Раждане в къщи

• 45 934
  • 612
  •   1
Отговори
# 510
.

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 15:41 от Шанс

# 511
Първото изречение в темата:
Цитат
Здравейте на всички мами, които се интересуват от раждане в къщи.

Но то сложна работа това четенето, особено за хората с най-важните мнения  Joy

# 512
Първото изречение в темата:
Цитат
Здравейте на всички мами, които се интересуват от раждане в къщи.

Но то сложна работа това четенето, особено за хората с най-важните мнения  Joy

ама кой ти чете след заглавието... важното е отговори да се дават Mr. Green

# 513
И аз да дам мнение, тогава, а който иска да го чете. Чужда ми е всякаква мисъл да си извадя зъб или да родя дете в домашни условия.Най-вече не виждам абсолютно никакъв смисъл да го правя. Нямам нищо против да ми вземат бебето, след като се е родило, за да проверят дали всичко е наред. Някак ще преживея час-два и без детето, а ако трябва и дни. Не искам гласно да осъждам никого, прабаба ми е раждала на полето с помощта на вещи баби и е била много юначна жена. Обаче от 8 раждания половината са били неуспешни. "Някои ми умираха", казваше. Бъррр.  Било е в реда на нещата. Ок, сега за мен бебето ми е важно и ако трябва на Луната ще лежа, за да знам, че всичко ще е наред, защото втори опит може и да нямам. Точно в това не искам да експериментирам. Виж в домашно приготвени сладки, кисело мляко и плетки - да.

# 514
10 cent's, да ти напомня и на теб че след въвеждането на съвременните норми на хигиена смъртността рязко спада в световен мащаб. Така че това че баба ти е загубила половината от децата си раждайки на полето, не означава че ги е загубила защото не е родила в болница. Защото добра хигиена може да се осигури и в домашни условия, при това там няма опасност от вътрушноболничните инфекции, които върлуват и из болниците на най-развитите страни. И пак да напомня че е общоприет факт че ненужни медицински интервенции по време на раждането могат да доведат до спешно секцио. Това ми се случи и на мен преди година, въпреки че преди това бях имала две нормални раждания. Ще кажеш, голяма работа че раждането е завършило със секцио. Да, ама не. Бях отворила една тема в подфорум Майки и бях цитирала научни изследвания, според които секциото  увеличава риска от алергия и астма на детето (може и в много по-късен етап от живота) с 50 процента. На това му се вика "бомба със закъснител". Аз лично не мога да си простя че се предоверих на лекарите в болницата, не се информирах предварително и се оставих да ми предизвикват и ускоряват раждането изкуствено, да ми пукат мехура и т. н. Абсолютно излишни медицински интервенции при условие че става въпрос за напълно нормална бременност и последвало  напълно нормално начало на раждане. Ако случайно пак ми се наложи да раждам бих отишла в болница само ако получа гаранции че биха ми прилагали медицински интервенции само по мое съгласие и без натиск, т. е. само в наистина краен случай. Ако не ми ги дадат - май е по-добре да се ражда вкъщи с акушерка.

# 515
heureuse, мисля, че си губиш времето да разясняваш.  Решението дали да родиш в болница или в къщи (естествено, в случай, че майката е здрава и няма индикации за усложнения, като плацента превия, прееклампсия и т.н.) е трудно защото и двата варианта носят различни по вид, но подобни по величина рискове.  На който не му е ясно това, да прочете малко и да се пообразова по въпроса.  Дебатът съществува именно защото разумни хора правят различни избори, с оглед на съществуващите рискове.  А не защото някакви си фанатички ги е страх да не им вземат бебето за 5 мин или не могат да търпят болничната обстановка, а "разумните" са съгласни на неудобства в името на здравето на бебето. 

Аз мисля да водя диалог с хора, които са запознати с основните аргументи в дебата и искат да обсъждат проблема информирано. Определено, обаче, нямам намерение да си губя времето да "оборвам" елементарни изказвания като "не обичам да играя на руска рулетка" и неуместни сравнения между раждане и вадене на зъб.

# 516
Бях отворила една тема в подфорум Майки и бях цитирала научни изследвания, според които секциото  увеличава риска от алергия и астма на детето (може и в много по-късен етап от живота) с 50 процента.
heureuse Може ли само един линк към темата?

# 517
heureuse
 за съжаление, колкото и да пишеш е като да се бориш с вятърни мелници... аналогично е със захранването на детето и правилно му хранене -  колко майки захранват след 6ия месец и колко от тях захранват бавно и пазят детето от захар и сол... жалко е наистина Hug Hug Hug

# 518
Бях отворила една тема в подфорум Майки и бях цитирала научни изследвания, според които секциото  увеличава риска от алергия и астма на детето (може и в много по-късен етап от живота) с 50 процента.
heureuse Може ли само един линк към темата?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311472.105

# 519
Цитат
неуместни сравнения между раждане и вадене на зъб.

моят коментар на това е, че и двете могат да завършат безпроблемно или с много усложнения.

Аз чета темата от самото начало и се възхищавам на смелостта на момичетата, които решават да родят в къщи. Аз съм страхопъзла и не бих могла, най-вече от страх да не навредя на бебето.
Не смятам, че раждането не е медицинско състояние.
Благодарение на добри доктори беше установено (преди 12г. в БГ), че дъщеря ми е седалищно и с омотана пъпна връв, което прави невъзможно нормално раждане.
Ако си решил всичко да протече естествено и без намеса на лекар, тогава 9 месеца се оставяш на природата- без изследвания, без ултра саунд и т.н. и раждаш в къщи.
Малко ми е противоречиво в случая мнението на някои момичета. Заставате зад каузата- без болници,и доктори но в същото време казвате, че ако родилката няма интеграции за усложнения, може да роди у дома без проблем. Аз питам, кой установява тези интеграции?
Признавам мислила съм го. Представяла съм си го, колко красиво би било, но като задълбая малко повече и веднага се отказвам.

# 520
Ван Хорн, повечето тук, ако не и всичките, не изключваме напълно необходимостта от лекарска намеса за НЯКОИ неща, когато има аномалии. (Оттук и сравнението между разваления зъб и раждането е неуместно, защото разваленият зъб е патология, а раждането не е). Авторката на темата също каза че редовно е ходила на лекар през бременността, потърсила е лекарска помощ и след като е родила. Става въпрос за това че на хората им писна при съвсем нормално протичащи бременности и раждания да се използват наистина ненужни медицински интервенции, които могат да доведат до по-драстични и при това рисковани (и в дългосрочен план) медицински интервенции като секциото. Ако медицинските кадри не го разберат това и не се реформират още по-бързо, все повече жени ще раждат вкъщи. На гинеколога не му пука че бебето, което е изродил със секцио заради ненужното и изкуствено форсиране на раждане един ден може да развие алергии вследствие на това. Ама на мен като майка ми пука. Канада е на светлинни години по отношение на реформирането в сравнение с България, и въпреки това и тук гинеколожка си позволи няколко дни преди термин при рутинен гинекологичен преглед без предупреждение да ми отлепва плацентата че да предизвиква раждане. Ами ако не сме били готови аз и бебето за раждане тогава, както и в действителност се оказа? Ето за това говорим.

# 521
Не се отлепва плацента,отлепва се околоплоден мехур.Ето колко сте запознати  Tired

# 522

Възхищавам се на този, които са успели да го сторят, но в много ситуации за съжаление не помагат нито позитивното мислене, нито психическото спокойствие и хомеопатията  Naughty Бъдете благодарни на която искате висша сила, че всичко при вас се е развило добре, чувствайте се галеници на съдбата - вие и децата ви, но това съвсем не означава, че щом е у дома едно раждане протича винаги безпроблемно.  Peace

Много добре казано от Фата Моргана!  Peace
Аз лично не бих рискувала живта на детето си да раждам вкъщи.
Имах прекрасна бременост, уж леко раждане, но никой не беше видял , че дъщеря ми е с 3 пъти увита пъпна връв около врата. Ако не бях избрала да родя в болница, сега нямаше да я има.
Искам да добавя, че Холандия, къде домашното раждане е нещо съвсем нормално е на 3 място по детска смъртност в Европа (по време на раждане и първите 40 дни след раждането ) .

# 523
Ако си решил всичко да протече естествено и без намеса на лекар, тогава 9 месеца се оставяш на природата- без изследвания, без ултра саунд и т.н. и раждаш в къщи.

Не виждам защо трябва да се изпада в крайности.  Естествено, че има предостатъчно доказателства, че трябва да си следиш бременността при лекар за да видиш дали няма някаква патология, която да наложи интервенция.  Аз също смятам за неразумно да не се възползваш от прогреса на медицината за да знаеш дали бебето ти е седалищно, дали плацентата ти е превия, дали имаш гестационен диабет и тн.  Но когато всичко е наред и безпроблемно, лекарите не би трябвало да се месят с неща като окситоцинни системи, пукане на мехури и тн, а да оставят раждането да протече естествено.  Защото като почнат да се месят в тези безпроблемни раждания и резултатът е 30-50% секцио, което е вредно и за родилките и за бебетата.

Идеалния вариант е лекари, които стоят някъде наблизо и се намесват само когато е абсолютно необходимо.  Но за съжаление, идеалния вариант не е реалност и затова има дебат по въпроса и затова всеки трябва сам да реши кой вид риск да поеме...

# 524
Каква интересна тема,а я откривам чак сега!записвам се и се връщам да чета!За първото ми раждане не бих си и помислила да разждам извън болница,но напоследък целият ми светоглед търпи много големи промени и кой знае,когато дойде време за второто бебе на какъв акъл ще съм.

Общи условия

Активация на акаунт