Някой знае ли защо се дава кисело мляко на дете под 12 месеца та и след това?

  • 5 826
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 5 940
Вълнува ме пробиотичния ефект на различните млека. Синът ми изкара два вируса с разстройство за около месец и половина и вече се колебая дали да сменя млякото /Милумил с eдно от няколкото АМ с пробиотици или с кисело мляко/. В момента му давам една добавка с пробиотици/Био гая/. Предлагам му и кисело мляко, но доколкото знам, когато то се въведе в менюто трябва да се дава редовно. При нас не се получава, защото това би означавало или изместване на едното хранене с АМ или премахване най-малкото на зърнената закуска.
Мислех и да пусна нещо като анкета колко от хранените деца след годинка с кисело мляко или АМ са били податливи на подобни вируси. Ще се радвам, ако някои майки споделят своите наблюдения.

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 07:55 от valerie

# 16
# 17
  • Мнения: 227
"Някой знае ли защо се дава кисело мляко на дете под 12 месеца та и след това?"
На мен малко въпроса ми звучи като-някой знае ли защо се дава хляб на малко дете та и след това,пък и защо ли изобщо се храним?... newsm78 Аз сигурно не мога да разбера...но какво чудно има в даването на кис.мляко(хляб,зеленчуци Crazy и т.н.) на деца НАД една годинка?

# 18
  • София
  • Мнения: 15 220
Мислех и да пусна нещо като анкета колко от хранените деца след годинка с кисело мляко или АМ са били податливи на подобни вируси. Ще се радвам, ако някои майки споделят своите наблюдения.

Иво е пипвал вирус с разстройство само веднъж (за щастие). Беше на годинка и нещо и му давах кисело мляко-беше отказал АМ вече.

# 19
  • Мнения: 313
АМ и киселото мляко са различни неща и всяко си има мястото в храненето не бебето. АМ мове да се махне след годинка, когато бебето е започнало добре да се храни и поема необходимите хранителни вещества от разнообразна храна. НЕ е редно да се замени 700-800 мл АМ дневно с Кисело млеко например. Калция е с по ниска концентрация в кравето мляко отколкото в АМ.

# 20
  • Мнения: 1 467
valerie, до сега Емма е имала разтройство само веднъж, когато беше на 9 месеца. От тогава не е имала - не знам дали има нещо общо, но кисело мляко яде през ден за следобедна закуска.

# 21
  • София
  • Мнения: 672
Аз водя борба със свекърва ми за това кисело мляко. Алекс не беше навършил 8 месеца, когато тя реши че трябва да се замени АМ с кисело мляко. Моето мнение е, че АМ е задължително до 1 годинка, а киселото мляко може да се дава след 10 навършени месеца като закуска.
Разбира се, че е полезно и е неизменна част от менюто на бебето, но не и по-полезно от АМ!

# 22
  • Мнения: 5 940
Мислех и да пусна нещо като анкета колко от хранените деца след годинка с кисело мляко или АМ са били податливи на подобни вируси. Ще се радвам, ако някои майки споделят своите наблюдения.

Иво е пипвал вирус с разстройство само веднъж (за щастие). Беше на годинка и нещо и му давах кисело мляко-беше отказал АМ вече.
Да, това изключва предположенията ми, че евентуален по-чест прием на кисело мляко може и да има превантивен ефект. Ти си споделяла, че той е подозрителен към всяка непозната храна. Предполагам, че не е пробвал всеки боклук на улицата какъв е на вкус Laughing. С това не мога да се преборя, става за секунди, докато се обърна и го виждам с фас в устата. Мисля си, че и безбройните боклуци може да са причина донякъде за един от вирусите, вторият просто аз му го донесох отнякъде Thinking .
valerie, до сега Емма е имала разтройство само веднъж, когато беше на 9 месеца. От тогава не е имала - не знам дали има нещо общо, но кисело мляко яде през ден за следобедна закуска.
Това май трябва да стане и нашата формула за хранене -през ден кисело мляко. Само, че той почти е пристрастен към АМ, има почти всеки ден две хранения. Страх ме е от евентуално пренасищане с калций.

# 23
  • София
  • Мнения: 15 220
Не е хапвал нищо от улицата.  Laughing Още от съвсем малко бебе нищо не си слагаше в устата. Играеше си и с играчки с малки частици, защото просто не лапаше нищо-изобщо нямах притеснения.
И за да изключа още едно евентуално предположение  Wink -не беше и от храната от детската кухня, защото точно тогава бяхме на гости в Пловдив за 2-3 седмици и там му готвех аз.

# 24
  • Мнения: 1 467
valerie, бих те посъветвала да минеш към обикновено прясно мляко, а не АМ. Детето ти е вече над годинка и се храни с достатъчно разнообразна храна, за да му се дава витаминозно мляко.

# 25
дотук никой не каза нещо смисленно в полза на киселото мляко стига сте се размивали в повтаряне на заучени телевизионни и вестникарски фрази ако имате довод в полза на киселото мляко казвайте , не ми казвайте "че е полезно , необходимо" и т.н.
Искам чиста наука , доказателства в полза на кислото мляко кое защо как действа и т.н.
Истината е че няма да намерите такива дори съвременните и качественни ам се заквасват ако човек се хване да се занимава това трябва да ви е сериозен атестат за наличието на качественни съставки .
Интересно ми е ако на един щанд има кисело мялко и АМ мляко на една цена(условно) кое ще си купите?

