Отговори
# 1 095
Благодаря за отговора, професор Чавдаров!!! Дали бихме могли в близките дни да го доведем при вас на преглед?

# 1 096
  • София
Може,
след предварително записване на тел. 0889 634 252 между 9 и 17,00 часа в работни дни.

# 1 097
  • София
Здравейте д-р Чавдаров, моля ви да споделите вашето мнение, дали рехабилитация по метода на Войта би била от полза за подобряване състоянието му тогава когато детето има т.нар. халтави стави.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2016, 04:05 от Мaksy

# 1 098
  • София
Макси,

на приложения линк ще намерите необходимата информация
http://www.vojta.com/

# 1 099
  • Варна
Здравейте! Д-р.Чавдаров, на какава най-ранна кърмаческа възраст може да се прилага електростимулация на мускулите при хипотония? Възможно ли е да навреди по накакъв начин? Благодаря ви!

# 1 100
  • София
ел-ел.

Хипотония има при различни неврологични увреждания!!!!, така че моля не ми задавайте въпроси,
на които отговорът е неколкостотин страници.  bouquet

# 1 101
Здравейте, доц. Чавдарав!
Първо да Ви благодаря за успокоението, което ми внесохте, при разговора ни.
Не издържах и го заведохме на ЕМГ. Резултатът - данни за дистално стволови увреждане на n. Peroneus profundus dex.
Неврологът ни увери, че не е нищо страшно, съвсем леко е. Назначи терапия със следните медикаменти за една седмица: (тук се извинявам за грешките, защото рецептата не е пред мен) Геровит х 1 Табл. на ден, Агапурин 2х 50 мг., Миллгама 2х 1
Занесох изследването на невролога в нашата болница, защото бях обещала да го направя и бях меко казано анатемосана, как си позволявам да давам тези лекарства, при все че не можаха да ми отговорят каква терапия всъщност трябва да има. Спокойствието ми беше за много кратко.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2016, 22:28 от TANI80

# 1 102
  • София
Тани80,

Нещо разчитането не ми е ясно съвсем... няма конкретно описание на резултата...??...

Потърсете още една консултация с друг невролог-емг, който да го разчете.

1 и 3 медикамент са витамини, 2 е съдоразширяващ - не го давайте !!! преди да има конкретни ЕМГ-резултати.

# 1 103
Проф. Чавдаров, има ли у нас специалист, който да ми даде разяснения относно Денди-Уокър синдром /вариант/ при дете на 4 години?
Преди ми бяхте написали да следя за симетрия при движение в крайниците, за координация, но не знам дали не изпускам нещо. Ментално детето се държи като за възрастта си, но някак си при фината моторика ми се струва леко непохватен.
Ходи на градина /в началото с асистент, за да пазим уж клапата, тъй като е с хидроцефалия и на 2 пъти се наложиха ревизии/, постепенно учителките решиха да освободят асистента, тъй като според тях детето се справя по-добре, когато е само в групата.
Той не проявява интерес към моливи и към лъжицата.
Не умее да кляка, само в едно полуклекнало/полунаведено положение остава, предпочита да седне.
Ако се наложи да носи нещо в ръка - е нестабилен и залита. Не много, но някак си се разсейва /или как да се изразя/, когато му е заета ръката с нещо. Иначе има желание да прави много пакости - да се катери, да скача, а аз все забранявам, забранявам.
Посетихме немска клиника преди време, точно заради диагнозата Денди-Уокър. Там я отхвърлиха, но потвърдиха  големи вентрикули и цистерна магна /?!/, след направено ЯМР.
От Варна сме, а тук за съжаление "детските" ни невролози знаят толкова за въпросния синдром, колкото научих и аз, четейки интернет. Кой може да даде отговор на въпросите ми?

# 1 104
  • София
София,

Отговори които са еднозначни, във Вашия случай, трудно ще Ви даде, който и да е детски невролог в БГ или навън. Понякога симптомите се преплитат и не влизат в рамките на определена диагноза.

Лесно е да кажеш, че една диагноза не е вярна, но честно би било да посочиш друга такава,
на базата на познанията си и проведените изследвания.

Успех.

# 1 105
  • София
Добро утро д-р Чавдаров, винаги досега когато съм се допитвала до Вас за мнение и съвет съм получавала адекватни и бързи отговори и отлични обяснения който много са ми помагали. Сега пак се нуждая от съвета ви, близнаците ми са вече на 4 месеца корегирана възраст но единия не прави лакътна опора, когато я поставя по коремче, задържа около 30-40 секунди и главата пада, забива я.
Другото, което прави от около една седмица е, че когато се раздразни и започне да плаче ( не от глад, жажда) се изпъва като струна, дали е неврологично състояние, че да проявява характер на тази възраст не смея да помисля.
Моля ви посъветваите ме как да постпя.

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 12:59 от Мaksy

# 1 106
  • София
Словения,
Детето Ви се нуждае от преглед на лекар специалист - детски невролог или ФРМ с опит в детска възраст, поради анамнезата за високо-рисково кърмаче.

