Вегетарианството - за или против?

• 53 885
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
Колко много вегетарианци / вегани има в индия, а някак си не си ги представям като хората на бъдещето. Т.е. те несъмнено ще са в бъдещето, нищо лошо за хората, но не си ги представям като супермодерни и иновативни. А те са си така хората от край време.

Чисто исторически погледнато, част от дедите ни които са живели на кон, и са се предвижвали постоянно,ако са чакали на ябълките, да са пукнали до един. Не съм чула някои да ги нарича аборигени все още.

Друг факт е, че хората са станали изключително капризни и в днешно време могат да сбърчат нос и да кажат "това не ям, онова не ям". Аз лично си спомням две кризи. При едната се редяхме на опашка за най-елементарни продукти с часове, при другата заплатата на родителите ми се обезценяваше всеки миг и накрая стигаше за 2 кг сирене. Не мога да си представя какво огорчение би било да намръщя нос на масата за каквото и да било.

Аз мисля че има дебела връзка между отказа от месо по философсики причини и отказа по причина, че не е добро за организма. А дебела защото всичко е едно. Ако не съм фен на убийствата, пък били те и на животни, логично е да считам яденето на месо за нездравословно за организма ми. Обратно, не понасям вкуса на месо и мисля, че е вредно за организма именно заради убийството и всичко свъзано с тази индустрия (месопроизводството Sick). А кожените аксесуари са само дериват на тази индустрия. Никъде не се гледат крави, телета и прасета заради кожите им!!! Пък и както вече беше казано има достатъчно други по-добри и практични материали за тези цели.

Философските причини приемам напълно, ако съответния вегеарианец не носи кожени обувки. Това намирам за осъзнат избор на начин на живот.
Всичко друго е въпрос на вкус.
За здравословните причини и/ или вкуса дадох пример с портокала вече.
Запозната съм с хубавите материали, радвам се на чудесна синтетична чанта на UCB. Но нося обувки и от естествена кожа и от набук, плат и т.н.

easy, аз съм също от вегетарианка и дори понякога ме е срам да споменавам според средата в която се намирам, точно заради това неразбиране. Никога не съм натяквала на хората това, но желанието ми е и те да не ми го натякват (сякаш съм прокажена). Дали ще пушиш, дали ще пиеш, няма да ядеш грах или агнешко не е странно, но кажеш ли, че си вегетарианец и все едно си марсианец. А, най - странното , като те определят за болен, както ти сама каза. Иска ми се обществото ни да израсне до там, че когато спомена, че съм вегетарианка, да не ме определят като "странна птица" и от там нататък всичко останало което съм аз като човек. Не виждам сложността на това да се разбере нещо такова, като по никакъв начин ние не се различаваме от останалите и като седнем на една маса се веселим еднакво, само дето не посягаме към платото с луканка, ами към купата със салата.  Wink

Все още не съм гледала вегетарианец като марсианец, а съм се старала в случаите когато ми гостуват да не си смучат пръстите. Все пак, когато човек не знае какво говори, или си противоречи, мога да го гледам недоумяващо, бил той вегетарианец или не.

# 376
greyeve, има и доста разбрани хора. Обикновено това "да ни гледат като марсианци" се получава от хора на средна възраст и над нея. Ако става дума за младите и модерни хора, те приемат нещата такива, каквито са без коментари. Разбира се, че има изключения и винаги се радвам много да се запознавам с такива хора, които са отворени към "различните" хора.

# 377
Бъдещето принадлежи на егетарианците!

Не мисля. Те просто правят първата стъпка напред. Пред тях има други. Laughing

Спиролина, хайде, не оставяй нещата в недомлъвки!  Grinning Кои са те? Веганите, суровоядците, слънцеедите?!

Като изключиш веганите и ги замениш с плодоядци- да. Laughing
Според мен бъдещето принадлежи  на неядящите, не на вегетарианците.   Peace
Офф- топик съм, затова спирам. Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 11:27 от Спиролина на орто-галакси- коня :)

