Отговори
# 465
  • варна
Д-р Чадаров копирам част от това което съм писала през февруари.
Цитат
Синът ми Боян, на 2г 8мес., е с Хидроцефалия с клапа,  и ДЦП  спастична   ,по-изразена в десния крак. Идвали сме при вас няколко пъти , последно през април.2010 ,когато той вече ходеше нестабилно вкъщи.
  След няколко месеца стабилизира походката и можеше вече да се изправи прав  от пода, да вдигне топка от земята примерно и др. под. Навън вървеше само на равно. Стълби можеше да качва сам, държейки се с 2 ръце странично за парапетите.
   За съжаление през ноември 2010 се разболя от бактериален менингит, много тежко боледуване беше, 50дни  в болница. Направи и няколко гърча ,и започнахме терапия с Депакин. След започване на лекарството ,вече няма подобни прояви. Говорът му се възстанови - говори много, но част от думите са бебешки.
  След менингита беше съвсем неподвижен, но след 3-4 седмици почна да сяда сам, да пълзи  да се изправя.  
/.
 Допълвам сегашното положение.

Проходи през март, но походката му не беше добра, десният крак е с много повишен тонус и стъпваше с него на пръсти. Така изминаваше между 5 и 20 метра, докато падне.
 Преди няколко дни успяхме да променим модела на ходене с една твърда стелка, която сложихме в обувката, и вече стъпва на цяло стъпало с двата крака, но след като вървя 3-4 дни по новия начин, стъпалото му се зачерви,  отече и го боли като стъпи.
  Вече намаляват тези симптоми и се вижда, че ще се стабилизира постепенно правилната походка, но повишения тонус си го имаме на двете крачета и особено изразен на дясното.
  На ръцете също имаме някакъв повишен тонус - в лактите се свиват ,но си ги ползва ,макар и несръчно,
 Контрактури мисля че нямаме Thinking, глезенът се сгъва трудно,  но стига до крайно положение, при леко сгънато коляно. При изпънато коляно стига до 90 градуса. Има скъсяване 1см в спокойно легнало положение, а при ходене бос значително по-силно скъсяване се вижда, понеже стяга крака.
 Рехабилитаторът смята, че имаме освен спастиката и атаксия, понеже  има хаотични движения в търсене на равновесие при седене и ходене.
  Доколкото прочетох ,ми се струва ,че е подходяща за нас тази терапия.

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 01:34 от orhid

# 466
  • София
Orhid,

I na men mi se struva 4e e podhodia6t.

# 467
Здравейте д-р Чавдаров ,синът ми е на 6,5мес.При преглед от педиатъра беше установено че стъпва на пръсти вместо на цяло стъпало както би трябвало за тази възраст.Изпрати ни на ортопед който заключи че има клинични данни за спастичност на ММ.така поне разчитам показаха ни упражнение при опънат крак да се повдига нагоре стъпалото по няколко пъти на ден.Освен това синът ми имаше рахит няколко месеца към четвъртия месец при подаване на ръце се хващаше за тях  и сядаше веднага след което лекаря каза да не го вдигаме ние а да го оставим да прави каквото той иска,сега когато се опитвам да го хвана за ръце и да го вдигна той отказва ,иначе постоянно се върти стои по корем преобръща се но стъпва на пръсти.Много моля да ме посъватвате какъв специалист да потърся и как мога да помогна на детето си този масаж достатъчен ли е,състоянието му като цял опасно ли е според вас,имам предвид отказа да сяда и стъпването на пръсти.Благодаря.

# 468
Здравейте д-р Чавдаров!
Детето ми е с повишен мускулен тонус (диагноза поставена преди два месеца и половина, детето беше на три корегирани месеца)-  силно повишен за трупни и шийни екстензори, както и за антигравитационна мускулатура на горни и дални крайници. За пасивните движения - затруднена дорзифлексия на стъпалата, затруднено разгъване на подбедриците при флектирани тб стави, затруднено разгъване на пръстите на китката.

В периода, когато беше направено това заключение детето се извиваше на буквата С, не можех да му сгъна ръцете (съпротивата беше много силна), крачетата въобще не ги сгъваше, нямаше опора на ръцете и много извиваше главата назад.

Признавам си, че съм много уплашена и започнах много усилена рехабилитация - рефлекторна, Войта, Бобат, плуване - нон стоп.

Сега детето е много отпуснато, с ръцете правя каквото си искам, не се извива назад - няма стегнатост във врата, главата е доста отпусната (клатушка се), което ме плаши. Краката ги свива, но когато държи играчки ги изпъва - сякаш действията на ръцете карат краката да се стягат.
Въпросът ми е, каква е вероятността тонуса да намалява? Сега детето е на 5 1/2 корегирани месеца. Това нормална реакция ли е - имам в предвид тази отпуснатост?

ПС: Детето е втори близнак и е родено в 27гс.

Предварително Ви благодаря!

