Трудно проговарящи деца!

• 225 218
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
  • София
veselcheto, Според мен е малко трудно да се работи с двама логопеди, без поне далечна комуникация между тях. Спомням си, че преди време тук имаше подобна тема и се даваше пример, че е възможно в един час да се учат цветовете по един начин, на следващият час при другият логопед ще се изисква по друг начин.
А и тази жена ми заяви категорично, че ако ходим на частно да не ходим при нея. Разбира се ние можем да си ходим на частно, тя няма как да разбере, но да не се получи проблем при съчетаването. По скоро за сега ще се откажем от държавната помощ при този специалист.

# 121
  • София
Момичета, ще ви задам един въпрос.
Когато сте болни, едновременно при двама лекари ли се лекувате?
Изключваме вариантите, при които се налага уточняване на диагноза или променяне на недобре вървящо лечение.
Разберете, че е абсолютно същото и в тази ситуация - логопед и психолог се сменят, ако сте се убедили, че терапията не върви или че конкретният специалист не постига добър контакт с детето ви. Но, ако сте намерили вашия специалист, нямате нужда от още и още специалисти.
Като човек, който работи и на държавно, и на частно ще ви кажа, че никога не съм била съгласна родителите да работят с още един колега паралелно с мен. Винаги оставям родителите да направят свободно своя избор, но винаги обяснявам, че който и вариант да изберат, логопедът трябва да е само един.
Много често като ви чета постовете има чувството, че вие не се доверявате напълно на специалистите, с които работите. Дано да не съм права!  Hug
И още нещо - не смятам, че категоризирането на държавни и частни логопеди, изчерпва това кой колко добър специалист е.  Peace

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 16:03 от sophsan

# 122
  • София
sophsan, моите уважения   bouquet
Чета постовете ви с огромен интерес и вероятно сте много добър специалист, но тук грешите.
Специално за аутиста (и не само) е необходимо да излезе от стериотипа и да започне да общува с различен тип хора.За моето дете в състоянието в което беше си е направо глупаво да бяхме зациклили само с един логопед.Имах късмет да попадна на най добрия, но дори и недотам добрите му колеги в детската помогнаха на детето ми да излезе от стериотипа и да се научи да общува с околните.Преди 4 години с детето ми можехме да "общуваме" тоест съжителстваме основно аз и майка ми.Дори баща му се плашеше от него.Сега вече в предучилищна възраст би трябвало да бъде готов да отиде в училище, и да слуша непозната госпожа.Ако не бяхме го разчупили този един единствен - дори и прекрасен специалист - как ще се чувства на чина синът ми.
Пак повтарям обаче - преди 3-4 години втори терапевт би объркал детето ми.Когато колежката ви му структурира поведението с голямо едно на ум го дадох на ДГ в специална група.
И да, аз честичко посещавам по двама лекари.Най нахално обяснявам - колегата ви ми изписа туй и туй, какво още можете да допълните, имайки предвид, че ще спазвам препоръките на колегата ви.И обикновенно се получава съревнование между тях - всеки иска да се покаже по кадърен от колегата си.

# 123
И още нещо - не смятам, че категоризирането на държавни и частни логопеди, изчерпва това кой колко добър специалист е.  Peace

Съгласна напълно и освен това най важното е детето да го приема, защото аз на частно не съм ходила, в ресурсния център попаднахме на логопедка, която малкия хареса и съм доволна. Исках и с психоложката да поработим, но той категорично не я хареса. Може и да е добър специалист, но не е за него явно.

# 124
  • София
Не съм давала оценка на способностите на логопедите и категорията държавни - частни не засяга квалификацията им.  Peace Ще изберем частни посещения, защото в момента детето има нужда от повече от 1 път седмично работа.  Съжалявам, че тази помощ не е организирана както двигателната рехабилитация в клиниката по ДЦП, можеш да ползваш държавна помощ и си доплащаш според нуждите на детето. И там имаше деца, които само по клинична пътека успяваха да наваксат,  други не.
А закрепостяването на детето към един държавен логопед не е добре, защото и логопеда може да напусне и да няма месеци желаещ за мястото му и рехабилитацията да пропадне.

Иначе и ние почти винаги се допитваме до двама лекари,  вторият допълва или потвърждава лечението за наше спокойствие.