# 378
Аз също съм вегетарианка.Според мен човешкият организъм няма нужда от месо,поради простата причина,че първо нашата храносмилателна система не е пригодена да преработва месото,поради простата причина,че се доближава най-много до тази на тревопасните.Има много заблуди за вегетарианството.Например най-разпространената е тази,че ако не ядем месо едва ли не организма ни ще страда от липса на някои важни елементи,като се изключва,а и не се мисли за факта,че всички елементи необходими на човешкия организъм се съдържат не само в месото,а и в зеленчуците.Дори в растителната храна някои са в пъти повече от месото.Не забравяйте,че това месо,което ядете е на животни,които са тревопасниЩом в тяхното месо са складирани всички важни елементи,които поемат чрез растителната храна,защо да не можем да ги приемаме и ние от там,а трябва да ги поемаме ,чрез месото им....Не схващам.Ето ви всъщност истината за месото и вие преценете дали трабва или не трабва да ядем месо:
Цитат
Хапвате ли си сочни пържолки от свиня или бутчета от клетъчно отглеждан бройлер. Или може би обожавате препечено до степен на канцероген филе. Тази статия има за цел малко или много да отрезви всички месо-любители и да покаже доколко са изкривени масово разпространените човешки разбирания.

Човешкият организъм не е пригоден за консумацията на толкова много месо, колкото сме свикнали да консумираме в днешно време. Нека да сравним нашата храносмилателна система с тази на хищниците:

1. Уста - знаете, че процесът на храносмилане започва още в устата ни, където с дъвченето и отделянето на слюнка се подготвя храната за стомаха и се отделят жизнено важни ензими. Но разликата между нашата слюнка и тази на хищниците е, че човешката слюнка е алкална, докато тази на хищниците е киселинна. Киселинността е предпоставка за разграждането на месото.
Нашите зъби също ни показват, че ние не би трябвало да сме месоядни същества. Нямаме остри и дълги зъби, с които да разкъсваме плячката си, челюстите ни не са издължени. Зъбите ни са плоски, равни, гъсто разположени - идеални за сдъвкването на растителна храна така, както е и при растителноядните животни. Докато ядем месо, между зъбите ни остават късчета, които е много трудно да извадим и престоявайки там започват да загниват. Това почти не се случва с хищниците, тъй като техните зъби не са плоски, равни и гъсто разположени, а точно обратното.

2. Стомах - солната киселина, която е необходима за доброто разграждането на месото и се произвежда в стомаха, е над 10 пъти по-малко, отколкото произвежданата в стомасите на хищниците. Техните стомаси са идеални за тази цел, но нашите трудно се справят със смилането на месо, приемано 3 пъти на ден, всеки ден, през цялата година.

3. Черва - вече влязла в устата ни, храната изминава дълъг път, докато излезе от нас. Ние имаме много по-дълги черва от тези на хищниците. Техните черва са много по-къси от нашите и отпадъците от месото бързо излизат навън, докато при нас тези отпадъци престояват ненужно дълго, продължавайки да загниват, ферментират, а цялата тази гнилост се абсорбира отново от дебелото черво, вредните вещества преминават отново в кръвта и ако имате лениви черва ужасът се засилва още повече.
И още:
4. Месото подкиселява нашия организъм. Това оказва силно влияние върху здравината на костите ни и работата на органите ни. Увеличената киселинност е предпоставка за развитието на много болести и най-вече на остеопорозата, тъй като, за да компенсира силната киселинност в организма ни, тялото извлича калция от костите.

5. Прекомерното приемане на животински мазнини блокира натрупването и усвояването на калций, тъй като се образуват устойчиви съединения (биохимични сапуни), които се изхвърлят от организма. И така, как мислите - ще си набавите ли необходимия калций след като си похапвате гниещо месо.

6. Месото, което купувате, си е всъщност мърша. Ами какво се учудвате, още след самото умъртвяване на животното, в тялото му започват процеси на разлагане. Колко дневна мърша мислите, че ядете. На 2 дена, о, съвсем прясна. Животното се коли, разфасова, складира, транспортира, като не винаги се спазват нужните хигиенни и температурни условия, месото престоява в магазините, ако не се изкупи, се овкусява с червени или зелени подправки за скара, ако пак не се купи се прави на каймичка, оттам на кюфтенца или плънка за нещо с неизвестен произход, сроковете за годност се подменят, или като крайна фаза месото се дава в ресторантите на безценица за термично “доубиване” или се приготвя в самите магазини на ароматни кебапчета с розово-лилаво оцветяване. И така - колко дневна мърша днес ще си похапнете. А като капак мършата, попадайки в дебелото черво, продължава да загнива и да ви трови.

7. Ние не сме хищници - никой от нас няма желанието да отива в гората и с голи ръце да дебне тревопасното животно и да откъсва със зъби от топлата плът парче месо. Ами да, ако майката Природа беше заложила в нашата същност да ядем месо, то тогава щеше да е нормално да изпитваме и такива желания, каквито имат и хищниците. Природата никога не бърка. Преди много много години се е налагало човекът да яде месо с цел да оцелее, но не и сега. Сега много по-добре бихме оцелели ако не консумирахме месо. Нямаше да има толкова болести, гняв, смърт. А списъкът на болести, предизвикани от консумация на месо, е твърде дълъг.

