Раждане в къщи

• 45 944
  • 612
  •   1
Отговори
# 480
На моменти според мен си доста крайна в изказванията си. Истината винаги е някъде по средата Crossing Arms

Темата не е за това, но всъщност истината не е по средата. По "средата" няма движение, няма развитие, няма израстване, има само неподвижно съзерцание и избягване на неща като поемане на лична отговорност, осъзнатост на собствения избор, избягване на последния на принципа - щом всички правят така, значи... той е лекар, и сигурно знае по-добре..., ами какво ще стане ако нещо се обърка, абе то не можем всичко да предвидим/знаем.... накрая все едно и също.... и други подобни примиренчески смехотворни размисли и изказвания.

Напълно споделям написнато от Макдирок.
По цитираното: не "сигурно", а "със сигурност", на 100 %, това му е работата, това е следвал в университет, това прилага (прилагат като цяло гинеколозите по цял свят), на това дължим рязкото понижаване на детската смъртност по време на раждане, както и на родилките, през изминалия век.
Реално истината винаги е по средата, от процедури "рутинни", които можем да си спестим (епизиотомия, прекалено много вагинални прегледи и т.н) до отри4ането като цяло на медицинското Обслужване( , не "намеса"! #Crazy )разликата е голяма.
По "смехотворни размисли и изказвания" от подобни едва ли има

Единствените мъже, които имат място в раждането, са татковците и, ако родилката е пожелала, близки нейни приятели.
Всяка медицина, която не е холистична, е взадънена улица.
Всеки мъж дръзнал да прилага такава медицина и да се месни в свещенодействието на раждането, ще си носи кармичните последствия.
Всяко изказване може да бъде крайно, ако се гледа от срещуположния ъгъл на галактиката  Wink
Аз също съм лично засегната от гинеколози и имам дете въпреки всичките им намеси!

Неслу4айно в една друга тема, подобни твърдения бяха накарали една дама да пиШе, 4е усеЩа атмосфера като при "свидетели на Йехова" #Crazy
И с право....

Щом отри4аме мед. помоЩ по време на раждане, нека отре4ем и всякаквъв друг вид: не се лекувайте, не приемайте медикаменти, това все неЩа, появили се с прогреса на медицината.
Затова майките, реШили да се откажат изцяло от медицинска асистенция, Ще са винаги малцинство.
Прогресът, който медицината е отбелязала през последното столетие е забележителен.
Който иска да ражда сам, да го прави.
Но и преди съм казвала: лекар, който води раждане и поради немърливост и греШка доведе до Щети на родилка или новородено, може да бъде спокойно заведен под отговорност.
СъЩото би трябвало да важи и за жената, която се отказва от медицинско облсужване. Peace

# 481
Никой не отрича медицинската помощ, а става въпрос за това, че раждането не е медицинско събитие.

# 482
на 100 %, това му е работата, това е следвал в университет, това прилага (прилагат като цяло гинеколозите по цял свят)

Гинеколозите учат за да израждат? Не са ли учили акушерките специално за това?

# 483
Е гинеколог, в родилно отделение, който не изражда мисля, 4е Ще е феномен Whistling Принципно тук се водят гинеколог_хирург, т. е такъв, който има компетенции да работи в родилна зала (алтернативно операционна, при секцио).

# 484
Но и преди съм казвала: лекар, който води раждане и поради немърливост и греШка доведе до Щети на родилка или новородено, може да бъде спокойно заведен под отговорност.

Това за коя държава казваш? Защото аз досега в България не съм чула за лекар осъден поради лекарска грешка.
 Като жертва на такива "лекари" ( които са си вземали изпитите с вдигнали крака и пари на ръка), ще съм ти много благодарна ако ми пуснеш един единствен пример за осъден лекар в България.
Благодаря!

Макдирок, всяко правило си има изключения, така че не мисля че трябва да се засягаш заради баща ти по повод коментарите тук. Има достатъчно способни и компетентни лекари, които всекидневно спасяват човешки животи и никой не го отрича това. Покрай сухото гори и суровото обаче.
На мен лично 99% от лекарите ( не само гинеколози) са ми поставяли невярна диагноза в 99% от случаите. Два пъти са ми съобщавали колко ми остава да живея, 8 пъти са искали да ми правят операция, която не ми е била необходима, 4 пъти са ми казвали, че никога няма да мога да имам деца, 5 пъти имам лекарска грешка при предписване на лекарства, които са довели до масивна алергична реакция, колко некомпетентно извършени процедури имам, дори не мога да преброя, но след последната такава щях да остана с парализирана ръка за цял живот...и списъка мога да го продължа още и още за съжаление.
Благодаря на всички способни лекари, които са ми помогнали и са оправили "лечението" и "диагнозите" на некадърните си колеги, друго не мога да кажа.

