Отговори
# 435
Здравейте д-р Чавдаров,
Детето ми е с диагноза Централен отоневрологичен/малкомозъчен/синдром.Диагнозата е поставена от доц.Божинова и д-р Томов /лекуващ лекар/ в детската неврологична клиника на 4 км.- януари месец тази година . Тази диагноза се явява усложнение на остър вирусен менингоенцефалит , който сина ми изкара Декември 2010 г.В момент минаваме през 10 дневен рехабилитационен курс във вашата болница-лекуващ лекар ни е д-р Мончева . Искам да ви попитам имаме ли право другия месец на други десет процедури по ЗК. Доволна съм от резултата , който имаме за 5 дни и ми се иска да продължим рехабилитацията при вас.От София сме и живеем съвсем близо до болницата.Все още нямаме  ТЕЛК решение  -ако това има някакво значение.
Благодаря ви за отговора предварително.

# 436
  • София
Злоби,

На каква възраст е детенцето Ви и с каква диагноза е прието за рехабилитация при нас в Спец.Болница  в Красна поляна ?

# 437
Д-р Чавдаров , синът ми е на 4 години . Централен отоневрологичен/малкомозъчен/синдром е диагнозата му от св.Наум. Не зная с каква диагноза е приет въвболница св.София . Предполагам ,че е нещо свързано с вестибуларния апарат , т.к гимнастиката , която му е назначена е точно за трениране на равновесието , ходенето /той не можеше да ходи самостоятелно въобще/, има и изразено забавяне на речта .

# 438
  • София
Злоби,

Моля на личния и-мейл да напишеш трите имена на детето за да проверя.

# 439
Здравейте , д- р Чавдаров! Искам да ми разясните какво означава - атактична форма на ДЦП.Също така генерализирана мускулна хипотония,без парези.Специфични разстройства в развитието на речата и езика - експресивна и рецептивна реч - това е написано в ЕР на ТЕЛК.Въпроса ми е най - вече за атактината форма на ДЦП , какво точно представлява.Дали малкия ще проговори - макар че казва думички и просто изречения.Как можем да му стимулираме речта.Какво ще ме посъветвате.Предварително благодаря.

# 440
  • София
Rose_mader,

Информация за ДЦП и нейните форми може да намерите в  http://www.cpcentresof-bg.com/pdf/cerebral_palsy_consensus_9_2_end.pdf,

В сайта на Спец.Болница за рехаб. на ДЦП, www.cpcentresof-bg.com, също така има много линкове към други сайтове за ДЦП, където ще намерите много и разнообразна информация по въпросите, които Ви интересуват.

# 441
Благодаря за отговора , ще прочета това което сте дали.

# 442
Здравейте Д-р.Чавдаров,
сина ми е на годинка и един месец. От три месечна възраст забелязохме, че си накланя главичката епизодично надясно или наляво. Заведохме го на детски невролог, който ни назначи физиотерапия. Ходихме ежедневно допреди два месеца, но резултат няма. На пет месечна възраст започна да получава пристъпи при което главичката му се накланяше силно надясно със схващане на десните краиници или съответно главичката се накланяше наляво със схващане на левите крайници, след което следваха многократни повръщания. Тези пристъпи му се получават през месец и половина и обикновено се случват рано със събуждане на детето, продължават около 5 часа  докато заспи, след което се събужда здрав. Влезнахме във университетската болница "Св. Георги" в Пловдив (ние сме от там), направиха ни рентгенова снимка на вратлето и раменцата, ЕЕГ, трансфонтанелна ехография, ЯМР с контраст, но не откриха нищо нередно. Изписаха ни с диагноза "Начална фаза на мигрена" без последваща терапия. Преди няколко дни детето пак получи пристъп, но от същата болница отказаха да ни приемат тъй като не се налагало да се правят допълнителни изследвания. Направихме консултация с детски невролог в София, който ни каза че трябва да направим отново ЯМР но със съдова програма. Моля ви, посъветвайте ме какво да правим от тук нататък. Тази парализа на крайниците по време на пристъп възможна ли е при мигрена и дали  според вас тази диагноза е правилна.
Благодаря ви предварително за отговора!

# 443
  • София
Здравейте,

Поради възрастта на детето е уместна консултация с детски невролог  доц. Иван литвиненко.
Може би трябва да се направи още едно ЕЕГ за да се изключи епилепсията със сигурност.
Ако такава се окаже че няма, вероятно ще трябва да се направи и предложения ЯМР със съдова програма.

При силен съдов спазъм се нарушава храненето на мозъка и от там е възможно да се наруши координацията на движенията за известен период от време.

Успех.

