За изхождането (ЕБХ) - част 7

• 17 071
  • 291
  •   1
Отговори
# 165
   Цялото ми уважение към Додсън, снощи го четох пак, но тази част от книгата му е неговата монументална грешка, която е объркала не една или две майки. Нивеа, просто я пропусни с усмивка. Simple Smile Приучаване към гърне е едно, а ЕБХ е нещо коренно различно. Ти кое правиш? Simple Smile

Ами кое?  newsm78

Опитваме се да ловим сигнали (майка ми и аз, защото тя го гледа през деня), но по скоро на всеки 40-50 мин го "поканваме" да се изпишка, може би в 80 % от случаите пишка. както и винаги когато се събуди от сън. Това го правим от както е на около 3 м. Бебо е вече на 8 1/2. От около месец имаме и гърне, започнахме честичко да го слагаме и на гърнето като 1-2 пъти на ден бебко ака в него.  Ако започне да пръцка или да се напъва го слагаме и той почти веднага се изхожда.
Ако неиска, както каза Венчо ако се гъне и вика не го слагам. Разбира се никога не сме му се карали че се е изпишкал в памперс (или гащички през деня), но го поощряваме като го похвалваме и гушваме след като се изпишка или изака. даже понякога като си мисля че ще има още той ме гледа очаквателно че не съм казала браво и гуш.

Не знам, има логика в това което обяснява Додсън...може би трябва още да попрочета.

# 166
Аз имам малко въпроси, акъл приемам всякакъв.

1) Възможно ли е толкова малко бебе като моето нарочно да не пишка в пелените, а да чака да я съблечем, за да се изпишка? През последните два дни многократно намирам сухи пелени, но в момента, в който я съблека, веднага се напишква обилно.

2) Борим се със запек - беше само на кърма, от 3-4 дни давам и малко вода. Опитвам се да я издържам с гръбче към мен, но само се гъне и пръцка, не ака. Понеже я водихме в Педиатрията да й вземат кръв за изследвания, шефката ми й направи клизма, след което също не се изака веднага, а на части през следващите 2 дни. И сега пак сме в изходна позиция. Термометри, мушката, Дуфалак - не помагат  Cry Cry Cry

# 167
Котката Марта мисля че е добре да започнеш с ЕБХ и може да ти реши проблемите с акането и пишкането не го казвам от личен опит това, но имах подобен проблем с мойта принцеса, ако е само на кърма е нормално да не ака няколко дни защото усвоява почти 100% от кърмата, но мойта не акаше цяла седмица което си беше за притеснение и пробвахме с термометър и няма да ти кажа какъв фонтан излезе от нея обаче пък тогава бях чувала само за ЕБХ може би по рано ако следях форума щях да почна още тогава да практикувам и така де имах дълго проблем с акането и той се реши чак като почнах да я захранвам което пък стана по рано пак заради акането, но като чета за бебетата и ЕБХ се навеждам на мисълта че искат да ни подскажат да не им слагаме гадните памперси  Mr. Green

# 168
Котката Марта, възможно е... Една приятелка роди преди близо месец и бебето й прави същото, даже се сърди, когато майка й не се сеща да я събуе, за да се изходи... Мисля, че сега е подходящ момент за ЕБХ, аз направих грешката да го пропусна, а моето бебе най-редовно се изакваше на хавлията след миене на дупето - чудех се що за късмет да не ака в памперса, а по кърпите, ама кой да знае...  ooooh! 

# 169
Вллизам да се оплача  Cry Моят син има някакъв страхотен запек, а май покрай него и хемороид на дупето, за което утре сме на лекар да го види. И от както е така не иска да го издържам, само докато е сънен успявам да го изпишкам. През другото време долазва при мен точно след като се е напишкал и ме гледа жално жално.  Tired Мисля, че го е страх, че ако го вдигна над тоалетната ще се изака, а го боли.  Cry Оф, направо ми се реве като го гледам как се мъчи. Знам, че ще мине и ще се върнем към ЕБХто, ама за сега зорът е голям. Минахме на диета с плодове и зеленчуци и гледам да давам повече вода и дано да се оправи положението.  Praynig

# 170
  • София
  Котката Марта, аз за съжаление не мога да се включа по първия въпрос, защото за почнах по-късно. Искам обаче да те попитам неща във връзка с втория въпрос. Смятам че би могло изхождането да помогне в този случай, но ми е странно защо бебчо има запек на тази възраст. Вярно е че кърмените бебета по-късно може да се изхождат и веднъж на седмица, но бебе под 6 седмици обикновенно трябва да има поне едно или няколко изхождания на ден, а ти споделяш че проблема е отдавна. Колко е наддал бебчо първия месец и как са напишканите памперси, имате ли някаква промяна в режима на хранене. Питам защото една от възможните причини би могла да е по-малкия прием на храна от страна на бебо, което лесно би могло да се изключи ако наддава достатъчно. Просто искам да обърна внимание и на този момент, защото както писах бебчето е малко, а вече за по-големи бебенца важи това че може да не се изхождат всеки ден, въпреки че вие вече сте на границата и както казах може да няма място за притеснение ако напишканите памперси са достатъчно и наддава добре.

