Вегетарианството - за или против?

• 53 836
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
  • Най-сетне у дома
Хе-хе... винаги е забавно и малко стряскащо, когато се сблъскват два толкова противоположни жизнени стила...

Нямам импулс да убеждавам никого в смисъла и позитивите на начина, по който живея. Изпитвам вътрешно спокойствие, че за мен това е най-добрият начин и не чувства нужда да дебатирам.

Включвам се, за да кажа, че аз съм една от онези, разделили се с улцерозен колит и дълга редица други ужаси (като остра бъбречна недостатъчност - еднократно и прочее веселби) със суровоядство и вегетарианско хранене. По-точно, промените в начина, по който преживявам и преработвам нещата, ми помогнаха да приключа с адски много заболявания, броени от западната медицина като нелечими. Начина ми на хранене е по-скоро страничен ефект от промените "на втория етаж", отколкото изходна точка, признавам си. Някак се случиха незабелязано.

Последни си отидоха цигарите. От бирата обаче няма да се откажа. И, да, обувките ми си купувам специално така, че да съм сигурна, че никой не е умрял, за да го нося на краката си. Лично мнение. Както е лично мнение и, че арогантността на човека да се рисува като връх на хранителната верига щеше да ме разсмива, ако не беше толкова тъжно и вредно. Ужасява ме това, че смъртта на живо същество за моя обяд минава за нещо естествено. Но, който - както...  

# 466
Не мога да разбера какво толкова искаш да ме убедиш,но не смятам ,че е лошо че съм го научила на месо.То по тази логика и ако ти бече научила своето тяло на месо,би разбрала и за ползите му,нали?Това са безмислени реплики според мен.Споделям мнението на *=Vanina=* - целта е природосъобразно хранене а не изпадане в крайности каквото са суровоядството и ежедневното тъпчене с месо (слагам ги като двете крайности).Аз лично не си падам по крайностите,защото не се знае какви ще са последствията в дългосрочен план.
Нищо не искам да те убедя, а да ти покажа грешната ти логика. Тялото по-лесно свиква с вредните навици и иска това, от което всъщност няма нужда. Ако и сега можеш да разбереш, няма нищо, забрави Peace
Месо съм яла достатъчно дълго и познавам "ползите" му.

Ето аз пък да ти докажа твоята грешна логика.Според теб ми се прияжда месо защото съм била научена, това добре.До преди 15 години ядях и свинско и телешко месо.И то не 1-2 пъти на месец.Бях между 49-54 кг . Ето сега такова месо не ми се яде.И то без да съм се заричала ,че край спрам да го ям.Колограмите ми сега са доста над горните.
Сега примерно съм на 90 дневната диета,там за 28 дни има 7 протеинови дни.Та аз за тези 7 пъти само един единствен път съм яла месо- риба тон - 2 парчета колкото кибритени кутии.Знам много добре,че ако ги бях изпълнила с ядене на протеини тип месо-щях да съм отслабнала два пъти повече за тоя месец.Ето мотивацията я имам за ядене на месо,но желанието го няма.А както казах ,аз ям само като ми се прияде.Друг пример- преди година и половина -Дюкан- издържах само 8 дни-яица и месо 8 дни ми дойдоха достатъчно за половин година напред.Резултат -5 кила.Достатъчно да се мотивира и най-скептичния.Но уви-постоянното ядене на месо не моята религия.Така ,че не опира само до това какво сме научени и дали ни се иска да ядем или не.Аз много добре познавам тялото си и както казах,крайностите не му се нравят.

Когато се говори за самоизлекували се със суровоядство -напълно вярвам.Но не мисля,че е панацея.Аз се излекувах също само със силата на мисълта примерно.Когато се говори за алтернативните начини за лечение се забравя едно много важно нещо-индивидуалността.В основата на източната медицина лежи принципа- лекува се човека а не болестта.Така,че лечебно решение,правилен начин на хранене за всиюки хора не съществува.Слушайте телата си.Ако суровоядството ви кара да се чувствате перфектно,супер,но не порицавайте и не съдете тези които не мислят като вас.

Още една интересна статия: http://www.medisra.ru/articles/article_53.php

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 02:01 от nikolexa

# 467
Цитат
Всичко /болести и лечения/ е съвкупност от множество фактори и обстоятелства.
И за тези фактори и обстоятелства сме си виновни само ние и никой друг.

С какво съм виновна аз че претърпях инцидент, не по моя вина.
Имам гръбначни травми - спондилолистеза, дискова херния, стеноза  дължащи се единствено и само на случайността. В подробности няма да навлизам.

Преди месец ли колко беше даваха по господари на ефира 1-2 годишно дете с тумор на гръбначния мозък. Не  е яло правилно и не е живяло правилно Ли? Няма начин!

