Раждане в къщи

• 45 941
  • 612
  •   1
Отговори
# 495

Гинеколозите учат за да израждат? Не са ли учили акушерките специално за това?

Ей това ме уби Shocked"Акушерство и гинекология" е един от най-тежките и сериозни изпити в медицината.Само който не само не го е минал,ами не е и помислил над въпроса може да напише подобна глупост.
И за да не ме питате,минала съм го PeaceДо сега само попро4итах темата,но тук  #Crazy
ДиРокова оказа се 4е баща ти е 1%,останалите са идиоти... ooooh!
Допълнение "водене" е само българският термин за у4астието на акушергинеколога в раждането на дадена жена.ВклЮ4ва от просто проследяване до ако е необходимо оперативна намеса.ВклЮ4ва също така даване на указания на акушерката какво и кога да прави.В трудовата  характеристика на акушерката е определено,4е не може да взима самостоятелни решения,освен естествено при липса на лекар.

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 15:51 от Italina

# 496
Italina, що се чудиш? Тук поне акушерките водят раждането. Само при усложнения се намесват лекарите, а като цяло стоят само и наблюдават. От моя скромен опит се появяват в родилна зала чак на фазата на изгонването.
В България практиката е различна и затова ви учат да израждате, ама кой колко е научил, се вижда по-късно, като почнат работа - висок процент индуцирани раждания, оттам като последствие висок процент намеса от сорта на епизиотомия и тн.
Не искам да споря, просто представям нещата под по-различен ъгъл.

# 497
Дори и практиката там да е такава,това не зна4и 4е лекарят преска4а тази 4аст в у4енето.Абсурдно е лекар да не знае нещо,което знае акушерка или сестра.Това ми е идеята.

# 498
Дори и практиката там да е такава,това не зна4и 4е лекарят преска4а тази 4аст в у4енето.Абсурдно е лекар да не знае нещо,което знае акушерка или сестра.Това ми е идеята.
За това си много права. Просто качеството на наученото е проблемът. Оттам идват и критичните реплики в темата.
Не го приемай лично! Hug

# 499
Искам само още нещо да добавя,извинете   bouquet
Според моят скромен опит на неонатолог,наблЮдавал достатъ4но на брой раждания и действия на акушер-гинеколози,ще ви кажа,4е мъжете -гинеколози взимат решения много по-бързо и правилно от жените в крити4ни ситуации Peace От тук нататък,който има всякакви други идейни,религиозни или расови предубеждения е свободен да си ги упражнява разбира се Hug

# 500
За това си много права. Просто качеството на наученото е проблемът. Оттам идват и критичните реплики в темата.
Не го приемай лично! Hug

да бе нали, губят си времето с разни у4ебници вместо да си седнат на д...то пред някой алтернативн форум,
.....а тази тема ако я про4етат дофторите, направо Ще полу4ат мускулна треска на корема от хилеж...... Joy

# 501
.....а тази тема ако я про4етат дофторите, направо Ще полу4ат мускулна треска на корема от хилеж...... Joy
Защо, госте?

# 502
Защото сте ужасно смешни, да не кажа нещо друго....
Всъщност щеше да е смешно, ако не си играехте на руска рулетка с живота на децата си. Но и при русската рулетка има оцелели - така че - дерзайте. Mr. Green

Май ти е нужно малко да се пообразоваш за дебата, който съществува в самата медицина (западната поне; в България лекарите още си действат по учебници от преди 40-50 години и болшинството не са наясно с новите открития и тенденции).  Ако беше чел/а нещо малко поне, щеше да знаеш, че например има голям спор между акушер-гинеколози и джипита, които също рутинно участват в раждания.  АГтата твърдят, че всичките им методи и интервенции имат резон, докато останалите твърдят, че много от интервенциите водят до ненужни усложнения и наистина в много от случаите за родилките е по-добре да са в домашна обстановка или поне в обстановка, възможно най-близка до домашната.  В дебата се намесват страшно много немедицински фактори като: 1) финансови мотиви на болници, 2) ролята на адвокатите, които съдят след получили се гафове, 3) педагогически методи при АГтата (учат ги, че родилката винаги трябва да се спасява, а това може да е ненужно или дори вредно) и т.н. и т.н.  Нямам време подробно да те образовам сега.  Ако ти е интересно прочети.

Но е страшно наивно и елементарно да се счита, че лекарите винаги знаят какво е най-добре и, че медицината е наука, в която винаги има ясен отговор на всички въпроси, който да прави дебата излишен или смешен. 

