Раждане в къщи

• 45 988
  • 612
  •   1
Отговори
# 540
Вери, определено много доктори се плашат VBAC!  Аз нали точно с този проблем се боря в момента.  Да намеря доктор, който наистина да е навит на VBAC.  Няколко директно ме отрязаха и почнаха да ме плашат с някакви рискове, които са 1:2000, при положение, че и при планираното секцио рискът да си умреш от инфекция или емболизъм е горе-долу такъв.  Един се съгласи, но в последствие разбрах, че се е съгласил само проформа.

Колкото до VBAC след 2 секцио-- възможно е, но доста рисково.  Аз не бих се решила.  Но пък и 3 секцио да имаш не си е работа.  Увеличават се един куп рискове-- сраствания, инфекции, отваряне на белези, емболизми и т.н.  Имам една позната с 4 секцио, на която при последното са й срезали пикочния мехур и то не защото са сбъркали или са били некадърни, а защото след 3 секцио е имала толкова много сраствания, че е било невъзможно да срежат матката без да срежат и пикочния мехур.  Ей заради това ме е много яд на цялата тенденция към секцио за щяло и не щяло.  Защото едно секцио те вкарва в блато-- ограничава ти избора за това как да родиш при следващи раждания, че дори и избора за това колко деца да имаш и затъваш все повече в рискове...

Но това вече е тотално за темата "за или против секциото по желание"

# 541
Защо така в Канада лекарите се плашат от VBAC?
При нас задължително провеждат разговор с майката при втора бременност дали иска да роди нормално, особено ако са минали двете години. Предпочитат да пробват да роди нормално и ако нещата се закучат, чак тогава да посегнат към ножа отново. Познавам доста жени, които са родили второто дете нормално.
Явно е до политика на болницата или опира до друго?

# 542
Да върна темата към домашното раждене, но след секцио Simple Smile
Акушерката, която ни помогна на нас със севети и подкрепа - Клер - има няколко клиентки с по две раждания секцио, след което следват 2 естествени домашни раждания с нея. Може да се работи предварително за отстраняване на евентуални страствания и други физически и психически причини - Клер го прави.
Има и един филм, Gentle Birth Choices, върви заедно с кинигата със същото име, и там също има една жена, която след две секцио раждания, трето си дете ражда съвсем нормално и без никакви поражения в болница, но в обстановка много близка до домашната - съмостаятелна голяма стая, с място за цялото семейство, никакви уреди наоколо. Дори главата на детето се излезе, докато тя седеше на специална тоалетна (с дъговидно изрязан отвор отпред, колкото акушерката да може да си сложи ръката) и после съпругът й й помогна да стане, за да не се изхлузи детето в тоалетната  Joy

# 543
Защо така в Канада лекарите се плашат от VBAC?

няма такова нещо, поне не в цяла Канада. в отделни болници - може би. в провинцията, в която родих е твърде препоръчително жената да се пробва естествено след едно секцио. естествено, ако няма нагласа, няма да я карат насила. но то и раждането в болницата, в която аз раждах си протича по най-природния възможен начин, никой никого не индуцира зорлем, освен ако не се налага по медицински причини. ражда се в семейна стая с акушерка. лекарите са на повикване, но не висят в стаята постоянно. епидурал се ползва масово, защото масово жените си го искат. има и доста, които си раждат без никакви интервенции - моя приятелка роди точно така в същата болница.
в провинцията, в която съм в момента новият ми гинеколог вече ме попита как гледам на бъдещо естествено раждане след едно секцио - факт. така че всякакви обобщения са абсурдни.

# 544
Нищо абсурдно няма в твърдението, че в канадските болници като цяло, раждането НЕ протича "по най-природния възможен начин". Факт е, че % на секциото в Канада продължава да е около 30%.  Факт е също, че според самите лекари, процентът на наистина налагащи се операции е около 6%.  Направи сметка от къде идват останалите 24%.  При всички случаи не идват от жени, които ходят и молят за секцио, а от лекари, които са свикнали доста бързо да препоръчват секцио, макар и на думи да подкрепят естественото раждане. 

