Отговори
# 390
Здравейте,д-р Чавдаров майка съм на детенце с ДЦП -спастична диплегия.Резултатът от направено ЕЕГ е:налице са остри вълни,комплекси остра бавна вълна с акцент в дясна хемисфера задно-челно и лява хемисфера темпорално.
Детето ми е на 1г.9м. Бихте ли могли да ми обясните какво  всъщност е увреждането на детето и как да разбирам резултатът от ЕЕГ-то.
Предварително искам да Ви  благодаря!

# 391
интересни темички, записвам се да следя информацията тук

# 392
  • София
Kery,

1.Каква беше причината да направите ЕЕГ на детето си, понеже това изследване не се прави обичайно при деца с ЦП?
2.Провежда ли детето Ви рехабилитация, каква и колко интензивно?
3.Приема ли медикаменти и какви?
4.Детето Ви има ли "странни" моменти на поведение през деня, или когато се събужда и заспива?

Чакам отговорите!

# 393
Kery,

1.Каква беше причината да направите ЕЕГ на детето си, понеже това изследване не се прави обичайно при деца с ЦП?
2.Провежда ли детето Ви рехабилитация, каква и колко интензивно?
3.Приема ли медикаменти и какви?
4.Детето Ви има ли "странни" моменти на поведение през деня, или когато се събужда и заспива?

Чакам отговорите!

Здравейте, д-р Чавдаров,
1.Понеже не  ни се е налагало да лежим в спец.детско отделение нямахме епикриза,а се явявахме на ТЕЛК и изискването им беше да имаме такава.Което наложи лежането ни в болница там бяха направени скенер и ЕЕГ.Диагнозата ни е Спастична диплегия.
Лявото му краче и лявата ръчичка са по-малко подвижни от дясната ръчичка и краче.
2.Провеждаме рехабилитация масаж и упражнения два пъти в седмицата при  рехабилитатор,а през останалото  време аз се занимавам с него вкъщи.
3.Не приема никакви медикаменти в момента.
4.До този момент не съм забелязала "странни" моменти на поведение.

# 394
  • София
Кери,

Доколкото разбирам детето Ви е с ДЦП - спастична дипареза (малко по-изразена в дясно).
Между 30-60% от децата с ЦП (в зависимост от формата и тежестта на заболяването) след три годишна възраст отключват гърчове.
Това е статистика !!!

Резултатите от цитираното ЕЕГ показват известна "мозъчна превъзбуденост", което крие известен риск.
В комплексната рехабилитация бъдете внимателни с предложенията за: електролечение, термотерапия и стимулиращи медикаменти.
Ограничете гледането на телевизия, шоколад и кока-кола, излагането на силно слънце и претоплянето.

Уместна би била една консултация с детски невролог, който до проследява и ЕЕГ-то през 6-9 месеца.

# 395
Благодаря за отговора,д-р Чавдаров!

# 396
  • Бургас
Здравейте Доцент Чавдаров , чест и почиание към Вас,

Бих искала да попитам на каква възраст приблизително детето от позиция по гръб трябва да може да се изпррави самостоятелно в седнало положение ?
Благодаря Ви

# 397
  • София
Radost3007

[Бих искала да попитам на каква възраст приблизително детето от позиция по гръб трябва да може да се изпррави самостоятелно в седнало положение ? Благодаря Ви.]  най-често между 10 и 11 мес. - корегирана възраст, ако бебето е недоносено !!

# 398
Здравейте Д-р Чавдаров!
Детето ми беше с цкс 2ра степен,вследствие на ИВК-2ра степен.След почти едногодишно лечение бяхме изписане напълно здрави!!!Това стана миналия ноември месец.Пиша ви по повод това,че сина ми вече е на 1 година и 11 месеца и продължава обилно слюнкоотделяне!Вече започнах да се притеснявам!Докато бяхме в болницата имахме включен и логопед,но не беше открит никакъв проблем!По мое мнение това обилно лигавенедори се засилва!До скоро го отдавахме на разтежа на зъбките,но той вече ходи на ясла и виждам,че при другите деца не е така!Трябва ли да потърся специалист?

Искам да ви поздравя за днешното представяне в предаването "На кафе" и да Ви благодаря за вскичко,което направихте за нас  и продължавате да правите за другите дечица!

# 399
  • София
Мама Лили,

Как сте с храненето (приема ли без проблеми по-твърди храни, месо ) и активния говор (колко думи, кратки и дълги изречения, правилно изговаряне) ??