Та Всичко е комплексно - и начин на живот, и наследственост и ген, заобикаляща среда, случайност и др. Всичко има значение без изключение!

А за нелечимите болести. Има такива разбира се доста. Обратното твърдение може да бъде само пожелателно, но не е реалност. Който е по навътре в медицината е наясно с това.
Та моя проблем е такъв например.
Без операция няма  лечение, със операция няма нищо сигурно. Остават си постоянни проблеми и рискове за влошаване  със или без операция . Със или без здравословен начин на живот.

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 02:28 от *=Vanina=*

# 468
Интересно ми е с какво се хранят суровоядците през зимата?
Моркови, ядки, и ябълки и сушени плодове?

Цитат
То по тази логика и ако ти бече научила своето тяло на месо,би разбрала и за ползите му,нали?
Мила,не забравяй,че ние някога сме били месоядни-не сме родени вегетарианци!Яли сме месо-тялото ни някога е било научено да яде месо.Били сме от другата страна за разлика от теб.Пробвай и след два месеца ми кажи ,че си на същото мнение,като сега!Убедена съм ,че само ще замълчиш тогава....100%.Няма такъв,който е спорил с мен,пробвал е и после пак да дойде да спори за това,че месната диета е по-полезна.Мога да ти кажа,че после само са ми стиснали ръката и са ми казвали:"Беше права!"....Някои оттях останаха вегетарианци!  Peace
С чисто добри намерения към теб!  Heart Eyes

Когато за първи път срещнах вегетарианец, разпитах, стана ми любопитно, пробвах няколко месеца и толкова. Не ме е разтърсило из основи и не е променило коренно начина ми на мислене.
Също така, познавам мноооого хора, които изкарват лятото си с диня, домати, пъпеши, таратор. Вярвам, че много от тях са имали поне няколко месеца годишно да оценят кога как се чувстват.

Относно болестите и вегетарианството, няма панацея. И вие го знаете. Иначе би било много лесно, нали? Има толкова отчаяни мами на болни дечица (дори в съседни подфоруми). Ако всичко беше толкова просто, някой би им подсказал.   

Видях, че някои от вас мечтаят за черга на улицата.
Какво ви спира?

# 469
Интересно ми е с какво се хранят суровоядците през зимата?
Моркови, ядки, и ябълки и сушени плодове?
Не само с това. Забрави едно много важно нещо- кълновете.  Simple Smile
Когато дойде зима, ще пиша кое как и защо.  Wink В темите посветени на суровоядството.

Относно болестите и вегетарианството, няма панацея. И вие го знаете.
Мисля, че се разминават много гледните ни точки относно болестите.

# 470
Цитат
Не ме е разтърсило из основи и не е променило коренно начина ми на мислене.
И това не говори добре... Rolling Eyes...

# 471
Цитат
С какво съм виновна аз че претърпях инцидент, не по моя вина
Мила,говорим за болестите на цивилизования свят-не тези по рождение или тези причинени от катастрофа,инциденти и т.н....Говорим за това,че както си "уж" здрав и изведнъж след 40 започва нещо от тук от там да се обажда-артрити,колити,гастрити,язви,високо кръвно,диабет.....да изброявам ли още?Ей за тях сме си виновни ние-начина ни на хранене и начина ни на живот!  Peace Твърдо съм убедена в това!

# 472

дължащи се единствено и само на случайността.
Случайности НЯМА - има стечение на обстоятелствата (последици), дължащи се на нашия начина на живот, мислене, хранене...

Много е лесно да търсим причината наоколо и да обвиняваме хора, обстоятелства и събития за собствените ни недостатъци, вместо да се вгледаме в себе си и да оправим живота си!

Цитат
А за нелечимите болести. Има такива разбира се доста.
Няма нелечими болести, има хора с нерешими проблеми... Нищо не е невъзможно, стига да го повярваме!

Цитат
Без операция няма  лечение, със операция няма нищо сигурно. Остават си постоянни проблеми и рискове за влошаване  със или без операция . Със или без здравословен начин на живот.
Именно - със или без здравословен начин на живот все се разболяваме, НО за да се излекуваме е нужен и здравословен начин на живот!

# 473
Цитат
Няма неизлечими болести-има неизлечими болни!

# 474
Някои от вас наистина са уникални!!!!!!!!

dodyniki
какви са тия болести на цивилизования свят? Да не мислиш че има болести с днешна дата на средновековието или на древността. Всичко що е нередно по тялото си е болест или проблем и стремежа е към лечение.

Някои от вас са толкова уникални че само в рамките на половин час имат коренно различно мнение.
Привлича ги заяждането или пък от речево безсилие - незнам.