# 125
  • София и там където не се пуши
Под държавен и частен разбираме също заплащането, не оценка към него.

# 126
  • София
Под държавен и частен разбираме също заплащането, не оценка към него.

Естествено, че за пари говорим.
Но се насажда убеждението - плащам си, значи работи; държавен - значи не работи. Аз пък за това говоря.  Hug

# 127
  • София
Естествено, че за пари говорим.
Но се насажда убеждението - плащам си, значи работи; държавен - значи не работи. Аз пък за това говоря.  Hug

Започвам да си мисля, че има известна логика в думите ти, а не отидох с такова убеждение. Едва ли някой родител ще си заведе детето на място, където мисли, че няма да му помогнат.
Но ни поставиха, какви ли не препятствия - настояването за лекарствата, условието по 1 занимание седмично, което е недостатъчно за детето и логопедката го потвърди, но не ни даде избор. Това май си е отпращане с цел да има по-малко работа или за приемане на по-леки случаи.

И да, във време на криза не е лошо да потърсим всички начини за намаляване на разходите и за помощ на децата ни.

Аз за сега няма какво друго да кажа по темата. Онзи цитат, който посочих в първият си пост от вчера беше голямо облекчение за мен, четох го няколко пъти преди да напиша първият коментар и ми помогна да разбера, че това отношение не е персонално към мен, или детето. Дано споделеният опит от тази мини дискусия да е полезен за някой.

Приятна вечер!

# 128
  • София и там където не се пуши
Обаче аз от държавното, нямам никакви оплаквания.

# 129
  • София
Хе-хе Дороти, и аз съм оптимист Simple Smile Теб специално те тача, защото знам, че намери път към училището. Води си записки за нас майките с по-малки деца, да ни разказваш, когато му дойде време.  Hug

# 130
Здравейте момичета,

Включвам се в темата ви, защото имам и аз едно момченце, Виктор, което трудно и късно проговори. Водим го на логопед вече годна и половна - два сеанса седмично, всеки от тях трае половин час. Бих казала, че благодарение на тези сеанси детето проговори, на  2 год и 9 месеца. Сега е на 4, но все още се изразява неправилно, изреченята са му грешни като словосъчетания и не спряга правилно глаголите. Бърка и цветовете, но мисля че това е по-скоро зрителен проблем при него (той е с намалено зрение).
Ето, представих се.  Grinning Сега отивам да чета предишните ви постове.

# 131
  • София
Обаче аз от държавното, нямам никакви оплаквания.
И аз нямам  Hug.Но пък и много са малко децата имащи достъп до държавна логопедична помощ.Ама наистина много малко.Платената помощ не е задължително по добра, но пък и не за всеки е достъпна.Знаете колко деца не получават никаква помощ освен родителската  Cry  - не могат да си позволят  Sad
Аз съм безкрайно благодарна на всеки един от терапевтите с които е работил детето ми.Дори и тези, които не работиха добре с него ми показаха от какво точно да го предпазвам избягвайки терапевти като тях.Първата го учеше на азбуката, а нямаше още 3 год.  #Crazy, а другата все пак намери сили в себе си да си признае, че не може да му помогне, но пък ме препрати към Оля.

# 132
Здравейте,
опитах се да изчета темата, но е много голяма. И представа си намам за тези проблеми, които имате, но с пръстите и на двата крака дори ви стискам палци - дано малките ви съкровища да се справят с това, което съдбата им е определила и вие да имате сили да сте до тях  Peace
Повода да вляза в темата е детенцето на най-добрата ми приятелка. Нейното и моето дете са родени през една седмица. Но нейното детенце от самото раждане имаше проблеми - херния, алергия, самата тя с трудна бременност, болници и много повръщане, проходи късно и трудно/към 2 годинки и нещо/, май месец ще стане на 3, но и думичка не обелва, нито сричка, нито звук, само плаче. За прохождането ходиха по лекари, нямаше нищо открито като причина, обясняваха го с факта, че детето е по-едро. Проходи, но определено не така стабилно като връстниците си. Сега отново ще трябва да ходят по прегледи, но истината е, че тя не може да приме факта, че нещо може да има обезпокоително, не иска да говори на тази тема. Искам да й помогна като начало да я насоча къде да отидат на прегледи, явно е, че лекарката им няма да помогне, защото продължавала да твърди - ще проговори, спокойно...Тя е от провинцията и не знае нито добрите специалисти, нито пък аз знам, защото не съм се сблъсквала. Така че ще съм благодарна, ако ми дадете насока и имената на някой добри специалисти - за софия става въпрос.

# 133
Галерия с логопедични материали  -  http://picasaweb.google.bg/desislavapeeva799
                                                                http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79

# 134
От два дена разглеждаме картинките,който свалих от нета.Малкия много ги харесва.Показва картинката и казва нещо от рода на "те-те" или някаква друга бръщолевеница.После започнахме с и брошурки от супермаркета или с дрешките по които има картинки.
Направи ми впечатление ,че след разходка става по-разговорлив и тогава започваме с  книжката.

Общи условия

Активация на акаунт