Отговори
# 135
  • Кукуландия
Записвам се да следя темичката. Предстои ми първо раждане и за момента съм се насочила към раждане във вода, тепърва ще търся информация.  Peace

# 136
  • Русе, България
Като подготовка за естествено раждане от две вечери насам с мъжа ми започнахме да правим нещо, което смятах, че е доста популярно, но се оказа, че малко хора са чували за него, а още по-малко знаят и какво представлява всъщност. Става дума за масаж на перинеума. С право нямах някакви особени очаквания преди да започнем с масажа, защото като изживяване се оказа не толкова приятно. Въпреки това му възлагам големи надежди и не смятам да се отказвам от него.
Въпросът ми към вече родилите, които споделят своите методи за обезболяване и са практикували въпросния масаж, е как оценяват ефективността му. По време на родилния процес усеща ли се малко или много, че тъканта там е подготвена за случващото се, или е трудно да се прецени? Избягвам да задавам подобни въпроси, но ако шест седмици поред съм се занимавала с това и видимо има промяна, стават ли компресите за перинеума излишни?
И още една чуденка по повод на масажа. Възможно ли е, практикувайки упражненията на Кегел през деня, да намалявам действието на масажа от вечерта? Не би трябвало двете да си пречат, нали?

# 137
За масажа на перинеума:
след ужасното ми първо раждане и една страхотна епизиотомия, вторият път реших нещата да са другояче. В 35-та седмица започнах да правя този масаж с масло на Веледа. Единствените ми притеснения бяха да не се разкъса старата епизиотомия. Правих масажа по веднъж на ден. Раждах във вода и често казано нищо не усетих, като изключим парещата болка при излизане на главичката. Не само, че не се разкъса епизиотомията, но нямах и никакви "дефекти", ако мога да се изразя така.
Препоръчвам горещо този масаж - има смисъл!!!

п.п. Само ми е интересно как и двамата правите този масаж? Grinning

# 138
  • ул. "Мечтание"
Пижамка, навсякъде казват, че ако ти е неприятен този масаж, значи не го правите както трябва. Не знам дали е вярно, на мен никога не ми е бил неприятен, напротив.

Ето една брошурка с подробни обяснения как се прави: http://www.box.net/shared/rqovapelfv
Ето и едно клипче: http://www.youtube.com/watch?v=DK2P8Ziqc6Y

Може да опиташ и да смените позата в която си, докато правите масажа. Тъкмо можеш да откриеш в коя поза перинеума и влагалището ти са най-отпуснати.
Кегел и масажа на перинеума не си прочат по никакъв начин. Едното допълва другото.

# 139
Аз също давам много висока оценка на масажа на перинеума ПРЕДИ раждането (не по време на!). Не е приятно, но номерът е да стигнеш до предела на поносимостта си и да останеш там колкото можеш - 30 сек, минута, 2 минути. Много помага дишането и съзнателното отпускане. Не знам дали разтяга и подготвя тъканите, но със сигурност помага да се направи така наречената "котва" - когато устеш че стигаш границата да можеш автоматично да се отпуснеш. Точно това помогна много при раждането да няма разкъсвания, защото усещайки разпъването автоматично можех да се отпусна вместо да се стягам. Но това съвсем не прави топлите компреси на перинеума при излизането на главата излишни! Напротив, взаимно се допълват нещата.

# 140
  • Русе, България
Хах, nenaatoa, аз лежа, а той е така любезен да оперира с пръстите си. Blush Благодаря ти много за отговора иначе! За съжаление, за момента не стои като вариант да раждам във вода; всъщност, точно защото ще бъде "на сухо" очаквам масажът да се окаже полезен!

Нощни очи, веднага отварям да погледна материалите, които си дала, и благодаря за последния отговор. Никак не е изключен вариантът да го правим неправилно и оттам да се получава дискомфортът.

Мег, благодаря и на теб! Явно не бива да се отказвам от съчетаване на различни техники (масаж, Кегел, компреси), а напротив. И очаквам, че след седмица примерно усещането ще е много по-различно, все пак досега сме го правили едва 2 пъти.

# 141
  • ул. "Мечтание"
Много интересно, Меги, това за "котвата". Не бях се замислила, че с масажа си изграждаш условен рефлекс да се отпуснеш, вместо да се стегнеш.

# 142
Хах, nenaatoa, аз лежа, а той е така любезен да оперира с пръстите си. Blush Благодаря ти много за отговора иначе! За съжаление, за момента не стои като вариант да раждам във вода; всъщност, точно защото ще бъде "на сухо" очаквам масажът да се окаже полезен!

Интересна техника сте измислили....
Аз лягах на леглото, подпряна на възглавница на гърба, с леко свити разкрачени крака и едно голямо огледало отпред, за да гледам. Правех си го сама и ти препоръчвам да го правиш и ти сама, за да усетиш най-добре тъканите си и доколко и как да разпъваш.
Мъжа го ползвай за други работи. Wink

И именно, защото ще си на "сухо" компресите ще ти дойдат добре. При мен тази функция изпълняваше водата.

# 143
Аз пък все чакам мъж ми да е в подходящо настроение за въпросните масажи. Все си мисля, че аз трябва да съм макс.отпусната и не съм пробвала сама.

В анкетата не са включени билките и секса.
Не съм отговаряла.

# 144
При първото раждане нито едно не съм прилагала.
Но сега ще чета и интересувам повече  Peace

# 145
  • София
Като подготовка за естествено раждане от две вечери насам с мъжа ми започнахме да правим нещо, което смятах, че е доста популярно, но се оказа, че малко хора са чували за него, а още по-малко знаят и какво представлява всъщност. Става дума за масаж на перинеума. С

Благодарение на този форум, разбрах за този вид масаж, както и за др. алтернативни методи. Ще ги споделя набързо:
1.Масажът на перинеума- правех го сама с масло на Икаров( бадемово май  newsm78)

2.от 6-7 мес- въртеливи движения на таза( като кючек, но бавно) по няколко пъти на ден, за да се намести хубаво надолу главичката на бебето.

3.В деня на раждането, като започнаха контракциите през 50-60 мин. започнах да  "изкачвам" степера. При всяка по- силна  болка - на степера . Четох, че някои момичета препоръчват изкачването на стълби , но беше студено, а степера върши същата работа. Физическата активност, тук е мн. важна.......И не се яде- само сок , вода, фреш( в последният ден)

4. Като постъпих в болницата , се "мотках" до последно,за да не ме сложат на легло - разхождах се.

5. Точно преди раждането-гранулка ARNIKA  , след раждането- също. Помага и подготвя мускулите и тъканите за по- бързо възстановяване на травмите.

ВВсичко това ми помогна да родя точно за 2 часа, а на другият ден,вече можех да седя седнала на леглото, въпреки шевовете и се чувствах прекрасно.

Някой път , като имам време ще разкажа по- подробно, но в сравнение с първото ми "дерижирано" раждане с избран екип и 12 ч. на системи с окситоцин, това- второто беше мечта! Пожелавам го на всички вас!

# 146
Още от първото си раждане много проучвах нещата - исках раждане във вода, масаж на перинеума щях да си правя... но се оказах несериозна и си родих съвсем банално. Simple Smile
Все още се интересувам и бих искала за второто ми бебе да съм по-сериозна с тези неща. Вярвам че помагат.
Ще споделя какво ми помогна на мен все пак:
- при вече силни контракции влязох да се къпя и насочвах гореща струя вода към кръста си - доста облекчава
- в болницата ходех до последно и им позволих да ме "вържат за тоновете" само за две минути
- точно преди същинското раждане, при най-силните контракции без почивка между тях, бях в приклекнала поза почти ембрионална поза със свити около тялото ми ръце, върху болничния... кенеф. Mr. Green Просто там бях сама със себе си и не ми се месеха разни сестри. Това също ме облекчи, въпреки че нямам научно обяснение.

# 147
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Хайде и аз да споделя, докато още ми прясно - родих бързо, лесно и безшевно, а ето и "методите", които съм използвала:

- От началото на 9 месец (36 седмица) пих арника - 2 пъти дневно по 5 зрънца на гладно под езика от потенция CH9.
- По време на контракциите пих арника на по-малко от час, включително и в болницата (е в болницата ми се отдаде веднъж, а преди това 1-2 пъти повече, просто бързо родих).
- След приемането в болницата клинчих до последно, правех се, че още не ми е подействала клизмата и си се разхождах на воля, въртях си таза и си разглеждах кабинетите.
- И последно, но според мен най-важно - пълно спокойствие и страшен позитивизъм, отидох толкова спокойна и в такова добро настроение в родилното, че акушерката не вярваше, че раждам, а докторът се опули като ме прегледа и установи 7см. разкритие, а аз се хиля и се шегувам, че ми се ходи на кафенце.

Да кажа и как мина раждането ми - общо около 5 часа, като ме е боляло по-малко от час, когато ми пуснаха окситоцина в родилното, докато родя, преди това имах много леки и кратки като продължителност контракцийки, дето се чудех такива ли са или са някакви подготвителни. През цялото време бях в много добро настроение, а най-хубавото е, че нямам никакви разкъсвания, охлузвания и каквито и да било поражения, така, че малко след раждането станах и можех да си се разхождам на воля.

# 148
  • ул. "Мечтание"
Не съм, честит ти Стоян!

Имала си страхотно раждане, браво!  Hug  bouquet

# 149
С второто, раждане във вода + самохипноза. Фантастично изживяване!
Уау звучи интересно! Flutter

Общи условия

Активация на акаунт