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 13:54 от *=Vanina=*

# 475
Цитат
Няма неизлечими болести-има неизлечими болни!
Та ти само преди няколко поста каза обратното на това твърдение. А и не само ти а и други си противоречат.

Привържениците и на традиционната медицина и на алтернативната отдавна са открили топлата вода. Тоест че в медицината "Две и две не прави четири".

Та дори и вманиачената  Емилова връща хора на които казва че не може да помогне. Дори и според нея суровоядството и вегетарианството  лекува, но не всичко.
Тоест и според професионалните вегетарианци и суровоядци, това не е панацея.

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 13:50 от *=Vanina=*

# 476
Остров Крит е известен с броя дълголетници на глава от населението и че населението му е  с най-ниска  забелеваемост от рак и сърдечно съдови болести.Едва ли вегетарианството е причина за това.Виж известно е ,че се консумират големи количества морска риба,морски дарове,козе сирене ,маслини и зехтин.

Ето едно изледване на университета Oxford.

Oxford University researchers followed 12 years of medical records for more than 61,000 UK residents whose diets were grouped into three categories: about 32,400 meat eaters, about 20,600 vegetarians, and about 8,500 who didn’t eat meat but included fish in their diets.

RESULTS:

* Meat eaters: 2,204 total cancer cases
    * Vegetarians: 829 total cancer cases
    * Fish eaters: 317 total cancer cases

So overall, about 3.7 percent of the fish eaters developed cancer, about 4 percent of the vegetarians, and about 6.8 percent of the meat eaters.

Rates of stomach cancers, bladder cancers, and cancers of the lymphatic and haematopoietic tissues were significantly lower in the vegetarian group. Rates of prostate cancers and ovarian cancers were significantly lower in the fish group compared to the meat-eaters, while vegetarians didn’t appear to benefit in these two cancer categories.
Oddly, cervical cancers were much more common among vegetarians and fish-eaters compared to meat-eaters. Which is not to say that fish and vegetables actually cause cervical cancer, of course. The Oxford team cautions that none of the results imply clear cause and effect.

Цялата статия http://hsibaltimore.com/2009/07/22/vegetarian/

# 477
От Уикипедия за продължителността на живота на различните групи хора-има връзка и със заболеваемостта естествено:
A 1999 metastudy[29] compared five major studies from western countries. The study found that the mortality ratio was the lowest in fish eaters (0.82) followed by vegetarians (0.84) and occasional meat eaters (0.84), and was then followed by regular meat eaters (1.0) and vegans (1.0).[71]
Най-малко живеят веганите и често консумиращите месо. Разлика между вегетарианци и хапващи рядко месо няма.

# 478
Цитат
Разлика между вегетарианци и хапващи рядко месо няма.
Ш-шшшшт,да не те чуе някой!  Laughing...Вегетарианеца си е вегетарианец,хапващия рядко месо си е месоядец!  Peace...Все едно да се сложиш в графата на непушачите,само защото пушиш например по 2 цигари на три дни..Няма такова нещо.Или си вегетарианец или не си,ако ще и по три пъти в годината да ядеш месо...И незнам какво всъщност разбираш под рядко хапване на месо...Ако питаш мъжа ми-за него рядко да хапва месо,означава само три-четири пъти в седмицата  Mr. Green

# 479
  • Linz
Не мога да разбера какво толкова искаш да ме убедиш,но не смятам ,че е лошо че съм го научила на месо.То по тази логика и ако ти бече научила своето тяло на месо,би разбрала и за ползите му,нали?Това са безмислени реплики според мен.Споделям мнението на *=Vanina=* - целта е природосъобразно хранене а не изпадане в крайности каквото са суровоядството и ежедневното тъпчене с месо (слагам ги като двете крайности).Аз лично не си падам по крайностите,защото не се знае какви ще са последствията в дългосрочен план.
Нищо не искам да те убедя, а да ти покажа грешната ти логика. Тялото по-лесно свиква с вредните навици и иска това, от което всъщност няма нужда. Ако и сега можеш да разбереш, няма нищо, забрави Peace
Месо съм яла достатъчно дълго и познавам "ползите" му.

Ето аз пък да ти докажа твоята грешна логика.Според теб ми се прияжда месо защото съм била научена, това добре.До преди 15 години ядях и свинско и телешко месо.И то не 1-2 пъти на месец.Бях между 49-54 кг . Ето сега такова месо не ми се яде.И то без да съм се заричала ,че край спрам да го ям.Колограмите ми сега са доста над горните.
Не виждам връзката. Килограмите се зависят от много фактори, и ако намекваш, че без месо се пълнее- не е така.

Общи условия

Активация на акаунт