8. Животните са на върха на хранителната пирамида - заедно с храната, която приемат, в тялото им постъпват всичките пестициди, тежки метали, радиоактивни елементи, фунгициди и много други токсини от околната среда. Консумирайки такова месо, ние приемаме всички тези вредни химични елементи и съединения, които разстройват нашето здраве, тровят ни.

9. В днешни дни месопроизводителната индустрия дотолкова се е изродила, че ако всички хора, ядящи месо, имаха шанс да погледнат със собствените си очи целия процес, щяха веднага да се откажат от консумацията му - да видят при какви условия се отглеждат животните, с какво ги хранят, как ги убиват, при какви условия се съхранява месото, как се произвеждат любимите колбаси, кренвирши, филета… Има много филми на тази тема - един от тях е “Земляни” /Earthlings/. Знаете ли, че обикновено, когато се разболее прасе от болест, която го убива бавно, обикновено му се дават тонове антибиотици, с цел да се поддържа живо, а ако показва признаци, че ще умира, бързо се умъртвява и се дава на кланиците като качествено месо. Да не си мислите, че има някакъв контрол от страна на държавата. На болните млекодаващи крави също се дават антибиотици и други лекарства, с цел да оздравеят или като превантивна мярка, а всички тия антибиотици ги поемаме ние хората, и още по-лошо - нашите деца. Месо от щастливи прасета - по-добре отидете и вижте колко са щастливи.

10. Колбас или кренвирш от истинско месо!?!? - хората, които са работили в цех за производство на кренвирши или пастет, никога не ядат от тях, защото виждат какви боклуци се слагат в тях и колко отблъскващо протича целият процес.

Ето и едно видео:  http://www.youtube.com/watch?v=05zhL1YUd8Q   Една мисъл:"Сложете в кошчето при бебето ябълка и заек.Ако то изяде заека и си играе с ябълката,аз ще ви купя нова кола!".....повече какво да се каже....Учените още през миналия век са доказали,че вегетарианската диета е най-подходяща ,а и заложена в природата на човека,в противен случай щяхме да гоним кокошките и прасетата на двора и да си късаме живо месце от тях,така както правят хищниците.А ние го готвим,третираме го....никое месоядно по природа същество не готви месото си!  Peace

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 13:06 от dodyniki

# 379
Учените още през миналия век са доказали,че вегетарианската диета е най-подходяща ,а и заложена в природата на човека
Такива твърдения ме закопават направо-учените, всички учени твърдят в един глас, че вегетарианството е най-добрият възможен начин на хранене?Кои са тези учени и защо аз попадам все на друг тип теории:
-Пашкулев, който за мен е най-големият български авторитет в областта на здравословното хранене и билколечението, твърди, че месото е вредно, само когато се консумира всеки ден в големи количества.
-теорията, че човек яде/не яде месо в зависимост от климата, при който живее (студени страни-яде се месо, топли-не се яде), която обяснява защо тибетци маат месо (нещо, което потриса вегетарианците)
-ето пък някаква друга теория да се посмеете: http://www.blitz.bg/article/11227
Теории много, истината  newsm78.

# 380
Цитат
Теории много, истината  .

Истината ще я откриеш ,ако спреш месото за поне месец-два!Не в книгите,не в интернет,не по форумите!  Peace...И уверявам те,който вече го е правил,не спори!  Peace...Аз имах познати месоядци,които си умираха да се заяждат с мен на тема месо.Днес половината от тях са също вегетарианци и пеят друга песен...така,че,хайде да не пишете за неща,които не сте изпитали.Ние имаме база за сравнение,защото някога също сме били месоядци,докато вие не сте били вегетарианци и мисля,че не е уместно да спорите,а и да ни убеждавате в неща,с които съвсем не сте запознати на практика! Peace
Всеки който е спирал месото за определен период от време през живота си/като през това време се е хранел здравословно,естествено-не с кифли,баници и милинки/ ще ви каже,че се е чувствал много по-добре без него ,а и някои пък ,които са имали хронични заболявания ,болките и симптомите са се поуспокоили през този период,да не кажа,че при някои дори следа не е останала от заболяването след по-продължителен период на отказ... Peace...Айде,като сте практикували това,поне два месеца,тогава да спорим.Щото ние сме се хранили с месо също в продължение на не два месеца от живота си,а на години.Но след два месеца въздържание от месо-имаме съвсем различни възгледи!  Peace...На теория може да се спори за какво ли не! Peace...

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 21:02 от dodyniki

# 381
Според мен човешкият организъм няма нужда от месо,поради простата причина,че първо нашата храносмилателна система не е пригодена да преработва месото,поради простата причина,че се доближава най-много до тази на тревопасните.

Това не е точно така.

# 382
Цитат
Това не е точно така.
Прочете ли по-предния ми пост?...Айде порови се,почети и тогава ела да пишеш! PeaceОк?

# 383
Цитат
Това не е точно така.
Прочете ли по-предния ми пост?...Айде порови се,почети и тогава ела да пишеш! PeaceОк?

Няма нужда да чета по-предния ти пост,нито да се ровя и чета,защото съм чела когато е трябвало.Коментирам само твърдението,че нашата храносмилателна система не е пригодена за преработка на место.Това не е така.Не коментирам нито ползата нито вредата от вегетарианството.

# 384
Истината ще я откриеш ,ако спреш месото за поне месец-два!
[/quote]
Ми спирала съм го и за повече, някъде шест месеца. Да, в началото се чувствах добре, постепенно все по-зле, накрая едва ставах от леглото и бях бледа като стената. Та така стигнах до докторите и се оказа, че хемоглобинът ми е 80 и организмът ми страда, и то много. Не съм единствената, познавам и други хора, минали по тоя път (една девойка даже беше с хемоглобин 70 ). Познай ако здравето ти пострада и пиеш хапчета месеци наред дали ще ти се иска пак да ставаш вегетарианец-тц, не ме влече, мерси
Тогава се запалих заради подобни на твоите разсъждения-вегетарианците сме върха, много сме човечни, сетивата ни са изострени, най-здравите на света сме, просто нямаме грешка, откажеш ли месото и се решаваш всички проблеми.Бях млада и глупава, културата ми на хранене и на здраве не беше особено висока.Знаех единствено, че трябва да ям орехи вместо месо и че овесените ядки са много полезни. С баници и кифли не съм се хранила.
Та най-вече от личния си опит на пишман вегетарианка изхождам, като призовавам към повече грамотни и издържани твърдения, а не на агитации в стил "много сме велики". За мен е чиста проба безотговорност да се проповядва вегетарианство без да се говори за истински полезните храни, с които човек трябва да се храни вместо месото, и за рисковете на вегетарианстовото. Вегетарианците са хора като останалите и робуват също на много митове за храненето, които са неиздържани откъдето и да ги погледнеш.
Вегетарианството не е просто неядене на месо, а хранене с по-чиста храна  Peace. Познавам вегетарианци, които тъпчат солети и бисквити и умират от гордост, че са вегетарианци-капка респект нямам към тях.

# 385
Цитат
Ми спирала съм го и за повече, някъде шест месеца. Да, в началото се чувствах добре, постепенно все по-зле, накрая едва ставах от леглото и бях бледа като стената. Та така стигнах до докторите и се оказа, че хемоглобинът ми е 80 и организмът ми страда, и то много. Не съм единствената, познавам и други хора, минали по тоя път (една девойка даже беше с хемоглобин 70 ).
Е това вече означава,че малко си се информирала по въпроса за вегетарианството!  Peace Просто си го практикувала на своя глава,без да ти е ясно,че като спираш месото трябва да си намериш източници на елементите,които се съдържат в месото,само че от растителен произход.И уверявам те,абсолютно всички вещества ,които има в месото ги има и в растителната храна,понякога дори в пъти повече от месото!  Peace
Тази анемия ме навежда на мисълта,че е трябвало да си хапваш повечко зеленинки.Вярвай ми,ако човек е запознат с принципите на вегетарианството и това какво точно трябва да яде-не би го сполетяло това-в никакъв случай!...Затова ви казах-четете,четете,пък после пишете!  Peace
ПП-Когато бях бременна в седмия месец имах желязодефицитна анемия.Тогава ядях месо.Лекарката ми препоръча да ям черен дроб.Аз обаче не бях любителка на черния дроб,за това я попитах,дали мога да ям нещо друго...от растителен произход например,да не е месо.Тя ми отговори: спанак,броколи,брюкселско зеле,киселец,марули,червено цвекло...Ето на тези продукти е трябвало да наблегнеш.Аз трябва да ти кажа,че се тъпчех яко със сок от цвекло и целина,както и със спанак...та беше ми изписала желязо/хапчета/...е...изобщо не се наложи да ги купувам,защото след една седмици желязото ми беше,като на спортист!  Peace....
А за тези вегетарианци,дето ядат баници и кифли...пак казвам:Да бъдеш вегетарианец е нещо,което не е за всеки,защото не всеки го разбира ,включително и ти. Peace...За това ви казах-първо се чете,информираш се и тогава предприемаш каквото и да било.Ти просто си си направила един експеримент с тялото си ,без да си проверила всичко обстойно!  Peace...Никой не претендира за това колко ние сме велики,може и да не станем велики,но ако погледнеш в миналото-едни от най-големите имена в историята са вегетарианци и ето какво казват те:
http://vegetarianstvoto.hit.bg/VIPs.html