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 17:46 от jiki_ll

# 469
  • София
ani2626
Потърсете детски невролог, който да определи причината за "повишения" мускулен тонус, ако наистина е такъв ?????
Масажът в никакъв случай няма да реши проблема с мускулния тонус, защото причините биха могли да са различни, ако (пак повтарям) наистина има повишен тонус.
Състоянието на детето само по Вашето описание, не бих могъл да определя нито аз, нито някой друг!!!!!

jiki_II
Според това което ми съобщавате, рехабилитацията ??? е нон-стоп.
Ако Вие тичате и спортувате по цял ден, как бихте се чувствали ????

# 470
докторе,спастичност на мускула и повишен мускулен тонус едно и също ли е?след като ортопеда не ни е пратил на невролог и бебето е прегледано от микропедиатър трябва ли да го водя и на невролог?

# 471
Здравейте д-р Чавдаров!
Пише Ви една майка-лекарка и Ви моля като колега и родител да ми дадете съвет.
Дъщеря ми, на 6 месеца, се роди с два кефалхематома и съмнение за акушерска пареза горен тип на дясна ръка след раждане по естествен път, от първа, нормална бременност. Теглото и беше 4,150 кг и 53 см дължина. Детето ми проплака веднага след раждането и не е извършвана никаква кардио-пулмонална реанимация.
На 20 ден след раждането диагнозата акушерска пареза беше отхвърлена след преглед от доц. Летвиненко и настина ръчичката вече се движеше спокойно.
Още след раждането поради по-големия кефалхематом от дясно и съмнението за акушерска пареза на дясна ръка поставяхме дъщеря ни, така че главичката и беше обърната наляво. След прегледа при доц. Летвиненко започнахме да въртим главичката и в двете посоки, но имаше резистенция от страна на дъщеря ни при въртене на дясно. Тя проявяваше предпочитание да държи главата си само на ляво.
Посетихме  детски ортопед, който ни увери че не се палпира никакво туморовидно образувание на десния стрерноклеидомастоидеус и че последния не е скъсен. Но предпочитаната страна, на която детето ни държеше главата си беше на ляво. Предположението беше, че големия кефалхематом от дясно пречи.
Към края на втория месец се резорбира и той, но дори вече и при поставяне по корем главата се накланяше към дясно рамо.
Тъй като всички лекари, ни уверяваха че проблем няма, а ние виждахме такъв, решихме да посетим кинезитерапевт. Той се усъмни за хематом в десния стерноклеидомастоидеус. Последва повторно посещение при доц. Летвиненко, после при професор Владимиров. Според двамата проблем нямаше.
Накрая посетихме и Вашата болница. Дъщеря ни вече беша на 3 месеца. Там поставиха диагнозата тортиколис, но не уточниха каква е етиологията. Започнахме с Войта и магнитно поле. След първите две седмици ни прегледаха отново и продължихме със същите процедури още две седмици. Според тях нямаше нужда от парафинотерапия от страната на тортиколиса и електростимулация на контралатералната мускулатура. След един месец се уточнихме , че можем да продържим с рефлекторната гимнастика по Войта и в къщи.
В домашни условия ние провеждахме Войта редовно с релаксиращ масаж и растягане от страната на тортиколиса и упражнения за стягане на контралатералната страна.
Към това прибавихме и водни процедури в специализиран център за рехабилитация на бебета чрез плуване в гр. Силистра.
Но към днешна дата тортиколисът е все още на лице. Според колегите в Силистра има и увеличен мускулен тонус на дясната ръчичка, но без такъв на дясното краче. И съмнение за централен тортиколис, съмнение което в София от лекарите във Вашата болница не беше споменато.
Това, което ме притеснява е че никой не направи алгоритъм за диагностика и чак след това лечение на заболяването. Никой не уточни каква е етиологията на тортиколиса. Притеснявам се дали не е централен тортиколис. Не беше проведена никаква диагностика. Дали е достатъчен само клиничния преглед и дали той ще покаже някаква централна увреда.
Моля Ви, пишете ми каква диагностика трябва да се направи, за да се разбере дали това е травма на мускула от раждането, дали не е луксация на някоя става, дали не е централен тортиколис, или не е асоцииран с травмата на плексус брахиалис на дясната ръка.
Предварително Ви благодаря.

# 472
  • София
ani2626
При кърмачетата повишеният мускулен тонус се среща при редица състояния (дори не казвам диагнози !!) и често има временен характер, докато кажем ли спастичност, то повишеният мускулен тонус остава !!!

Често пъти ползването на тези термини от различни специалисти в кърмаческа възраст е много субективно........

lina4
Както сте описали, раждането на детето Ви е протекло доста травматично, поради това че е първо и с голямо тегло.

Асиметрията в движението на ръката, най-често се свързва с "акушерска пареза", която може да е причинена само от оток в областта на рамото, който при отзвучаване в първите седмици води до пълноценно възстановяване на движенията на ръката. За да сме сигурни че нямаме никакво увреждане на ствола, коренчетата и нервите би било чудесно да се направи ЕМГ на около 30 дни, което в тази възраст в БГ не се прави. Изключение е само в Спец.Болница за ДЦП "Св.София", при съответно назначение !

