Трудно проговарящи деца!

• 225 212
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
Вилико, похвално е, че искаш да помогнеш на приятелката си. Като прочетох поста ти, ми се струва, че поведението на лекарката, която следи детето е някак нехайно. Явно е, че на 3 години едно дете трябва да говори и то не само с думи, а цели изречения и да се изразява добре. Дано другите момичета се включат с адреси на компетентни лекари, аз за жалост не мога да ви бъда полезна, освен, ако нямате път насам  Grinning
Много хора трудно приемат факта, че детето им има някакъв проблем. Трудно им е да се разделят с мечтата за "идеалното" дете, защото смятат че вината е тяхна или че са недостойни родтели. Няма такова нещо ! И най-добрият начин да помогнем на децата си и да им докажем, че ги обичаме, е да погледнем истината в очите и да действаме. Може би приятелката ти, при среща с добър  и заинтересуван специалист, ще го осъзнае.

# 136
За лекарите...мога много да коментирам, но не е тук мястото  #Cussing out
Истината е, че може би още когато детенцето не искаше да проходи , а и до ден днешен не ходи така както моето например, а някак по-тромаво, нестабилно, все се придържа...трябваше да се отиде на добър  специалист. Но иначе мен лично и друго ме притеснява, детенцето просто си изглежда като голямо бебче - не разбира какво му се говори, не реагира, не може да изпълнява команди от сорта на "ела тук" или "иди там"  Confused Понеже таткото късно е проговорил и това сякаш им беше успокоение ...Все пак моля ви, дайте начална насока къде да се отиде, какво е необходимо да се направи  Praynig разбира се, не изключвам варианта всичко да си е наред, просто да е по-бавен темпа на развитие и дано така се окаже!!!!!!!!

# 137
Вилико,

МОга само с едно да ти помогна, като ти разкажа какво се прави във Франция в подобни случаи. После остава само номерът на някой български специалист да намериш и да убедиш приятелката ти в необхосимостта да заведе детето.
При нас проблемът се диагностицира най-напред от педиатъра и той дава направление за детски невролог. както описваш нещата, детето е с изоставане в психомотрично отношение и ще има нужда от сеанси не само за говора, но и за ходененто и фините жестове. Та неврологът назначава изследвания, най-често скенер или ядреномагнитен резонанс, ако не може да открие причината на прблема. Той дава и направление за сеансите и иска да следи детето поне веднъж на 6 месеца, за да види как напредва.При нас правиха и генетични изследвания, но това не е задължително. Та, търси невро-педиатър, той не може да каже че "всичко е наред" и да преневрегне случаят, просто не го вярвам.
забравих да ти кажа, момченцето ти е като кукла  Heart Eyes

# 138
viliko , това детенце
на детски невролог при всички положение трябва да отиде и да му се направи не само преглед, но и изследвания.
Определено детето има проблем и то не малък. Чакането в бездействие само може да влоши нещата.

# 139
  • София
Мами, хайде да направим нещо като програма какво да правят майките. Признавам, че и на мен не ми е ясно.

Аз си мислех, че трябва да отидем в детската психиатрична клиника "Свети Никола". Така и направихме, отидохме с талон от личен лекар, и от там ни написаха на един зелен медицински талон- направление "за включване в детска градина и работа с логопед". Казаха ни, че ако искаме ще ни напишат препоръка за логопедична ДГ.  Явно не сме тръгнали по правилният път или е трябвало да поискаме нещо друго от психиатричната клиника.

И на мен не ми е ясно как се действа. На невролог или на психиатър да се отиде? Първата стъпка е почти ясна - талон от личен лекар, изследвания от лекар-специалист и после къде се представят тези документи? В Ресурсните ли центрове? Споменавали сте, че минавате през ЛКК комисия, това с какви документи се прави и защо?

Ще се поровя и в темите за ресурсните центрове. А в момента в Сф има недостиг на места за ДГ, детето може да е подало молба за ДГ, но да не е прието. Тогава то няма ли право на подпомагане за наваксване на изоставането?

pasinet, моля те сподели вие по какъв път минахте, защото сте едно от малкото деца с подпомагане в обикновена детска градина. Знам, че има и други майки, ще ни е полезно. Благодаря!

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 19:06 от TanyaMG

# 140

pasinet, моля те сподели вие по какъв път минахте, защото сте едно от малкото деца с подпомагане в обикновена детска градина.

Ами просто много го хареса логопедката от ресурсния център и ми каза, че ако не ме е срам (защото много майки точно от това се опасявали да не би да кажат , че детето им е нещо ненормално) да си извадя необходимите документи, за да може легално да посещава ресурсния център и така. Назначиха му и ресурсна учителка в градината,която ходи три пъти седмично и се занимава индивидуално с него за всичко, за което сметне, че има нужда, а отделно ние можем да посещаваме колкото си пъти искаме логопед и психолог в ресурсния център напълно безплатно. Възползваме се само от логопед, защото малкия нещо не можа да хареса психоложката.  Confused

Цитат
Споменавали сте, че минавате през ЛКК комисия, това с какви документи се прави и защо?
Ами това се иска от ресурсния център, но дори не съм водила детето, направо си взех направление от педиатърката ни и протокол от ЛКК, казах им какъв е проблема. Единствено се минава на комисия от самия ресурсен център в посочен ден , но тя не е нищо повече от разговор с родителя и детето от психолози и логопеди.

--------------------------

Иначе съм го водила на детски невролог още когато беше на 2 и половина, малко терапия направихме, три посещения през месец и тя ни каза, че няма нужда повече и да продължаваме само с логопедична помощ.  Пихме успокоителни тогава и едни капки за стимулиране на мозъка няколко месеца и това е.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 19:11 от pasinet

# 141
  • София
pasinet, благодаря. Явно ще трябва да пробваме и през ресурсните центрове.

Иначе все пак да кажа за София, че помощ може да се получи
- в Държавният логопедичен център, групите се сформират в началото на учебната година, а през годината ако се освободи място. Заниманията са 1 път на седмица за сега, само логопед.
- Логопедичната детската градина в Хиподрума, но не знам как става
- болницата по ДЦП, за там не знам как е в последните месеци.
На последните две места заниманията са след обяд, и това не е много подходящо за деца 3-4 години.

# 142
Какво трябва  да правим ако  говора  на нашето дете закъснява ?

1.Консултация с логопед . (ако логопеда прецени   че трябва ...) правите консултация   със  Детски психолог   и   Консултация с детски невролог .

Ако проблемите са   основно с овладяване на речта   търсите много  добър  логопед  и  благодарение на него и  на вас  .. детето  ще започне да говори  ..разбира се това  след    доста  работа Peace

# 143
  • София
Bluevelvet, аз се опитвам да разбера дали има държавна помощ. Вие ползвали ли сте ресурсно подпомагане или помощ от други специалисти, отпуснати от Здравната каса или като помощ по Държна образователна програма?

По скоро въпроса ми е "Могат ли родителите, да очакват държавна помощ, ако децата им имат проблем с говора".

# 144
Да има в Несебър      вече  ресурсен  център   предложиха ми    ако не се лъжа  2 пъти логопед и  два пъти психолог на седмица  плюс безплатен  транспорт .Центъра е нов  много приятно направен  с  сензорна стая ,шарени стени  Grinning но отказах ..поради безброй причини ..
Предпочетох да си ходим засега при нашата   логопедка    тк  съм страшно   доволна  ,детето свикна с нея  и така   а  и   малко ни остава.. По дългия път сме го минали ...

