Пчеларство

• 152 750
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
Бо, благодаря много, изключително интересна статия Hug
Ровейки из нета на тази тема, попаднах на ето този форум http://www.alpobg.com/beeforum/
интересен изглежда Simple Smile

# 106
Бо, благодаря много, изключително интересна статия Hug
Ровейки из нета на тази тема, попаднах на ето този форум http://www.alpobg.com/beeforum/
интересен изглежда Simple Smile

Това е единствения, що годе активен пчеларски форум. Но там не ми е много уютно. Почти само чета.

# 107
Здравейте,
 случайно попаднах в този пчеларски форум. Аз съм от миналата година пчеларка. Купих си 8 кошера. Пролетта се наложи единия да го подсилвам, че беше много слаб, а един беше станал търтовка. Възстанових го с помощта на опитен пчелар. Тази година единия пак от тези два ми е много слаб. Като ги повдигна от задната страна ( кошерите) преценявам колко са пълни, но единия беше много лек. Утре ще ходя да го отворя и да видя колко пчели и храна има.
 по птношение на другия форум- там се влкючват много мъже и начина на кореспонденция е малко по- различен, но мисля, че от там бихме могли да научим много неща. Задавала съм някои въпроси и мъжете доста търпеливо и точно ми отговарят. Лично моето мнение е , че е добре да се посещава ако искате да научите повече неща. Има и жени, които се включват и те са много компетентни, не снам от колко години са пчеларки , но им се възхищавам на знанията.

# 108
Емилия, здравей.  Peace
Разкажи от опита си, как могат да се спасят търтовъчни семейства. Да им се придаде майка е доста опасно и аз не знам, дали щях да рискувам. Мислила съм, че ако имам такъв проблем, най-много да ги напуша и да ги изтърся пред кошерите, всяка да си намери мястото.  Wink Как постъпихте вие?

Ако се регистрираш, ще ти бъде по-лесно в този форум.  Hug

# 109
И аз тук. Имаме няколко кошерчета с баща ми. Главно той се грижи за тях, аз помагам, когато мога. Не се занимаваме активно с тях, затова доста ни уредяха редиците, но сме доволни.
Обожавам ваденето на мед, това за мен е празник. Обичам да ям току-що изрязан восък от питата и да топя пръст в кофата с мед... Ех, спомени...

# 110
Здравей Бо,
 направихме както ти пишеш. Изтърсихме всички пчели от питите настрани от кошерите и която както може да се спасява. Прибрах кошера за известно време. След това го върнахме , взехме пити с пило от др. кошери и изтръскахме пчели от др. кошери в празния. Входа много го стеснихме и две седмици не го отваряхме за да се излюпи майка. Тази година не вадих мед от него и се не знам защо почно той е на- слабия , днес ще го отворя да видя какво е състоянието. Винаги като ги отварям се притеснявам да не смачкам майката и гледам много много да не ги бутам. Другия слаб кошер за който писах го подсилихме като взехме пита с пило от др. кошери, но гледахме да е по- малко пилото, че да могат да го изхранят.Това ми го показа един опитен пчелар и с него го направихме (той го направи) иначе аз предсатава нямах какво да правя.
Успехи на всички пчеларки.

# 111
Здравейте на всички!От вчера имам Интернет и едно от първите неща,които потърсих беше ПЧЕЛАРСТВО и така попаднах на вас.Прочетох всичко, на ум поспорих с някои от участниците, например за направата на прополисов разтвор 50/50.Моите кошери са 10, гледам ги от 6 години, но съм наследница на баща пчелар с 50 год. опит.Татко беше най-добрият пчелар в района на Свищов, беше почетен член на Апимондия ,седалището на съюза за бившите соц.страни беше в Букурещ и редовно получаваше бюлетините на съюза.Описваните там нови практики, модели кошери, съвременен инвентар и апитерапия прилагаше на практика с невероятен успех.Особено апитерапията.Запазила съм най-добрите рецепти и ако някой се интересува с удоволствие ще ги споделя, например за укрепване на организма след изтощително боледуване, химиотерапия или тежка операция.Но да се върна на прополисовият извлек.Най -концентрираният разтвор, който може да се приема е 30%, приготвя се като в 100г 98 градусов спирт се разтворят 30г прополис.За около 5 дни се разтваря без да се разбърква.После може да се прецеди, ако е нужно.Задължително се съхранява на тъмно/в тъмна бутилка и в хладилник/, защото от пряката светлина протичат оксидни процеси, които разграждат състава му и намаляват лечебното действие.

# 112
Здравейте! Регистрирайте се, това има предимства. За нас е удоволствие да ви четем.

# 113
Здравейте,
четох тук някъде във форума, че от 8 кошера сте извадили около 250 кг. мед. Бихте ли споделили как ги гледате тези пчели, че носят толково много нектар. Аз имам 8 кошера, извадих мед от 6 кошера -120 кг. Пашата около нас беше почти само слънчоглед, но пък той беше на 100 м. от кошерите. Практикувате ли подвижно пчеларство?
Ще се радвам ако споделите опита си с мен.

# 114
Добре дошли на Шушулче, lub4eto ot Svi6tov, пчелаPeace

Много се радвам, че темата ни може да бъде разширена с нови пчелари, с опит.

lub4eto ot Svi6tov, на всички ще ни бъде полезна информацията за апитерапия. Ще се радвам, а ко я споделиш с нас!   bouquet  Малки парченца прополис ли се слагат в спирта? Защото, ако е едно топче, без разбъркване е по-малка вероятността да се разтвори.  Rolling Eyes После, знаеш ли колко капки на ден могат да се пият от възрастни и колко от деца. Бих искала да давам на малкия - на 2 годинки, но не зная по колко.

Емилия и аз все се притеснявам да не притисна майката, и гледам колкото се може по-рядко да повдигам пити. Може би с опита ще преодолея това, но за сега...

Шушулче и при мен е така. Малък празник при вадене на мед. Последния път малкия си сложи ръцете отдолу на центрофугата и ги облизва. Като го видях...с шепите гребе и яде.  Joy

пчела къде са ти кошерите?

Много ви моля, регистрирайте се! За всички ни ще е по-лесно. Благодаря!

Другите къде стеееее? Да ви се похваля - вече имам гащеризон, бял. Само трябва да му сложа ластици и екипировката ми за пролетта е готова.  Blush

# 115
Отговор на Бо, няма значение каква е големината на прополиса и да ли се разбърква или не, важното е да се спази пропорцията, ако е по голяма бучката ще се разтвори не за 5, а за 10 дни, примерно.Ще потърся информация дали може де се дава прополис на малки деца като твоето.Колкото за възрастните - още от днес започни с 20 капки на чаша вода 30% прополисов извлек, три пъти на ден в продължение на 20 дни.Това засилва имунната система и ще забравиш какво е грип.Такъв вид терапия може да се повтори най-рано след 6 месеца.Прополисът е много силен стимулант и трябва да се прилага внимателно.
  Слънчев ден на всички!

# 116
   Бо, пропуснах да напиша, че прополисът се пие два часа преди ядене, така е по препоръките на д-р Евгени Петков, апитерапевт.

# 117
Днес е прекрасен, слънчев ден и много подходящ за зазимяване на пчеличките.Надявам се да приключа с тази  важна процедура, но преди това искам да споделя как реших въпроса с есенния и зимен конденз в кошерите.Преди години в една фабрика за нетъкан текстил във Вел.Търново създават технология, на базата на известните кечета, и започват да произвеждат подова настилка, която наричат на името на града "велтър".Днешното му търговско име, ако не греша е "Арбанаси" и го има във всеки магазин за настилки.Та, знаейки за хигроскопичните качества на велтъра и устойчивостта му на гниене и мухъл, реших да направя преградни рамки от него.На стандартна плодникова рамка заковах парче велтър с размери малко по-големи от тези на питата, пчелите ги приеха добре и вече 5 години нямам проблеми с влага и мухъл в кошерите.
    Връщам се на нещо публикувано във форума, някой беше написал, че при болно гърло смуче бучка прополис продължително време.За предпочитане е да се прави гаргара с 30% прополисов извлек/ чаена лъжичка на чаша вода/, иначе има опасност да се увредят вкусовите рецептори и да се притъпи завинаги усещането за сладко, солено, лютиво, горчиво и т.н.
   Весел и слънчев ден на всички!

# 118
Радвам се че сте тук,направо не мога да повярвам,моя мъж е потомствен пчелар трето поколение имаме много кошери .От начало му помагах но след като се родиха децата  ги гледат двамата с баща му. newsm51 newsm10

Последна редакция: вт, 14 окт 2008, 11:43 от bori33

# 119
Здравейте, момичета!
Искам да ви задам следния въпрос: Как предпазвате празните магазинни пити от нападение на восъчен молец??? Миналата година нямахме никакъв проблем, но тази е нещо страшно! След като свалихме магазините подредихме рамките в тях като между всяка рамка сложихме орехови листа(дядо ми, който е дългогодишен пчелар практикува така и няма проблеми с молеца). Миналата седмица решихме да проверим състоянието на питите и останахме като гръмнати! Почти всяка пита беше поразена от восъчен молец! Четох много и разбрах, че лавандуловото масло също помагало. Търсих по аптеки, но казаха че не предлагат, търсих и лавандула на стръкчета като за чай, но пак не намерих! Единственото, което успях да открия е ментови капки. Отворихме шишенцето и го поставихме между магазините, но се съмнявам много че ще има някакъв ефект.
Някои пчелари казват че спасението е да се сложат поразените пити във фризер за един ден, за да загине тази гадинка. Обаче кошерите и питите са ми на вилата на около 5 км. от града и не става въпрос за 20-30 рамки, а за около 100броя. Просто трбва да се мисли за друго решение! Приемам предложения!!!

Общи условия

Активация на акаунт