# 503
rikk, водата казват да е около 36-38 градуса. Моето раждане мина толкова бързо, че никакво мерене не стана. Просто я дирижирах да е температура която ми беше приятна. Басейнът който използвах има дебели стени и загуба на топлината става бавно. Не ми се наложи да добавям вода изобщо.

# 504
32 страници съществуваше прекрасна тема с позитивен и добре балансиран тон. По тези 32 страници се родиха у дома 4-5 бебета - и на ните едно от тях не му се наложи да ходи до болница или да му се прави каквото и да било.
Защо се намериха разни люде да се намесят точно тук!!! Теми колкото искаш във форума. Само че никой от родилите без проблеми и със всичкото спокойствие и удоволствие у дома, не се намеси в темите на родилите в болница със 100 усложения да им дава акъл, че ако бяха си стояли вкъщи или се бяха информирали по-добре щяха сега се радват и на себе си и на децата си!
Нападките ви, уважеми гости, говорят само за страха, който таите в себе си. Не само страх от раждането, а страх от собствения си живот! Ако имате сили, замислете се над това. Човек, който е наясно със себе си и се е преборил със страховете си, не се интересува до болка от живота на другите и техните избори.
Ако имах връзка с модератор, щях да помоля последните 2 страници тук да бъдат изтрити.
И всъщност не знам колко от логналите се по тях прочетоха останалите 32?! Явно само тези, които одавна следим и участваме в темата.
А за вас, скъпи гости, мога да предложа още няколко теми за домашно раждане тук във форума, които може да спамасоте с настървение. Пуснете търсачката, няма да останете разочаровани!

# 505
  • Italia
32 страници съществуваше прекрасна тема с позитивен и добре балансиран тон. По тези 32 страници се родиха у дома 4-5 бебета - и на ните едно от тях не му се наложи да ходи до болница или да му се прави каквото и да било.

Ще се наложи да оспоря това ти твърдение.  Rolling Eyes

...... въпреки, че имах контракции през десетина минути, един час след раждането плацентата още не беше излязла, а от мен започна да тече кръв. Не беше много, но не беше и малко. Решихме, че е добре да се обадим на 911. Първо се обадих на болницата, в която ме следиха през бременността и от там ми казаха, че веднага трябва да отида при тях. Обадих се на 911 и им обясних ситуацията. Те пратиха линейка и след около 30 мин бяхме в болницата. Там ни чакаха готови. Веднага ме приеха и ми сложиха системи, ако се наложи кръвопреливане. Обясниха ми, че първо ще опитаме да извадим плацентата, докато аз напъвам и ако така не се получи, ще се наложи да ми сложат пълна упойка и да я извадят ръчно. Този вариант хич не ми хареса, така, че започнах да се напъвам доста силно, за да излезе. Докторката беше невероятна – много любезна и приятна. Нито за миг не съм чула критика или нещо подобно за това, че съм решила да раждам в къщи. След няколко напъна, плацентата излезе и беше здрава и цяла. Аз дори и не кървях толкова, колкото докторите очакваха. Казаха, че всичко е наред и ще започваме със шевовете. Имах доста нестандартни разкъсвания и се наложиха 7 шева. Понеже разкъсванията са нагоре, към уретрата, ме предупредиха, че много ще ми щипе, когато ходя по малка нужда. За мое огромно учудване и радост, след 3 часа, когато отидох – имаше съвсем леко парене. Чувствах се прекрасно, имах сили и въобще не ми се седеше в болницата. Докторите се съобразиха с това и ме изписаха 4 часа след като ме бяха приели. Прегледаха мен, бебето и казаха, че според тях всичко е наред, няма повод за притеснения, така, че мога да си ходя.    

Защо се намериха разни люде да се намесят точно тук!!! Теми колкото искаш във форума. Само че никой от родилите без проблеми и със всичкото спокойствие и удоволствие у дома, не се намеси в темите на родилите в болница със 100 усложения да им дава акъл, че ако бяха си стояли вкъщи или се бяха информирали по-добре щяха сега се радват и на себе си и на децата си!

Аз писах в тази тема въпреки двете ми абсолЮтно безпроблемни,бързи и приятни болни4ни раждания,заЩото ми беШе интересно да се конфронтирам с хора, имаЩи разли4но виждане по въпроса. В момента, в който , оба4е запо4не да се стига до крайности и до пълно отри4ане на някои факти просто не виждам какво пове4е мога да правя тук.
Ако идеята на темата е била да привле4е само хора имаЩи еднакво мнение по въпроса трябваШе просто заглавието да е друго.

