Пчеларство

• 152 752
  • 731
  •   1
Отговори
# 75
Ние прополиса го разтваряме 50-50. Сто грама прополис в 100гр чист спирт. Както е казал Вълчо блъскане му е майката. За малки деца /моята е на 3,8/ смятам да почна да и давам по две-три капки разтворени в сок или мляко. Четох, че тая доза за деца е напълно достатъчна.
Марисан наистина няма измиване. Едно време имах ме специални чашки дето си пиех ме прополис в тях щото щях ме да похабим всички.

# 76
Я вижте, какъв весел кошер.  Simple Smile

# 77
За да бъде полезна темата и на новичките, ще пускам периодично материали от книгите, които имам.   bouquet

БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ НА МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА

Обикновената медоносна пчела (Apis Mellifica L.) живее в семейство (колония) и спада към групата на общес твено живеещите насекоми. През лятото броят на пчелите в семейството достига 60 000 и повече, в края на есента - 20 000—30 000, а в края на зимата е най-малък. Наличието на такъв грамаден брой пчелни индивиди в семейството има голямо биологично значение - по време на цъфтежа на медоносната растителност пчелите за сравнително кратък срок могат да съберат, да принесат и да преработят в мед големи количества нектар, които да натрупат в пчелното гнездо и така да осигурят съществуването си през неблагоприятните сезони на годината.
Големият брой пчели работнички е от особено голямо значение във връзка с поддържането на необходимите вътрешни условия за нормално съществуване на пчелното семейство през цялата година. С общи усилия на многочисленото население в кошера се поддържат необходимата топлина и влажност и се регулират проветряването, отглеждането на пилото и др.
Всеки член на пчелното семейство е самостоятелен, но съществено зависим от останалите членове на семейството. Една пчела, изолирана от семейството, е значително по-ниско организирано същество. Сама тя не може да преживее дори едно денонощие извън семейството си. Ето защо, когато се говори за медоносна пчела, се разбира не отделен индивид, а цялото пчелно семейство, докато при другите животни това е отделният индивид. Работата, която отделните пчели извършват, е за цялото семейство. Задълбоченото изучаване на анатомичното устройство и физиологичните особености на отделната пчела показва, че те са приспособени да осигуряват нейното съществуване само като член на семейството.
Друга биологична особеност на обикновената медоносна пчела е, че това насекомо се поддава на отглеждане от човека във всички подходящи райони на света при условие, че са налице естествени източници на храна.
Семейството има многогодишен живот. Независимо от продължителността на живота на отделните индивиди семейството се запазва много години. Начинът на отглеждане на нови пчели и постепенната подмяна на старите измиращи пчели, продължителността на живот на пчелната майка и роенето на семейството осигуряват многогодишния му живот.
Пчелните индивиди се размножават от оплодени или неоплодени яйца, снесени от пчелата майка. Семейството се размножава чрез отделяне на част от пчелите и старата майка, като се образува ново семейство, т. е. чрез роене. Излезлият рой временно се хваща близо до пчелина и там се събират всички роени пчели. Хванат от човека и поставен в ново жилище, на ново място, роят обикновено не избягва. Самозаселилите се роеве успяват сами да изградят восъчни пити, да съберат достатъчно хранителни запаси и да отгледат необходимите им за зимуване пчели.
При внезапно загубване на майката пчелите залагат спасителни (свищеви) маточници и сами си отглеждат нова майка. Когато майката е стара и не може да снася достатъчно яйца, пчелите сами си отглеждат нова майка и сами сменят старата (самосмяна).
Пчелите на семейството при определени условия приемат даваната им майка от друго семейство. Тази особеност има голямо значение, защото може да се използува за развъдно-подобрителна работа. Отглеждането на пчелни майки в елитни семейства и заменянето на майките на нископродуктивните семейства е мощно средство в ръцете на човека за подобряване на качеството на пчелните семейства и за повишаване на тяхната продуктивност.

# 78
  Здравейте! Не съм писала отдавна,но си ви чета редовно. Вълчо,кажи повече за подхранването със соево брашно-как,по колко...Другите пчеларки какво мислят за соевото брашно?
   За прополиса-убедила съм се от собствен опит,че помага при вируси. За болно гърло-едно топче,колкото фъстъчено зърно,поставям под езика и си го държа там,колкото искам-час,два. Гърлото минава почти веднага. Само внимавайте да не залепите прополиса за зъбите,че трудно се измива. Laughing

# 79

Колегата ми във фирмата има 20 кошера, 1 кг соево брашно го опапаха за около 1 час. Слага се по средата на пчелина на една дървена скара от плътно прилепнали дъски под формата на разстлана купчинка. В четирите ътъла капна малко медена водица, колкото да ги привлече. Може и на едно парче шперплат.