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 17:46 от Tandoori

# 485
СъЩото би трябвало да важи и за жената, която се отказва от медицинско облсужване. Peace

Бърза справка в българския закон за здравето и (по-важно) конвенцията за правата на човека напълно обори горното Simple Smile И не случайно!!!
Все пак сме хора, а не опитни мишки и свинчета, и можем да приемем или откажем всяка услуга или обслужване!!
Законът за здравето не е интересн, но Конвенцията си струва да бъде прочетена! Има на какво да се научим по отношение на човешките права!

Мактуб, по дефиниция акушерките учат за да помагат при нормално раждане. Лекарите учат, за да помагат при особени случаи и най-вече оперативни. Но по статистика, нормални раждания, на които присъстват лекари имат много повоче интервенции и по-често завършват на операционната маса  Cry (Пример: любимата ни родина - на почти всички раждания присъстват лекари и почти няма жена без ЕПЗ или разкъсване. Е кое му е хабавото на това?!?!)

Категорично не приемам известния само в БГ термин "водене на раждане"! Звучи ми като да "водиш" водопад или изгрева на слънцето Laughing Поне в англоезичния свят терминът е "присъствам", "грижа се" и пр смислени изрази  Wink

Най-хубавото на тази тема, е че всички планирани "домашни" бебета в нея се родиха безпроблемно (не, че могло да бъде друго яче!)  Hug Споделените тук ресурси и лични истории, ще бъдат от помощ на новите майки с планирани "домашни" бебета, а споровете ще си останат като ОФФ, който ще се прескача на един дъх Simple Smile

# 486
  • Варна
Мег, от статистическа гледна точка описаните 3 раждания са много МАЛКО НА БРОЙ, за да се направи извод, те са статистически незначително количество. И аз мога да дойда и да разкажа за моите три прекрасни болнични раждания, като само при първото съм имала малко разкъсване (Ескориал спомена, че доста се е разкъсала), но от това не може да се правят заключения за стотиците и хиляди други хора.

Всеки е различен и като образование, и като нагласа, и като физика, и като история, и като психика.

Разбирам ентусиазма ти, но не забравяй, че с думите си влияеш на  хората, без при това да носиш каквато и да било отговорност за последствията. "Склоняваш към домашно раждане"  Mr. Green

# 487

По цитираното: не "сигурно", а "със сигурност", на 100 %, това му е работата, това е следвал в университет, това прилага (прилагат като цяло гинеколозите по цял свят)

И все пак, защо са нужни при нормално, естествено раждане, след като повечето не са били свидетели, камо ли подкрепяли,  ЕДНО единствено такова?

И това е факт, болничните кадри нямат представа що е то естествено раждане. #Crazy Как може да твърдят че са специалисти в областта?!

Не бихме се доверили на зъболекър, който не е виждал здрав зъб или на строител който не е построил една права къща...

# 488
  • Italia
Не искам да развалям хубавата тема на Ескориал с излиШни ОФФ топици Stop
Ескориал,ти си много свежа, позитивна и рационална ли4ност за разлика от някои доста емоционални и самоуверени ли4ности,които писаха тук. Остани си все такава,желая ти много слън4еви и незабравими моменти с твоите двама батковци и малката принцеса и нека винаги да постигаШ това,към което си се устремила. Hug  bouquet

# 489
хайде пак се е завихрила дискусия ooooh!

но не забравяй, че с думите си влияеш на  хората, без при това да носиш каквато и да било отговорност за последствията.
по същият начин и хората на противоположно мнение влияят с думите на хората...  Rolling Eyes и затова масово хората се тъпчат с хапчета и се доверяват сляпо на доктори! ( моя пример е епидурал + окситоцин при раждане, за което съжалявам изключително много) Tired
 а преди около седмица, по телевизият,и то в новините съобщиха, че след няколко години АБ няма да могат да помагат на хората Crazy... и какво ще правим тогава? Whistling Mr. Green