Ако имах връзка с модератор, щях да помоля последните 2 страници тук да бъдат изтрити.

За това  можеШ да използваШ опцията " Информирай модератор". Намира се в десния горен ъгъл на всеки пуснат пост. Peace

И накрая в заклЮ4ение на вси4ко казано дотук Ще повторя неЩо,което бях писала и преди: неЩата не са само 4ерни и само бели. Истината е някъде по средата. Peace

# 506
неЩата не са само 4ерни и само бели. Истината е някъде по средата. Peace

Може ли да поясниш какво точно имаш предвид с това твърдение, в контекста на темата "раждане вкъщи"?

# 507
  • Italia
неЩата не са само 4ерни и само бели. Истината е някъде по средата. Peace

Може ли да поясниш какво точно имаш предвид с това твърдение, в контекста на темата "раждане вкъщи"?

НямаШ грижи. Пример: колкото и да е натурално едно домаШното раждане и при него може да възникне нужда от лекарска намеса освен ако не се раз4ита на Светия Дух. Самата Ескориал го е написа. На това му викам аз средно положение. Capisci ? Peace

# 508
mcdirock,
не четеш внимателно Wink Ескориал е отишла до болницата, защото й се е налагало на нея, а не на бебето. А в цивилизования свят новородените не се разделят от майките, както това се прави в БГ! То и това е един от мотивите за раждане у дома - бебето да е винаги с майка си и в своя среда. Затова бебето на Ескориал е посетило болницата, за да бъде с майка си, а не защото е имало проблем. И след като е било в болницата, ествено че са го погледнали лекарите. Но то наистина един поглед ти трябва, за да разбереш дали новороденото е добре.
Моята плацента излезе три часа след раждането, но и през ум не ми е минало да търся болница! Знаех, че всичко е наред, кръв нямаше, а като се роди плацентата кървенето беше минимално. Не е късмет, а чиста физиология - така се случват нещата, когато не им се пречи.
В общия форум има достатъчно теми "за" и "против" раждането у дома. Тази тук беше конкретна за обсъждане и спъделяне на тези, които искат такова раждане или подкрепят идеята. Всеки е достатъчно разумен да прецени дали това е неговата опция или не е. Какъв е смисълът от конфронтации ?!?!?
Не че не се е случвало и в други дълги теми - месеци наред се водят дискусии и извенъж идва някой гост, непрочел, разбира се, предишните 20-30-50 страници, но държащ да се изкаже.... Ами хумабво, щом държи и ще се чувства по-добре така... Пък който си търси информация и личен опит, ще намери каквото му трябва тук, останалото ще го пропусне "на бегом" Simple Smile
Едно не мога да разбера: Защо някои хора толкова много се засягат от чуждите избори?!? Буквално се чувстват застрашени от тези избори, без те изобщо да ги касаят по какъвто и да било начин - примерно моят избор да родя детето си вкъщи в София и страховете по тази тема на някой си в Атланта. Аз лично не виждам нищо общо....

Колкота и да съм добра в коването на пирони, и аз мога да си ковна пръстите и да ми се наложи да отида до полоклиниката, факт!

# 509
  • Italia
Мег,
Мисля,4е няма смисъл да продължаваме. Все едно е да преливаме от пусто в празно. Rolling Eyes
Кой то4но държави са 4аст от цивилизования свят спред теб ? ЗаЩото тук,в Италия, бебето го отнасят за малко след като се роди за да го измият прегледат и измерят и после го връЩат на майката и таткото.
Да,наистина ходенето до болницата е било заради Ескориал,но заЩо сега казваШ,4е е естествено и бебето да бъде прегледано от лекарите,нали уж само с един поглед може да се прецени ,4е е добре. Thinking
Пак казвам,радвам се за теб и вси4ки други,които са имали късмета и удоволствието да родят както са искали и моля,недей да мислиШ,4е ме е засегнал изборът ти или на някое от другите да родите у дома. Но принципно не съм 4овек на крайностите и ми харесват рационалните действия. 
Спирам. Ако някой иска да ми репликира моля на ли4ни.  Stop
Ескориал,извинявам ме ако с писанията си съм разводняванила темата ти.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт