Трудно проговарящи деца!

• 225 208
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря ти много, sophsan!  bouquet А какво мислиш за смесването на двата езика?

# 166
  • София
Мисля, че при липса на друг избор е по-добре с детето да работи немски логопед, отколкото да остане без терапия.  Hug

# 167
Здравейте и от мен.Дъщеря ми е със сензомоторна дислалия-започна късно да говори,но никой не ни посъветва какво да правим.Беше на 6г.когато посетихме невролог и се оказа,че има затруднения с говора поради трудното и раждане/извадиха я на 20час оплетена 2пъти и беше синя/.Пие Ноотропил,ходи и на логопед и на предучилищна в училище.В началото беше ад-плачеше,не искаше на училище,но само за 1,5месеца тя свикна,започна да говори и работата с логопед също много помага.Това което е натрупала като информация сега "избива".Но ни предлагат ресурсен учител за първи клас.Незнам как да постъпя-тя няма нужда от ТЕЛК или нещо друго.За ресурсен не е ли нужно някакво освидетелстване или минаване на комисия?Моля помогнете със съвет или информация!Благодаря Ви!

# 168
За ресурсен не е ли нужно някакво освидетелстване или минаване на комисия?Моля помогнете със съвет или информация!Благодаря Ви!

Да, нужно е решение от ЛКК, поискай направление от личния лекар. Няма да имате проблеми с набавянето на необходимите документи за ресурсния център като прочетох за нуждите на детето. Успех!  Hug

# 169
  • София и там където не се пуши
pasinet - не е нужно. Има тема за ресурсните учители, поне пет пъти е казано там.

Да има деца, които като си представят ЛКК или ТЕЛК също помага за ресурсен, но при нас например (повтарям го за н-ти път) не сме минавали през медицински кадри. Учителката казва, че детето не се оправя в училище и директорката или  психоложката на училището или някой друг кадър на училището подготвя документите, изпраща на Ресурсния център, като родителя дава съгласие за това с подпис и съответно от Ресурсния център идват и си обследват детето в училище, без да се води по разни тежки изнервящи комисии. Е може да ги пратят и на комисия пред РИО, но просто училището движи документите.

А също подсказвам, че детето може и да го отложите една година.

# 170
pasinet - не е нужно. Има тема за ресурсните учители, поне пет пъти е казано там.

На нас ни искаха.  Peace
Не мога да кажа, че комисията е тежка, това беше само разговор с психолог и логопед от Ресурсния център.
А от ЛКК взех документа без да водя детето.

Може би разликата е в това, че от градината изобщо са нямали искане за ресурсен, това беше по мое желание и само така можем да посещаваме и логопед и психолог в центъра безплатно и колкото пъти се искаме в седмицата. Ресурсната учителка е отделно от това.

# 171
Здравейте, ще ми кажете ли   къде да прочета за тези ресурсни центрове където си водите децата безплатно на логопед, психолог и т.н.
Къде да прочета повече и по районили са, къде да се обадя да питам за нашата община къде е ресурсният ц-р...?

# 172
Към детските градини, логопедичните - за логопеди.

Към всеки район има образувани вече центрове ца психологична помощ. Социалните могат да кажат.

По училищата има психолози и логопеди.

Подсещам те да питаш в РИО - София

# 173
Благодаря Дороти.Ангел ходи обаче в специализираната група в 17ДГ  в Младост. За там няма нужда от повече специалистити, те всички са си такива...Аз разбрах от прочетаното, че във всеки район има ресурсен ц-р където мога да го водя допълително- или греша?
Ще питам социалните, ама те до сега все към 112ДГ ме пращат като ни разберат случая....

# 174
Грешиш
Ресурсните учители са в помощ на децата в обучението

И не казвай за случай. Детето ти има нужда.........   -къде

# 175
  • София
Дороти, много е неясна тази материя, но не е така лесно, както е било при вас. Насочили са ви от училището, но за деца под 7 години, това няма как да стане или аз не съм разбрала за случай от София или голям град.
А пък да се чака детето да стане в първи клас...