# 386
  • Linz
Вегетарианството е точно неядене на месо. А с какво се храни отделният вегетарианец е въпрос на личен избор. Аз ям каквото ми се дояде за момента.
Един от големите митове е, че вегетарианството води до анемия- абсолютна глупост е!

# 387
dodyniki, ясно ми е какво е трябвало да ям. Една от основните ми грешки беше, че пих прекалено много мляко, то препятства усвояването на желязото.Зеленинки нямаше (беше есен-зима). Броколи, грах, цвекло, леща и повечето желязосъдържащи храни не обичам и не ям. Чак наскоро открих храна с високо съдържание на желязо, която да харесвам-елдата. Всички останали просто не понасям.
Ама виж се сега:горе пишеш "стига си чела теории, пробвай два месеца без месо", като чу историята казваш "ееее, не е трябвало така да пробваш, да беше почела малко"  Grinning. Последно?
Ако бях попрочела нещо, нямаше да се захващам-щях да видя, че не са толкоз прости нещата. Ама на, вързах се, толкова ми е бил акъла тогава (преди пет години, де) Embarassed.

# 388
easy, като те слуша човек за вегетарианството, довело до анемия, направо веганите и суровоядците живи да ги оплачеш  Grinning

# 389
Цитат
Ама виж се сега:горе пишеш "стига си чела теории, пробвай два месеца без месо", като чу историята казваш "ееее, не е трябвало така да пробваш, да беше почела малко"  . Последно?
Просто четеш грешни и неправилни теории!За тях ставаше въпрос да не ги четеш.А що се отнася до това,че ти казах два месеца да пробваш без месо,тук иде реч,че преди това ще трябва да се запознаеш и да почетеш повечко за вегетарианството,не за месоядството!  Peace
Ето ти един сайт,в който можеш да прочетеш абсолютно всичко,което те интересува!
http://vegetarianstvoto.hit.bg/health.html
А това за вегетарианците и суровоядците дето да ги оплачеш....да бе,направо сме си за оплакване!Какво ли ядем ние милите хорица,като не си хапваме джъж -бъж на скарата... ooooh!...горките ние,направо толкова сме болни,че всеки от нас едва ли не си е подписал смъртната присъда,като е спрял да яде месо.....Олелее... Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha...чудя се да плача или да се смея...Аз само мога да кажа,че е тъкмо обратното.Ако всички бяха наясно какви болести докарва месото....може би никой нямаше и да го опита....Необразованост-това е!Мнооого още трябва да четете,страшно много.Моите възгледи и решението ,което взех се уповават на много статии,много книги,много информация,много материал в интернет и не само на бг./както за,така и против вегетарианството!/...Наистина-четете за всичко свързано с храната,храненето,природата,животните и пак храненето-ама всичко и тогава си правете генерални заключения за това колко много е вредно вегетарианството,чак смъртоностно!  Wink Laughing
И трябва да ти кажа,че нещата са си баш прости!Просто трябва да слушаш организма си-по-просто от това-няма на къде.Тоест не трябва да спориш с вкуса си,а с навиците си!Много по-сложно е да заколиш едно животно,да го одереш,разфасоваш,подправиш,мариноваш ,опечеш и изядеш,отколкото да си накълцаш два домата и една краставица и ги гарнираш с парченце сирене,например!  Peace....Кое му е сложното?Че трябва да си запозната с елементите в храните?Ами не се учудвам.Щом не сме запознати с това,каква точно е храносмилателната система на човека,какво трябва да ядем всъщност и какво точно представлява месото ,как тогава ще знаем как да се храним вегетариански.Никога няма да разберем в този случай. Peace
Много преди да стана вегетарианка имах шанс да погледна късче прясно месо под микроскоп....няма да ви казвам какви нещица шавуркаха вътре...и това бяха бактерии! Peace.../телешко месо/

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 22:48 от dodyniki

Общи условия

Активация на акаунт