Това, естествено, не изключва възможността някои раждания в болница да протичат по най-природния възможен начин.  Определено можеш да успееш да родиш естествено и лесно, въпреки че си в болница.

А на въпроса на Вечерница.  Не знам дали се плашат повече от други западни лекари.  Има, разбира се, такива, които се плашат и такива, които не се плашат.  Понеже последните препоръки са да се пробва VBAC, наистина много лекари, на думи са за VBAC и питат бременните какво предпочитат.  Но не съм уверена, че наистина ще се постараят да е успешен VBACа, а няма да прибягнат до секцио при първите "тревожни" сигнали, че раждането не върви като по вода.  Последното е само мое усещане, а не твърдение.  Шансът за успешен VBAC в болница е към 75%.  Ако някой намери данни, че този % съществено се увеличава ако раждаш извън болница, това ще потвърждава хипотезата ми.  Но такива данни не съм виждала защото home VBAC не е много разпространено.

# 545
не ми се води пак безумен спор. кажи ми кои са тея "като цяло" болници - данни имаш ли - кои, колко, къде? 6% витае в интернет пространството отдавна, но аз не съм задълбавала да намеря официални медицински данни, че точно 6% са наложителните секциа. ако имаш линкове, пусни ги.
предишния път ми беше обяснено, че в големите градове не се ражда комфортно. оказва се, ако съдим по поста на Г-жа Броненосец, че в един от най-големите градове си раждаш в доста комфортни условия. също така да не забравяме, че всъщност Канада е огромна и една голяма част от нея са селски райони - малки градчета (ако изобщо са такива) насред пустош. там се ражда в присъствие на сестра, по-често акушерка и ако има такъв - домашен лекар. често няма. както писах и преди, аз канадка, която да не е успяла да роди както иска, не съм срещнала още. явно знаят добре какви са им правата и си ги изискват. нас и на курса за родители ни подготвиха супер да знаем какво и как да искаме и какви са ни правата. това е. извинявам се за спама на авторката, темата съвсем отиде.

# 546
И на мен не ми се води безумен спор, особено от типа "една моя позната....". То затова си има статистики и тъй като Канада е цивилизована държава, тя не само ги поддържа ами ги има представени за всеки който се интересува:

Canadian Perinatal Health Report - 2008 EDITION
- 20% предизвикване на раждането
- секцио - общо 26% (19% първо, 80% при раждания след вече едно секцио)
- 15% от вагиналните раждания са с вакум или форцепс.
- 20% епизиотомии

Цитат
протича по най-природния възможен начин
Laughing
Фактите не подкрепят твоето твърдение. Най-малкото аз се съмнявам че има повече от единични случаи при които не се прилага Active management при раждането на плацентата.

# 547
ами тези данни на мен изобщо не ми звучат като болшинството случаи. познанията ми по математика ми подсказват, че в най-завишения показател стигат до 1/5 от ражданията. спорът увяхна. за протичането по природен начин съм упоменала конкретна болница, от която аз конкретно имам наблюдения, надявам се пиша кратко и ясно. мерси за данните, убедих се, че гинекологът ми е знаел какво говори, както и че познавам Канада извън големите градове достатъчно добре  Simple Smile

ето ти това, което си подала като данни:

- 80% от ражданията са непредизвикани
- 74% от ражданията са вагинални (19% от тях след едно секцио)
- 85% от вагиналните раждания протичат без използване на вакуум или форцепс.
- 80% от вагиналните раждания протичат без епизиотомии

и само да вметна, че за епизиотомиите, вакуума и/или форцепса, както и за някои секцио не е редно да се стоварва цялата отговорност на лекарите. не всяка жена отива да ражда с достатъчно добра нагласа и подготовка, за да завърши успешно раждането без никаква външна намеса. да не говорим за настъпили усложнения извън волята и желанието и на родилката, и на лекаря. а за естествено раждане след едно секцио това важи с двойна сила. не са много жените, които са готови да се пробват. нещата имат много измерения - и лични в това число.