Тортиколисът е синдром с периферен или централен характер.
Периферен - при скъсване на мускул, което както разбирам е изключено. Би могло да се направи УЗ-диагностика, която да отхвърли наличието на травма.
централен - при мозъчен кръвоизлив (най-общо) с последваща Асиметрия на мускулния тонус и заплашваща хемипареза, което би могло да се провери с ТФЕ или МРТ. 
Понякога при асиметрия на рефлекса на Галант, се наблюдава тонусова асиметрия на ръцете.

Има и една трета причина - диагноза, която у нас не се познава от детските невролози и неонатолозите, понеже е сравнително рядка, Kiss-syndrom (http://www.finderboerse.de/kiss_syndrom.html), което представлява блокаж на ставите в шийния отдел на гръбнака, водещо до тонусови нарушения на шията и крайниците.

Изпращам Ви информация както за заболяването, така и за клиниката в Бохум (http://www.kinderklinik-bochum.de/), където имат, голям опит при диагностициране и лечение на този проблем.
Там съм изпращал и водил пациенти от БГ при д-р Хохендал (http://www.uv.ruhr-uni-bochum.de/pvz-planung/i3v/00032900/02812422.htm).

За съжаление при идването Ви в София, не сме се видели, а като лекар знаете че диагностика без клиничен преглед е невъзможна.  Кой от моите лекари Ви е преглеждал ??? защото съм предупредил всички за подобни състояния, които са трудни за разпознаване, да ме информират !!

Диагнозата която по-горе споменавам е само предположение..... по описанието на проблематиката при детето!!
Така или иначе !!!!! не правете нищо с врата, не го теглете или масажирайте !!! без да се знае причината.
Може да правите само Войта, която се използва и при лечението на блокажите в гръбначния стълб, които могат и да са на торако-лумбалния преход или сакро-илиачни, което рефлекторно ротира/екстензира главата. При тази диагноза се правят манипулации и рефлексна кинезитерапия по войта.

# 473
Благодаря за отговора д-р Чавдаров.Хубав ден.

# 474
  • Germania-Pleven
Здравейте д-р Чавдаров.Дъщеря ми е с понижен мускулен тонус/така се роди/за което и правим ФИЗИОТЕРАПИЯ повече от година.Друго заболяване не е открито до момента,това възможно ли е или не можем да открием заболяване в след свие на което да има и понижения тонус?Детето е на две години и 2 месеца и не е проходила още сама/няма добро равновесие/.Много ще съм благодарна ако ми дадете повече информация за понижения мускулен тонус.Чета във форума повече за повишен мускулен тонус.

# 475
  • София
takusmanova,

Мускулната хипотония в кърмаческа възраст е с много възможни причини, като се почне от вродена хлабавост на ставните капсули и сухожилия (т.н. фибродисплазия или "гумено човече" през рахита до серизни заболявания на централната или периферна нервна система или невро-мускулния апарат - поне 50 заболявания с които не искам да Ви отегчавам или притеснявам.

Дете което не е проходило след 18 мес. възраст е необходимо да се консултира с опитен детски невролог или специалист по детска невро-рехабилитация, като е добре да се провери и финната моторика, говора и дейностите от ежедневието.

Каква физиотерапия правите, защото предварително ще Ви кажа, че масажът не е рехабилитационен метод за избор при повечето деца с понижен мускулен тонус !!!!

# 476
  • Germania-Pleven
Здравейте д-р Чавдаров.Детето се следи от детски невролог от 10 месечна възраст.Физиотерапията която правим е по метода на Бобат,за тази една година и 3 месеца има невероятен напредък,но има нужда от още.В скоро време имаме и записан час при вас за посещение и тогава ще мога да дам и повече подробности за нея.

# 477
  • София
Чудесно.
Успех !!

# 478
Доц. Чавдаров, интересува ме запознат ли сте с метода на лечение на проф.Козявкин в Украйна? Гледах един репортаж по руска телевизия, в който казаха, че е един от 4-те най-ефикасни метода за лечение на ДЦП. Интересува ме прилага ли се при атаксична ДЦП, има ли противопоказания /като епилепсия например/ и доколко е ефикасен метода? Благодаря!

# 479
  • София
Гала,

Чувал съм за метода на проф.Козявкин, дори се запознахме на срещата на EACD в Рим тази година, където стана въпрос за неговите методи, но в подробности не съм запознат с това.

По принцип няма международен стандарт за лечение на децата с церебрална парализа и има редица методологии за лечението им, които са известни по света.
Много трудно е също да се каже коя методология е по-добра и защо, понеже ефективността зависи също и от редица субективни фактори!!

В Болницата за ДЦП в София (www.cpcentresof-bg.com), прилагаме редица методи, но не и този на проф.Козявкин.

Общи условия

Активация на акаунт