# 80
   Мерси за инфото,Вълчо. Ще споделя със старшия пчелар,да видим какво ще каже.Щото аз за сега съм само чирак в този занаят. Grinning

# 81
Здравейте  Grinning

maraidara,
 соево брашно, извара, яйчен жълтък, прясно мляко, мая и други се дават, когато липсва прашец. За да изхранят пилото есента, понякога се дава в сиропа, при подбудителното подхранване - говоря за млякото и жълтъка. За соевото брашно, сега разбрах, че може и те да си го пренесат до кошерите. Мисля, че се дава и пролетта. Исках днес да ти напиша повече подробности по този повод, но си забравих книжката у дома.
Живот и здраве, утре ще се включа Peace

# 82
Намерих го.  Wink

Всичко това е за пролетното подхранване с белтъчни храни. Може да се подхранят и есента /най-късно до 5 септември/, но тогава нямат такава нужда, защото са натрупали запаси от пролетта.

За соевото брашно: Трябва да е обезмаслено и ситно смляно. Прибавя се 5% към готовия сироп. Пчелите не го взимали много охотно и е дало 6-7% увеличение на пилото.

Яйца: По 1-2 на литър сироп - / в друга книга срещнах само жълтък/ Разбиват се с малко вода и след това се сипват в охладения сироп. Дава се на малки порции, за да се изконсумира веднага, защото при складирането в питите може да настъпят гнилостни процеси и отравяния. Пилото /според опити/ се увеличава с 15%, но ако едновременно с това са и събирали прашец, са изпаднали в роево състояние.

Хлебна мая: 5-10% в сиропа. Предварително се стрива със захар на пясък в отделен съд, смесва се с вода и кипи около 10 минути на огън при постоянно бъркане. Сипва се в готовия сироп /1:1 вода и захар/. Продължава да ври още 5-6 минути, за да се убият напълно дрождите. На малки порции. Резултати от опитите са дали увеличение на: пчелите - 12%, пилото - до 22%, мед - 12,5%. Увеличава масата на пчелите и удължава хоботчето им.

Бирената мая се смесва със сиропа и се дава по същия начин, както хлебната.

Мляко обезмаслено КРАВЕ - прясно или сухо. Овчето е много мазно и не е подходящо. Млякото се дава, след като се охлади сиропа. В него се прибавя за всеки килограм захар по 300г. течно или 50гр сухо мляко, което предварително се размива в малко топла вода. На малки порции, за да не прокисне в хранилката. При опити: увеличението на пилото е с 8-11%.

При липса на белтъчни вещества в организма на пчелата, то нейния живот се скъсява. Става неустойчива на заболявания, изтощават се бързо физически и такива пчели не хранят добре пилото и развитието на семейството се забавя.

Това "малко" количество, за което казват е около 300гр през два дни. Предполагам, че зависи и от силата на семейството.