п.с. 6% оправдано секцио продължават да бъдат мистерия, съответно и това, че останалите са неоправдани медицински  Thinking

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 17:01 от simplyaven

# 548
И на мен не ми се води безумен спор, особено от типа "една моя позната....". То затова си има статистики и тъй като Канада е цивилизована държава, тя не само ги поддържа ами ги има представени за всеки който се интересува:

- 20% предизвикване на раждането
- секцио - общо 26% (19% първо, 80% при раждания след вече едно секцио)
- 15% от вагиналните раждания са с вакум или форцепс.
- 20% епизиотомии

Цитат
протича по най-природния възможен начин
Laughing
Фактите не подкрепят твоето твърдение. Най-малкото аз се съмнявам че има повече от единични случаи при които не се прилага Active management при раждането на плацентата.

Шийла, това е статистиката, да, за периода 2002-2005 година, благодаря, че публикува линка!
Защото данните звучат повече от добре, особено ако се знаят и някои подробности, които няма как да бъдат включени между цифрите. Само ще вметна, че в моята провинция индуцираните раждания са около 15%.

Най-природният възможен начин не значи винаги и задължително да е най-добрият, защото той предполага една много по-голяма смъртност. Естествен подбор -  или природата е велика, но и жестока!

И от любов към статистиката ще отбележа, че Канада е една от страните с най-ниска смъртност, ако не и най-ниската в цял свят, на родилки, новородени и деца. Два пъти по-ниска смъртност на родилки( 5 случая на 100 000 живи раждания) от UK и повече от два пъти по-ниска от USA. Нещата не могат да бъдат перфектни за жалост и затова ще има и презастраховка от страна на лекарите в много случаи.

В крайна сметка кое е най-важното? Това се изплъзва на моменти в тази тема в някои от изказванията.

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 21:55 от Г-жа Броненосец

# 549
и само да вметна, че за епизиотомиите, вакуума и/или форцепса, както и за някои секцио не е редно да се стоварва цялата отговорност на лекарите. не всяка жена отива да ражда с достатъчно добра нагласа и подготовка, за да завърши успешно раждането без никаква външна намеса.
Права си. Аз затова и никого не виня за повторното ми секцио. Търся грешката в себе си. Simple Smile Като цяло наблюденията ми бяха, че ги е страх от VBAC. Но съм доволна от обслужването. Всякаква намеса беше по мое желание и наше съгласие.

# 550

И от любов към статистиката ще отбележа, че Канада е една от страните с най-ниска смъртност, ако не и най-ниската в цял свят, на родилки, новородени и деца. Два пъти по-ниска смъртност на родилки( 5 случая на 100 000 живи раждания) от UK и повече от два пъти по-ниска от USA. Нещата не могат да бъдат перфектни за жалост и затова ще има и презастраховка от страна на лекарите в много случаи.

В крайна сметка кое е най-важното? Това се изплъзва на моменти в тази тема в някои от изказванията.

А за алергиите имаш ли някаква статистика? Защото секциото има не само краткосрочни, но и дългосрочни ефекти, за които тепърва ще се правят още изследвания. 50 % увеличен риск от астма и алергии в по-късна възраст заради това че детето е изродено със секцио малко ли е? Тези аргументи влизат ли в сметката, когато се решава дали е оправдано презастроховането на лекарите? Те се презастраховат само заради това заради което могат да ги съдят. Изобщо не им пука дали след години детето ми ще получи астма, за това не мога да ги съдя и затова тях не ги интересува.

# 551

А за алергиите имаш ли някаква статистика? Защото секциото има не само краткосрочни, но и дългосрочни ефекти, за които тепърва ще се правят още изследвания. 50 % увеличен риск от астма и алергии в по-късна възраст заради това че детето е изродено със секцио малко ли е? Тези аргументи влизат ли в сметката, когато се решава дали е оправдано презастроховането на лекарите? Те се презастраховат само заради това заради което могат да ги съдят. Изобщо не им пука дали след години детето ми ще получи астма, за това не мога да ги съдя и затова тях не ги интересува.
[/u]