И аз ще съм благодарна, ако някой сподели за София къде децата на възраст под 7 години могат да получат логопедична или друга помощ, която да ги подготви за училище?

Аз съм водила детето в Държавен логопедичен център и специалистката ми каза, че изисква преглед от невролог, енцефалограма и предпочита детето да пие лекарства. Дори ми даде името на невролога, с който работи и на когото вярва в преценката. А пък и в момента няма места. Това стандартни изисквания ли са?

Всъщност сега си припомних и този пост. Благодаря за него и смятам да пробвам и в тази насока.
За да кандидастваш за ресурсно подпомагане на твоето дете,трябва да провериш в Инспектората по образование/РИО-София/,намира се на площад Възраждане.Там на определена дата от месеца се събира комисия от специален педагог,логопед,психолог и разглеждат заявленията на родители,желаещи  на децата им да бъде отпуснат ресурсен учител. Можеш да кандидатстваш за ресурсен учител,ако детето ти посещава държавна детска градина и представиш епикриза или педагогическа характеристика от учителката на детето,в които да се описва нуждата на детето от допълнително подпомагане за овладяване на учебния материал,знания и умения.
Надявам се да съм ти била полезна   bouquet

А ресурсното подпоматане само в рамките на учебната година ли е? Защото тя ще свърши  в края на месец май?

Lina dm, аз също мисля че не е нужно детето да има ТЕЛК. А от училище какво ви казват, къде ви пращат, за да имате ресурсно подпомагане?

И честит женски празник!!! Много сериозно започнах сутринта, ама нали сме майки и децата са ни все в ума   bouquet

Последна редакция: нд, 08 мар 2009, 07:47 от TanyaMG

# 176

А ресурсното подпоматане само в рамките на учебната година ли е? Защото тя ще свърши  в края на месец май?

Да, само в рамките на учебната година.

Дороти, много е неясна тази материя, но не е така лесно, както е било при вас. Насочили са ви от училището, но за деца под 7 години, това няма как да стане или аз не съм разбрала за случай от София или голям град.
А пък да се чака детето да стане в първи клас...

Да, както по горе писах за по малки деца няма как да стане и на нас изрично ми направиха списък необходими  документи , които да приготвя, за да може детето ми да се подпомага от ресурсния център. Протокол от ЛКК беше задължителен, както и характеристика от детската градина.

# 177
Детето ми си ходи на училище и логопед,но ресурсната в самото училище иска да я запиша за първи клас при нея,изисквал се само документ за образователни потребности.Щяла да и помага,но дефакто дъщеря ми няма диагноза или нужда от освидетелстване.А аз не искам да стигам дотам ,че да и навредя по някакъв начин-затова питам кога се ползва ресурсен учител,защото ние имаме само затруднения с говора,но вече всичко започва да се оправя.Лошото е че не беше ходила на градина и и липсваше и тази среда.

# 178
защото ние имаме само затруднения с говора,но вече всичко започва да се оправя.

На моето дете също са само в говора. И също се оправят. Не знам какво ви притесняват документите. Освидетелстване? Не става дума за невменяемост все пак.
Специфични разтройства на речта е това, което пише в протокола ни от ЛКК. Те сами ме попитаха какъв е проблема на детето и какво искам да пише.
Стигам до извода, че всички ресурсни центрове няма единна система за прием и работа с децата. Отиди и питай директно в центъра,който ще ползваш да ти кажат какви документи искат и от къде. В нашия казаха, че без тези документи ресурсна учителка не може да му бъде отпусната.

# 179
Нашата ресурсна е в училище и каза че се издава само документ за образователни потребности и се учи по олекотена програма идва момент и този процес се прекъсва и детето започва да учи само.Но дали остава някъде "петно"от това подпомагане?Детето ми не е малоумно а знаете как се отнасят с деца с някакви особености нали?!?Изпитала съм го на гърба си разни подмятания,а детето ми е много емоционално и бързо учи.Като се ползва ресурсен какво пише в документите и докога учат децата-избутват ги до 8клас ли?

Общи условия

Активация на акаунт