Вегетарианството - за или против?

• 53 793
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Зависи за кой каква е реалността.За едни реалният живот се гради на принципа:"Яж ,пий и си носи новите дрехи!"...Та това съвсем не е реалността.Това е една илюзия ,в която живеят повечето хора,считайки,че такъв живот ще ги удовлетвори в бъдеще...Но не би!Даже напротив-това им го съсипва.Когато си вегетарианец гледаш по коренно различен начин на живота си,на мисленето си,на заобикалящият те свят и точно тогава идва прозрението ,че повечето хора живеят в тази илюзия на саморазрушението.И все пак всеки да живее,както иска.Но когато прозреш някои неща,когато се вслушаш в собственото ти тяло и започнеш да зачиташ законите на природата,нещата придобиват съвсем друг истински реален вид! Peace
Мисля,че това имаше предвид съфорумката.

И каква е пречката ако един човек яде месо нормално(примерно от1 до3 пъти седмично), да е духовно извисен, мъдър, осъзнат, стигнал до прозрение.

А съфорумката само тя знае какво е имала предвид.

# 511
  • Linz
Едва ли има значение колко пъти дневно, седмично, месечно или годишно ядеш месо. Фактът, че го правиш, че имаш желание да го правиш, и не можеш да превъзмогнеш това желание е достатъчен сам по себе си.
Не можеш да очакваш духовно извисяване, ако тялото ти подчинява разума и не можеш да се освободиш от навиците си и мераците за разни материални неща.

# 512
Рени,направо си го извадила този пост от мислите ми.Тъкмо се чудех точно как да формулирам поста си ,за да е разбираем!Благодаря!   bouquet

# 513
  Аз самата съм вегетарианка.Но не твърдя,че вегетарианството е панацея за тялото и за душата.
  Познавам хора,които са по-развити и по-извисени от мен ,някои от тях са вегетарианци,други не са.
  Един доста интересен познат-месоядец казва,че ,когато човек яде месо,той помага на животните да се извисят през човешкото тяло. Simple Smile До колко е вярно......не знам..... Confused Но е факт,че се намират начини до се подкрепят една или друга гледна точка или начин на живот. Peace
   Важното е да си сигурен,че това,което правиш наистина ти е от полза,да има смисъл в действията ти,а не да се търкаляш по живота без посока,без цел,без нищо.....

# 514
dodyniki , не ме разбирай погрешно, но мисля, че имаш склонност да перфекционираш вегетарианците, което може да ти изиграе лоша шега.
Аз съм веган, но по никакъв начин, никога не съм се чувствала по- извисена от месоядните. Напротив- познавам чудесни хора - невегетариаци. Вярно е, че в много отношения мнението ни се различава, но нищо не ми дава повод да мисля, че са по- лоши от мен. Обратното вероятно би породило някакво високомерие.
Според мен нещата трябва да се случват естествено.

И още нещо- вегетарианец е човек, който не яде месо. Всякакви други класификации са неточни. Казвам го, тъй като прочетох в предишните ти постове, че прекалено много разширяваш дефиницията за вегетарианец.

Иначе много ми харесва как пишеш. Моля те, не приемай забележките ми твърде лично. Heart Eyes  bouquet

# 515
  • Linz
Рени,направо си го извадила този пост от мислите ми.Тъкмо се чудех точно как да формулирам поста си ,за да е разбираем!Благодаря!   bouquet
Hug
Ами то и аз се чудех как да го формулирам, предвид, че не съм от извисените.
Това, че някой не яде месо или въобще животински продукти, все още нищо не означава. Хората стават вегетарианци или вегани по различни причини. Исках да кажа, че пътят към просветлението започва от разграничаването на материалното и духовното. И в него тялото е средство, а не самоцел. Вкопчен в земята, колкото и да гледаш към небето, нищо няма да видиш.

# 516
Цитат
dodyniki , не ме разбирай погрешно, но мисля, че имаш склонност да перфекционираш вегетарианците, което може да ти изиграе лоша шега.
Не,в грешка си.Напротив-нямам нищо против месоядците,при все това,че всички обкръжаващи ме,цялото ми семейство са такива!  Wink...Нямам за цел да убеждавам хората в това,което мисля аз,просто исках да внеса малко яснота в това какво представлява според мен точно вегетарианството.Не искам да споря,но то не е само да не ядеш месо!  Peace...И никак даже не съм се "извисила" и аз си имам своите слабости /ако разгледаш темите където пиша сама ще се убедиш/..Просто ми се прищя да споделя с повече хора,че така се чувствам перфектно,че така се излекувах от дългогодишно заболяване,че така се радвам на живота пълноценно,че прозрях някои истини, за които бях сляпа до момента. Peace...Нищо повече.Видиш ли добро-разкажи го!Е това направих и аз.И въпреки всичко поне се отървах от ненавистта,която ме изпълваше,докато бях месоядец /може би хормоните от животните преминават ,чрез месото и в телата ни... Thinking/....Но разликата от предишния ми начин на живот и сегашния е от тук до небесата-как да не споделиш такава радост и да не защитиш тезата си!  Hug...А и от толкова години чета "за и против вегетарианството",че доводите "за" са в пъти повече от не-тата!  Peace...И все още се "боря" да опозная себе си!Търся правилният път и все още не мога да кажа,че съм го открила!   bouquet
Рени,ще кажа само едно изречение,което до скоро се мъдреше и в подписа ми:"Духът владее материята,а който мисли обратното-поел е в грешната посока!"

# 517
Опитът на тези преди нас показва, че гладът в най-чистата му форма е най-бързият и лесен път към духовния свят...  Laughing Ако обстоятелствата и разумът позволят на един човек да прекъсне този път навреме, то той само би се докоснал до духовния свят чрез сънища или видения. Ако човек не успее да се спре навреме, може и завинаги да премине в измеренията на духовното...
Не отказът от определена храна, а изобщо лишението помага на човек по-успешно да разграничи духовното от материалното. А лишението може да има много форми... Oсъзнатото самолишение е следващото стъпало и резултат от това разграничаване, но и то може да се прояви под различна форма...
Иначе вярвам, че пречистването на душата трябва да започне с пречистването на тялото. А също вярвам и в това, че всеки, който е осъзнал, че храната е лекарство, а не удоволствие, вече е направил крачка напред, без значение, дали храната му включва месо, насекоми или просо...

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 08:07 от niara

# 518
И тук има истини!  Peace

# 519
аз бих казала храната - средство, а не точно лекарство.Ако човек е здрав няма нужда от лекарство, но от средство за за поддържане на активност.
Нямам нищо против вкусното и добре подредено ястие (дори много обичам да готвя), но пък и да е полезно, а не като самоцел.
и щом темата не е около това - полезно ли е или не , а толкова духовна -препоръчвам книга ако някой не я е чел.
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=16179
на мен ми подейства доста "събуждащо"

# 520
   Според мен храната е И удоволствие,освен всичко!
   Уточнение,от удоволствие до удоволствие може да има голяма разлика.
   В този преситен свят.......сещате се. Simple Smile

# 521
Цитат
аз бих казала храната - средство, а не точно лекарство.Ако човек е здрав няма нужда от лекарство
Лидия Ковачева беше писала така /това мисля,че беше израз на Хипократ,ако не се лъжа/:
Ако искаш да си здрав-"Храната трябва да бъде твоето лекарство и лекарството твоята храна!"

# 522
ОК. Нека да е лекарство-не търся полемика , просто споделих как аз го усещам.
А и не  смятам, че съм от много духовно извисените.Просто се старая движейки се по моите цели в живота да не преча на останалите, а ако съм в в сътояние - да помогна.
Но съм се научила , че насила можеш да вземеш (което не желая), но насила не можеш да дадеш.

# 523
Така..Интересен аспект зачекнахте..
Аз на две неща ще обърна внимание:

Мисля, че тези, които се стремят да постигнат "духовно просветление" чрез лишение от дадена храна, разделят духа от тялото. Всяко разделение отклонява от целта. Ние неслучайно сме във физическо тяло. Ако потискаш нещо навътре, то ще избие нанякъде рано или късно. Другояче седят нещата, ако изведнъж загубиш желание за дадена храна.
Обаче съвсем не искам да кажа, че не е нужна дисциплина. По- скоро трябва да се намери някакъв по- балансиран начин, един вид да се подпомогне тялото да го пожелае само. Не знам дали стана ясно. Crazy

По втория въпрос- за храната като удоволствие.
Ще цитирам Малахов:

"Човек става хранителен наркоман и повече на принадлежи на себе си. Всичките  му стремежи се свеждат до едно- да се спечелят пари, да се купят продукти, да се сготви вкусно и "да се хапне от сърце."
Така вкусът поробва човека с всичките му духовни начала и го превръща в разумно двукрако същество. Вкусовите усещания ръководят съзнанието, тялото и душата. При това краят на такова "ръководство" е разрушаването на организма и най- различни болести.

Дано стана ясен смисълът. Ако не, ще доизяснявам.

# 524
Спиролина, много точно!

Ще спомена и аз едно изказване на чичото на мъжът ми, който е лекар и веган: `По-добре весел месоядец, отколкото тъжен вегетарианец!` 

Психическият компонент при всяко едно нещо е много важен. Peace

Общи условия

Активация на акаунт