# 490
Ще ме уморите зна4и, пак се била завихрила дискусия...и какво от това?! Или трябва да кимаме вси4ки утвърдително с глава. За мен раждането в къЩи, по собствено желание е пълна лудост. Само слу4айността и непредвидени обстоятелства могат да ме принудят да го направя... И не уважвам дамите реШили да го приложат, заради "позитивното им мислене", "смелостта" и т.н
Успех на тези, които са го избрали за себе си. Peace
Ах, да и да слижиШ епидурал не озна4ава "сляпо да се довериШ" на доктори, в много слу4аи (моят) е плод на осъзнат избор и подробно и обстойно информиране, 4рез разли4ни изто4ници.
Та сорри за "офф"а, не бях рабрала, 4е трябва само да аплоадираме от възхиЩение в темата Whistling

# 491
Ах, да и да слижиШ епидурал не озна4ава "сляпо да се довериШ" на доктори, в много слу4аи (моят) е плод на осъзнат избор и подробно и обстойно информиране, 4рез разли4ни изто4ници.

хаха да така е, осъзнато и плод на четене... ама не можеш да знаеш какво се получава в ръцете на кадърния доктор, нали? нито колко точно е "страшно", ако не я сложиш и тн Tired

Та сорри за "офф"а, не бях рабрала, 4е трябва само да аплоадираме от възхиЩение в темата Whistling
точно колкото и да аплодираме секцио-то, поради факта, че е избран точно определен доктор, и понеже той  не е на разположение 24/7 нека да сложим дата и час на Събитието Crazy

Peace спирам да пиша "за"-та и "против"-та... както и аплодирането bowuu

# 492
Искам да попитам момичетата, родили във вода - как определихте температурата на водата - с термометър или колкото ви беше приятно? Поддържахте ли температурата (тоест вливахте ли още топла вода), ако седенето или влизането във ваната продължи няколко часа?

# 493
rikk, аз не съм раждала във вода, но бах мераклийка и доста се бях информирала, преди да се окаже, че са две  Blush Има вани за раждане, които също така подгряват водата до определена температура т.е. имат си някакъв вдграден нагревател. В другите трябва да се долива топла вода, но май става по-сложно. Говоря за отделна вана, а не за ваната вкъщи. Но момичетата минали по този път сигурно по-добре ще те информират.

Ще ме уморите зна4и, пак се била завихрила дискусия...и какво от това?! Или трябва да кимаме вси4ки утвърдително с глава. За мен раждането в къЩи, по собствено желание е пълна лудост. Само слу4айността и непредвидени обстоятелства могат да ме принудят да го направя... И не уважвам дамите реШили да го приложат, заради "позитивното им мислене", "смелостта" и т.н
....

Съгласна съм само донякъде с мнението ти. В Холандия се ражда почти винаги у дома ако няма усложнения, разбира се присъства акушерка, а и страната е толкова гъсто населена, че най-близката болница е винаги на половин час път най-много. В България го смятам за доста рисковано и ако трябва да съм честна не ми се иска да става модерна "тенденция". Възхищавам се на този, които са успели да го сторят, но в много ситуации за съжаление не помагат нито позитивното мислене, нито психическото спокойствие и хомеопатията  Naughty Бъдете благодарни на която искате висша сила, че всичко при вас се е развило добре, чувствайте се галеници на съдбата - вие и децата ви, но това съвсем не означава, че щом е у дома едно раждане протича винаги безпроблемно.  Peace

# 494
  • Italia
rikk, аз не съм раждала във вода, но бах мераклийка и доста се бях информирала, преди да се окаже, че са две  Blush Има вани за раждане, които също така подгряват водата до определена температура т.е. имат си някакъв вдграден нагревател. В другите трябва да се долива топла вода, но май става по-сложно. Говоря за отделна вана, а не за ваната вкъщи. Но момичетата минали по този път сигурно по-добре ще те информират.

....

Съгласна съм само донякъде с мнението ти. В Холандия се ражда почти винаги у дома ако няма усложнения, разбира се присъства акушерка, а и страната е толкова гъсто населена, че най-близката болница е винаги на половин час път най-много. В България го смятам за доста рисковано и ако трябва да съм честна не ми се иска да става модерна "тенденция". Възхищавам се на този, които са успели да го сторят, но в много ситуации за съжаление не помагат нито позитивното мислене, нито психическото спокойствие и хомеопатията  Naughty Бъдете благодарни на която искате висша сила, че всичко при вас се е развило добре, чувствайте се галеници на съдбата - вие и децата ви, но това съвсем не означава, че щом е у дома едно раждане протича винаги безпроблемно.  Peace

Много добре казано,Фата  Peace  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт