Отговори
# 405
  • София
Информация !!

На проведената среща след извършената презентация на производството на фирмата, Ръководството на Болницата и Управителя на Otto Bock Bulgaria решиха, в периода края на януари началото на февруари 2011 г. да се проведе среща с представител на Otto Bock от Германия, с когото да се уточни начина на взаимодествие със Спец. Болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа, организирането на прегледи на деца от болницата и изработката на шини и ортези, както и обучение на персонал от Болницата.

Ръководството на болницата ще публикува допълнителна информация при развитие на взаимоотношенията с Otto Bock Bulgaria, също и на сайта на болницата: www.cpcentresof-bg.com

Желая на всички родители и децата им Весели празници, Щастлива Коледа и много късмет и здраве през Новата 2011 г.

# 406
Добра вечер. Др. Чавдаров въпрос - Дихателния нерв ако е увреден влия ли върху притока на кислород към увреденото място. Благодаря ви.

# 407
Здравейте Д-р Чавдаров!Дъщеря ми е недоносена,родена в 28 г.с. с тегло 940гр. има хидроцефалия в следствие на ИВК билатералис 2-3 ст.Поставена е клапа на 6 месечна възраст.Трябваше да започнем рехабилитация 1-2 месеца след операцията,но невроложката ни тогава прецени,че за момента няма много нужда от рехабилитация и понеже е слабичка може да се изчака за сега.На 10 месечна възраст се появи епилепсия- Уест синдром.Един месец след първите пристъпи,след лечение с депакин после ривотрил и накрая синактен,пристъпите бяха овладяни.Детето сега е на 1г.и 2 месеца нормална възраст и 11 месеца коригирана,няма пристъпи от 2 месеца,и последното ЕЕГ от преди месец е без епилептична активност,и без хипсаритмия,приема депакин 3х0,8 мл.,и ривотрил 3х1/8 табл.от 0,5 мг.
Развитието изостава и от коригираната възраст.Не може да ходи и да се изправя самостоятелно,стои права ако я държа за ръце,и се изправя ако и подам ръце,седнала стои,но не може да се изправи от легнало в седнало положение само от полулегнало може.Късно започна да се обръща от гръб на корем-9-10 мес.к.в. и се обръща по-лесно на ляво.С лявото стъпало стъпва на криво,което за момента ме притеснява доста.Според ортопеда не е ортопедичен проблем,а според невролога ни "не е добре". Въпроса ми е,кога според Вас може да започнем рехабилитация и каква е подходяща предвид епилепсията?

# 408
  • София
Вальо 1958,

Кой е този дихателен нерв ??? и кое е увреденото място ???

Девил,

Може да се започне "специализирана, мека" рехабилитация, минимум два месеца след като гърчовете са преустановени или намалени до минимум.

# 409
Благодаря д-р Чавдаров  bouquet

# 410
Здравейте д-р Чавдаров! Родих близнаци - момчета в 27гс.
При изписването им от неонатологията в епикризите пише следното:

Първи близнак: ТФЕ: Изразени хиперехогенни зони перивентрикуларно. Без данни за вентрикулна дилатация. Подлежи на контролен преглед след 30 дни.

Втори близнак:ТФЕ - Асиметрия на телата на LV. Дилатация на CSP и задните рога. Хиперехогенни зони перивентрикуларно с леко набелязани анехогенни зони в тях. / Obs. Перивентрикуларна левкомалация/. Контролен преглед след 20 дни

PS: Явно при втория близнак нещата не са никак добре! Всичко изброено по горе може ли да претърпи обрат или това показва, че детето е увредено за цял живот?

Предварително Ви благодаря!

# 411
PS: Момчетата в момента са на 49дни от раждането.

# 412
  • София
Jiki_II

Правилата в медицината са относителни.

Диагностиката в медицината дори и апаратната, също крие известна доза субективизъм.
Понякога структурното състояние на мозъка несъответства на клиничната картина, която е доста "мобилна" в този период поради пластичните възможности на мозъка на новороденото и кърмачето.

