Трудно проговарящи деца!

• 227 188
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Ние пуснахме генетични изследвания и на двамата. Защо ? Защото имат изостаналост на всички нива, не само с говора. Очакваме резултатите в края на май. Търсят модификации на гена ARX, той е засегнат в леките форми на аутизъм и изоставане (доколкото разбрах). Това за генетиката.
За Монтесори нищо не знам и не мога да помогна.

# 211
  • София и там където не се пуши
Тони и Тото като вземете резултатите моля те сподели как точно се нарича изследването.

# 212
Добре Дороти. Надявам се да е скоро и най-вече да има резултат, защото от тази неизвестност ми е криво вече  Rolling Eyes

# 213
За генетичните изследвания - така и не ми е ясно защо се правят, но - за детенцето, за което аз говоря - казали са, че в говора няма да има проблем, но ще има с писането, диктовките и т.н. ще се наложи да ходи на логопед години. Диагноза няма конкретна. В момента издирваме добър логопед, не частен обаче /причината е ясна - финанси  Confused/ от София, по възможност около центъра. ще се радвам да помогнете с препоръки. Детенце е на почти 3 годинки, ако това има значение.

# 214
- за детенцето, за което аз говоря - казали са, че в говора няма да има проблем, но ще има с писането, диктовките и т.н. ще се наложи да ходи на логопед години. Диагноза няма конкретна. ..Детенце е на почти 3 годинки, ако това има значение.

Е, детето няма 3 години, а те вече му предначертали , че ще има проблем с писане и диктовки години наред? При положение и че няма конкретна диагноза?
Децата се развиват, посещението на логопед е едно, но да се правят такива прогнози е само натоварващо за психиката на родителите. Детето е малко и тепърва започва работата с него, как ще се развива, никой не може да каже със сигурност.

# 215
  от София, по възможност около центъра. ще се радвам да помогнете с препоръки. Детенце е на почти 3 годинки, ако това има значение.

Коя част на София - до Хемус и до Била Хиподрума има логопедични детски градини и поне в тази на Хиподрума има и приходящи деца, които по график ходят на логопед.

Ако това ги успокои хората - след дълга работа дори с учител в момента трети клас пише без грешка, но не пише общо с децата в клас. Правят му отделни изпитвания. Има тема за дислексията - прочетете на първа страница има посочен много материал.

# 216
- за детенцето, за което аз говоря - казали са, че в говора няма да има проблем, но ще има с писането, диктовките и т.н. ще се наложи да ходи на логопед години. Диагноза няма конкретна. ..Детенце е на почти 3 годинки, ако това има значение.

Е, детето няма 3 години, а те вече му предначертали , че ще има проблем с писане и диктовки години наред? При положение и че няма конкретна диагноза?
Децата се развиват, посещението на логопед е едно, но да се правят такива прогнози е само натоварващо за психиката на родителите. Детето е малко и тепърва започва работата с него, как ще се развива, никой не може да каже със сигурност.

И аз това си помислих, но така казала невроложката от Токуда, за която чакаха 2 месеца за час... когато човек не се е дрещал с подобен проблем и не зная нищо по темата - наистина се шашка, но това е друга тема за нетактичността на лекарите.

от София, по възможност около центъра. ще се радвам да помогнете с препоръки. Детенце е на почти 3 годинки, ако това има значение.

Коя част на София - до Хемус и до Била Хиподрума има логопедични детски градини и поне в тази на Хиподрума има и приходящи деца, които по график ходят на логопед.

Ако това ги успокои хората - след дълга работа дори с учител в момента трети клас пише без грешка, но не пише общо с децата в клас. Правят му отделни изпитвания. Има тема за дислексията - прочетете на първа страница има посочен много материал.

Значи те живеят близо до Пиротска. Едва намериха начин да запишат детенце на ясла /знаете за проблема с местата/, така че за местене в спец.ясла надали ще има възможност, но пък щом има и приходящи в посочените градини - това си е вариант. Може ли номерата на тия двете заведения? Бях чела, че имало и логопеди, които посещавали яслата на детенцето, което се нуждае...как стои въпроса с тях?

# 217

Значи те живеят близо до Пиротска. Едва намериха начин да запишат детенце на ясла /знаете за проблема с местата/, така че за местене в спец.ясла надали ще има възможност, но пък щом има и приходящи в посочените градини - това си е вариант. Може ли номерата на тия двете заведения? Бях чела, че имало и логопеди, които посещавали яслата на детенцето, което се нуждае...как стои въпроса с тях?

