Отговори
# 420
  • София
Райка,

Поведенческите отклонения подсказват отклонения във "висшите корови функции", които в определена степен имат влияние и върху "по-сложната" координация на движенията.
Има различни тестове за баланс, равновесие и ориентация в пространството, които биха могли да се ползват за уточняване на диагнозата в сферата на грубата моторика, които да бъдат основа и за последваща рехабилитация.
Можем да уточним консултация, при желание от Ваша страна. Успех.

# 421
Благодаря Ви д-р Чавдаров в най скоро време ще потърсу консултация с вас , при първа възможност.

# 422
Благодаря ви д-р Чавдаров за съвета при всички положения ще запишем час при вас...

# 423
Здравейте д-р Чавдаров! Миналата седмица правиха на момчетата ми ТФЕ, която показа пак същите неврологични наченки, които Ви бях описала преди време.
Здравейте д-р Чавдаров! Родих близнаци - момчета в 27гс.
При изписването им от неонатологията в епикризите пише следното:

Първи близнак: ТФЕ: Изразени хиперехогенни зони перивентрикуларно. Без данни за вентрикулна дилатация. Подлежи на контролен преглед след 30 дни.

Втори близнак:ТФЕ - Изразена асиметрия на телата на LV. Дилатация на CSP и задните рога. Хиперехогенни зони перивентрикуларно с леко набелязани анехогенни зони в тях. / Obs. Перивентрикуларна левкомалация/. Контролен преглед след 20 дни

PS: Явно при втория близнак нещата не са никак добре! Всичко изброено по горе може ли да претърпи обрат или това показва, че детето е увредено за цял живот?

Предварително Ви благодаря!

Неонатолога, който направи ТФЕ ни праща за ЯМР. Децата на другия ден бяха прегледани от д-р невролог, чието заключение беше, че децата са добре и това, което е видяно на ТФЕ не отговаряло на реалното им състояние. Само да отбележа, че невролога е най-добрия в Русе и има много опит с деца с увреждания.
Притеснявам се и съм раздвоена, защото децата са на 2месеца, а ЯМР е насрочен за края на януари, тогава децата ще са приблизително на 3месеца. Тази анестезия ме плаши, защото децата ми преминаха през много перипети и не бих искала да ги натоварвам излишно. Според лекарите от дома за медикосоциални грижи това изследване ще натовари децата, а реално и да има нещо цитирам: "Това е мозък и едва ли ще може да се направи нещо друго освен рехабилитация".

Моля Ви да споделите Вашето мнение!
Предварително Ви благодаря

# 424
  • София
Jiki_II,

Не познавам и двамата лекари, с които сте се консултирали, но повече бих се доверил на становището на лекаря-неонатолог, още повече, ако колегата невролог не е детски-невролог.

А...... какво е "реалното състояние" на децата......, които са поне 3 месеца недоносени ????.... нещо по-конкретно не Ви ли каза невролога???....от невро-кинезиологичния статус ????....

МРТ като диагностична процедура, ще даде най-точна представа за структурата на мозъка и ако има отклонения в нея, за тяхната тежест, което в известна степен ще направи прогнозата за развитието на децата малко по-лесна, но няма да промени модела на прилаганата рехабилитация.  За съжаление процедурата изисква анестезия, която към момента не бих препоръчал.

Най-често при тежко недоносените деца с отклонения в ТФЕ, каквито са Вашите, е уместно да се започне интензивна рехабилитация, и ако след 3-5 мес. нямаме подобрение (не знам какво е състоянието на вашите деца, а термина подобрение касае такива деца, които са с невро-кинезиологични отклонения и някаква степен на риск за ЦП), тогава се прави МРТ, с оглед крайна прогноза.

# 425
Здравейте д-р Чавдаров, благодаря Ви за изчерпателните отговори, които ми давате!
Според детския невролога - д-р Алексиева (детски невролог - който е отдал живота си да помага на деца с увреждания - според персонала от дома, а и други медицински лица, които познавам), децата са засукали рано и се справят много добре, двигателно също са добре. Също така, д-р Алексиева не вижда нищо притеснително на ТФЕ. По мое мнение (впечатление), като майка те са на 2месеца и половина и стоят изправени по минута докато им сменям ританките - здраво стъпили на крачетата си, с изправени главички, аз само ги придържам. Като ги хвана за ръчичките в легнало състояние и се опитам да ги изправя те стискат силно палците ми - сякаш се държът да не ги изпусна. Наддават повече от добре, утре ни изписват и сме по 2700гр. три седмици преди термина. Според целия персонал в дома за медикосоциални грижи (лекари, сестри), децата с нищо не показват да имат, каквито и да било неврологични проблеми. Уважавам тяхното мнение, защото това са хора, които са се нагледали на деца с различни по естество здравословни проблеми!
Неонатолога, д-р Радкова пък спаси децата ми - тя присъства на раждането и ги е интубирала. Тя също е добър специалист и добър диагностик!
Според Вас, аз като майка как трябва да постъпя в момента - да откажа или да подложа децата си на ЯМР! Д-р Радкова изрично подчерта, че при втория близнак нама хидроцефалия, нито кисти, просто има едно по изразено свиване (асиметрия) на левия вентрикул.
Щом ТФЕ е достатъчно за да се даде старт на рехабилитация и щом ЯМР няма да промени хода на самата такава, защо тогава да мъча децата си с упойки и т.н. толкова рано?

Благодаря Ви предварително за отделеното внимание!

# 426
  • София
jiki-II,

Крайното решение е единствено Ваше !  Успех.

# 427
Здравейте, доц. Чавдаров! Сина ми Александър /от Варна сме/ е ваш пациент, с Уест синдром. Реагира добре на Войта. Идвахме на контролен преглед пред ноември. Имаме хипоплазия на корпус калозум, с което обясняват и Уеста, макар че при нас тръгна след ваксина, а дотогава нямаше изоставане. Към днешна дата, на 1г. и 5м. - не сме проходили, стабилен е на четири крака, сам се "вдига" до четири крака, може би е на границата да пропълзи, крачетата ги мести напред, доскоро местеше само дясната ръка, вече мести последователно дясната и после лявата ръчичка и после губи равновесие. Появиха се наченки на прехвърляне от ръка в ръка, макар и засега само на едни пластмасови топки. Особено с дясната ръка, се появи "пинцетен захват" с пръстите. Снощи ми направи впечатление, че както се държеше за мен, клекна сам, пусна ми пръстите, хвана се за дрехите ми и сам се изправи. Срички обаче нямаме. Общо взето - това е положението към момента. Въпроса ми е такъв - попаднах в интернет на информация, че остеопатията дава положителен резултат при деца с хипоплазия на корпус калозум /в руски сайтове, вкл. медицински/. Вярно ли е това твърдение; има ли смисъл да опитваме; може ли тази техника да навреди на детето? И ако смятате, че можем да опитаме, можете ли да ни насочите към някой остеопат?
Също искам да питам, ще идвате ли във Варна през пролетта и ако да - кога да ви потърсим, за да си запазим час?
Благодаря предварително!

# 428
  • София
sdd-varna.

Ако хипоплазията на корпус калозум се лекуваше с хомеопатия, то това щеше да бъде удостоено с Нобелова награда досега. Няма смисъл да опитвате, финансовите средства може да се използват за нещо друго, разумно.

Важното е, че детето напредва, дайте му повече място и не го поставяйте пасивно в никакви позиции, които не може само да ги заема, нито използвайте различни проходилки или вертикализационни уреди.

Имайте търпение.
За Варна, не знам дали ще мога да организирам локални консултации, към момента.

Успех.

# 429
  • София
На вниманието на всички родители

Относно информация от НЗОК (техен изх.№ 02-00-71от 14.01.2011 г.) по отношение на лечебни заведения сключили договор за рехабилитация на Деца с Церебрална Парализа по КП№240, както следва:

1. МОБАЛ "д-р Стефан Черкезов" гр. Велико Търново
2.СБР "Бургаски минерални бани"ЕАД гр. Бургас
3.МБАЛ "Христо Ботев" гр. Враца
4.СБР "Тузлата" гр. Балчик
5.МБАЛ "д-р Н. Василев" гр. Кюстендил
6.СБР-НК Кюстендил
7.МБАЛ гр. Луковит
8.МБАЛ гр. Троян
9.СБР-НК гр. Велинград
10.УМБАЛ "Д-р Георги Странски" гр. Плевен
11.УМБАЛ "Св. Георги" гр. Пловдив
12.МБАЛ "Св. Мина" гр. Пловдив
13.СБДПЛР гр. Стамболийски
14.МБАЛ "Св. Иван Рилски" гр. Разград
15.СБАЛ ФРМ "Медика" гр. Русе
16.СБР "Котел"-ЕООД
17.СБДПР на деца с церебрална парализа "Св.софия" гр.София
18.МБАЛ "Александровска" гр.София
19.СБР-НК "Момин Проход",
20.МБАЛ-Шумен

Уточняване на съкращенията:
МБАЛ-многопрофилна болница за активно лечение
УМБАЛ - университетска многопрофилна болница за акт. лечение
СБАЛ - специализирана болница за активно лечение
СБР - специализирана болница за рехабилитация
СБДПЛР - спец. болница за долекуване, продълж. лечение и рехабилитация
НК - национален комплекс
ФРМ - физикална и рехабилитационна медицина

За разлика от предишни години, тази година много повече лечебни заведения сключиха договори по КП№240 за рехабилитация на ДЦП, поради факта че цената й се покачи значително.
Това дава възможност да се обслужат повече деца с церебрална парализа по местоживеене или поне да са по-близко до дома си, което ще спести разходи по транспорта.
Клиничната пътека позволява ежемесечна хоспитализация в минимален размел от 10 дни.

В другите клинични пътеки за рехабилитация касаещи също детска неврологична или ортопедична рехабилитация са включени нова редица от заболявания в детската възраст имащи нужда от стимулиране на двигателното, говорното или психичното развитие, което може да проверите на сайта на НЗОК, за да се възползвате от правата си. Успех.

# 430
  • София
Здравейте д-р Чавдаров! Синът ми е на 1 г. и 1м. , коригирана възраст 10 м. и 10 дни. За съжаление на последната ни консултация го определихте като 4 ст. ЦКС. Преди около 2-3 седмици започна да се изправя, сега обикаля без затруднения леглото и като се придържа за мебел (малко по-лесно му е наляво). Детето може да пълзи, но в момента определено му е по-интересно да пристъпва. Засега присвива коленцата, но и те, и стъпалата сочат навън и стъпва на цяло стъпало, (понякога на вътрешния ръб). Походката му е тип Чарли Чаплин  Simple Smile. Много му е трудно да клекне и да седне от право положение. Искам да ви попитам на този етап трябва ли да стимулираме ходенето и ако да - как? Да го водим ли за ръчички, да ползваме ли уокър? Друг основен проблем, на който ни обърнахте внимание и сте ни препоръчали упражнения и електростимулации, е слабият му гръб, седи приведен със свити крака.

И един въпрос по друга тема, във връзка с това, че е повишена цената на кл. пътека 240, специално в болницата в Красна поляна ще има ли промяна на пакета услуги (брой, вид продължителност на процедурите), които се включват в нея?

Благодаря предварително!

# 431
Здравейте д-р Чавдаров!
Въпросът ми е кратък този път. Трябва ли момчетата ми да станат 4кг за да се започне рехабилитация (така ми казаха лекарите - трябвало да натрупат мускулна маса) или може и преди това?
При втория близнак вече започнаха да се показват неврологични симптоми (това е мое заключение, базирано на всичко прочетено до момента)- извиване на тялото -поза дъга, истеричен рев и кратко спиране на въздуха - сякаш се затъква. Детето в момента е около 3300гр., остават ни 4 дни до термина (на теория още не се е родило), а след два дни става на три месеца от раждането.
В епикризата, детския невролог е написал следното:
Детето е в добро общо състояние, афебрилно. Кожа и видими лигавици - об.ст. Добър тургор и мускулен тонус. Пулмо - двустранно везикуларно дишане. Кор - ритмична сърдечна дейност, ясни и чисти тонове. Р ++/++. Корем - мек, без органомегалия. Неврологичен статус - без отклонения.

# 432
  • София
annie13
Детето нека да прави това, което може само, защото това му позволява мускулната му сила и издържливост под контрола на вестибуларния апарат.
Отнемайки тежестта му (държейки го за ръце, бейби-уокър) изкривявате обратната връзка към ЦНС, което често води до усложнения....

Променена е само цената на Клиничната пътека за ДЦП, която се изравнява с цената на КП при възрастни. Така отпадна дискриминирането на децата с ЦП за рехабилитационни услуги, като в момента има над 20 болнични заведения, където може да ги рехабилитират (в сравнение с предишните години когато ги рехабилитираха само в 3-4 специализирани болници и същите неможеха да поемат всички желаещи !!!). Разбира се условията в тези болнични заведения са различни - апаратура, специалисти и методология, но пациентът е свободен в неговия избор в зависимост от предлаганите услуги, като обем и разнообразие.

jiki_II
Обемът на мускулната маса не е критерий за започване на рехабилитация !!!

# 433
  • варна
 Здравейте ,д-р Чавдаров!
  Синът ми Боян, на 2г 8мес., е с Хидроцефалия с клапа,  и ДЦП -1-2ст ,по-изразена в десния крак. Идвали сме при вас няколко пъти , последно през април.2010 ,когато той вече ходеше нестабилно вкъщи.
  След няколко месеца стабилизира походката и можеше вече да се изправи прав  от пода, да вдигне топка от земята примерно и др. под. Навън вървеше само на равно. Стълби можеше да качва сам, държейки се с 2 ръце странично за парапетите.
   За съжаление през ноември 2010 се разболя от бактериален менингит, много тежко боледуване беше, 50дни  в болница. Направи и няколко гърча ,и започнахме терапия с Депакин. След започване на лекарството ,вече няма подобни прояви. Говорът му се възстанови - говори много, но част от думите са бебешки.
  След менингита беше съвсем неподвижен, но след 3-4 седмици почна да сяда сам, да пълзи, а от днес вече застава прав за малко и направи 2-3 стъпки. Движи се  из къщи покрай мебели и бутайки си табуретка.
 Сигурна съм ,че ще проходи скоро пак, но походката му не е добра, десният крак е с много повишен тонус и стъпва с него на пръсти. /а преди менингита само понякога стъпваше на пръсти/
 На рехабилитация ще тръгнем пак през март - в Карин дом, по Бобат и игрова активна терапия, и Монтесори група.
 Подходящо ли е да му купя това помощно средство, което да ползваме  когато се разхожда навън? Това дали ще подобри походката?  http://justwalkers.com/nimbo-rehab-lightweight-posterior-posture-walker.html
   Одобрявате ли поставянето на нощни шини  на кракът ,който е с много повишен тонус?
 Мога ли нещо друго да направя ,за да намаля тонуса на този крак? знам ,че вече ел. и топлинни процедури не са подходящи.
 Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 03 фев 2011, 00:52 от orhid

# 434
  • София
"orhid"

Предложеният от вас уред е подходящ.
Нощните шини също са уместни.
Прилагайте два-пъти на ден криотерапия и стречинг на стъпалото при изпънато коляно.
Криотерапията - домашен хладилник - бучки лед като във формата слагате и пластмасова лъжичка, която после използвате за дръжка - на глезена завързвате кърпа - ледената бучка движите с кръгови движения по стегнатия мускул 2-3-5-8 мин, като постепенно удължавате времето - пасивно разтегляте мускула, повтаряте тази комбинация 3-5 пъти за съответния период.
Добре е да се направи вечерта за да може шината да се постави по-лесно и детето да спи спокойно.

Най-бързото и ефективно лечение на спастиката при наличен пасивен обем на движение е с интрамускулна апликация на Ботулинов токсин А, който отпуска мускула още на 24 час, а максимума достига та 3-тия ден, като ефекта му се задържа от 4 до 8 мес.

Общи условия

Активация на акаунт