.

Много зависи от болницата. В болницата, в която раждах аз, беше шумно, просто е натоварена болница, централна, има голям поток на хора и посетители.. В стаите обаче си сам и може да се регулира светлина, въздух, телевизор, всичко.. Има болници, в които има голяма съобразяване с желанията на жената, но като цяло това са по-малките и ненатоварени болници. Там ще те оставят да раждаш естествено, няма да те притискат за някои процедури, за да се спести време и т.н.. А и на много места тези неща зависят от сестрата, та е въпрос на късмет при кого ще се паднеш..

Общи условия

Активация на акаунт