Това е детска градина и мисля че най-малките са им около 3 и половина. Щом са на Пиротска, тази на Хиподрума ще им е удобна - поне знам за нея повече, защото моето дете беше там

ето тук адреса 134-та ЛДГ http://yonsi.moetodete.bg/guide/list_1_20.html

134 ЛДГ Венелин Иванов
Тип: Логопедична детска градина, 4 групи

Телефон: 9522919
Директор: Ирина Якимова

# 218
Относно Монтесори искам да ви кажа, че за мен това е най-гениалната терапия която са измислили. Синът ми е с хиперактивност и дефицит на вниманието. От две годишен е на монтесори и логопед и резолтатите са просто невероятни. Не се тревожете дали ще натоварите детето, това му е жизнено необходимо!!! Децата които немогат да говорят по една или друга причина, много харесват картинките чрез които се говори по монтесори. Научават се да съставят изречения и са спокойни, че могат да контактуват. А в последствие започват и да говорят. В момента сме на 5 и половина и говорим доста добре. Благодарение на мотесори и разкошни специалисти с големи сърца и желание да помагат. Господ да дава здраве на хората които са измислили най добрия за възприемане от децата  метод , а на нас търпение и постоянство.....  Дано съм помогнала Simple Smile ако искате да ме питате нещо ето номера ми 0898 417 448 Поли

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 22:07 от Viki_K

# 219
След повторно ходене на лекар при друг специалист - казаното е почти потвърдено - няма нищо конкретно, трябва да пие Ниотропил, да направи генетични изследвания и да ходи на логопед. В момента търсят логопед, а доколкото разбирам се въздържат от логопедична детска градина.
Имам и още един въпрос, може и да не знаете отговора, но - коя е тази болест - до три годинки детето се развива напълно нормално, но след това се открива изоставане в развитието, почти не говори детето и прогнозите са до 18години, че ще живее? Странен въпрос - но това е диагнозата, която е имал вуйчото на детето, а ми беше неудобно да питам коя точно е болестта, но според мен  е важно, за да се знае дали е наследствено...

# 220
Някои от децата в спектъра /по специално този със  Childhood disintegrative disorder (CDD)/ минават през регрес  около 3тата година и спират да говорят и т.н.
Обаче това, че ще живеят до 18 години  Shocked е най-голямата глупост на света. Разбира се има деца, които имат и съпътстващи заболявания като епилепсия примерно, може да има и някакви които да са с кратък живот знам ли.
Но само по себе си регреса около 3тата година си е типичния симптом на CDD  и няма връзка с продължителността на живота.
И не е наследствено. Въпреки, че в много семейства има повече от 1 аутистично дете. Никой все още не знае какво отключвяа аутизма, а аутистичното разстройство е първото което би трябвало да се заподозре при неговорещо 2 годишно дете/имам предвид, че на 2 години всяко дете трябва да прави изречение от 2 думи, и ако това не се е случило не става въпрос за "някои деца проговарят късно" а за проблем, който трябва да се атакува с правилната терапия/

А за Ниотропил - СИРОП ЗА ПРОГОВАРЯНЕ НЯМА! просто някои лекари много обичат да "лекуват" състояния, които не са заболявания....

# 221
Тони и Тото като вземете резултатите моля те сподели как точно се нарича изследването.
Получихме резултатите за големия, Дороти. Орицателни са, но изследването не било пълно (не ме питай какво значи това). Ще се видим с невропедиатъра през юни, за да реши дали иска пълно изследване на гена ARX или не. Пак сме в задънена улица. А и малкият върви по пътя на брат си- на 20 месеца не казва нито една дума, да не говорим, че и не разбира като му се говори  Confused

# 222
Тони и Тото децата ти двуезични ли са? Ти цял ден ли си с тях или ги оставяш на някой? Имунизации нали не им слагаш. Гледат ли детски? Като ги гледам на снимката си играят добре. Заглеждат се.

При мен баткото много ми помогна с малкия да проговори. Е още не говори добре. Непрекъснато все го гонеше да си играят. По този начин започна да комуникира. Иначе се радвам, че резултатите са отрицателни .

# 223
Дороти, извини ме че закъснях с отговора.
Да, големият е двуезичен. По-конкретно, с френския е много наред, а с българския много назад, но подразбирва това, което се повтаря всеки де и казва по някое лошо построено изречение. Малкият нищо не казва за момента и толкова и разбира, на двата езика. Детски гледа само големият, той ходи и на училище сутрин, от вече година.Малкото си е с мен и баща си, който работи у дома.
На разбрах защо ме попита за имунизациите и кои точно имаш предвид  newsm78 Слагам всички задължителни и препоръчителни ваксини, според френския календар, който почти съвпада с българския.
А за рзултатите, да си кажа честно, всеки отрицателен е свързан с ново ходене по лекари и нови обяснения. Един ни препраща при друг и все трябва да се обяснява, за кой ли пореден път. Толкова ми омръзна, че ми иде да спра всякакви сеанси и да ги остая да се развиват сами, пък докъдето стигнат  Rolling Eyes
Твоите дечица на каква възраст са и с каква разлика ?

# 224
Моето трудно проговарящо дете е на 11 год. Оправя се някакси, човек на действието, но не може да разкаже нещо. Мисълта му идва в картинки. Прочети и в темата за дислексията.

Тук много си обясняваме проблемите на децата с ваксините и затова попитах. В здравния има голяма тема за тях.

Много мои познати, които са срещнали проблем с децата си от сорта на проговаряне и са двуезични, обясняват късното проговаряне с двуезичието.

Общи условия

Активация на акаунт