# 400
Здравейте,
Твърдата храна мисля,че не му е проблем.Мисля,че се храни и дъвче нормално!Един или два пъти се е задавял от ябълка,но мисля,че е лакум и затова става така.Месо яде,дори и по-големи парчета от нормалното.Понякога докато дъвче се случва доста да лигави.Забелязала съм ,че като му "изсипвам" храната с лъжичката в бузките (това е упражнение,което Таня ми е показала за стимулиране движението на езика и аз още си го прилагам понякога) той за секунда я изважда с езичето и я сдъвква!Той от малък яде солети например и още от тогава си дъвчеше,а имаше само 4 зъба. За думичките : казва мамо,дядо,бабо и тате,като в определени случаи(когато иска нещо) казва маме,мами,баби и т.н.Казва още:ето го,ето я,няма я ,няма го,чай(тай),вода(дуда),чао(тао)ела,лигльо(льольо),на кучето бау бау,на котето нау,дай (вече започва да казва дай го или дай ми),спи(пи),ау,леле,охоо,край(кай).Знае името на едно дете от яслата и го казва-Бобо.Казва и други бебешки думи,но не знам точно какво значат!А изречения започна от скоро и не много често :Бау,бау пи,или Дади пи,Ела мамо.
Искам да спомена и ,че все още не са му пораснали всички зъбки.Притесних се,когато видях,че другите деца от групата не лигавят така.А и ми прави впечатление,че в градината много по-малко лигави.

# 401
  • София
мама Лили,

Четейки обясненията смятам, че няма нищо притеснително, но една консултация с нашия логопед, който следи детето няма да ви затрудни, предполагам.

успех.

# 402
Zdravejte dr.Chavdarov.
Dasterjami v momenta e na godina i 2 meseca.Rodena e normalno 2 sedmici predi termina.Rodi se 2850gr.Vipreki ce v epikrizata pishe APGAR 9-10 tja proplaka sled 15 sek i bese postavena v kuvioz na kislorodna palatka za 12 casa s objasnenieto che ne e dostatochno zrela.V kovioza bese 6 dena kato posledni 2 dni imase fototerapija.Kogato bese na 4 meseca kkazzaha ni che ima rahit i da vahme po  5 kapki vigantol za 2 mes.na 6 mesec zabelezahme che ne gi izpolzva racete.se konsultirahme s nevrolog i ni kaza che njamaproblem i zostava s 1 mesec.na 1o mec se obrna za prvo pit ot  girb po korem.zapocnahme s rehabilitacija na 11 meseca v varna kato nevrologot ni kaza che ima leko dvigatelno izostavanje.za 3 meseci rehabilitacija ima opora na dolni krajnici,obirsta se v dvete posoki i sedi samostojatelno pasivno.njama dobra kordinacija s racete,tja posjaga.zabelezva vsicko okolo nea i kato i govorim iska da vrsta izdava sricki no ne gi udvojava.napravihme KT na glaven mozok okaza se che ima leko dilaatiran ventrikul kakto pri korava atrofija po izrazena frontalno bez ognishni strukturni promeni.V momenta pravim 3 fazi na vojta.bobat i elektrostimulacija na garba.kakvo e vaseto mnenie za ponatomosnoto razvitie i vasata prognoza.ima li sans da se razvie normalno i za kakvi srokove.
 S uvazenie.nadjavam se za odgovor.
P.S.dali imate planove da idvate v Varna

# 403
  • София
kimkim

Прогнозите в детската възраст не винаги са реални и точни и никой сериозен специалист не би се наел с тях.

Продължавайте рехабилитацията, която стимулира развитието на нови функционални връзки в мозъка.

Вероятно през месец април 2011 г. ще посетя Варна, като ще преглеждам 1-2 дни между 8 и 16 деца на място в ДМСГ-Виница, което още е само проект, но ще съобщя предварително датите на консултациите тук във Форума.

Успех.

# 404
  • София
Уважаеми родители,

На 08 дек. 2010 г. от 12,30 ч. в отделение късна рехабилитация в Спец. болница за рехаб. на деца с церебрална парализа "Св.София" фирмата Otto Bock ще направи презентация на своите продукти и услуги - изработване на шини, ортези, уреди и приспособления за манипулиране и придвижване, както на медицинския и здравен персонал в болницата, така и на родители.
Входът е свободен.

Общи условия

Активация на акаунт