Степента на недоносеност, килограмите и невро-кинезиологичните белези определят необходимостта от включване на адекватно стимулиране на мозъчното съзряване и развитие, което в една или друга степен е повлияно от доста по-ранното раждане и вероятната кислородна недостатъчност (асфиксия) по време на израждането и първите часове след това.

Вероятно детето се нуждае от специализирана рехабилитация ????.....

# 413
  • София
Jiki_II

последното изречение... поправка.... ВЕРОЯТНО  ДЕЦАТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ, ВКЛЮЧВАЩА НЕВРО-РАЗВОЙНА КИНЕЗИТЕРАПИЯ И АПАРАТНА ФИЗИОТЕРАПИЯ, СТИМУЛИРАЩА МОЗЪЧНИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ.

# 414
Здравейте д-р Чавдаров! Бих искала да се допитам до вас относно бебчето ми което е на 3 месеца. Преди 10 дни малката си беше изкривила главичката на дясната страна и не искаше да си завърти главата на лявата, педиатърката предположи че може да е настинала и ни изписа хомеопатично лекарство Бриония и ми каза да й правя масажи и да й топля вратленцето. Наистина след 4 дни си изправи главичката, сътветно спрях хапчетата, но продължих с масажите. Два дни след като си изправи главичката, тя пак се изкриви но на лявата страна. Реших да я заведа на невролог, няма да казвам името й, без дори да я пипне и да я прегледа, каза че е тортиколис и ни прати на масажи и физиотерапия. Останах ужасно изненадана как така без дори да докоснеш детето даваш така диагноза. Аз имам час за вашият център, но чак след един месец, т.к се притесних и реших да я заведа на невролог още днес за мое успокоение. Възможно ли е да е тортиколис предположение че малката получи изкривява първо на едната страна после на другата? Благодаря ви за отделеното време.

# 415
Здравейте д-р Чавдаров, благодаря Ви за отговора! Ние сме от Русе, децата все още са в кувьоз и са настанени в дома за медико социални грижи за наддаване. Кога могат да започнат тази специализирана рехабилитация, сега те са на 50дни от раждането?! В момента се борим с агресивна ретинопатия. Има ли добри рехабилитатори в Русе, които имат опит с недоносени деца, ако да бихте ли ми препоръчали някой! Другият ми въпрос към Вас е кога най - рано децата трябва да ги прегледа д-р невролог, неврохируг (моля да ми просите, доста невежа съм в областа здраве, доктори и т.н., но неволите - учат Embarassed )?

Предварително Ви благодаря!

# 416
Здравейте майчета!
Отскоро живеем в София с моята дъщеря,която е с детска церебрална парализа.Искам да ви помоля да ме насочите към  опитен рехабилитатор,който се е занимавал с такива дечица и работи частно.Ще ви бъда благодарна ако ми дадете някакви координати.Желая много здраве и успех на всички!

# 417
Zdraveite dr.Chavdarov.Pishe vi maika na nezriashto dete,koeto se rodi po normalen nachin v devetia mesec i t.n...Do dnes misleh che imame problem s zrenieto...toi e na 5god.i ne moge da hodi samostoiatelno,vurvi samo ako se durgi za neshto...poradi tazi prichina dnes hodihme v Plovdiv pri dr.Ianakiev za konsultacia...toi kaza che deteto ima otpusnati muskuli i do liatoto ako ne prohodi shte se nalogi operativno lechenie....mnogo sum izplashena i ne znam kakvo da pravia...napisal e na lista kato osnovna diagnoza:Vrodena anomalia na kostno-muskulnata sistema,neutochnena..
Obektivno sustoianie:Hipotonia na vsichki muskulni grupi na gorni i dolni krainici..
Terapia:Nasochva se za lfk za zasilvane na kvadricepsa,pri neuspeh operativno lechenie.....
......kakvo shte me posuvetvate...bih iskala da go vidite i vie...kak moga da se svurga s vas
...s uvagenie:Nina Lubenova

# 418
  • София
Здравейте, вече съм на работа.

Спирена
"Тортиколис" значи кривошийство, но странното е че сменя посоката на изкривяване на главичката.
Трябвало е да се уточни причината, за промяната на мускулния тонус.
Хомеопатията няма да помогне в никакъв случай.
Съществува така наречения "Тонично Асиметричен Синдром", при блокажи на прешлените на гръбначния стълб, което рядко се среща и при кърмачета и отминава спонтанно. Токущо казаното е само предположение !!!! Уместно би било два се направи позиционно-рефлекторна диагностика и невро-кинезиологичен статус, преди да се решат какви физиотерапевтични процедури да се назначат.  Успех.