# 1 107
  • София
Макси,
на този въпрос не мога да отговоря...

# 1 108
Здравейте, д-р Чавдаров,

Ще се радвам, ако тук може да ми отговорите дали отново имам някакъв повод за притеснение или то е неоснователно. Били сме при вас на преглед №6/1 от 10.05 2016 г. и на вторичен на 14.06.2016 г. Накратко, дете родено след термин по норм. механизъм, изплакало веднага. Повод за първия преглед беше  повишен мускулен тонус и асиметрия. Показахте какво да правим и детето се отпусна. Поради мои притеснения и защото детето боледуваше, точно в този период ваксини не слагахме. Обезопасили сме стаите и сме го оставили да се развива сам на пода, ние само наблюдаваме. Нямам притеснения относно двигателното му развитие, около 6ти месец седна сам, започна да прави едни "упражнения" с дупето нагоре и след около месец пропълзя, а около началото на 8ми месец започна да се изправя. Сега на 10 м. пълзи активно и бързо, прави крачки и се придвижва настрани по мебелите, пуска се  и се завърта от опората, задържа се изправен без опора за до около 60 секунди, след което кляка плавно или тупва на дупето си.  На вторичния преглед бяхте казал, че след като се върти, вече няма нужда от масаж, защото сам си го прави. Все пак след баня продължих да му права масажа с поглаждане, потупване и т.н., защото смятам че му действа успокояващо преди сън. Това, което буди притеснение е, че откакто започнахме да слагаме отново ваксини (преди малко повече от месец), детето започна отново да се стяга, което усещам при масажа, а и после трудно му обличам пижамата, както когато беше малко бебе. Виждам, че движенията са волеви, а не цялостна скованост и че оказва съпротива на моите движения. Педиатърът смята, че нямам причина за притеснение, такова обаче беше мнението му и преди прегледа ни при вас. Дори когато е седнал в мен при опит да му хвана ръката и просто да я държа без да извършвам някакво движение с нея, той я дърпа. За гимнастика и дума не може да става. Ежедневно  от три месеца му показвам движения с моите ръце, без да го карам да ги прави, но не прави "боц", не маха с ръка, не пляска. Не реди кубчета, само разрушава и бута всичко, имаме някакъв напредък със слагане на по-малък предмет в по-голям, къса хартия, борави с пръстите си - взема малки парчета храна с палец и показалец и ги слага в устата си. При последното умение отново се събудиха притеснения, тъй като определено предпочита лявата ръка, тази която преди държеше по-стегната.  Ако я хвана или му дам да държи нещо друго с нея, посяга и с дясната, чиито движения са по-груби и некоординирани, може би защото по-рядко ги извършва с нея.
Въпросите ми са:
Възможно ли е ваксините да влияят на мускулния тонус?
Трябва ли да се притеснявам от това постоянно дърпане на ръцете, макар и волево?
Нормално ли е на възраст от 10 м. да посяга и хваща предимно с едната ръка и съответно да се определят водещи крайници?

# 1 109
Пропуснах да отбележа, а може би е важно, че в началото на 6ти месец се разболя от коклюш и един месец имаше пристъпна кашлица. Не е получавал гърчове, не е изпадал в безсъзнание и не е посинявал, но трудно си поемаше въздух при всеки пристъп.
Пропуснах и още нещо. Вие при прегледите сте казвали, че е емоционален, а педиатърът смята, че има лесно възбудима нервна система. При дискомфорт е силно раздразнителен и има нарушения на съня - трудно заспива, събужда се много често (на 40-50 мин) с плач. Под дискомфорт имам предвид колики, а сега зъби, които започнаха да избиват рано и в момента изкарва първите кътници. Давали сме хомеопатия по схема на хомеопат, но без резултат. Панадол не давам, само кърмя, но недоспиването си личи и педиатърът изписа билков сироп Алора по намаляваща схема. Съдържа екстракт от Пасифлора и има седативно действие, поради което не съм го взела и в тази връзка е и последният ми въпрос.
Какво е мнението ви за хомеопатични и билкови препарати със седативно действие при малки деца и има ли допустимо минимално количество?
Не взех сиропа, защото прецених, че след като не може да се дават какъвто и да е имуностимулант да деца под година и половина, защото имунната система е недоразвита, то същото трябва да касае и нервната система. Панадол, Нурофен и др. не давам без причина, а зъбоникненето не  може да бъде такава за мен, защото няма да стане с еднократно даване или за ден, два. При нас избиват едно след друго (а не едновременно) и този цикъл е много продължителен - около месец, след който има до 10 дни успокоение. В тези дни детето се буди до два пъти през нощта, а денем спи два пъти по час и половина без да се буди и като цяло е много по-спокоен.
Вкъщи не се гледа телевизия, детето няма достъп до електронни устройства. Мога ли с нещо друго да "успокоя" нервната му система?

Общи условия

Активация на акаунт