Трудно проговарящи деца!

• 225 266
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте мами,
Ивко е вече на 2,7 месеца и още не говори.
Преди Нова година му поставиха диагноза умерена умствена изостаналост ,поради нарушения в говора.Беше ми много странно ,че  ме попитаха какво искам да пише в диагнозата-дали умствена изостаналост или просто нарушение в говора.
Ама какви специалисти имаме само! Мен лично ме е страх да посещавам такива. За толкова малки деца определено бъркат доста, по всичко разказано си личи, че детето си е нормално. Защо плашат майките толкова - има доста деца под 3г, които не говорят добре - ами много ясно сега проговарят, това е много индивидуално. Проблема с памперса също е широко разпространен на тази възраст. Моето лично мнение е, че е прекалено рано да се тревожите така и че трябва да изчакате да навърши поне 3 г., даже 4 г. , и ако още имате тези проблеми да посетите съответните специалисти - невролог, логопед. Много ви е рано сега!

В тази тема пишат най-добрите майки, а не най-лошите!!!  bouquet
Катя извини ме, но не мога да се съглася с теб. Детето не е никак малко - близо 3 годишно е. Не съм съгласна, че има доста деца под 3 години, които не говорят, съвместно с това и с изпускане в памперса. При наличието и на двете /а майката е споделила и др. тревожни неща/ явно има някакъв проблем. Не може да чака детето да стане на 4 години и тогава да предприема някакви стъпки. За да отиде да потърси помощ, явно майката вижда някакъв проблем.
Аз дълго време си затварях очите. Дълго, дълго, някъде точно докъм тази възраст. На 3 години му направихме най-напред аудиограма, после на 3.5 бяхме в детско неврологично отделение, после почнахме работа с логопеда и изобщо активната работа.
Моя син беше на близо 5 години, когато му поставиха диагноза "Лека умствена изостаналост". И при нас стоеше въпроса, как да се запише диагнозата, тъй като и при нас основния проблем ни е липсата на говор. Не може да се говори за липса на говор, и в същото време всичко останало да му е наред на детето - изоставане си има, то е видно. Тъй като щяхме да се явяваме на ТЕЛК, прецениха, че е по-добре да се напише по-сериозната диагноза, с което съм съгласна /но погледнато от днешна дата, в началото хич не я приемах диагнозата/.
Съветвам майката, да не чака детето да стане на 4 години, явно проблем има, а да се започва работа с логопед.
Има ли смисъл да казвам, че съжалявам че толкова късно си отворих очите  Sad. Детето ми сега е на шест години и все още не говори. Питам се - а ако по-рано му бях обърнала внимание....., дали нещата сега нямаше да са по-различни  Sad. Ще ми се тогава някой да ме беше ударил като с мокър парцал с една такава диагноза, да ме стресне и да не се самозаблуждавам, че ми е още малък, че има време, че и други деца проговарят по-късно....  Cry

# 91
  • София и там където не се пуши
 katiaR да допълня, като майка на по-голямо дете, че късното проговаряне се отразява и в училищна възраст. После казват, не иска да учи, незнам си какво прави и т.н.

# 92
Подкрепям това, че колкото по рано, толкова по добре.  Peace
На 2 години и 5 месеца нашата педиатърка ни обърна внимание на почти пълната липса на говор и ни прати на невролог. При все, че на 2 години махнах памперса напълно, т.е. нямаше особени видими други проблеми.
Мисля, че улучих точно момента и само 3 месеца успокоителни дадоха голям резултат , детето да се успокои и постепенно да започне да говори. Макар, че големия напредък се усети чак след 4 година.
Ето днес ходих да подновявам протокола от ЛКК заради ресурсната учителка и диагнозата ни е специфично разстройство на речта и езика. Това е точното наименование. Отклонението му е точно в говора и фината моторика, върху това работим. За станалото развитие не мисля, че има изоставане сравнявайки го с другите деца на неговата възраст. Дори въпреки невъзможността да се изразява сложно е доста съобразителен.
И мен се опитваха да ме успокояват, че еди кой си проговорил късно и после отведнъж се отприщил. Да, ама така и не ги видях тези случаи на внезапно проговаряне в късна възраст и до днес. Работа му е майката. Работа и постоянство.

# 93
Абсолютно съм съгласна с Пепи и Пасинет-речта забавя комуникацията с външния свят.
Аз не разбрах детенцето дали преминава през такива фази като образуването на звуковете,посочването на предметите.
Тук в най-ранна възраст проверяват сензорната чувствителност на усните,тона на мускулите на лицето,захапването.Тъй като може да се касае за моторна апраксия. newsm78

# 94
  • Някъде на път....
pasinet, би ли ми дала координатите на детски невролог? Благодаря ти предварително!   bouquet

# 95
  • София
Продължавам да се чудя защо на някои хора и в днешно време им звучи много страшно, че трябва да водят детето си на логопед!  Rolling Eyes
Продължавам да се чудя, че неспециалисти си позволяват да дават "компетентни" съвети от рода:"Не се притеснявай! Ще проговори, няма непроговорили деца! Баба ми е проговорила на 6г." и т.н.  Shocked

# 96
  • Някъде на път....
Момичета, pasinet ми даде координати на детски невролог (  bouquet), но не в София.
Моля ако някой има координати за София да ги сподели, може и на лични!  Peace
Благодаря!   bouquet

# 97
Да, явно аз нещо не съм добре Embarassed, майката ще си прецени най-добре!

По въпроса за специалистите - не ме е страх от посещението при логопед, а ме е страх от специалисти, независимо какви, които не си разбират от работата. Първият логопед, които посетихме не ни помогна, а ни обърка повече.
От друга страна логопедите, които отговарят в темата "консултация с логопед", ми дадоха доста полезни съвети и бързо се ориентираха за проблема на детето, без да са го виждали. Така е, когато човек си разбира от работата.
Мисля си, че ако бъде поставена пресилена диагноза "Лека умствена изостаналост"на 2г и6 м. , това може да обърка живота на детето и на цялото семейство. Но всъщност прави сте, не съм компетентна и не би трябвало да изказвам мнение, за да не обърквам хората.

# 98
хайде и ние тук..  GrinningЗдравейте момичета! Hug
ние сме от групата на пиещите НООТРОПИЛ!В момента сме на 1г и 7месеца.Поради съвсем други проблеми ,покрай раждането,детето е под непрекъснато наблюдение от невролог и той прецени,че леко изоставаме в говора.Всичко друго за щастие е идеално при нас ,но казваме само няколко думички...
Мама(както и Мамуу-като иска да ме повика),баба( и бабууу-аналогично),Тете(за кака),Тати за тати,ДАЙ(любимата дума Confused),не ,да,айди де,Уф(като се навежда-ако въобще може да се счита за дума)и няи (за няма).Май общо взето е това...
Въпроса ми е следния ,възможно ли е да ме посъветвате какви книжки да и взема и как точно да " побутна "този процес ,защото невролога каза,че ако до 2 год не проговори -може би ще запрашваме на логопед..Аз разбира се и говоря много и тя има голямо желание да се "изкаже",но някак си говори по бебешки и за съжаление единствените изречения ,които съставя за сега са "мамууу ам-ам" или "бабууу-даййййй".
Бих искала да направя всичко ,за да и помогна да проговори и не мисля ,че е успокояващо да чакам това да се случи от самосебе си..(макар ,че признавам -голямата ни дъщеря проговори чак на 2.5 години  Embarassedи е пълна отличничка в момента ,ала това не ме успокоява ,защото при нея всичко беше наред покрай раждането и т  н ,а с малката имахме големи проблеми)
Предварително благодаря на тези ,които ще ми дадат някой идеи за литература по въпроса и други..

# 99
Въпроса ми е следния ,възможно ли е да ме посъветвате какви книжки да и взема и как точно да " побутна "този процес
      Поредицата "Първи стъпки" са чудесни. На всяка страница има подсещащи въпроси, които могат да се задават на детето, с големи и цветни илюстрации класифицирани по отделни теми.
      "Първи стъпки - Думите":
http://www.pe-bg.com/?cid=3&search_q=%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B … D0%B8%D1%82%D0%B5+
      "Първи стъпки - Животните":
http://www.pe-bg.com/?cid=3&search_q=%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B … D0%B8%D1%82%D0%B5
      "Първи стъпки - На село":
http://www.pe-bg.com/?cid=3&search_q=%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B … D0%B5%D0%BB%D0%BE
 Hug

# 100
Благодаря за разбирането!
И на нас не се ходи по лекари,искаме всичко да си тръгне естествено, но няма как.Всеки път,когато отидем на консултация,виждаме другите деца,как си говорят с майките и мен нещо ме пробожда в сърцето.Казвам ви,ужасно чувство е!
От друга страна той страшно се депресира,когато го водим на лекар.Последният път,когато му правиха скенер ,трябваше да го приспят и плака много .След като излезе от упойката не искаше да се гушка с нас и ни гледаше с недоверие .
Надявам се скоро всичко да отмине ,ако за нашият случай има такъв .

Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 10:59 от Diotima

# 101
  • София
По въпроса за специалистите - не ме е страх от посещението при логопед, а ме е страх от специалисти, независимо какви, които не си разбират от работата. Първият логопед, които посетихме не ни помогна, а ни обърка повече.

katiaR, аз правилно те разбрах още първия път. Мисълта ми беше, че във всяка една професия се срещат за съжаление хора, които не са си на мястото. Просто не прехвърляй разочарованието си от един логопед на цялата логопедична гилдия. Потърси и друго мнение и съм сигурна, че ще намерите вашия логопед.  Hug

# 102
Абсолютно  подкрепям  sophsan    След като не сте доволни  търсете  друг  логопед  Peace  При нас се наложи   да сменим  3 -ма . Но   попаднахме на страхотен логопед   благодарения не  нея  сега  говорим много  добре   bouquet

# 103
  • София
От друга страна логопедите, които отговарят в темата "консултация с логопед", ми дадоха доста полезни съвети и бързо се ориентираха за проблема на детето, без да са го виждали. Така е, когато човек си разбира от работата.

И нещо друго исках да ти напиша - без да подценявам труда на колегите от темата, бъди далеч от мисълта, че тези съвети са ти достатъчни.   Hug
Само с дълга и упорита работа "на живо", може да се постигне резултат. Да не би да си останала разочарована, защото си имала очаквания, че ще има бързи и забележими резултати от логопедичната терапия? Понякога първите такива се появяват след месеци работа, работа и пак работа - с логопеда и основно в къщи.  Защото логопедът е този, който ви води по пътя, учи те как да работиш в къщи с детето, но за съжаление не е магьосник. Peace

# 104
Sophsan, логопедката твърдеше, че има недоразвита мозъчна кора и че трябва да пие медикамент, изписан от невролог и според медикамента ще направи програма за работа с детето.  #CrazyДо този момент не сме имали други проблеми, звучеше ми несериозно, объркващо. До терапия не стигнахме, аз съм против такива медикаменти, а също и според невролога няма проблем с мозъчната кора. Детето разговаря, разказва, с нормално развитие е, но бърка много думички, особено по-дълги. С повече упражнения ги научава да ги казва правилно. Ходи на ДГ, занимаваме се много с него. Сега очаквам да го види и логопед в градината. Това ще бъде третото мнение, дано да бъде по-оптимистично. Благодаря за отделеното време!

Общи условия

Активация на акаунт