Някой изследвал ли е детето си за олово?

• 118 631
  • 1 075
  •   2
Отговори
# 195
  • София
Малко ще е офф въпроса ми, но така или иначе сме го подкарали на вредна посуда. Вчера в един магазин гледах детски компелкт за хранене от меламин?!?!?! И в светлината на скандала с китайското адапте много се озадачих. Та, въпросът ми е предимно към dutci - вредни ли са тези съдове? Що ли питам, като май знам отговора
Grace, не съм се интересувала от тези съдове, а и нищо не съм намирала по въпроса, та не знам дали са вредни. Аз също като теб предполагам, че не са съвсем безопасни, но не съм сигурна. Може пък при обикновени стайни условия меламина да не отделя вредни емисии, но не знам.

# 196
  • Добрич
Чак сега видях темата и искам да се включа относно медните съдове. Медните йони са токсични. Медните съдове задължително се калайдисват, за да не попадат в храната и водата медни йони.  По време на големите преходи при войните, водени от Александър Македонски, Наполеон и т. н. обикновените войници са пиели вода от медни манерки и масово са се разболявали. Смъртността сред тях е била по - висока, отколкото сред офицерите, които са били по - заможни и са пиели вода от сребърни манерки.

Синият камък, с който се пръскат овощните дървета против паразити е всъщност меден сулфат, т.е. активното му вещество са медните йони.

# 197
И аз да се включа, макар и със закъснение...тъкмо се канех да пускам тема за съдовете за готвене и прегледах всичко тук с интерес.
Преди време прочетох за силаргана, търсейки алтернатива на тефлоновото покритие и се бях насочила натам, но ми попадна инфо за тигани на Таурус от чугун, които също били добър вариант...Може би dutci ще знае дали е безопасно готвенето в съдове от чугун.

# 198
  • София
И аз да се включа, макар и със закъснение...тъкмо се канех да пускам тема за съдовете за готвене и прегледах всичко тук с интерес.
Преди време прочетох за силаргана, търсейки алтернатива на тефлоновото покритие и се бях насочила натам, но ми попадна инфо за тигани на Таурус от чугун, които също били добър вариант...Може би dutci ще знае дали е безопасно готвенето в съдове от чугун.

Да, безопасно е. Това са едни много хубави съдове, стига да нямат някое покритие. Имай предвид, че много трудно се чистят.

# 199
dutci, благодаря за включването   bouquet
Мисля, че тези тигани нямат някакво кофти покритие, доколкото успях да разбера са чугунени, с вградени сребърни нишки, които всъщност правят съда незалепващ...ще разбера повече тия дни като отида до магазина.
Малко ме тревожи тая работа с почистването, ама дето се вика т'ва да му е кусура... Simple Smile

# 200
Matris, добрият стар чугун се оказва най-успешния вариант. Но да не прекаляваш с пърженето  Mr. Green

# 201
Matris, добрият стар чугун се оказва най-успешния вариант. Но да не прекаляваш с пърженето  Mr. Green
Wink ееее, знам си урока... за всеки уважаващ се орторексик, "пържене" си е направо мръсна дума  Grinning...

# 202
Прочетох цялата тема и съм направо потресена Sick Колко ли олово сме наптрупали в себе си, имайки предвид, че въобще не съм се замисляла за тези неща.
В крайна сметка не разбрах тенджери с какво покритие да си купя?
Защо съдовете от алпака не стават?
Ако тефлонът не е надраскан, пак ли е отровен и олово ли съдържа?

# 203
   Закупих си мечтаните Силит. Simple Smile Малко трудно се почиства дъното, но се надявам да си струва. Запазвам си и тигана на АМТ, обаче, защото палачинки и омлети стават само в него (поне, докато не е надраскан).

# 204
  • София
Прочетох цялата тема и съм направо потресена Sick Колко ли олово сме наптрупали в себе си, имайки предвид, че въобще не съм се замисляла за тези неща.
В крайна сметка не разбрах тенджери с какво покритие да си купя?
Защо съдовете от алпака не стават?
Ако тефлонът не е надраскан, пак ли е отровен и олово ли съдържа?

Съдовете от алпака съдържат алуминий, който е не по-малко опасен от оловото. Мисля, че в началото на темата бях писала, че има изследвания, които свързват алуминия, натрупан в мозъка с болестта на Алцхаймер.
За тефлоновите съдове също бях писала, че не съдържат олово. При тях опасността идва от отделяния от покритието полимер политетрафлуоретилен. Под покритието обикновено има алуминий. И да, тефлонът е опасен дори, когато не е надраскан. Според производителите му опасния политетрафлуоретилен не се отделя при температура по-ниска от 240 градуса по Целзий (ако помня точно), но други независими изследвания показват, че този полимер се отделя при далеч по-ниски температури - окло 130-140 градуса по Целзий.
За мен най-безопасните съдове са чугунените и тези от материала Силарган ( предлагат се от Силит).

# 205
Благодаря dutci  bouquet Понеже не съм много по готвенето и да си призная дори не знаех, че имам тенджера от алпака Embarassed
Ще питам и още един тъп въпрос. А тези старите тенджери от едно време от какъв материал са? (баба ми им казва човен Crazy)
Предполагам, че и те не стават.

А какви водни бои, пластелини, тебешири и др. такива оцветени неща купувате за децата си?

# 206

В_и_В_и

Не знам къде се намираш, но погледни този сайт:
http://www.novanatural.com

Избери learning, drawing и painting.

Там предлагат естествени, нетоксични бои, моливи, пастели, пластелим мисля също има и тебешири.

# 207
В_и_В_и, поръчвам от чужбина безвредни - восъчни пастели, растителни боички за лице, моливи, до боички още не сме стигнали.

# 208
За мен най-безопасните съдове са чугунените и тези от материала Силарган ( предлагат се от Силит).
Къде продават такива съдове Rolling Eyes
Имам чугунена тенджера и 2 чугунени тигана но всичко е с тефлон Rolling Eyes

# 209
  • София
А тези старите тенджери от едно време от какъв материал са? (баба ми им казва човен Crazy)

Виви, не знам за кои тенджери говориш. Дай малко описание - леки ли са, светли ли са?

Shoni, чугунени съдове не знам къде продават в България. Тези на Силит се продават във фирмените магазини на Солинген. По напред бях написала адреса на единия от тях.

Общи условия

Активация на акаунт