# 444
Здравейте, д-р Чавдаров!

Не знам дали към вас трябва да се обърна. Синът ни е на почти 3 месеца, като малко преди да навърши месец започна да прави гърчове (засега така ще ги наричам) които се изразяват в спиране на дишането, сменя си цвета на лицето, очичките му се обръщат, целият се опъва и се втърдява цялото му тяло. Това трае средно 20 секунди, понякога повече като днес например беше повече от половин минута, излизат му много слюнки от устата. Това го е правил досега 10-15 пъти, като в един ден се е стигало до 3 пъти. Имахме консулт и преглед в нашият град с невролог (беше само общ преглед от страна на доктора), гастроентеролог (поставиха му диагноза ГЕР) като в началото повръщаше на фонтани и казаха че гърчовете били следствие на навлизане евентуално на мляко в трахеята, но други прегледи освен трансфонтанелна ехография засега няма. На нея се установи увеличение на единият вентрикул, като докторката каза че е било вследствие на раждането, понеже той трудно изплака. Но този преглед не е правен от неврохирург, а от педиатър. Днес ни откараха със спешна помощ в детското отделение в Русе, но там лекарите ни посъветваха да отидем в София, но не казаха точно къде, не ни приеха в отделението (аз отказах) понеже е пълно с грипни деца, а и доктора ми обясни че освен биохимия няма какво друго да му изследват, няма нито специалисти, нито техника за толкова малко бебе.  Ние не сме запознати, написала съм ви накратко състоянието на детето, моля за консулт къде да отидем за установяване на причината! Ще чакам отговора ви и веднага ще тръгнем за София.
Благодаря предварително!

# 445
  • София

7/8....
Съжалявам, но едвам днес отворих комп`а

Изпратих Ви информация на лични.
Побързайте.

# 446
  • Sofia
Здравейте, Д-р Чавдаров!
Дъщеря ми е на 10месеца. Преди около 3 седмици забелязах, че си криви главата наляво. Личната ни изпрати на физиотерапия с диагноза спастична крива шия. Ходихме 5 дни подред, като и правиха загряване с парафин, третиране с ултразвук и някакви упражнения. Последния път доктора ни каза, че детето е наред вече. Но един ден след края забелязах, че пак накланя главата наляво Sad
Според вас каква трябва да е следващата ни стъпка, евентуално да дойдем на преглед или към какъв специалист да се насочим, защото очевидно проблема не е решен.

Благодаря предварително!

# 447
Здравейте д-р Чавдаров!
Писала съм ви доста отдавна преди година,когато бебето ми беше на 11 месеца.Вече сме на 2 години и 2 месеца.Диагнозата ни е субдурална ефузия,тогава аз ви бях писала,че вече е на 11 месеца и не показва с поглед лампата,и нищо друго,не разбираше като го питам нещо.Тогава за първи път от вас,разбрах,че такива изливи се получават от кръвоизлив и мястото се запълва с течност.Клапата ни се размина,поне засега,минахме само  с дренажи.
Исках да ви пиша,докъде сме стигнали  с развитието.Показа прослувутата лампа с поглед на 11 месеца,после и мама,играчките,баба и т.н.Проходи на 1.2 месеца.Знае частите на тялото,изпълнява понякога поръчки-като затвори вратата или като му дам парче хартия да хвърли  в кошчето.Обаче е доста своенравен и не изпълнява винаги,в повечето случаи все едно не ме чува.Голям инат е и се тръшка на земята.Още лази като играе или тича из стаите.Обаче  с говора сме още наникъде,казва мама,баба,аиде,не-ама си ги говори просто така,и от 2 месеца с е появи едно бебшко бърборене отчетливо повтаря някакви срички ама нищо не се разбира.Сочи  с пръст от 1,4 месеца някъде.И сочи всичко,което го интересува и иска да ми покаже,като най-много го интересуват лампите-може би защото му повтарях 1 месец и нещо докато  я покаже тази прословута лампа.С имитирането на животните също не сме много напред казва как прави кучето,котката-ама когато той реши,че ще каже.Мога още да пиша,ама стана дълго.
Исках да попитам вие правите ли прегледи на деца,които например нямат дцп,а да кажем по бавно напредват  с развитието като нас?Освен това,знам че при вас работят логопеди.С направление можем ли да дойдем и да ползваме логопед например?Благодаря предварително  bouquet!

# 448
  • София
НаЗу,

Диагнозата "спастична крива шия" е малко...странна.
Без невро-кинезиологичен преглед не бих могъл да Ви кажа нищо по-конкретно.

Рони77,
С каква окончателна диагноза е детето Ви? Субдуралната ефузия не е диагноза, която се ползва от НЗОК за клинични пътеки.
Уместно е да потърсите помощта на детски психолог и детски психиатър.... не се притеснявайте от последния специалист. Двамата съвместно биха могли най-точно да определят състоянието на детето Ви и от какви интервенции има нужда.

Имам всякакви специалисти (психолози, логопеди, дефектолози, ерготерапевт), които се занимават с децата, виж подробности на www.cpcentresof-bg.com; където ще видите и по какви КП работим, за да се използва и направление по НЗОК.

# 449
  • Sofia
А при Вас можем ли да дойдем на такъв преглед или да ме насочите къде да го направим?

Благодаря!

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 10:03 от NaZu

Общи условия

Активация на акаунт