# 171
Айла, проблемът с акането е отпреди 10 дни, тя утре става на 6 седмици.
На консултацията миналия понеделник беше наддала 940 гр. от най-ниското си тегло и беше пораснала 5 см, така че изключваме това, че не й стига кърмата. Пък и аз непрекъснато оставям локвички след себе си, така че е малко вероятно да е недохранена...  newsm78

Чудя се дали не се притеснявам излишно и това, че не ака по 4-5 дни е нормално, ако пишка достатъчно  newsm78
Тоя въпрос обаче май е за кърмаческия.

# 172
Ще взимам непромокаеми гащички за зимата... видяло се е, че трудно се справям с улавянето - когато е по голо дупе, си казва, но сложа ли гащи/панталон/тензух, в 90% от случаите просто се напикава без дори да благоволи да сигнализира по някакъв начин. Вчера имахме дори наакване.

# 173
  • София
  Котката Марта след като е наддала достатъчно първия месец и в момента не забелязваш промяна в броя напишкани памперси значи проблем с количеството храна няма. Явно си е до физиология и организъм. Опитай се да ядеш ти по-разхлабващи храни, за нея може да пробваш масажчето на корема, сгъването на краченцата и удобна поза за изхождане. Да нормално е ако се усвоява добре кърмата и по седмица да не акат, на мен Николета ми го правеше това около месец към 3-4 месец обаче, както споменах счита се за нормално изхожданията да се разредят вече някъде след шестата седмица, а вие сте и на границата. Просто исках да обърна внимание и на другата възможност за да се изключи.

# 174
   Оля, я се похвали нещичко, загуби се.  Hug

Ами какво да се похваля - много между другото правя всичко. Само навън му слагам от многократните памперси, иначе е по голо дупе. Пишкаме, акаме, ама нито броя попаденията, нито локвите нито си водя статистика  Laughing

Обаче това дето Людмил го казва, за 5-месечно бебе дето надеждно си казва  hahaha Ако щете ме набийте, ама не го вярвам! За по-амбиционните майки само ще кажа, че ЕБХ е приспособяване на майката към бебето, а не обратното.  Peace
При всяко дете е различно. Аз вярвам, че за да настигнем африканките, които си носят бебетата голички и те никога не ги пишкат, трябва детето да е неотлъчно до майката 9 месеца, в слинг. Чувал съм за такива случаи, и там ЕБХ-то върви почти 100%. Но при тях се получава в най-голяма степен тази интуитивна връзка, майката просто усеща детето като част от себе си. В този смисъл да - тя се нагажда към детето...

# 175
Това наскоро го добавих, полезна придобивка е за израстващите с ЕБХ: http://www.BezPeleni.info/split_pants_for_babies.htm

# 176
Привет на всички в тази тема  bouquet
Аз бях прочела доста зя ЕБХ още преди да родя ,но се оказах неподготвена относно кърменето  и  тазобедрената луксация,
След махането на каишките ,започнах да слагам малкия мушмурок на гърне ,но той се съпротивляваше така ,че спряхме ,Сега вече на 17 месеца ,когато започне да ака сам си взима гърнето и сяда ,но с памперса, и дума да нестава да го махаме Sad
Ludmil  живея в Южна Африка ,незнам как е из останалата част на континента ама това поне тук за африканките е мит,Варно ,че децата и м са все на гърба и все спят ,Зълва ми е местна чернокожа ,детенцето и беше на 3г и половина и ходеше още с памперс ,докото не пристигна свекървата и веднага го махна  Laughing
Котката Марта ,четох в  този сайт ,че било нормално новороденото да не се изходи до 15 дни

# 177
КОтката Марта, статията се казва" Какво е нормално при кърмене" ,ама на мен hard copy-то ми е от преди 17-18 м,
НО тук се казва ,че наоколо 6 седмична възраст е нормално да се изхождат по-радко -на 2-3 дни ,а някои бебета задържат до 11-12 дни ,а после наистина се изаквали Grinning

# 178

Ludmil  живея в Южна Африка ,незнам как е из останалата част на континента ама това поне тук за африканките е мит,

Aa, ЮАР не я броя за Африка...

# 179
  • София
Според него е монументална гешка опита за приучване към ходене на гърне през първата година. Водело до тежки психологически травми.Това тотално ме обърка, а уж не се обърквам лесно  Rolling Eyes

Предполагам има доста спорове за и против ранното приучване за изхождане, ако някой има по вече инфо ще съм благодарна да попрочета и други гледни точки.
Едно време всички са ни слагали много преди първата годинка на гърне, а не виждам да имаме тежки психологически травми.

Общи условия

Активация на акаунт