Трудно проговарящи деца!

• 227 151
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
Записвам се да следя темата, защото и мойто момченце проговори късно - на 4 години. В момента е на 6г. Говори правилно. Мога да кажа че има богат речник. Не притежава обаче необходимите знания и умения за възрастта си - среща трудности при оцветяване, рисуване, писане. Познава числата до 10, без да може да ги пише. Брои до 10, обаче механично. Ако му подредя 3 кубчета например и го накарам да ги преброи - не може. Много ми е трудно да му концентрирам вниманието и да събудя интерес у него към тези неща. Посещаваме логопед, той също е на мнение, че изоставаме за възрастта си.

# 151
Bambi766 , Развитието на фината моторика (писане, рисуване) е свързано с говора. Не сте ли посещавали други специалисти да разберете какво точно му има, защото това мнение на логопеда, че изостава, е една констатация, но каква е причината знаете ли?  Rolling Eyes

# 152
  • София
Утре предаването "Часът на мама" ще бъде за трудно проговарящите деца. Аз поне така разбрах темата, но ще видим утре.

# 153
pasinet, за пръв път го заведох при психолог(проф.Ваня Матанова), когато беше на 2г., защото още не говореше. Тя ми каза, че има леко изоставане, но още е много малък и сигурно ще навакса. Не ми препоръча изследвания. След това започнахме да посещаваме логопед(Нина Йорданова). Тя пък ни каза, че сме закъснели и по-рано е трябвало да потърсим помощ. Съмняваше се за дислексия, но нищо конкретно не ни каза. И тя не ни насочи към никакви изследвания. И тъй като детето така и не можа да свикне с нея и с подхода й - всеки път като ходехме там плачеше и не искаше да се включва в игрите, които тя измисляше- след 4 месеца престанахме да ходим при нея. Същевременно детето стана на 3г. и още не говореше. Направихме консултация с психоложка, която ни препоръча личния лекар. И от нея не разбрахме нищо. Беше едно безкрайно лутане насам-натам, но в крайна сметка явно не попадах на подходящите хора, които могат да помогнат на детето ми. На 3г. и половина детето ми започна да посещава логопедичната градина в Хиподрума и за около 2 месеца проговори- не само с думи, а с цели изречения. Чудото стана, не знам дали благодарение на педагозите в градината или на контакта с децата. За около 6 месеца натрупа значителен запас от думи и започна да се изразява много правилно. Имаше страхотен напредък. Една година посещавахме тази градина и след това поради семейни причини се наложи да го преместя в обикновена градина в квартала, където живеем. След преместването започнахме да посещаваме друг логопед(Стефка Гигова). С нея работим и в момента. Сега тя ни праща да направим ЕЕГ в ИСУЛ при доц.Рашева. Според нея детето се нуждае от стимулация с медикаменти. Това е историята ни накратко, но и до ден днешен аз не знам на какво се дължат проблемите ни и има ли и други изследвания, които могат да се направят, за да разберем.

# 154
Bambi766, голямо лутане вашата история, но аз не мисля, че на 3 години сте били закъснели за логопед. Ние започнахме от 4, просто преди това нямаше смисъл, защото той отказваше да говори с непознати. И моето е с трудност в концентрацията, но упражняваме се. Не говори толкова добре колкото е нормалното за 5 годишен, но пък за една година напредна много, освен това брои смислено, знае значението на цифрите и може да определи колко неща са, ако го попитам. Според логопеда ни, не му е трагично положението и с по упорита работа ще се справим, но аз се въздържам от медикаменти и бих давала, само ако е крайно наложително.
Пожелавам ви успех с изследванията и бързо наваксване.  Hug

# 155
      Игри и упражнения, подпомагащи развитието на речта.
http://www.biberonbg.com/info/uprajnenia_govor.htm

# 156
Моята дъщеря е на 3г.7м. На 1г.1м. направи фебрилен гърч. Невроложката ни успокои, че няма последствия, но ме шокира с думите - "Тя ще забави с говора". А до този момент се развивахме отлично. Каза, че до 1г.6м. ще спре да говори. Написа "Слаба корова зона" (или нещо подобно, бе). Е, спря на 1г.8м. А беше почнала и с кратки изречения да се изразява. А оттогава си бъбре нещо, но кой го разбира. Забавихме и с моториката.  Сега оправихме моториката и възстановяваме говора. Изписаха ни Ноотропил, но той не се връзваше с честите ни боледувания, та го спрях. Сега сме здрави, нижем гердани, строим фигури и пъзели, духаме свещи, разпознаваме животни и какво казват, доста добър пасивен говор има. Водих я при доста логопеди и психолози, но това, което я  карат да го прави, тя го направи набързо (защото вече хиляди пъти го е правила вкъщи) и й става скучно. От известно време започна доста да повтаря, но избягва думите със съскащите звуци. Като казва абуката (до "и" я знае) ги заменя. Всъщност никога досега не съм се сблъсквала със случай дете да проговори и после да спре (без да е аутист). А и тя не е спирала на ниво да казва само "ъ-ъ". Винаги нещо нарежда.