# 26
Друг въпрос Simple Smile Знаете ли как по точно пробиотиците са полезни за организма?

# 27
  • Мнения: 1 467
дотук никой не каза нещо смисленно в полза на киселото мляко стига сте се размивали в повтаряне на заучени телевизионни и вестникарски фрази ако имате довод в полза на киселото мляко казвайте , не ми казвайте "че е полезно , необходимо" и т.н.
Искам чиста наука , доказателства в полза на кислото мляко кое защо как действа и т.н.
Истината е че няма да намерите такива дори съвременните и качественни ам се заквасват ако човек се хване да се занимава това трябва да ви е сериозен атестат за наличието на качественни съставки .
Интересно ми е ако на един щанд има кисело мялко и АМ мляко на една цена(условно) кое ще си купите?


Виж какво, потърси си информация в друг форум, тук не сме се регистрирали само химици и спецове в чистата наука. Не се ли порови в интернет преди да задаваш въпроси?
Ето например в Уикипедия има много информация по въпроса за киселото мляко:


Състав, хранителни, диетични и лечебни свойства 
По време на млечнокиселата ферментация микрофлората на българското кисело мляко предизвиква дълбоки промени в състава на млякото. Получените метаболити оказват благотворно влияние и редица здравословни ефекти върху организма на индивида.

Състав: Химичният състав на киселото мляко и промените, които са настъпили под действието на млечнокиселите бактерии, определят хранителната стойност на продукта. По състав киселото мляко наподобява прясното, от което се получава, но в много отношения се различава от него. Химичният състав на отделните видове кисело мляко се опредея от вида на прясното мляко, от породата на животните, от храненето, от прилаганата технология и други.

Хранителна стойност: Хранителната стойност се определя от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Причина за това са настъпилите промени под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20-30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия 4,1 ккал. Киселото мляко е богат източник на калций за задоволяване нуждите на човека. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Киселото млякое незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост, както и за жените на средна възраст, които страдат често от деформация на костите поради недостиг на калций.

Подтискащи и антиуморни свойства: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus не само повишават хранителната и биологичната стойност на киселото мляко, но му придават и лечебни свойства. Киселото мляко съдържа вещества, които подтискат развитието на редица патогенни и непатогенни микроорганизми. Установено е, че микрофлората на киселото мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат подтискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми. Киселото мляко е мощно биологично средство за борба срещу някои хранителни отравяния. Киселото мляко притежава и антиуморно действие, тонизира организма. Спомага и в борбата срещу стомашния и чревния рак, а редовната му консумация намаля риска за появяването на такъв.

Диетични и лечебни свойства: Все повече нараства интересът по отношение на връзката между храната, съдържанието на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания. Храни, които понижават високото съдържание на холестерол в серума на кръвта, са изключително желани. Редовното приемане на кисело мляко намалява значително холестерола в серума на кръвта. Обикновено съдържанието на холестерол значително се понижава в продължение на 7 дни от началото на приемане на киселото мляко. Киселото мляко е ценна добавка в храната на диабетиците, която трябва да бъде с намалено съдържание на мазнина, за да се осигури по-добро понасяне на въглехидратите. Това налага киселото мляко за диабетици да се приготвя от обезмаслено мляко.

При приемането на антибиотици през устата биологичното равновесие в червата се разстройва. В резултат настъпват тежки заболявания на червата. Системното приемане на кисело мляко се отразява изключително благоприятно върху възстановяването на биологичното равновесие на чревната микрофлора. Редовното консумиране на кисело мляко спомага за създаването и поддържането на неспецифични имунологични реакции в организма на човека. Това е от особено значение при приемането на стерилни храни, което се свързва с появата на някои вирусни заболявания, особено на хепатит. Като цяло киселото мляко има имуностимулиращ ефект. Киселото мляко е ефикасно средство против диариите, запека и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболието и е особено известно за премахването на махмурлука. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.

Кисело мляко като храна за кърмачета: Благотворното въздействие на киселото мляко върху развитието на детския организъм се дължи на по лесното смилане на киселото мляко и по-лесното му понасяне, по-доброто използване на белтъка, калция и желязото и заради неговите лечебни и тонизиращи свойства. Използване на киселото мляко при животновъдството. Българското кисело мляко е много ефикасно средство при лекуването на телата от стомашно-чревни разстройства и болести при животните. Прибавянето на кисело мляко в храната на животните значително подобрява тяхната имунна система, здравословното им състояние и съответно подобрява качеството на месото и продуктите, които се получават от тях, и се повишава техния прираст.


 Кое е и кое не е българско кисело мляко  [редактиране]
Българското кисело мляко и щамовете от Lactobacillus bulgaricus са продукти, патентовани в Патентното ведомство на Р България. Производството му се осъществява по БДС 12-82 Мляко кисело българско. Общи изисквания.

Българското кисело мляко, според определението на БДС 12-82, се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко. Киселото мляко отговарящо на БДС 12-82 има съответния надпис на опаковката си.

Данон не е българско кисело мляко по смисъла на БДС 12-82

---

А ето и един сравнителен тест на българските кисели млека, така можеш да си избереш кое да купиш, евентуално.

http://www.bnap.org/?p=89

# 28
  • Мнения: 1 467
Друг въпрос Simple Smile Знаете ли как по точно пробиотиците са полезни за организма?

ето малко инфо

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B … D1%82%D0%B8%D0%BA

# 29
  • Мнения: 991
Виж, ако имаш да споделиш нещо смислено и научно издържано против употребата на кисело мляко от деца до и след 12 месеца, моля сподели го. Защото така изглежда, че целта ти е да провокираш спорове и да се заяждаш.

Смятам, че няма нужда да доказваме полезността на киселото мляко по принцип. На каква възраст според теб трябва да се въведе то в менюто на детето и защо смяташ така? Или да си пием и ние, възрастните, витаминозно адапте и да забравим киселото мляко, защото е безполезно като продукт?

Общи условия

Активация на акаунт