Мисля, 4е по време на раждане на лекарите  им "пука" предимно да се роди живо и здраво дете, а и да има здрава и жива майка. Когато има проблем и трябва да се действа експедитивно, се действа своевременно и без да се губи ценно време. На това дължим понижената детска смъртност, опазване живота на новороденото е ПРИОРИТЕТ. Не е ли това най важното?!
Признавам си за първи път 4увам за споменатите от теб вероятности от алергии...Ще се информирам. така или ина4е, когато е застраШен успеШния изход от раждането, едва ли предполагаемините алергии са от зна4ение...по обясними при4ини Peace

П.П. Да, риск от алергии има, но все пак трябв да има и други предпоставки: майката съЩо би трябвало да е наосител на алергии или цялото и здарвословно състояния да  предразполга към развитието им...не само по себе си секциото и не при вси4ки слу4аи Peace

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 22:36 от dune

# 552
Ето и резултатите от още едно научно изследване : бебета, родени със секцио по желание (в смисъл майките им не са с повече здравословни проблеми от другите) имат по-висока смъртност след това. Гинекологът изражда със секцио здраво бебе и той лично е до там. Процентът на смъртност при раждане е нисък. След това обаче още в съвсем ранна възраст това бебе има по-голяма вероятност да умре от нормално родените. Проблемът обаче вече не е на гинеколога, а на семейството и бебето. Това също ли влиза в сметката като се решава дали е оправдан изкуствено повишеният брой на ражданията със секцио?
http://www.news-medical.net/?id=19919

Да не говорим че има и сведенията че бебетата, изродени със секцио са по-предразположени към шизофрения. (Направете си един Гугъл сърч, че вече не ми се търси). И това е дългосрочен ефект, и също изобщо не засяга гинеколога и статистиката за успешните раждания, но може да засегне жестоко самите бебета и семействата години по-късно.
Ако искате повече за разликата между нормално изродените бебета и бебетата, родени със секцио с линкове, можете да прочетете тук:
http://answers.google.com/answers/threadview?id=480523
Още ли смятате че има опрадвание за дори според самите гинеколози изкуствено завишен процент на ражданията със секцио? И още ли смятате че тези които решават да раждат вкъщи са безотговорни?

# 553
разбира се, че е добре да се върнем към "кое е най-важното". който има страхове разни, да си е постлал да ражда без ничия намеса - така би разчитал на себе си и би винил само и единствено себе си. така бих постъпила аз, ако имах съмнения/страхове/колебания относно компетентност/отношение/разбиране на лекарите в болниците. това, което се случва в момента в тази тема ми се струва нечестно спрямо лекари/сестри и т.н. в правото си са момичетата, които са родили вкъщи - те са поели отговорността. останалите сме родили с помощта на лекари. а който не е доволен от това как са го изродили, винаги може да опита сам следващия път, не е ли така?

аз продължавам да не разбирам кой е казал колко е този изкуствено завишен процент секцио? има ли данни някъде, че еди колко си процента от секциото са неоправдани медицински? останалото е абсолютна параноя.

п.с. а, и само за справка, не знам дали е популярно как се съди лекар в Канада. тук не е Щатите. осъдените лекари в Канада могат лесно да се преброят. доста по-сериозни неща ще трябва да е причинил от едно усложнено раждане, дори и раждане с летален изход да е било, за да бъде осъден. пък за свидетелски показания, да не отваряме дума изобщо. така че тезата за секциото, правено като застраховка издиша, като вземем предвид какъв е шансът лекарят да бъде осъден, ако вагиналното раждане не е протекло подобаващо. в добрия случай осъдена ще бъде болницата, но и това е доста трудно за постигане, предвид свидетелствата на персонала в нея.

# 554

Какво трябва да се направи според теб - да увеличим процента на смъртност на родилките, за да намалим статистиката на възможните алергии?   Laughing

Ти сама казваш, че за твоето секцио никак не са бързали, при все, че си ги помолила? Не изключвам и случаите на лекарска грешка по една или друга причина.

Всеки има избор къде и как да роди, но хайде да не подценяваме труда на лекарите и това, което е постигнато като родилна помощ в Канада. 

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 01:03 от Г-жа Броненосец

Общи условия

Активация на акаунт