# 157
Всъщност никога досега не съм се сблъсквала със случай дете да проговори и после да спре (без да е аутист).

Моето беше точно така. До година и 2- 3 месеца си се развиваше като всички останали бебета (дори имаше излъчване на доста по голямо дете, много умен поглед, от рано започна с гукането и всички прогнозираха гледайки развитието му, че ще проговори дори рано) и говореше като тях, после изведнъж млъкна, по скоро говореше си само измислени неща и спря да се развива в тази област, нито напредваше в разбирането нито в говора. На 2 години и 8 - 9  след 3 месечна терапия започна отново. И до сега по бавно учи. Не е аутист. Никаква физиологична причина не се установи, единствено свръх сензитивна нервна система и предположението, че след като е толкова чувствителен в тази ранна възраст е преживял силен стрес от нещо, което е попречило на правилното му развитие. А дали това е истината и аз не знам.

# 158
  • Варна
Ще помоля за съвет за добър логопед във Варна, който да работи с деца на около 2г възраст.
Благодаря предварително!

# 159
  • София и там където не се пуши
Viki_76 - за Варна се обърни за съвет към Мартинче, Френд  .......

# 160
Здравейте!

Днес случайно открих тази тема. Просто не знам защо съм я изпуснала, след като толкова дълго време ровя във форума точно по този проблем.
Прочетох всички 11 страници на един дъх и искам да благодаря на всички майки и специалисти, които са споделили опит и мнения и за полезните линкове.   bouquet

Наистина много съжалявам, че не съм открила темата по- рано, защото до момента само аз се занивам с детето (2г и 7м). След 20 дни имаме насрочено ЕЕГ, а през месец май ще му направят аудиограма. Надявам се да знам повече за състоянието му след прегледите. Но ми е ясно, че така или иначе аз трябва много да се занимавам с него. При нас допълнително усложнение е, че логопедите ще общуват с него на език, който той не разбира и предполагам, че работата им ще бъде двойно по- трудна.

Ще пиша пак след прегледите, а до тогава ще следя темата и ще ползвам полезните линкове! Благодаря ви!  bouquet

# 161
  • София
Martini mama, би ли споделила какво провокира специалистите да ви назначат ЕЕГ?  Hug

# 162
При редовния преглед на 2 години, педиатърът отбеляза, че детето не говори, а се изискваше като минимум съставяне на изречения от 2 думи, тип "Мамо, ела!" или "Дай сок!". На 2г и 6м. споделих с него, че нивото не се е променило и той ни даде направления за ЕЕГ и проверка на говорния и слуховия апарат. Явно тук(Германия) така се процедира. За съжаление, тук посещението при специалист изисква предварителна уговорка с месеци и както писах, чак през май ще бъде проведен втория преглед.

Сега пробвах и му показах картинките, събрани от Десислава Пеева.   bouquet Показвам и назовавам. Това достатъчно ли е за начало? Има предмети, които той не познава. По колко карти трябва да показвам - докато проявява интерес или показвам 10 и после ги повтарям. Много ви моля да ме насочите, защото както върви по- рано от края на лятото детето няма да посети логопед, а и да посети ще е немскоговорящ. Много ме притеснява този факт, защото си мисля, че много ще се обърка.

При нас показването с пръст в отговор на въпрос Къде е? става много рядко, трябва да е на кеф. Но за сметка на това той посочва непрекъснато предмети и изисква от нас да назоваваме. Един вид са ни сменени ролите. По сто пъти са повтаряни някой неща, но до колко ги знае не мога точно да разбера. Изпълнява команди, най- вече когато са в негов интерес.  Laughing По принцип отказва да играем на игрите за подобряване на финната моторика, въпреки, че според мен не са му трудност.

# 163
Ще помоля за съвет за добър логопед във Варна, който да работи с деца на около 2г възраст.
Благодаря предварително!
Писах ти на лични  Peace

# 164
  • София
Martini mama, започва се с картинки, изобразяващи предмети, а не действия, прилагателни и т.н. Показваш му картинката и изговаряш, напр. "Това е куче. Това е коте." и т.н. Не го караш да повтаря насила в никакъв случай. Ти си тази, която говори. Целта е натрупване на пасивен речник. Можеш да използваш прекрасната галерия на Деси, там има предостатъчно картинки. Подреди си ги тематично - напр. папка "Домашни животни", "Диви животни", "Плодове", "Зеленчуци" и т.н.
Не бързай да минаваш от папка на папка, повтаряй му по няколко пъти думите от всяка папка.  При животните можеш да му вмъкнеш звукоподражанията "па-па", "пи-пи", "мяу", "бау" и т.н. Hug

Общи условия

Активация на акаунт