Отговора на въпроса  ти е да  могат   Peace

# 145
  • София
Изглежда в София е най-трудно положението, или аз не съм открила.

А да ви питам при нас се получи следната особеност - детето в детската градина не ще да оцветява/драска, когато другите деца го правят, тя седи на столчето и гледа с интерес. И учителките ме попитаха дали имаме указания, картинки, които са подходящи за нея, за да не стой така, а и да научава нещо. Тези консултации ресурстните учители ли ги дават? Предполагам, че в бъдеще ще има и други подобни въпроси.
За този случай занесох картинки, които е оцветявала в нас и така започна да се отпуска, но и аз не знам винаги как да реагирам.

# 146
  • София и там където не се пуши
 опитвам да разбера дали има държавна помощ. Вие ползвали ли сте ресурсно подпомагане или помощ от други специалисти, отпуснати от Здравната каса или като помощ по Държна образователна програма?

По скоро въпроса ми е "Могат ли родителите, да очакват държавна помощ, ако децата им имат проблем с говора".

Да има - и във форума ингерация има обширна тема за ресурсното подпомагане.

В повечето училища - психолог и логопед - държавно. Като покрият държавния лимит в училищата за логопедите специално знам, че може и срещу заплащане.

# 147

А да ви питам при нас се получи следната особеност - детето в детската градина не ще да оцветява/драска, когато другите деца го правят, тя седи на столчето и гледа с интерес. И учителките ме попитаха дали имаме указания, картинки, които са подходящи за нея, за да не стой така, а и да научава нещо. Тези консултации ресурсните учители ли ги дават?

Ами ние също имаме проблем с рисуването и писането като цяло. До преди половин година той почти не искаше да хване молив. При заниманията с логопед включваха оцветяване, очертаване и т.н. Както и в къщи започнахме по малко и сега всеки ден го прави с да не кажа чак с голямо желание,но поне без неприязън и доста напредна. Ресурсната също го занимава индивидуално в тази област, тя си носи материали, за да не с повтарят с тези,които работим в къщи. За сега не ми е искала помагала, но ако каже няма проблеми да и дам.
Така, че започна да рисува и в груповите занимания с децата в градината. Е, чак художник не е, но поне се мъчи.  Laughing

# 148
  • на пряката в пряката

Иначе все пак да кажа за София, че помощ може да се получи
- в Държавният логопедичен център, групите се сформират в началото на учебната година, а през годината ако се освободи място. Заниманията са 1 път на седмица за сега, само логопед.
- Логопедичната детската градина в Хиподрума, но не знам как става
- болницата по ДЦП, за там не знам как е в последните месеци.
На последните две места заниманията са след обяд, и това не е много подходящо за деца 3-4 години.

Таnq MG в София има още една логопедична детска градина,близо до х-л Хемус, както и детски градини с логопедични групи към тях една в Люлин и една в Слатина. На Окръжна болница се намира и 17 ОДЗ,което също има група за деца със специални образователни потребности.
За да кандидастваш за ресурсно подпомагане на твоето дете,трябва да провериш в Инспектората по образование/РИО-София/,намира се на площад Възраждане.Там на определена дата от месеца се събира комисия от специален педагог,логопед,психолог и разглеждат заявленията на родители,желаещи  на децата им да бъде отпуснат ресурсен учител. Можеш да кандидатстваш за ресурсен учител,ако детето ти посещава държавна детска градина и представиш епикриза или педагогическа характеристика от учителката на детето,в които да се описва нуждата на детето от допълнително подпомагане за овладяване на учебния материал,знания и умения.
Надявам се да съм ти била полезна   bouquet

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 22:22 от friend na Pooh

# 149
Здравейте! Виждам че обсъждате за логопеди и психолози. Детето ми има нужда от психологична помощ,тя е първи клас и има проблеми с обучението. Бихте ли ми казали дали сте чували  нещо за Весела Банова и Петя Хорозова и ако да да споделите.И какви са цените на час при посещение при тези специалисти (на лични).Много ви благодаря предварително.   

Общи условия

Активация на акаунт