# 83
# 84
  Здравейте и от мен!  bouquetИ аз съм следващата ,която не повярва на очите си ,че тук има такава тема.Ей така Shocked се опулих като видях. Joy,ама много се радвам,че я има.
  И ние с мъжо тая година си купихме 4ри кошера с пчелни семейства.Каним се отдавна,но едва тази година го осъществихме.Посъветваха ни да си вземем семейства,защото още същата година се вади мед.И извадихме -цели 20кг. Joyи естествено е най-вкусния. LaughingСвеки не спира да го хвали,ама тя хвали всичко дето ние правим  Grinning.Преживяхме и първите си разочарования.Не от пчеличките(в тях сме още по-влюбени),а от хората-пробутаха ни кошери и магазини,които се разпадаха.Та се принудихме спешно да правим нови.Добре,че един приятел ни даде останали от баща му двойни магазини,които човека почнал да прави на плодници,но починал преди да ги свърши.Милото ги довърши и станаха страхотни кошери-самоделки.Ще ви ги снимам и покажа,а вие много да цъкате и да хвалите милото,че на него много му е драго да го хвалят Joy Joy JoyОсвен това двете пчели семейства се оказаха доста слаби,но слава Богу лятото се оправиха и сега са силни.Милото направо подскачаше от яд и постоянно подтаряше,че не им прави чест така да постъпват с новаци,защото ние сме абсолютно прохождащи.Едва го спрях да не ни разпертушини и се задоволи само с едно-две изречения.А най-смешно е,че този който ни ги продаде се оказа колега на баща ми сега като ходим при него за покупки постоянно му предавам поздрави от татко та да не забравя коя съм JoyОсвен всичко друго  и бяха взели всичкия мед преди да ни ги продадат.
   За наша голяма изненада много от познатите и приятелите ни като разбраха за пчеларския ни ентусиазъм започнаха да ни подаряват инвентар-за кошерите вече ви казах,дадоха ни и центрофуга,сандъче,вилици и нож,рамки и каквото още се сетиш.А ние като извадихме мед им дадохме.
   Купихме си и много книги-11-12 Grinningи четем ли четем,от нета също.Ще се радвам да споделите и вие каква литература четете и да обменяме опит.
   А сега ще ви напиша какво направихме ние на кошерите преди зазимяване.Вместо вароастоп сложихме "Екостоп",защото много искаме да отглеждаме екологично пчелите. Сега ги третираме с нозестат профилактично,защото така ни посъветваха тъй като миналата година имало голям подмор от нозематоза в нашия район-с.Тулово,Старозагорско.Решихме да оставим магазините отгоре,тъй като двора, където са не е наш и нямаме помещение за пчеларски принадлежности.Като се стопли ще сложим само между магазина и плодника брезент.Казаха ни,че меда който са събрали сега в магазина да не го пипаме и че пчеличките щели да си го свалят на пролет и така това ще им подейства подбудително.Все още не сме решили дали да стесняваме или не,защото и на нас ни казаха максимата,че пчелите не ги мори студ,а глад.Повече няма да пиша,че стана много дълго.Дано не съм ви досадила и да ме приемете с радост в редиците си.

# 85
mimi_mgd , добре дошла!  Hug
Непременно да снимаш кошерите самоделки. Браво на милото ти!  Laughing Аз си представям, че сте направили към ДБ, един корпус отгоре. Така ли е? И е станало нещо като многокорпусен кошер?

Май няма да се окаже така.  newsm78  Crazy

Аз има 5 книги. Пчеларство, Практическо пчеларство, Ако имате пчели, Календар на пчеларя, Календарен справочник по пчеларство.
Само последната е по-нова, но както казах вече - почти нищо ново не съм научила от нея.
"Ако имате пчели" е написна много интересно, но тя е написана от руски автори, а руските пчели, не са като нашите пчели. Разбира се има какво да се научи от нея.
"Практическо пчеларство" също е много полезна, но тъкмо се зачета и се окаже, че следващите страници са бели. Така са я издали - полвината е с бели листи.
"Пчеларство" на Бижо Бижев и Петър Ненчев, ми е първата книга.

Срещам много противоречия в книгите относно отглеждането и стигнах до извода, че истината е някъде посредата. Всеки сам трябва да си намери начина на отглеждане на пчеличките. Просто трябва да знаеш колкото се може повече за пчелите и техните инстинкти, начин на живот. От там нататък, каквото и да направиш една евентуална грешка, няма как да бъде фаталана. Peace

# 86
# 87
Здравейте и от мен, с голяма изненада открих тази тема днес и много се радвам!И ние с мъжа ми се занимаваме с пчеларство от 3 години. Започнахме с 2 кошера през 2006г. През 2007г. станаха 7 броя, а тази година вече са 13 на брой, но мислим за сега да си останем с тях. Пчелите са ни като хоби и с удоволствие си ги гледаме!
Ще следя темата задължително! Wink

# 88
  Здравейте!
   Бо,много благодаря за ценната информация. Не бях влизала отдавна в темата,ходихме на село да берем грозде! Радвам се,че още хора са открили темичката! Peace
   Татко знае за изварата и за яйцата,но не беше чувал за соевото брашно,въпреки че е отдавна пчелар. Приятен ден на всички! 

# 89

Бо, ти ли питаше за ръкавици? Пчеларите от нашия блок казаха да си намазваш преди ръцете с рзтвор на прополис 10-20%. Предполагам, че пчелите ги възприемат като "нещо, върху което вече са работили". Едно семейство донесоха един болен кошер зад блока да ги лекуват отделно, после го отписаха, те пък живнаха и сега са седем кошера. http://images17.snimka.bg/002958953-big.jpg Знам, че има някакви изисквания за отдалеченост на пчелин от населено място, но никой от живущите няма претенции. Аз имам 4 овошки, те ги опрашват.

Общи условия

Активация на акаунт