Жики-ІІ
В Русе в Болницата за Физикална и рехабилитационна медицина, оглалявано от д-р К. Панайотов, има обучен екип за ранна рехабилитация на рискови новореди, каквито са вашите деца. Уместно е да Ви проследи детски невролог и лекар по физикална и рехаб. медицина с опит в детската неврорехабилитация. Имената на рехабилитатор и лекар по ФРМ може да откриете в сайта на болницата за ДЦП - www.cpcentresof-bg.com;  В момента когато децата ги изпишат от ДМСГ е задължително да потърсите цитираните специалисти. Успех.

Набу2503[/b
Ако влезнете в сайта на Спец.Болница за ДЦП, в директорията персонал, може да откриете служебните мобилни телефони на 15 опитни рехабилитатори, някои от които са специализирали в Германия или Австрия кинези-терапия за ДЦП. 
Вероятно детето Ви се нуждае от комплексно лечение и рехабилитация, каквото болницата предлага и с което можете да се запознаете ако искате в сайта й. Болницата има договор с НЗОК и не заплащате нищо за детето си. Успех.

Нина Любенова
Моля много с оперативната намеса да не бързате, след като диагнозата (както сте цитирали) е неуточнена и причината за тази хипотония е неясна. Уместно е детето да бъде прегледано от детски невролог, да се направят кръвни, ЕМГ или други изследвания, с които да се уточни състоянието на детето, което може да бъде от една фибродисплазия (по разтегливи сухожилия и ставни капсули) до сериозно неврологично заболяване. Най-трудна е диференциалната диагноза на т.н. "flopy infant" или "flopy child", ако наистина имаме изразена мускулна хипотония????. Имайте предвид, че липсата на адекватен зрителен апарат, също може да е причина в несигурното придвижване на детето, както и проблеми с ориентацията на схемата на тялото и в пространството (диспраксия ??). Имате ли говорна връзка с детето ???

Няма хирургия която да "стегне или засили" мускула, а цитираният хирург няма и идея с какво се захваща, като последствията за детето Ви може да са фатални !!!!
Спрете хирургичната намеса, преди диагнозата да се уточни !!!, няколко седмици няма да са решаващи за състоянието на детето !!

# 419
Добро утро д-р Чавдаров.
Синът ми е на 5г в момента. Проходи самостоятелно на 1г и 6м. От прохождането още слага единия  леко настрани. На моменти походката му е нормална или близка до нормалното , на моменти изглежда че куца с единия крак. Тича некоординирано. Стойката му е някак изпъчена с коремче напред . Не може да скача с два крака от дори ниско стъпало, или от земята. Не може да слиза по стълби редувайки краката а стъпва на всяко стъпало и предпочита да се държи. Когато се изкачва по стълби от скоро се научи да редува краката но пак гледа да се хване или ако няма къде се клати и се подпира на краката си.
Във връзка с подчетано аутистично поведение е преглеждан няколокло пъти от доц. Божинова , като с нея не съм споделяла тези си притеснения относно двигателната му активност. Има проведени много ЕЕГ-та - които са в норма , ЯМР на главата също в норма.
Възможно ли е да има лека форма на ДЦП за която да не знаем , нуждае ли се от определен вид упражнения рехабилитация за да се подобри координация, стойка, тичане, походка.
Какво да предприемем за да потвърдим или отхвърлим нашето съмнение, с кого да се консултираме за евентуални упражнения , рехабилитация и всичко което би било полезно за него.
Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт